Vegaanista ruokaa Irlannissa

On aika esitellä Irlannin vegaanista ruokatarjontaa. Uskallan puhua Irlannista pelkän Corkin sijaan, koska Cork on Irlannin toiseksi suurin kaupunki, mikä tarkoittaa, että täällä on kattava valikoima kaikkea vegaanista. Koska Corkista löytyy myös useita erikoiskauppoja ja kasvisravintoloita, Dublinissa ei varmaankaan ole kovin erilaista olla vegaani. Missä vain syrjemmässä valikoima on totta kai kehnompi.

ruokaa Corkissa

Tarkoittaako edellinen, että Corkissa on helppoa olla vegaani? Kyllä ja ei. Vähänkin suuremmasta ruokakaupasta löytää kaikki vegaanin perusruoka-aineet eli viljat, palkokasvit, kasvikset, hedelmät, pähkinät ja jopa kasvimaidot, mutta esim. soijatuotteiden ja muiden ”vegaanilihojen” saatavuus voi olla heikohkoa. Maustetut tofut löytyvät erikoiskaupoista, joissa ne ovat älyttömän kalliita, ja löysinpähän jopa useita erilaisia vegaanisia jäätelöitä huokealla 20 euron litrahinnalla! Niinpä osa vegaaneille suunnatusta valikoimasta on tavallaan näennäistä, sillä harva haluaa tai pystyy maksamaan teollisista ruoista tuollaisia summia.

ruokaa Corkissa 5

Aamupalaruoista puurot ja murot ovat turvallisia vegaanin valintoja, ja myös Alpron jogurtteja löytyy suuremmista kaupoista. Vegaanista leipää joutuu yllättävästi vähän metsästämään, sillä täällä todella monissa leivissä on maitoa, usein vieläpä ainesosalistan kärkipäässä. Suomessahan lähes kaikki leivät ovat itsessään vegaanisia (poikkeuksena esim. piimälimput, juustosämpylät ja valkosipulivoipatongit), ja niinpä olin syönyt täällä lähes koko pussillisen täysjyväleipää ennen kuin tajusin, että tuotteessa on maitoa. Sen jälkeen olen joko ollut syömättä leipää tai ostanut herkulliseksi toteamaani karpalo-chiansiemenleipää, joka on vegaanista.

ruokaa Corkissa 3

Yllä olevista tuotteista Dee’s-merkkiset makkarat ja pihvit olivat niin mitäänsanomattomia ja kalliita, että niitä en ole toistamiseen ostanut. Niin hirveän näköisiäkin, että blogiin niitä ei olisi voinut kuvata. Sen sijaan kämppikseni minulle jättämät makkarat (vihreä paketti) olivat todella hyviä, ja löysinkin niitä myöhemmin erikoiskaupasta niin kalliilla, että jäivät ostamatta. Oma suosikkikauppani Irlannissa on Tesco, josta olen ostanut lukuisia paketteja mausteisia vegaanisia kasvispihvejä. Tescolla on laajin valikoima ja edullisimmat hinnat, ja heidän mottonsa onkin ”Every little helps”, mikä viittaa säästettyyn rahaan.

ruokaa Corkissa 7

Ehkä kaikista mukavin ruokalöytö täällä ovat paikalliset ja edulliset sesonkikasvikset. Olen syönyt alusta asti paljon kurkkua, tomaattia, pinaattia ja rucolaa. En muista ennen juurikaan syöneeni raakaa pinaattia, eli jotain aivan uuttakin on ruokavalioon tullut.

ruokaa Corkissa 2

Toin Suomesta muutamia ruokia mukanani: härkäpapurouheseosta, edamame-spagettia ja chiansiemeniä. Olin alkanut jo Suomessa laittaa chiansiemeniä kaurapuuron joukkoon, joten jatkoin sitä perinnettä täällä. Härkäpapuseos ja edamame olivat äidiltä saatuja, enkä raaskinut jättää niitä Suomeen. Edamame on vain vedestä ja soijapavuista tehtyä pastaa, ja siten hyvin ravinteikasta ja proteiinipitoista. Härkäpapurouhe on neutraalin makuista ja helppokäyttöistä.

