Valinnan paikka: läävään vai lukaaliin?

Olen nyt ollut täällä Corkissa lähes kaksi viikkoa. Aloitin asunnon etsinnän heti netin alettua toimia paremmin eli noin viikko sitten. Etsiminen on ollut monin tavoin turhauttavaa, mutta samalla on saanut miettiä ihan mukaviakin asioita ja paljon sitä, mitä juuri itse haluan ja tarvitsen asunnolta. Olen saanut tutustua Corkiin laajasti, jotta eri paikkojen nimet ja sijainnit ylipäänsä avautuisivat minulle.

En ole etsinyt pelkkiä asuntoja, vaan myös taloja, jotka jaetaan useimmiten 2 – 3 muun henkilön kanssa. Tällainen asuminen on luonnollisesti (paljon) edullisempaa kuin asunnossa yksin asuminen. Edullisuus ei kuitenkaan suinkaan ole tärkein kriteeri, ja halvimmat talot/kämpät ovatkin kauheita loukkuja, minkä näkee toisinaan jo pelkistä valokuvista. Olen ottanut yhteyttä kahdeksaan ihmiseen/välittäjään, ja saanut vastauksen vain kolmelta ja päässyt katsomaan vain kahta taloa. Pidän sitä surkeana saldona, sillä todella monissa taloilmoituksissa haetaan juurikin työssäkäyviä ja yli 30-vuotiaita naisia. Miesten syrjintä ilmoituksissa on ilmiselvää, heillä on paljon vähemmän valinnanvaraa kuin naisilla. Samaten parikymppiset opiskelijat ovat paljon ei-halutumpaa väkeä kuin kolmikymppiset ja vanhemmat työssäkäyvät. Luulin siis itselläni olevan upeat mahdollisuudet löytää kiva koti nopeasti, ja minusta onkin aivan käsittämätöntä, että niin moni ihminen on jättänyt vastaamatta. Ensin luulin vastaamattomuuden johtuvan ulkomaalaisuudestani, mutta sitten sainkin vastauksia juuri niihin yhteydenottoihini, joissa kerroin olevani suomalainen. Ota näistä irkuista nyt sitten selvää!

Cork - taloja

Minua on onneksi nyt tärpännyt siinä suhteessa, että kahdesta näkemästäni talosta sain hyväksyvän vastauksen toiseen! Ensimmäinen talo, jota pääsin katsomaan, oli hirvittävä ja haiseva läävä, jossa oli lattiat täynnä roskia ja ruoantähteitä. Sain jo seuraavana päivänä talon näkemisestä kuulla, että he olivat tehneet valinnan ja löytäneet vuokralaisen. Olin helpottunut siitä, ettei minun tarvinnut mennä sinne asumaan! Toinen talo eli juuri se, johon minut on hyväksytty, on varsinainen lukaali edelliseen läävään verrattuna: iso ja juuri remontoitu talo, jossa vielä tuoksuu maali ja jossa on mm. kolme olohuonetta, viisi makuuhuonetta ja neljä kylpyhuonetta! Kaikki tämä vihreän pientaloalueen päässä kaukana melusta, mutta kuitenkin lähellä palveluja. Olen koko ajan entistä innostuneempi talosta, ja voin jo kuvitella itseni sinne asumaan. Ehkä te lukijat voitte auttaa minua päättämään, tarttuisinko diiliin vai en, kunhan ensin kerron alla lisää. Talo on aika lailla täydellinen ja vuokraisäntä vaikutti mukavalta ja rehdiltä, eli oikeastaan kyse on enää siitä, asuisinko mieluummin talossa muiden kanssa vai yksin jossain asunnossa. Minusta molemmissa on puolensa, ja enhän edes olisi taloja katsellut, jos minun olisi pakko saada asua yksin.

