Työhaastattelukysymys: Oletko vegaani?

Viime maanantaina olin tutustumassa oman asuinalueeni asuntomarkkinoihin syvemmin, kunnes puhelin soi. Soitto tuli ulkomailta, ja jouduin aivan yllättäen puhelinhaastatteluun. Jotkin kysymykset olivat hyvinkin kiperiä, koska puhelu tuli tavallaan tyhjästä. Puhelu meni kuitenkin hyvin, ja sain Skype-haastattelun keskiviikoksi eli eiliselle. Valmistauduin haastatteluun kunnolla, minkä vuoksi en ehtinyt kirjoittaa sellaista blogijuttua, jota olin aiemmin ajatellut juuri keskiviikoksi. Kaikki pääsiäisvalmistelutkin ovat tekemättä, kun viikko on ollut mahdollisten työkuvioiden takia niin jännittävä.

Skype-haastattelu meni mielestäni mallikkaasti, enkä sanonut mitään, minkä olisin myöhemmin tulkinnut mokaksi. Kun kävin haastattelua myöhemmin läpi mielessäni, muistin sellaisiakin kohtia, jotka eivät ensisijaisesti olleet jääneet mieleeni. Ehkä hauskin ja/tai erikoisin kohta oli se, kun haastattelija kysyi, olenko tehobloggaaja. En ollut täysin varma, mitä kaikkea tehobloggaajalla voitaisiin tarkoittaa, mutta veikkasin, että en ole tehobloggaaja. Kerroin, että blogillani on aika mukavasti lukijoita ottaen huomioon, että kirjoitan mm. veganismista, joka tunnetusti ei ole kaikkien heiniä. Sen jälkeen haastattelija kysyi, olenko minä vegaani. Kun vastasin kyllä, hän kirjoitti jotain papereihinsa.

olen vegaani

Aloin totta kai myöhemmin miettiä, miten hyvänä tai huonona asiana vegaanina olemista pidetään. Sehän on selvä, että veganismi on yksi maailman hienoimmista ja tärkeimmistä asioista, eli todellisuudessa veganismia ei voitaisi koskaan käyttää ketään vastaan. Miten voisin olla huono työntekijä siksi, että välitän eläinten ja ympäristön (ja siten myös muiden ihmisten) hyvinvoinnista ja omasta terveydestäni? Onkin aika varmaa, että vegaanina oleminen on minulle plussaa työnhakijana, mutta asia ei silti aina ole niin yksioikoinen. Veganismissa itsessään ei ole mitään vikaa, mutta jotkut vegaanit voivat olla esim. aggressiivisia, inhota muita ihmisiä tai ”valistaa” muita niin väärällä tavalla, että veganismilla on siten osittain huono maine. Veganismi ei tietenkään näytä houkuttelevalta, jos sen edustajat ovat vihaisia, ärsyttäviä ja kaikkitietäviä. Tuskin kuitenkaan onnistuin antamaan itsestäni sellaista kuvaa haastattelussa!

Elämä voi olla niin merkillistä. Minun pitäisi saada tänään tietää, tulenko valituksi. Jos tulen, se muuttaisi monia asioita. Se tekisi mahdottomasta mahdollista. Jos taas en tule valituksi, moni asia jatkuu niin kuin ennenkin ja saan lisää todisteita sille, että jotkin asiat ovat liian hyviä ollakseen totta ja että jostain syystä minua ei vain voi lykästää työmarkkinoilla työnteostani huolimatta. No, vielä joudun jännäämään vastausta. Asunnon laitan joka tapauksessa myyntiin, sillä niin tekemällä en menetä mitään, vaan näen, onko sille ylipäänsä ostajia. Pian joko asun ja olen töissä eri maassa tai olen kuin pikkutyttö karkkikaupassa käydessäni näyteikkunaostoksilla Suomen asuntomarkkinoilla. Jotain kivaa on siis joka tapauksessa luvassa!

12 vastausta artikkeliin “Työhaastattelukysymys: Oletko vegaani?