ruokaa Corkissa 6

Herkkujenkin puolelta aloin lopulta löytää kaikenlaista, kuten keksejä, vanukkaita, jäätelötuutteja, omenaisia leipomuksia ja reilusti karkkejakin. Täällä myydään hurjia määriä erilaisia pullamaisia tuotteita ja leivoksia, ja ainoa mahdollisesti vegaaninen tuote, joka silloin tällöin on valikoimissa, on omenapiirakka muodossa tai toisessa. Heti jos piirakassa on jotain muuta kuin omenaa (esim. marjoja), se ei ole vegaaninen, mutta omenaiset hyveet ovat usein vegaanisia. Hassua mutta totta!

ruokaa Corkissa 11

Nämä upean näköiset karkit ostin oltuani Corkissa lähes kuukauden. En ole enää aikoihin ollut kovin suuri karkkien ystävä (leipomukset ja keksit menevät niiden ohi), mutta ostin monta eri pientä pussia vegaanisia nameja, kun niitä kerran satuin löytämään. Löysin täältä jopa lakuja, joista kaikki paitsi ostamani olivat Pandalta Suomesta! Tikkarit ja lakut ovat erikoisliikkeestä, muut namit puolestaan Marks & Spenceriltä. Karkkien kohdalla ainesosalistat pitää syynätä liivatteen, karmiinin (naaraskirvoista saatava punainen väriaine), hunajan ja mehiläisvahan osalta. Ajatella, että satuin löytämään noin monia, joissa ei ole mitään eläinperäistä.

Lisäksi olen syönyt paljon perunoita ja pakastekasviksia, kuinkas muuten. Irlanti on siitä hyvä tärkkelysmaa, että täällä on luotettu kautta historian perunan voimaan. Perunarutto kohteli erityisen kaltoin Irlantia juuri siksi, että täällä elettiin pitkälti perunoita syömällä. Yhä täällä on kaupoissa isoja perunasäkkejä, joista minäkin valitsen aina viiden kilon säkin. Vaikka olen kirjoittanut paljon perunasta, vieläkin ihmetyttää, miten mahtavaa ravintoa se on!

Lähde: http://www.spk.fi/peruna_ravintona
Lähde: http://www.spk.fi/peruna_ravintona

10 vastausta artikkeliin “Vegaanista ruokaa Irlannissa

 1. Aika hyvinhän siellä tuntuu vegaanista ravintoa löytyvän, hinnat tietysti ovat mitä ovat, saa niihin tuotteisiin Suomessakin rahaa kulumaan..

  Hesarissa oli eilen kirjoitus nyhtökaurasta, joka jutun mukaan päihittää kasvissyöjien mielestä lihankorvikkeista tofun ja soijarouheen. (Itse en pidä niitä muutenkaan minään korvikkeina, vaan lisänä.) Nyhtökaura on kasviproteiini, valmistettu kaurasta ja palkokasveista. Sitä löytyy maustettuna ja maustamattomana, antaa arvioijien mukaan hyvän purutuntuman. Tuotetta tulee laajemmin kauppoihin toukokuun aikana, joten ehkä sinäkin seuraavalla Suomen reissullasi ehdit tutustua tällaiseenkin vaihtoehtoon. :)

  Tykkää

  1. Hyvin täällä tosiaan pärjää, mutta esim. tofu ja vegaaninen jäätelö maksavat maltaita Suomen hintatasoon nähden.

   Minunkin piti vinkata jossain vaiheessa tuosta nyhtökaurasta, sillä ehdin lukea siitä Yleltä töissä tauolla: http://yle.fi/uutiset/kaksi_suomalaisnaista_pyrkii_mullistamaan_syomista__nyhtokauran_halutaan_syrjayttavan_lihan_lautasilta_ympari_maailmaa/8860294. Minua kiinnosti itse tuotteen lisäksi kovasti tarina sen takana, sillä jotkut ne vain keksivät niin mahtavia liikeideoita toisten joutuessa lähtemään Irlantiin! ;-) Yleensä inhoan sanaa ”innovaatio” enkä ole kiinnostunut tämän päivän innovaatiotuotteista, mutta kun puhutaan kaurasta, jota Suomessa kasvaa yllin kyllin ja joka on mahtavaa JA proteiinipitoista tärkkelystä, niin kiinnostumiseni on taattua. Olisi kyllä mahtavaa päästä maistamaan nyhtökauraa pian (ja keksiä tämän tasoisia keksintöjä tai olla edes vähän innovatiivisempi itsekin)!

