Mikä on sopiva vuokra?

Aivan pian pakkaan kamppeeni ja muutan uuteen kotiin, vaikka tulen vielä sitä ennen Suomessa käymään. Siskokin kyseli, odotanko muuttoa innolla ja tuntuuko helpottavalta päästä pois nykyisestä asunnosta, jonka tiesin heti alussa olevan tilapäisasunto. Vastaus on, että fiilikseni uuden kodin suhteen vaihtelevat aika paljon ja toisinaan voimakkaastikin.

Yleisesti olen innoissani talosta, koska siitä löytyy kaikki hyvät puolet, joista olen jo kirjoittanutkin. Nyt kun olen oivaltanut, miten harmaa Cork on, niin odotan myös uuden asuinalueen vihreyttä, sillä tuleva asuinalue on paljon luonnonläheisempi kuin Corkin keskusta. Kaiken kaikkiaan uskon, että tulen viihtymään talossa monistakin syistä. Mutta isoin ja aika usein esiin pompahtava huono puoli on vuokran suuruus. Minulla on hetkiä, joina ihan ärsyynnyn siitä, kuinka kallis huoneeni on! Nyt kun olen maksanut vuokratakuun lisäksi ensimmäisen kuukauden vuokran, tililläni on jo aikamoinen lovi (tosin ensimmäinen palkkapäivä on vasta edessä, eli olen kyllä varoissani). Päätin kysellä teiltä lukijoilta hieman vuokra-asioista, koska itsehän en ole koskaan ennen asunut vuokralla, vaan ryhdyin asuntovelalliseksi yksin 21-vuotiaana, mikä on kaikkina näinä vuosina toiminut mahtavaakin mahtavammin, ja olen aina liputtanut asuntolainan puolesta.

Lähde: http://www.daft.ie/
Lähde: http://www.daft.ie/

Kysymykseni kuuluu, paljonko ”sopiva” vuokra saa olla ihmisen kuukausiansioista. Kysymys on muutenkin järkevää esittää näin, sillä en odota kenenkään tietävän Corkin vuokratasosta, josta sitä paitsi tiedän tähän mennessä itse jotain. Täällä on yleisesti hyvin kallista asua, ja oikeastaan kaikki on kohtuullisen kallista, eikä mikään ole erityisen halpaa. Vaikka olisin mennyt (tai oikeammin päässyt) kuppaisimpaan kimppakämppään, maksaisin siitä silti suhteessa paljon enemmän kuin mitä maksan omasta asumisestani Helsingissä tilavassa ja hyväkuntoisessa kaksiossa. Ruokakaupassa selviän vähemmällä kuin Suomessa, koska kyttään erilaisia tarjouksia ja ostan sesonkituotteita, enkä varsinkaan osta mitään vegaanin erikoistuotteita. (Syy, miksi Lushin dödöt ovat niin paljon halvempia täällä kuin Suomessa, johtuu kaiketi etäisyydestä, eli tuotteet tuodaan Suomeen paljon kauempaa.)

Takaisin vuokra-asiaan. Olen laskenut vuokran suuruuden tarkalleen tuloihini nähden, ja havaitsin, että se on 23 prosenttia kuukausituloistani (brutto). Ei siis ihan neljännestä mutta melkein. Kaiken lisäksi tuloista vähennetään luonnollisesti verot, eikä vuokraan kuulu mitään. Täällä kuluja kertyy yleisimmin roskanviennistä, lämmityksestä (sekä kaasu- että sähkö-), vedestä ja netistä, ja nekin ovat Irlannille tyypillisesti kalliita jopa jaettuina monen hengen kesken. Kun lisään ne kulut vuokrahintaan, kulujen osuus palkastani nousee juuri yli 25 prosentin. Laskin palkkatuloni hyvin tarkkaan, eli mukana ovat todelliset työpäivät eli arkipäivät, ja lisäksi vähensin vuodesta kaikki palkattomat vapaapäivät sillä oletuksella, että pitäisin kaikki minulle suodut vapaat enkä siten saisi palkkaa niiltä päiviltä. Miten siis on, onko se ok, että 25 prosenttia ihmisen tuloista menee asumiseen (jaetussa kimppakämpässä)?

Hinnat kohdillaan: vegaanille sopivat tofut ja makkarat maksavat lähemmäs tai yli 5 € per mitättömän pieni paketti.
Hinnat kohdillaan: vegaanille sopivat tofut ja makkarat maksavat lähemmäs tai yli 5 € per mitättömän pieni paketti.