Listaan talon hyvät ja huonot puolet alla, mutta kerron ensin yhdestä kriteeristä, jonka tulevan kotini on pakko täyttää. Se liittyy kodin sijaintiin. Haluan nimittäin kävelymatkan päähän töistä. Bussit kulkevat harvakseltaan työpaikan suuntaan, ja liikkuvana ihmisenä kaipaan muutenkin liikuntaa. Olin kuvitellut alkavani pyöräillä täällä, mutta täällä ei ole kunnollisia/mitään teitä jalankulkijoille taikka pyöräilijöille, minkä vuoksi pyöräilijät usein ajavat autojen seassa/vieressä, ja noudattavat samoja liikennesääntöjä kuin autot. Täällä sekä kävellään että pyöräillään vilkkaasti liikennöidyllä moottoritiellä alle metrin päässä yli satasta ajavista autoista (välissä ei ole mitään kaiteita tai muuta suojaa)! Nykyinen työmatkani on seitsemän kilometriä suuntaansa, ja tämän ensimmäisen kuukauden ajan pääsen työkaverin kyydillä töihin ja takaisin. Sen jälkeen muutamme kumpikin eri suuntiin, ja alan kulkea töihin jalan. Haluan kodin sellaiselta alueelta, jolta minun ei tarvitse koskaan kävellä mihinkään moottoritien viertä (testasin sitä yhtenä päivänä kävelemällä töihin ja takaisin, ja se oli juuri niin hirveää kuin miltä kuulostaakin). Nykyiseltä asuinalueelta ei ole mahdollista päästä töihin kulkematta tai ajamatta kyseistä moottoritietä pitkin. Mutta intoilemani talon pihalta on!

Cork - taloja 2

Talon hyvät puolet

 • todella siisti ja vastikään remontoitu
 • kodikas ja ”nätti”, mm. keittiö on lämpimän sävyinen
 • talo on iso, ja vuokraisäntä haluaa vain kaksi vuokralaista; siellä olisi siis omaa tilaa ja rauhaa
 • talossa on kunnollinen nettiyhteys ja kaikki tarvitsemani kodinkoneet
 • saisin valita kahdesta huoneesta, kumman haluan, ja kumpaankin kuuluu oma kylpyhuone
 • todella sopivan pituinen työmatka (4,5 km suuntaansa, eli saisin 9 km arkiliikuntaa viitenä päivänä viikossa (liikun tällaisia määriä jatkuvasti myös Suomessa))
 • kävelisin osan matkasta maaseututietä ja osan kunnollisia jalkakäytäviä pitkin (ei isoja teitä eikä varsinkaan moottoritietä pitkin)
 • tulin hyvin toimeen vuokraisännän kanssa, hänen kanssaan oli helppo jutella, ja meillä tuntui olevan samanlaiset arvot asumisen suhteen (koskien siisteyttä, juhlimista, talossa tupakoimista ym.)
 • talolta on vain nelisen kilometriä matkaa Cork Cityyn oikeita jalkakäytäviä pitkin, eli talolta on yhtä lyhyt matka töihin ja suurimpaan keskustaan (lisäksi asuinalueella on oma pieni keskus)

Talon huonot puolet

 • on hintavampi kuin monet muut talot (Tosin se varmasti johtuu juuri siitä, että talo on niin hieno, enkä kyllä pysty viihtymään ihan missä tahansa läävässä, ja talo on silti monta sataa edullisempi kuin halvimmat vuokra-asunnot.)
 • vuokraaja asuu itse talossa (Ei välttämättä ole huono puoli ollenkaan, mutta voisi mahdollisesti tarkoittaa sitä, että hän kyttää ja arvioi, miten toinen elää ja kuluttaa hänen kotiaan ja tavaroitaan. Tosin vuokraemäntä ehkä käyttäytyisi todennäköisemmin näin kuin vuokraisäntä.)
 • jos mies haluaisi muuttaa kanssani asumaan Suomesta, hän ei voisi muuttaa taloon (Tämä koskee kaikkia taloja: niihin harvoin hyväksytään pariskuntia, sillä se tietää suurempia laskuja, eikä vuokraisäntä tai -emäntä voi tietää, millaista porukkaa hänen taloonsa yhtäkkiä ollaan tuomassa, koska hän itse ei ollut tekemässä valintaa. Taloihin ei onneksi allekirjoiteta vuosien sopimuksia, vaan niistä pääsee kyllä lähtemään, jos sikseen.)

Miltä vaikuttaa? Minulla ei ole yhtäkään kilpailevaa tarjousta, ja talo sijaitsee lähimpänä työpaikkaani kaikista tällä hetkellä tarjolla olevista taloista ja asunnoista. Lisäksi suurin osa vuokraajista ei vastaa yhteydenottoihini. En voi aikailla kauaa, vaan päätös on tehtävä parin päivän sisällä. Talolla on varmasti muitakin ottajia, ja taloilmoitusta on klikattu monta sataa kertaa muutaman päivän sisällä.