   Tykkää

  1. Kiva kuulla, että aihe voi olla mielenkiintoinen lihansyöjänkin mielestä. :)

   Hunaja on totta kai sataprosenttisesti eläinperäinen tuote, mutta jotkut vegaanit silti syövät hunajaa. Se on myös siitä täysin erilainen eläintuote kuin liha, maito ja munat, että se ei ole terveydelle haitallista, vaan päinvastoin sillä on antibakteerisia ja parantavia ominaisuuksia. Eettisesti suurimmat ongelmat liittyvät mehiläisten pitämiseen ja kohteluun ja etenkin siihen, että ne tekevät hunajaa itselleen, ei ihmisiä varten. Vähän niin kuin lehmänkään maito ei kuulu ihmiselle, vaan vasikalle. :) Hunaja otetaan mehiläisiltä pois ja tilalle annetaan yksinkertaisempaa sokerilitkua, josta mehiläiset eivät saa samoja ravinteita kuin hunajasta.

   Tykkää

 2. Hienoa että Irlannista löytyy vegaanista syötävää, mutta toisaalta kiva kuulla myös, ettei Suomi ole kuitenkaan mikään takapajula vegaanisen ruuan suhteen 🙂 Heti kun menee vähän etelämmäksi, niin paikallisia tuoreita vihanneksia löytyy kyllä ihan eri tavalla kuin Suomesta. Siellä varmaan saa kohta jo uusia perunoita 😃

  Tykkää

  1. Totta, osaan arvostaa tofua ja vastaavia ihan eri tavalla sitten kun vihdoin pääsen niitä taas syömään Suomessa. Kotimainen Jalotofu kun on vieläpä maultaankin parasta, ja hinta-laatusuhde on kohdallaan. :)

   Täällä Irlannissa tuoreet ja edulliset sesonkikasvikset ilahduttavat kummasti, varsinkin kun maan muut hyvät puolet ovat vielä itseltäni piilossa!

   Tykkää

 3. Mielenkiintoinen postaus! Olen meinannut kysyä sinulta, millainen ruokatarjonta Corkissa on, mutta oletkin laatinut hyvän postauksen aiheesta.

  Oletko muuten testannut nyhtäkauraa itse? Turun suunnalla ihmesapuska on aina ehtinyt loppua, kun ehtii vasta illalla kauppaan.

  Tykkää

  1. Mukavaa, jos postauksesta on iloa myös lihansyöjille. :)

   Kuulin vanhemmilta ja luin lehdestä, ettei nyhtökauraa vielä edes saisi kaupoista. Olenko käsittänyt väärin vai onkohan tilanne sittemmin muuttunut? Onko teillä Turussa ollut nyhtökauraa jo pitkäänkin? Tosin ihmeruoasta ei olisi minulle muutenkaan mitään iloa niin kauan kuin olen Irlannissa, eli niin on tämäkin innovaatio maistamatta!

   Tykkää

   1. Jep, ainakin vähäisiä määriä nyhtökauraa on jopa Turussa saatavilla, mutta toistaiseksi niin pieniä eriä, etten työpäivän jälkeen ehdi vilaustakaan mystisestä tuotteesta havaitsemaan. Innolla odotan tuote-erien lisäämistä.

    Tykkää

   2. Oho, saisivat kyllä todella sitten lisätä tuotteen valmistusta ja myyntiä. Tuollainen kysynnän paljoushan lienee lähes jokaisen yrityksen unelma, eli toivotaan, että pian kaikki halukkaat saisivat osansa herkusta. Mahtavaa, jos lihan kulutus vähenisi samalla! :)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.