Onko terveellisissä herkuissa mitään järkeä?

Tämä kysymys on joskus pyörinyt mielessäni. Blogit ja lehdet ovat täynnä ”terveellisiä” herkkureseptejä, varmasti suurilta osin yleisen terveysbuumin takia. Jollekin terveellinen tarkoittaa sokeritonta, toiselle rasvatonta, viljatonta tai gluteenitonta ja kolmannelle raakaherkkua. Omassa blogissani terveellinen herkku on vegaaninen ja rasvaton/vähärasvainen, ja siinä saa olla mielin määrin (täysjyvä)tärkkelystä, hedelmiä ja marjoja. Sokeriakaan ei aina säästellä, sillä se on makuaineista parhain.

Kaikki tietävät, miksi ylipäänsä kannattaa syödä terveellisesti, mutta herkkujen kohdalla asia ei ole yhtä itsestään selvä. Miksi harvoin syötävän herkun, jota nimensäkään mukaan ei ole tarkoitettu jatkuvasti syötäväksi arkiruoaksi, tulisi olla mahdollisimman terveellinen? Ei sen tulekaan, mutta hyvin moni meistä ei herkuttelekaan vain harvoin, vaan mieluiten joka päivä.

maapahkina-hillonelio

Vaikka leivon itse lähes yksinomaan terveellisiä herkkuja, erehdyin vähän aikaa sitten luulemaan, että terveellisten herkkujen tekeminen on useastakin syystä hiukan typerää. Ajattelin, että aidosti mahtavan herkun täytyy saada olla epäterveellinen. Ja eikö sekin ole totta, että jos tekee kovasti mieli syödä esim. tuhtia suklaakakkua, meneekö kakunhimo pois syömällä 100 kaloria sisältävän suklaavanukkaan? Tuskin. Niinpä kaikille himoille voi sanoa kyllä ja olla onnellinen. Mihin tällainen ajattelu minut ajoi? Siihen, että tein maapähkinävoi-suklaakarkkeja, jäin koukkuun Madeiralta hamstraamaani maapähkinävoihin (joka sitä paitsi on terveellistä mutta hyvin kaloripitoista), ja näin vaa’alla ennätysmäisen korkean lukeman matkamme jälkeen. Housut ja muut alaosat olivat alkaneet tuntua tukalilta päällä. Nyt tilanne on jo tasaantunut, mutta se edellytti maapähkinävoipurkin sulkemista. Ja totta kai sen tajuamista, että terveellisillä herkuilla todella on paikkansa ainakin omassa elämässäni. Alla on muutamia mietteitä terveellisten herkkujen plussista ja miinuksista.

Terveellisten herkkujen plussat

 • hyvä vaihtoehto paljon herkutteleville, ts. painonhallinnasta tulee helpompaa, koska leipomuksissa on vähemmän rasvaa ja siten paljon vähemmän kaloreita
 • aidosti epäterveellisten herkkujen osuus ruokavaliossa pienenee, millä on monia hyviä terveysvaikutuksia
 • terveellisissä herkuissa ei ole pelkästään tarpeettomia aineita, kuten sokeria, vaan mm. paljon kivennäisaineita sisältäviä viljoja

Terveellisten herkkujen miinukset

 • eivät aina maistu yhtä hyville kuin vastaavat perinteisemmät leipomukset
 • ihminen ei välttämättä saa mitä todella kaipaa, ja tulee syöneeksi tavallista enemmän kompensoidakseen menetystään
 • ainainen dieettifiilis: jos muutenkin syö terveellisesti ja/tai tarkkailee painoaan, voi tuntua epäreilulta, etteivät edes herkut saa olla reilun makeita, rasvaisia ja epäterveellisiä

maapahkina-hillonelio 2

Yksi epätavallisempi miinus on seikka, joka liittyy kirjoituksen kuvitukseen. Kuvissa on juuri ennen matkaa leipomiani maapähkinä-hilloneliöitä, joista tuli paljon herkullisempia kuin uskalsin aineiden perusteella odottaa. Oma versioni on terveellinen, alkuperäinen ohje puolestaan ei ole. Kun en kaikessa matkahulinassa kirjoittanut omaa versiotani heti ylös, en enää muista oikeaa paistoaikaa ja aineiden tarkkoja suhteita, vaikka moni arvaukseni ehkä osuisikin oikeaan. Blogiin epätarkka ohje ei kelpaa. Jos olisin leiponut neliöt ohjeen mukaan, voisin kopioida reseptin blogiin sellaisenaan, eikä mitään ongelmaa olisi. Toisaalta nyt kun olen todella oivaltanut terveellisten herkkujen mahtavuuden, minulla on vielä enemmän syytä leipoa näitä neliöitä uudestaan. Kenties sitten saan reseptin blogiinkin!

6 vastausta artikkeliin “Onko terveellisissä herkuissa mitään järkeä?

 1. Kyllä myös näyttää herkulliselta! Ei yhtään siltä, että olisivat terveellisiä ;) Niinhän se tuppaa menemään, että terveellisen ”pitäisi” maistua puulta, ja epäterveellisen hyvältä (eli rasvaiselta ja sokeriselta, heh).

  Tykkää

  1. Eivätkö näytäkin? :) Se oli mukava yllätys, sillä aineissa ei tosiaan ole mitään erikoista, ja motiivi neliöiden tekemiselle oli käyttää aineita, jotka muutoin pilaantuisivat matkamme aikana. Tärkkelysherkut yleensäkin maistuvat hyville, koska ne ovat aina meheviä hedelmäsoseiden vuoksi ja makeita sokerin ansiosta. Koska rasva on niin kaloripitoista (ja tärkkelysfilosofian mukaan muutenkin epäterveellistä), on perusteltua jättää se pois resepteistä. Näin vyötärömittakin pysyy ennallaan tai jopa kapenee, jos sille on tarvetta. :)

   Tykkää

 2. Reseptiä odotellen. :)

  Toi on myös se syy, miksi mä en voi postata hyväksi havaittuja reseptejä blogiin niin usein kuin haluaisin. Mulla ei edes ole desilitramittaa, joten kaikki mitä mä teen, syntyy summamutikassa. Harvoin saan edes itse kahta kertaa tehtyä samanlaista ruokaa, vaikka yrittäisin.

  Tykkää

  1. Kiva, että maapähkinä-hilloneliöt näyttävät houkuttelevilta. :)

   Ruoanlaittotarinasi on hauska! Vai pitäisikö sanoa tragikoominen; jos sattuu saamaan aikaiseksi aivan ihanaa ruokaa, seuraavalla kerralla varmaan kismittää, jos/kun ei onnistu tekemään samanlaista. :P

   Tykkää

 3. Hyvin harvoin sitä itse herkuttelee kuin ehkä muutaman kerran viikossa; jos jatkuvasti on sokeria tarjolla niin siihen turtuu. Ja herkut saattavat lopulta jopa homehtua pusseihinsa, jos ei vain enää houkuta syöpöttely!

  Tykkää

  1. Hienoa, etteivät herkut houkuta sinua tuon enempää. :) Eivät makeat tosiaan maistu niin hyviltä kuin voisivat, jos syö liian usein sokeria. Se onkin hyvä syy herkutella vähän harvemmin ja harkitummin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.