10 vastausta artikkeliin “Valinnan paikka: läävään vai lukaaliin?

 1. Vaaka täällä, paraskin päätöksentekijä, mutta kyllä tuosta sun tekstistä paistaa läpi, että sä haluat siihen taloon asumaan. Minä äänestän siis: Ota! :)

  Tykkää

  1. Olen tosiaan kallistunut ottamisen puolelle paljon enemmän kuin hylkäämisen. :) Tosin siihen tietysti vaikuttaa moni asia, mutta luultavasti pitäisin talosta paljon, vaikka valinnanvaraakin olisi enemmän.

   Tykkää

 2. Kertomasi lukaali kuulostaa varteenotettavalta vaihtoehdolta tuossa ”valikoimassa”. Työmatkan pituus ja helppous on hyvin tärkeä näkökohta ja ulkoilukin hoituisi samalla. :)

  Ymmärsin, että vuokraisäntä on yksinäinen, talossa asuva mies, se on vähän kysymysmerkki. Tottakai positiivinen ensivaikutelma on tärkeä, mutta aina sekään ei takaa mitään 100-prosenttisesti. Jos jotain asiaankuulumatonta ilmenisi, miten nopeasti pääsisit lähtemään ja mitkä olisivat sanktiot? Onkohan vuokraisännällä ollut ennen ja kuinka kauan/pitkään vuokralaisia?

  Tuntuisi, että sinun kannattaa tarttua tuohon tarjoukseen, jos kerran kämppätilanne yleisesti on noin surkea ja miehesi ei lähiaikoina ole muuttamassa sinne, kunhan ensin varmistat selustasi niin hyvin kuin voit. :)

  Tykkää

  1. Lukaali on kyllä houkutteleva, ja tuo ulkoilun hoituminen työpäivän yhteydessä olisi mahtavaa, sillä minulla on viikolla niin vähän vapaa-aikaa, että lenkkeily olisi hyvä saada sujautettua työmatkoihin edes osittain.

   En kertonutkaan vuokraisännästä vielä juuri mitään. Tähän mennessä tiedän hänestä nämä asiat: hän on vain vuoden minua vanhempi insinööri, joka on ostanut muutama kuukausi sitten ensimmäistä kertaa oman talon. Saamalla pari vuokralaista hän saisi tarvitsemaansa rahaa lainanlyhennyksiä varten. Hän on syntyperäinen corkilainen, ja hänen vanhempansa asuvat hyvin lähellä työpaikkaani. Hänelle merkkasi ”hakemuksessani” mm. se, kun kerroin, että minäkin aion vuokrata oman asuntoni Suomessa, ja tiedän siksi, miten tärkeää on löytää luotettava ja siisti vuokralainen. Hän tarjosi minulle teetä ja keksejä, ja olin talossa ainakin 45 minuuttia, kun edellisestä läävästä puolestaan lähdin viidessä minuutissa. Juttelimme hänen valitsemistaan materiaalista ja väreistä, hän kun oli tehnyt monia juttuja talossa itse. Hän esitteli huolella kaikki huoneet, kodinkoneet ym. ja kertoi, mistä uudet huonekalut ja patjat oli hankittu. Mikään yksinäinen, vanha limainen juoppo ei siis onneksi ole kyseessä. :) Vuokralaisia hänellä ei varmasti ennen ole ollut, koska kaikki tämä on uutta hänellekin. Jos tartun diiliin, aion ehdottaa (normaalia?) kuukauden irtisanomisaikaa, minkä uskon olevan hyvä molemmille. Mitään sakkoja ei tule, vaikka lähtisin jo muutaman kuukauden päästä, kunhan asiasta on ilmoittanut kuukautta ennen.

   Kyllä näyttäisi tosiaan siltä, että tarjoukseen kannattaa tarttua. :) Miehellä Suomessa kestää niin kauan järjestellä asioita, että hän ei luultavasti ikinä ehtisi Irlantiin esim. ennen syksyä, ja voi hyvin olla, ettei hän ole silloinkaan tulossa. Olisi typerää sanoa talolle ei sen takia, että odotan miestä Suomesta, ja jään vielä pian ilman minkäänlaista asuntoa.