Ärsytystäni vuokran kalleudessa helpottaa aina se, kun menen surffailemaan vuokrasivustolle, ja huomaan, että hinnat eivät tällä asuinalueella ole juurikaan edullisempia muissakaan taloissa, ja niissä asuu paljon enemmän väkeä, jolloin meininki on rauhattomampaa eikä vuokralainen saa omaa kylpyhuonetta. Minulle oma kylpyhuone ei ole vain hygienia-asia, vaan tiedän vanhoista kokemuksista, että vessa on aina varattuna aamuisin, jos sen joutuu jakamaan jonkun muun (vieraan) kanssa. En ole muutenkaan aamuihminen, joten aamut olisivat kyllä aivan mahdottomia, jos en saisi käytyä vessassa, harjattua hampaita, pestyä naamaa ym. heti herättyäni. Kai siis on vain hyväksyttävä se, että täällä on kallista asua (juuri siksi kimppakämpät ovat niin tavallisia), ja pidettävä silmät auki, jos joskus tulisi jokin parempi diili vastaan. Halvempi harvoin tarkoittaa parempaa, ja uskonkin, että tulee olemaan hyvin vaikeaa ellei mahdotonta löytää halvemmalla yhtä hienoa huonetta kuin mihin nyt olen menossa. Mutta ainahan saa toivoa!

6 vastausta artikkeliin “Mikä on sopiva vuokra?

 1. Mä meinasin ehdottaa 20-25 %, mutta sitten tajusin, että laskeskelin ”koko-kämppä-mulle”-periaatteella. Eli olisko se sitten 10-13%, jos esim. jakaa asunnon jonkun kanssa. Ja nämä prossat sisältäisivät kaiken suoraan asumiseen liittyvän (sähkö, vesi, roskat).

  Tykkää

  1. Kiitos noista luvuista! Tiesin ja muistin, että asutte vuokralla ja toivoinkin, että kommentoisit. :) Tuolla pienemmällä prosenttihaarukalla ei olisi päässyt edes siihen paskan hajuiseen läävään, jota kävin katsomassa, ja se meni kaupaksi heti. Siellä samaa kylppäriä olisi käyttänyt kolme ihmistä. Vuokrataso tuntuu siis olevan täällä aivan muuta kuin nuo kauniit laskelmasi. :(

   Tykkää

 2. Laskin, että mun vuokra on about 21 prossaa bruttotuloista, yksiöstä, ja se sisältää kaiken telkkarilupaa ja kalusteita myöten. Nettopalkasta nykyinen vuokra viekin sitten jo kolmasosan. Mun asunnon piti olla vain väliaikainen ratkaisu, mutta mähän en mun maisemista, lattialämmityksestä ja sijainnistani luovu. Halvempia asuntoja Hampurista löytyy varmasti, yhtä hyviä sen sijaan ei.

  Opiskelessani Barcelonassa jouduin pihistelemään vuokran kanssa ja siellä vuokrasin huonetta, kolmestakin eri paikasta sen vuoden aikana. Barcelonan huone jaetulla kylppärillä oli varmaan jotain 500€/kk. Kaveri asui yksiössä ja se maksoi vähän reilu 700€, mutta oli kauempana keskustasta. Australiassa kimppakämppäasuminen oli vielä ihan eri tasolla, kun meitä majoittui kahden makuuhuoneen kämpässä yhteensä kahdeksan, ja mä jaoin olohuoneen japanilaisen sushikokin kanssa…

  Mä en silti pidä tuota sun vuokraa kovin pahana, jos tuo on kerran Corkin vuokrataso. Ja se oma kylppäri on tosi hyvä, yleensä sen joutuu kimppakämpässä jakamaan.

  Omistusasunto on kyllä tosi fiksu sijoitus, harmi, ettei mun tulot riitä edes pienen asunnon lainaan täällä. Eikä riittänyt Suomessakaan. Kaveri osti kaksionsa jo vuosia sitten ja nyt sen arvo on varmaan tuplaantunut Länsimetron takia.

  Tykkää

  1. Kiitos tosi paljon informatiivisesta ja mielenkiintoisesta vastauksestasi! Harvalla onkaan noin monia eri kohteita, joita voi verrata vuokrien kohdalla. Barcelona tuntuu erityisen kalliilta, kun miettii, että palkat eivät ole siellä yleisesti kohtuullisia suomalaiselle. Täällä Irlannissa vuokrat sentään heijastelevat palkkojen tasoja ja toisin päin, eli ei onneksi ole niin, että palkka on pieni, mutta kaikki muu kallista. Huh, mitkä kuviot teillä oli Australiassa!

