Taikakeino onneen: lentoliput Suomeen

Muutama päivä sitten ostin lentoliput Suomeen. Pääsen kotiin peräti viideksi päiväksi viikonlopun, yhden ylimääräisen pyhäpäivän ja kahden palkattoman vapaapäivän ansiosta. Jee, olen niin innoissani! Minulla on jo listat täynnä asioita, joita haluan tehdä Suomessa. Eniten odotan miehen näkemistä ja yhteisiä juttujamme, joista minulla ei Irlannissa ole ensimmäistäkään, ja tietysti muiden läheisten näkemistä.

cork korkeuksista

Heti kun sain pääsylipun Suomeen, täällä Corkissa on ollut helpompi olla. Koko ajanhan täällä on sinällään ollut helppoa, mutta olemisesta tuli välittömämpää; jokaista hetkeä ei enää varjosta ajatus siitä, kuinka olen täällä mahdollisesti yksin kokonaisen vuoden. Näinä iloisina päivinä olen pystynyt katsomaan Corkia puolueettomasti ja tajuamaan, että paikassa ei ole mitään vikaa. Jos olisin täällä onneton, se ei koskaan johtuisi Corkista tai työstäni, vaan siitä, että en pääse elämään ja olemaan omien rakkaideni kanssa. Ja se ei ole mikään pikku juttu, jonka kanssa voi elää tuosta noin vain.

Cork City on tavallaan hyvin tunnelmallinen jokineen ja korkeuseroineen. Mutta kun mennään vain vähänkin syrjemmäs keskustasta, täällä saattaa olla yllättävän rumaakin. Ruma tuntuu vahvalta sanalta, ja kauneus on muutenkin katsojan silmissä, mutta täällä on monin paikoin hyvin harmaata ja betonista. On harmaita taloja, harmaita kattoja, harmaita muureja, harmaita teitä ja harmaita yksityiskohtia. Otin alla olevan kuvan, koska siinä kiteytyy pitkälti se, millainen Cork on: harmaa ja kivinen autojen valloittama ja niiden ehdoilla toimiva kaupunki. Siis täysin toisenlainen kuin se vihreään vaippaan kääritty mielikuva, mikä monilla on Irlannista! Vitsailin työkavereillekin, että Cork näytti lentokoneesta paljon vihreämmältä kuin se todellisuudessa on. Toki täällä on kauniita paikkoja ja täältä saa kauniita kuvia, mutta se on paljon haasteellisempaa kuin voisi luulla.

corkin harmaus

Yksi todella tavallinen näky täällä on koirankakat ympäri ja pitkin asuinkatuja. Niitä on välillä niin paljon ja tiheästi, ja kasat ovat tuoreita, että aidosti ihmetyttää. Kaiken lisäksi kasojen päällä on hälyttävän usein kengänpohjan kuva. Ja koska täällä ei riisuta kenkiä sisällä aivan niin kuin USA:ssa, niin… En halua kuvitella lopputulosta. Erityisen siistiksi kaupungiksi Corkia ei siis voi sanoa. Täällä ei ole kulkukoiria, ja kakkojen jättämisestä varoitetaan kyltein ja sakoin. Mitä se kertoo muutoin niin mukavista ihmisistä, että oman koiran jätöksiä ei haluta kerätä edes omalta kotikadulta? Kakat eivät todellakaan maadu betoniin, eli se ei voi olla selitys.

Harmaudesta ja kakoista huolimatta olen pystynyt nauttimaan kaupungin viboista ja virtaavista joista. Samalla olen unelmoinut Suomesta, josta olen onnistunut tekemään kuvitelmissani paratiisinomaisen satumaailman, jollainen se ei ehkä oikeasti ole. Olen kuvitellut kotiinpaluuni moneen kertaan: alan itkeä hillittömästi ilosta enkä halua enää koskaan palata tänne. Olen yhä vaalinut kaikkea suomalaista mielessäni ja suunnitellut hekumoiden, mitä kaikkea aion siellä tehdä. Suomi vain on NIIN IHANA!!! Varmasti silläkin on huonot puolensa, mutta juuri nyt on niin, etten tiedä ollenkaan, mitä ne huonot puolet ovat! On vain pelkkää hyvää. Mikä muka olisi huonoa? Kaamos? Se on menneen talven lumia. Juopot? Eivät hämää minua, joka on pubien ympäröimänä täällä koko ajan. Myrtsit ihmiset, jotka eivät katso silmiin eivätkä halua alkaa jutella kadulla? Voi, kyllä kiitos, juuri sitä haluan! Ah! Voisiko joku Suomessa asuva muistuttaa minua kaikesta huonosta Suomessa? Siitä voisi olla apua varsinkin tänne Irlantiin palatessani.