   Tykkää

 3. Mielenkiintoista touhua, ettei useinmiten vaivauduta edes vastaamaan. Höh.

  Plussapuolia on niin paljon enemmän, että ainakin minusta tuo talo vaikuttaisi erittäin hyvältä! Annan ”ääneni” sille siis :)

  Tykkää

  1. Vastaamattomuus on kyllä tosi kummaa erityisesti siksi, että talot eivät kuitenkaan näytä menneen ”kaupaksi”, vaan näen samoja taloilmoituksia yhä netissä.

   Kiitos äänestämisestä! Taidan katsoa vuokrasivuston vielä yhden kerran ja mennä sen jälkeen kirjoittamaan vuokraisännälle sähköpostia. :)

   Tykkää

 4. Toi ulkomaalaisuus on miinus, mutta suomalaisuus plussaa… :P Ainakin täällä Espanjassa oon huomannut, että minua kohtaan on ennakkoluuloja, sillä näytän niin selvästi ulkomaalaiselta ja minua on monesti veikattu venäläiseksi tai romanilaiseksi. Mutta heti, kun kuulevat sanan ”suomalainen”, niin johan muuttuu käytös parempaan. Eli minusta sinun kannattaa heti ekassa viestissä ilmoittaa olevasi työssäkäyvä suomalainen. :) Ja jos et tupakoi, niin sekin kannattaa mainita. Ja ettei ole lemmekkejä. :P

  Mutta toi talo kuulostaa kyllä aivan ihanalta! :) Saisit sit hoidettua ulkoilemisenkin samalla kertaa, kun menet töihin ja takaisin. Viestistäsi olen aistivinani, että olet jo päätöksesi tehnyt. ;)

  Yhtä asiaa tosin mietin, saisithan halutessasi ottaa vieraita (juurikin miehesi)? :)

  Yhteisasumisessa on paljon hyvää. Parhaimmista tapauksista saisit itsellesi hyvän ystävän. :) Jos olisin vastaavanlaisessa tilanteessa; yksin ulkomailla, niin ehdottomasti menisin kimppakämppään muiden naisten kanssa. :)

  Tykkää

  1. Kiitos hyvistä vinkeistä! Olen maininnut yhteydenotoissani juurikin sen, että olen työssäkäyvä, tupakoimaton ja lemmikitön, ja suomalaisuuden mainitsin muutamissa. Täytyy alkaa mainita se jokaisessa yhteydenotossa, jos en nyt pääse haluamaani taloon, sillä jo tämän lyhyen täällä oleilun perusteella vaikuttaisi, että suomalaisuudesta on hyötyä juuri niin kuin olet itsekin kokenut. :)

   Talo kyllä on todella hieno, ja haluaisin siihen, jos kaikki tarvittava vain saadaan sovittua. Minun oli pakko nimittäin mainita miehestä, josta sinäkin asiaankuuluvasti kysyit, sillä hänen täytyy totta kai saada tulla luokseni kylään. Olin hoksannut kysyä vuokraisännältä kavereiden käymisestä noin yleensä, mikä oli hänelle ok, mutta miehestä oli pakko kysyä erikseen, koska hän on viikonloppuisin töissä ja tulisi siksi käymään luonani viikolla, jolloin olen itse ison osan päivää töissä eli poissa kotoa. Katsotaan, mitä vuokraisäntä vastaa. :)

   Olin ensin innoissani taloilmoituksista, joissa haettiin vain naisia, mutta kun yhdestäkään sellaisesta ei ole vastattu, niin en ”arvosta” pelkistä naisista koostuvia ryhmiä enää niin paljon. :) Työelämässähän on tutkittu sitä, kuinka paljon parempi henki on sellaisissa työpaikoissa, joissa on tasaisesti sekä miehiä että naisia kuin yksinomaan mies- tai naisvaltaisilla aloilla. Luulen, että sama pätee asumiseen. Lisäksi itse tulen usein hyvin juttuun miesten kanssa, joten en ainakaan lähtökohtaisesti pelkää tai välttele heitä. Mutta jos en nyt pääsisi tähän taloon, ja pääsisin johonkin naisten valtaamaan paikkaan, niin varmasti sekin toimisi. Naisesta saisi ehkä todennäköisemmin ystävän kuin miehestä. :)

   Tykkää

 5. Otsikko ”Läävään vai lukaaliin” on kieltämättä aika ohjaava, kuka nyt läävään haluaisi. Toisaalta läävää ei taida tässä hetkessä olla varsinaisesti tarjollakaan.