 1. Työhaastattelut ovat minulle mysteerejä. Erään paikan onnistuin menettämään ilmeisesti pukeutumalla väärin. Laitoin Gudrun Sjödenin liehumekon päälle ja haastattelija skannasi minut päästä varpaisiin. ”Olet liian herkkä tähän työhön”, hän sanoi. Ahaa!!! :o Paikka siis olisi ollut sellainen, jossa käytetään työasuna housupukua. No, enää ei minun tarvitse juosta työhaastatteluissa, joten…

  Onnea elämäsi käänteisiin, ratketkoot asiat parhaalla mahdollisella tavalla!

  Tykkää

  1. Kiitos mukavista toivotuksista!

   Olipa tapaus tuo sinun kokemuksesi! Haastattelijan ei kyllä pitäisi tehdä tuollaisia päätelmiä. Hurjaa, että mekon ajatellaan automaattisesti tarkoittavan sitä, että on liian herkkä. Onhan sitä paitsi monia naisia, jotka tykkäävät käyttää sekä housuja että mekkoja/hameita, eli ihmisen persoonallisuuden päätteleminen vaatteista ei kyllä onnistu sitäkään vähää, mitä ensin voisi kuvitella.

   Toivon, että olet tyytyväinen nykyiseen elämäntilanteeseesi ja löydät mukavia ihmisiä ympärillesi. :)

   Tykkää

 2. Jännää!

  Haastattelijalla voi olla vegaaneista puolueeton näkemys, tai sitten positiivisia tai negatiivisia kokemuksia, jotka vaikuttavat sen mielipiteeseen. Sitä mielipidettä ei millään voi tietää etukäteen, joten olisi aika vaikea laskelmoida miten vastata tuollaiseen kysymykseen parhaimmalla mahdollisella tavalla, ja juuri siksi parasta vastaavissa tilanteissa on olla rehellinen. Ainakin se on loogista, että veganismista kirjoittava bloggaaja on itse vegaani. Se luo tietynlaisen oikeutuksen aiheen tuntemiselle, vaikkei muutoin liittyisikään mahdolliseen työpaikkaan.

  Mä kuvittelin, että sinkkuus olisi työnantajalle positiivinen asia nuoren naisen kohdalla (=ei ehkä perheenperustaminen heti mielessä), mutta kerran sain oppia täysin toisenlaisen näkemyksen. Se toimitusjohtaja, joka mua haastatteli, ei olisi saanut edes kysellä niitä asioita, joita se kyseli, mutta mä vastasin sille silti rehellisesti. En tajunnut, että se olisi nimenomaan halunnut, että mulla olisi paikallinen poikaystävä, joka sen silmissä olisi ollut merkki siitä, että olen sitoutunut asumaan sillä seudulla pidempään. Täysin naurettava harhaluulo siltä, koska eihän se poikaystävä mitään sellaista takaa – ainakaan työpaikassa viihtymiseen liittyen. Se asiaton kysymys ja mun rehellinen vastaus maksoi mulle kuitenkin sen työpaikan. Silloin harmitti, mutta ei harmita enää. En olisi halunnutkaan työskennellä tuollaiselle tyypille. Myöhemmin valehtelin eräässä toisessa työhaastattelussa ja sanoin mulla olevan poikaystävän sillä yrityksen paikkakunnalla, jotta mun muuttohalukkuus olisi ollut niiden silmissä vahvempi. En saanut sitäkään työtä. Näistä opin, että en voi tietää mahdollisten työnantajien ajatuksia tai toiveita työntekijöiden suhteen. Parasta varmaan olisi, jos niiden ajatuksen ja toiveet mätsäisivät mun rehellisiin vastauksiin.