corkin harmaus 2

Toivon melkein, että Suomessa tapahtuisi jotain vähemmän mukavaa, joka palauttaisi minut maan pinnalle ja näyttäisi, että en menetä sieltä mitään olemalla täällä. Mutta kun menetän joka tapauksessa, sille ei vain voi mitään. Ihannetilanteessa palaisin koirankakka-Corkiin tuntien edes sekunnin ajan, että palaan johonkin kodintapaiseen. Sillä onhan minulla täällä jo kasapäin rutiineja ja paikkoja, joissa aina käyn tai joiden ohi usein kävelen. Yhtenä päivänä neuvoin kadunkin yhdelle naiselle (ironista, koska tunnen Helsinginkin kadut niin huonosti), ja osaan vihdoin lähes aina katsoa suojatiellä oikeisiin suuntiin ja väistää siten ”väärällä” puolella ajavia autoja. Muutan nykyisestä asunnosta pois juuri ennen kuin lähden Suomeen, mikä tarkoittaa sitä, että palaan suoraan vuokraamaani huoneeseen. Sitten kai alan asettua? Jaa-a, se jää nähtäväksi!

8 vastausta artikkeliin “Taikakeino onneen: lentoliput Suomeen

 1. Hienoa, että pääset käymään mutkan läheistesi luona, ja toisaalta on hatunnoston paikka, että olet kuvista välittyvästä harmaudesta ja koirankakkaisista miinakentistä huolimatta pystynyt nauttimaan uuden asuinkaupunkisi tunnelmasta! Jokaisessa paikassa on sekä hyvät että huonot puolensa, myös Suomessa, mutta toki koti on aina koti. Ja kotia ynnä läheisiä saa ikävöidä. Se on vain hyvä asia, että elämässä on sen verran ihania ihmisiä, joita välimatkan venahtaessa pitkäksi rupeaa ikävöimään.

  Ehkäpä asettuminen on hankalampaa silloin, kun visiitin tietää olevan muutaman kuukauden tai vaikkapa vuoden pituinen; jos muuttaisi uuteen paikkaan tietämättä, koska takaisin kotiseuduilleen pääsee, tai lähtökohtana olisi sitoutuminen loppuelämäksi uusiin maisemiin, vaadittaisiin kokonaisvaltaista sopeutumista. En tiedä, osaanko muotoilla ajatustani kovinkaan fiksusti näin sunnuntaiaamuna, mutta joka tapauksessa nauti Corkin hyvistä puolista, mutta muista myös, että koti-ikävä ja kotimaankaiho ovat molemmat vain hyviä asioita. Ikävä kertoo siitä, että sinulla on todella hyvä tukiverkosto ja juuret ihan kelvollisessa kotimaassa. :)

  Tykkää

  1. Kiitos kivasta kommentistasi! Suomen ilahduttava voima on tällä hetkellä niin vahva minussa, että osaan tosiaan pitää Corkista, vaikka harmaus vyöryy välillä päälle ja lenkeillä saa väistellä höyryäviä ja myös jo kuivettuneita ansoja. :)

   Ymmärrän hyvin, mitä tarkoitat kokonaisvaltaisella sopeutumisella ja olemisen kestolla; kun saavuin aikoinaan työpaikalleni USA:han, ja tunnelmat olivat alussa todella huonot, ajattelin koko ajan, etten kestä siellä olemista kuukausikaupalla. Kun asiat alkoivat sujua, aika tietysti kiiruhti ja pian kaikki oli ohi. En kuitenkaan onnistunut olemaan siellä päivääkään huijaamalla itselleni, että olen palaamassa Suomeen huomenna tai vuoden päästä tai en koskaan, vaan tietoisuus työskentelyn kestosta määritti kaikkea. Täällä Irlannissa minulla on sopimus alustavasti vuodeksi, ja sen mahdollisesta uusimisesta on mainittu useampaan kertaan, eli sen puolesta tämän ”visiitin” kesto saattaisi olla vaikka kuinka pitkä. Olen kuitenkin toistaiseksi ajatellut vuotta, mutta olisi se kyllä upeaa, jos osaisi elää päivän kerrallaan, tulkoon niistä päivistä lopulta kuukausia tai vuosia. :)