  Asunto kuulostaa ihanalta, mutta itselleni jäi monta kysymysmerkkiä. Miksi yksinelävä (nuori) mies hankkii noin valtavan talon yksin ilman tyttöystävää/vaimoa/perhettä ideana ottaa vain kaksi vuokralaista, naisia. Sitten hän itse asuu samassa talossa, asuuko siis erillisessä asunnossa omalla sisäänkäynnillä vai asuuko ihan samassa talossa käyttäen samaa keittiötä jne?

  Itse olen pelkuri, en uskaltaisi edes ajatella lähteväni sinun seikkailuusi, joten kaikkia pelkojani ei kannata ottaa liian vakavasti. Tuossa tilanteessa ei ole toivottavasti muuta kuin hyviä puolia, mutta minusta koko miehen talohanke kuulostaa vähän liian erikoiselta. Ehkä toivoisin vuokraemäntää ja ehkä taloon muuttaessani toivoisin kuitenkin kämppisten olevan samaa sukupuolta, kun ei ihmisistä koskaan tiedä. Seksuaalirikoksia kuitenkin tapahtuu koko ajan enemmän, minusta tuntuisi turvallisemmalta tässä mielessä naisten parissa.

  Toivottavasti en kuitenkaan tuo liikaa negatiivista tähän. Asunto kuulostaa ihanalta ja etäisyys työpaikalle ja keskustaan lähes täydelliseltä! Tässäkin kuuntele, mitä sydän sanoo ja sitten tee ratkaisusi!

  Vielä yksi juttu. Sinulla pitää olla yhden kuukauden irtisanomisaika, että pääset halutessasi asunnosta pois nopeasti häviämättä kovasti rahaa, mutta vuokranantajalla se voi olla kaksi tai jopa kolme kuukautta. Ole tarkkana sopimuksen kanssa, vuokralaisen turva pitää irtisanomistilanteessa aina olla parempi kuin vuokranantajan tilanne.

  Tykkää

  1. Kiitos kun jaoit ajatuksesi ja tärkeän tiedon tuohon loppuun! Osasin ottaa pidemmän irtisanomisajan puheeksi kommenttisi ansiosta, minulla kun ei asuntovelallisena ole mitään kokemusta vuokralla asumisesta.

   Kivoja kysymysmerkkejä sinulle tuli mieleen. :) Ihan kaikkeen en osaa vastata, mutta tämän verran tiedän: isot, amerikkalaistyyliset talot ovat täällä normi, eli vuokraisäntä ei välttämättä halutessaankaan olisi löytänyt pienempää taloa. Lisäksi talojen vuokraus on täällä todella tavallista ja haluttua, eli isäntä saattoi luottaa siihen, että löytää varmasti vuokralaiset hienoon taloonsa. Hän ei onneksi hae taloon vain naisia (en olisi edes vastannut sellaiseen ilmoitukseen!), vaan sekä miehet että naiset käyvät. Talo on yksi kompleksi, eli hän asuu vuokralaisten kanssa samassa talossa. Kaikilla on oma huone ja kylppäri, mutta keittiö, oleskelutilat ja piha-alueet ovat yhteiskäytössä.

   Toivon, että pääsen pian kertomaan, miten talon kanssa kävi! Olin nimittäin tänään yhdessä uudessa talonäytössä, kun kerran sain kutsun. Talolle vievä ns. kävelytie oli kuitenkin niin kamala, että en voisi muuttaa taloon, vaikka minut hyväksyttäisiinkin. Otin yhdestä kohdasta tietä valokuvankin, koska tilanne oli niin järkyttävä: pihatietäkin kapeammalla kaistaleella 80 kilsan nopeusrajoitus! Tämä maa ei todella ole jalankulkijoita varten. Luksustaloon vievä tie on rauhan tyyssija verrattuna tämänpäiväiseen. Niinpä yritän nyt viimeistellä sopimuksen vuokraisännän kanssa. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.