   Sijainti, maisemat ja tietyt mukavuudet ovat kyllä isoja juttuja, ja eipä sitä ihan missä tahansa murjussa halua asua. Ja kun se murjukaan ei välttämättä ole edullinen tai edes sinne päin!

   Kiva kuulla, että et pidä mun vuokraa järjettömänä, mutta saisi siihen kyllä jotain erityishienouksia kuulua. Jos omaa kylppäriä ei olisi, en olisi koskaan hyväksynyt hintaa. Nämä teidän hienot laskelmanne eivät oikein saa epäilyjäni häviämään. :)

   Asuntolaina on kyllä loistava juttu tietyillä alueilla. Se ei kannata alueilla, joilla ei ole kysyntää ja jos ei itse halua asua asunnossa koko ikäänsä, mutta ainakin esim. pääkaupunkiseudulla Suomessa asuntovelallisuus on useimmiten hyvin kannattavaa vuokra-asumiseen nähden (ja Länsimetro onkin hyvä esimerkki). Toivotaan, että sinäkin saat vielä halutessasi lainan. :) Itse en uskaltaisi ostaa Irlannista asuntoa ainakaan tässä vaiheessa, kun en ole lainkaan juurtunut tänne. Tulevaisuudesta en tiedä, mutta onneksi ei tarvitsekaan!

   Tykkää

 3. Mielestäni 20-25% vuokraan omista tuloista kuulostaa hyvältä :-D Tosin silloin asunnon täytyy olla mieluisa, itseä miellyttävällä alueella ja sellaisen ihmis(t)en kanssa, jo(i)sta pitää. Loppujen lopuksi ihminen tarvitsee aika vähän käyttörähää, joten jos vuokran jälkeen käteen jää 75-80% tuloista, on varmasti aika hyvät oltavat!

  Minä kitkuttelen menemään opiskelijalle suotaville etuuksilla, joista yli puolet menevät vuokraan ja vakuutukseen. Aina silloin tällöin teen töitä, mutta pääasiassa opiskelutuilla katan koko tämänhetkisen eloni kustannukset :-) Ja hassua kyllä: rahahuolia minulla ei juurikaan ole (enkä koe, että joutuisin kiristelemään vyötä). Kuitenkin välillä tuntuu, että olisi hauskaa, jos tuloista jäisi vähän enemmän käytettäviksi.. mutta tällöin muistutan itseäni, että ainahan voisin tehdä opiskelun ohella vähän enemmän töitä. Valintoja! :-D

  Tykkää

  1. Kiitos hyvistä pointeistasi! Totta puhuen olen itsekin elänyt suuren osan elämästäni niin, että iso osa tuloista menee asumiseen ja muuhun välttämättömään. Jos sai säästöön vain muutamankin kympin kuussa, niin jo se oli paljon ja ajan kuluessa säästöjäkin kertyi. :)

   Olen aina ollut hyvä rahankäyttäjä ja talousajattelija, ja nyt on ehkä käynyt niin, että kun vihdoin tienaan kunnollisemmin, en haluaisi, että aimo osa tuloistani menee katon pään ylle saamiseen. Se on aika hassua, sillä minustakin se, että 75 prosenttia tuloista jäisi kaikkeen muuhun käytettäväksi, on enemmän kuin riittävästi.

   Omassa tapauksessani taitaa juuri nyt olla eniten kyse tästä: minulla ei ole Irlannissa mitään muuta kuin työ, en ole ihastunut saati rakastunut Irlantiin enkä elämääni siellä, ja koen olevani työkomennuksella, josta ei jää käteen paljon muuta kuin rahallinen korvaus (työn tuoman sisällön lisäksi). Siksi haluaisin, ettei saamastani vähästä otettaisi kohtuuttoman paljon pois. Koen jo nyt menettäneeni niin paljon lähtemällä Suomesta! Jos kaikki muutkin työkaverini ja corkilaiset maksaisivat 25 prosenttia tuloistaan vuokrana ja muina asumiskuluina, en miettisi asiaa ollenkaan, mutta nyt kun itse asun kohtuullisen kalliisti, joudun väkisinkin miettimään, olisinko valmis tyytymään vähempään, ja mitä se kohdallani tarkoittaisi. Mutta pointtisi olivat kyllä niin hyviä, että jos todella viihdyn uudessa kodissani, niin tuskinpa haluan lähteä sieltä minnekään. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.