   On tosi totta, että kaipaus Suomeen kertoo, kuinka paljon pidän Suomesta, sen tunnelmasta ja totta kai eniten siellä asuvista rakkaista. On ihanaa olla niin mahtavasta maasta ja saada olla ja asua siellä. Silti haluaisin muistutuksen Suomen huonommista puolista, sillä tämä pilvissä leijuminen on jo vähän hassua. :)

   Tykkää

 2. Suomen huonot puolet? Eipä niitä juuri ole, paitsi viikottaiset irtisanomiset ja korkeakoulutettujen massatyöttömyys ja aliarvostus jo hallituksenkin taholta.

  Ai juu, Suomen rikkaat ovat lähteneet tai panneet rahansa veroparatiiseihin, että täällä olisi vähemmän jaettavaa yhteisestä kassasta. Nyt yritetään vähän suitsia asiaa, mutta luultavasti heikoin tuloksin…

  No, koiranpee ei ole tuntematon käsite täälläkään. Ainakin hiekkateillä saa vähän päästä vilkuilla eteensä. Ei kuitenkaan siellä olevaan saastaan voi verratakaan. :(

  Onhan täällä muuten mahtavaa, ja ihanaa, että pääset nyt tapaamaan kaikkia rakkaitasi ja saat taas paljon uutta energiaa olemiseesi! :)

  Tykkää

  1. Voi kiitos siitä, että keksit muutamia huonoja puolia ja tiivistit samalla Suomen ajankohtaiset kuulumiset. :) Työllisyystilanne on kieltämättä (hyvin) huono, ja on ollut sitä jo pitkään. Se onkin varmaan ykkössyy siihen, miksi olen Irlannissa.

   Verokeplottelut kuulostavat ikäviltä, mutta lienevät valitettavan yleisiä siellä sun täällä. Koirankakkamäärät tosiaan kalpenevat Corkin määriin nähden, mutta täysin puhtaita tiet eivät toki ole Suomessakaan. :)

   On se kyllä jännä, miten ihmisen aivot toimivat; miten voi olla, etten muista Suomen huonoja puolia, vaikka olen siellä koko ikäni asunut? Aion kyllä imeä itseeni kaikki tunnelmat ja asiat Suomessa, tehdä havaintoja ja raportoida niistä sitten blogissa. Oi, en malta odottaa, että näen kaikki rakkaat ja pääsen lenkkipoluille ja metsäretkille! Täällä betoniviidakossa ei kannata edes haaveilla metsistä.

   Tykkää

 3. Koirankakka-Cork! :D

  No, Suomi on sitten varmaan joku paskalandia. Porukat ajoivat pohjoisesta takaisin etelään jokin aika sitten ja levähdyspaikat teiden varsilla olivat kuulemma järkyttävä näky. Niin saastaista, ettei edes Rölliä voinut siellä ulkoiluttaa. Roskikset pursuivat yli äyräiden, jos niitä edes oli, ja metsät oli niin täynnä vessapaperia, ettei koirankakka olisi enää mahtunut sinne. Palaat ihan mielelläsi Corkiin, jos poikkeat Suomen reissullasi jollakin nelostien P-paikalla. Tai Forssassa.

  Tykkää

  1. Vau, teit kyllä hyvää työtä vakuuttaaksesi minut tuollaisesta Suomen huonosta puolesta. :) Kuulostaa nimittäin tosi yököltä! En olisi tullut ajatelleeksi mitään tuollaista, kun en levähdyspaikoilla (tai Forssassa!) ole hengaillut. Kiitos hyvästä vinkistä; nyt tiedän, mihin suunnata, jos Suomi tuntuu liian hyvältä ollakseen totta. :D

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.