Suklaamarengit (vegaaninen)

Kun Helsingin Sanomissa oli viime kesänä vegaanisen marengin ohje, koko perhe odotti, että tarjoaisin synttärikahveilla nimenomaan marenkia.

En kuitenkaan saanut silloin aikaiseksi kokeilla marengin tekoa, vaan tarjoilin vieraille mustikkapiirakkaa ja suklaakakkua. Mikä teki marengista niin erikoista? Marenkia voi nimittäin tehdä esim. kananmunankorvikkeen eli eri tärkkelysjauhojen avulla, mikä ei ole järin uusi asia.

Hesarin ohjeessa marenki tehdään kuitenkin säilykekikherneiden nesteestä! Vieläkin tuntuu uskomattomalta, että joku keksii yleensä kokeilla, josko kikherneiden liemestä saisi marenkia, mutta niin siitä vain saa. Laura Kaapro kirjoittaa Hesarin ohjeessa näin:

Tämän marengin valmistaminen on yhtä helppoa kuin tavallisenkin. Kikherneiden neste siivilöidään kulhoon ja vaahdotetaan sähkövatkaimella. Vaahto muodostuu kikherneistä liuenneen valkuaisen ja tärkkelyksen ansiosta. Sokerin vatkaaminen joukkoon jämäköittää vaahdon lopullisesti.

suklaamarengit

Helsingin Sanomat nappasi marengin ohjeen Chocochili-blogista, josta minäkin päättelin paistoajan. Päätin itse tehdä suklaamarenkeja, jotka syödään sellaisinaan sen sijaan, että ne tulisivat osaksi jotain kakkua tai leivosta.

Suklaamarengit

 • 1 ½ dl säilöttyjen kikherneiden nestettä (yhdestä 400 g:n tölkistä)
 • 1 ½ dl sokeria
 • 1 tl sitruunamehua
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 12 – 15 palaa vegaanista tummaa suklaata
 1. Valuta kikherneiden neste kulhoon. Vaahdota sähkövatkaimella hyväksi vaahdoksi. Lisää sokeri, sitruunamehu ja vaniljasokeri ja jatka vaahdottamista täydellä teholla noin 5 minuuttia tai kunnes rakenne muistuttaa valkuaisvaahtoa. Vaahdon kuuluu olla todella jämäkkää.
 2. Paloittele ja sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Kaada sulanut suklaa vaahdon joukkoon, mutta älä sekoita.
 3. Lusikoi vaahdosta ja suklaasta sopivia nokareita (voidellun) leivinpaperin päälle. Jätä nokareille leviämisvaraa.
 4. Paista marenkeja 100 asteessa noin 1 tunti ja 40 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä marengit uuniin vielä siksi aikaa, kunnes uuni on kokonaan jäähtynyt (noin 1-2 t).

suklaamarengit 2

Näistä tuli kyllä todella hyviä, eikä kikhernettä mitenkään pysty maistamaan. Kaikkialla sanotaankin, että kikhernemarengit käyvät täysin valkuaisvaahdosta tehdyistä marengeista, eli mitään maku- tai rakenne-eroa ei ole. Kokeiltuani reseptiä olen samaa mieltä. Ainoastaan uunissa marengit käyttäytyvät eri tavalla siinä mielessä, että ne leviävät ja malli ”pehmenee”, eli tarkat reunat ja kulmat sulavat kuin lumiukko parin asteen plussakelillä.

En olisi enää muistanut, kuinka kananmunanvalkuaismarengit käyttäytyvät, ellei minulla olisi valokuvaa todisteena. Alla oleva kuva on vuodelta 2008, ja marengeissa on kananmunan valkuaista ja maitosuklaata.

suklaamarengit 3

Marengeissa oli paiston jälkeen yhtä terävä pää kuin niissä oli vaahtonakin, ja ne myös irtosivat leivinpaperilta vaivattomammin. Paistoaikakin oli lyhyempi. Muutoin vegaanisten marenkien tekeminen on ihan samanlaista ja yhtä helppoa kuin eläinperäisten, ja maussa ja rapeudessa ei tarvitse tinkiä lainkaan!

6 vastausta artikkeliin “Suklaamarengit (vegaaninen)

 1. Olen pari kertaa vuosia sitten yrittänyt tehdä munanvalkuaisesta marenkia, onnistumatta. Toinen oli sitruunapiirakka valkuaiskuorrutuksella ja toiset tavallisia marenkeja. Kummassakaan tapauksessa marenki ei kovettunut tarpeeksi pinnaltaankaan, vaikka omasta mielestäni noudatin ohjeita. Jokin perustavaa laatua oleva juttu meni kuitenkin pieleen ja marenkikokeilut jäivät siihen. :(

  Noissa tekemissäsi vegaanimarengeissa ”lässähtäminen” näyttää kuuluvan asiaan, joten niiden tekeminen ei liene niin haasteellista. :D

  Tykkää

  1. Harmi, että marengin tekeminen on aina epäonnistunut menneisyydessä. Ehkä se oli merkki siitä, että pitää siirtyä vegaanisen marengin puoleen. :) Jospa tällä reseptillä vihdoin onnistuisi! Mainitsemasi sitruuna-marenkipiirakka kuulostaa herkulliselta; ehkä kokeilet samaa reseptiä, mutta tällä kertaa kikhernemarengilla. Marengin ”lässähtäminenkään” ei haittaa piirakassa, vaan päinvastoin päällystää piirakan juuri sopivasti. :)

   Tykkää

 2. Minäkin kokeilin kikherneen liemestä tehtyjä marenkeja jonkin aikaa sitten, mutta jokin meni pieleen ja ne vain kuivuivat leivinpaperiin kiinni. En ehkä ollut vatkannut vaahtoa tarpeeksi. Nämä näyttävät niin hyviltä, että täytyy varmaan kokeilla vielä uudestaan ja olla kärsivällisempi 😊

  Tykkää

  1. Onpa harmi, että marenkisi epäonnistuivat aiemmin! Kiva, jos suklaamarengit saisivat sinut kokeilemaan uudestaan. :) Vaahdon tulee tosiaan olla reilun vatkattua, ja minulla rakenne oli jo vaahtona hyvin täyteläinen ja ihan samantyyppinen kuin tavallinen valkuaisvaahto.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s