  Tykkää

  1. Oho, kaikenlaisia kokemuksia sitä voikaan olla! On se nyt kumma, että ihminen ei kelpaa sinkkuna eikä varattunakaan, vaan kaikki käännetään hakijaa vastaan. Poikaystävä ei olisi tosiaan ollut tae työssä viihtymisessä tai edes työssä pysymisestä. Poikaystävää olisi voitu pitää myös miinuksena, sillä joku olisi voinut tulkita sen niin, ettei sinua oikeasti kiinnosta itse työ, vaan työpaikka vain sattuu olemaan alueella, jolle muutenkin olisit muuttamassa poikaystäväsi perässä.

   Minustakin on asiatonta edes kysellä suhteista ja vastaavista. Esim. minulta ei kysytty mitään perhesuhteista eikä siitä, olisinko muuttamassa maahan yksin vai jonkun kanssa. Päätelmäsi rehellisistä vastauksista kuulostavat kaikin päin hyviltä, vaikka oletkin harmillisesti jäänyt noita työpaikkoja vaille. Asia on minusta juuri niin kuin kirjoitat, eli ei tuollaisia paikkoja haluakaan, jos niiden saaminen on siviilisäädystä kiinni.

   Minä satuin tällä haastattelukerralla olemaan siinä mielessä onnellisessa asemassa, että tiesin hakemani homman alkuperäisen luojan olleen vegaani. :) En silti olisi tajunnut ottaa veganismia puheeksi, ellei haastattelija olisi kysynyt blogistani ja sitä kautta omasta vegaaniudestani.

   Tykkää

 3. Ui, miten jännittävää! Luulen, että haastattelu on mennyt ihan hyvin, jos sinulle itsellekin jäi sellainen tunne. Voisiko veganismin kohdalla tehty muistiinpano liittyä mahdollisiin tuleviin työtehtäviin? Ei sitä minun mielestä voi ketään vastaan käyttää, etenkin, kun mainitsemasi agressiivisuus olisi varmaan tullut haastattelussa esiin, jos näihin fanaattisempiin vegaaneihin kuuluisit.
  Peukut pystyyn haastattelun ja työn sekä asunnonmyynnin suhteen! Ja hyvää pääsiäistä!

  Tykkää

  1. Tässä kohtaa päivää olen jo saanut tietää, että haastattelu meni hyvin; todella jänniä juttuja on siis edessä! Olen niin innoissani, etten osaa vielä edes surra lähtöäni!

   Itse työtehtäviin veganismi ei varmaankaan liity, mutta tiedän yrityksen perustajan olleen vegaani. Veganismi liittyi vahvasti hänen ideologisiin näkemyksiinsä. Tätäkin kautta ajattelin, että vegaanius ei voi toimia minua vastaan, mutta varmasti on vastaavasti monia muita työpaikkoja, joissa veganismi nähtäisiin esim. hörhöhippien viherpiipertelynä tai haluna tuputtaa muille omaa ajattelumalliaan.

   Hyvää pääsiäistä teillekin ja kiitos tsempeistä asunnonmyynnin suhteen! En ehdi laittaa asuntoa myyntiin ennen lähtöä, mutta ehkä kaikki järjestyy vähän myöhemmin. :)

   Tykkää

 4. Isot onnittelut ulkomaan työpaikan johdosta! :) Elämässäsi tapahtuu varmasti paljon muutoksia ja toivottavasti ne kaikki ovat plus-merkkisiä! Hienoa on päästä näkemään maailmaa taas eri kantilta ja saada uusia elämyksiä. :)

  Toivottavasti ehdit ainakin jossain välissä kommentoimaan maan asioita vegaanin näkökulmasta. Jään mielenkiinnolla odottamaan uusia postauksiasi.

  Ja vielä kerran toivottelen ihania asioita tulevaisuuteesi! :)

  Tykkää

  1. Kiitos onnitteluista ja muista kauniista sanoistasi!

   Suuria muutoksia on tosiaan luvassa, ja kaikkien niiden miettiminen on jännittävää mutta samalla uuvuttavaa. Odotan jo kovasti sitä, että pääsen asettumaan uuteen elämään. :)

   Uskon, että tulen pohtimaan vegaanin haasteita sun muita jatkossakin, eli niitä ainakin voi blogilta odottaa. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.