Khadin hiusvärin pysyvyydestä ja kulumisesta

Ennen tätä kirjoitusta tuorein hiuskuulumiseni oli se, että olin vihdoin löytänyt mahtavan kasvivärin.

Mahtavaksi sen teki itse värisävy ja se, että tuote todella värjää hiukset toisin kuin niin monet muut kokeilemani kasvivärit. Tiesin, että tulen jatkamaan saman Khadi-värin käyttöä, ja ajattelinkin jo, että ehkä minulla ei jatkossa ole kirjoitettavaa kasvipohjaisista hiusväreistä, koska etsintä kerran on ohi ja täydellinen tuote on löytynyt.

Ja mitä vielä, eivät hiusaiheet niin vain lopu, mikä käy alla hyvin selväksi!

Luulin, että värjäisin tästä lähtien vain harmaata juurta. Minähän en varsinaista juurikasvua saa kasviväreillä, koska ne kuluvat niin nopeasti ja tasaisesti hiuksista pois, mutta toki harmaita hiuksia on silti eniten ja näkyvimmin tyvessä kuin monta kertaa hennatuissa latvoissa.

Niinpä olin ajatellut, että värjäisin kuukausittain harmaan juuren piiloon (taas muistuttaen, että en ole vielä kauttaaltaan harmaa), ja muutaman kuukauden välein värjäisin taas kaikki hiukset pelkän tyven sijaan. Mutta mutta…

Khadin pysyvyys

Yllä olevan kuvakollaasin ensimmäinen kuva on otettu 13. tammikuuta. Luulisi, että menee aika kauan ennen kuin ollaan toisen kuvan kaltaisessa tilanteessa, mutta ei, se on otettu 9. helmikuuta!

Eihän Khadin heikon kestävyyden pitäisi olla minulle mikään yllätys enää tässä vaiheessa, koska olen koko ajan kokenut, että se kuluu ennätysajassa, mutta jotenkin nämä kuvat ja päivämäärät onnistuvat hämmästyttämään jopa minua. Jos tämä on ”long lasting colour” niin kuin paketti lupaa, niin sanat ovat silloin todella menettäneet merkityksensä.

Voi että minua naurattaa nykyään väitteet siitä, kuinka kasvivärit eivät IKINÄ lähde hiuksista pois edes värinpoistoaineilla, vaan saadakseen oman värin takaisin pitkiin hiuksiin voi joutua kasvattamaan niitä vuosia. Hah! Kenellä oikeasti on sellaiset hiukset?

Itse olen saanut kommentteja vain sellaisilta ihmisiltä, jotka minun laillani harmittelevat kasvivärien nopeaa haalistumista. Kollaasin viimeinen kuva on otettu 18. helmikuuta värjättyäni ne viikkoa aikaisemmin. Värjäystulos itsessään puhuu puolestaan, mutta värin pysyvyys, hoi, missä olet?

Mitä Khadin heikko kesto tarkoittaa käytännössä? Se jos mikä ajaa ihmisen pakolliseen mutta ennen kaikkea nopeatahtiseen värjäyskierteeseen, mikäli harmaat haluaa piiloon. Värjäyskierre puolestaan hoikistuttaa lompakkoa ja vaatii tuntikausien työtä useammin kuin kerran kuussa.

Olin laskenut, että käyttäisin juuren värjäämiseen maksimissaan puoli paketillista väriä, ehkä vain kolmanneksen (sentin tyvikasvu on kuitenkin ihan eri asia kuin melko paksujen hiusten värjääminen kauttaaltaan), mutta nyt kun ei puhuta tyvikasvusta, vaan värin totaalisesta kulumisesta, tarvitsen vähintään 12 Khadi-pakettia vuodessa, ja oikeasti sekään ei riittäisi.

Viimeisimmällä värjäyskerralla tuntui ensimmäistä kertaa siltä, että väriseosta oli aika knaftisti, vaikka käytin koko paketin. Hiukseni alkavat olla sen pituiset, että pian tarvitsisin kaksi pakettia per värjäyskerta. Viimeksi ostin useamman paketin ja maksoin jokaisesta 11 – 12 euroa.

Sehän on pieni summa vuosittain, kun vertaa kenen tahansa keskivertonaisen kampaamokuluihin, mutta itse en ennen lähes koskaan käynyt kampaajalla, sillä meillä hiusten tasoitukset tekee aina joku perheenjäsen.

hiukset matkalla

Rahanmeno on siis pientä itse työhön nähden, sillä pitkien hiusten värjääminen kasviväreillä on todellakin työlästä. Omasta päästäni tulee väreineen ja pyyheturbaaneineen niin iso ja raskas, etten mitenkään voi nukkua ne päässä.

Ja koska annan värin vaikuttaa vähintään kuusi tuntia (myös värin valmistamiseen, levittämiseen, pesemiseen ja siivoamiseen menee aikaa), päivästä ei välttämättä ole helppo löytää niin montaa peräkkäistä ja sellaista tuntia, joina sopii tasapainoilla kotona tonnin painavan pään kanssa. Viimeksi sain odottelusta selkäkipua.

Huomasin siirtäväni värjäysoperaatiota koko ajan tuonnemmaksi, vaikka itse värjäys sujuu paljon aikaisempaa paremmin, siistimmin ja nopeammin. Tällä erää viimeinen havaintoni värjäyksestä on se, että syystä tai toisesta väri alkaa aina hieman valua niskasta ja korvien kohdalta siinä vaiheessa, kun väri on ollut päässäni kolmesta neljään tuntia, ei yhtään aikaisemmin eikä myöhemmin.

Itse värjäystulos, huonosta kestävyydestä huolimatta, on silti niin mieleinen, etten varmaan helpostikaan löydä Khadille korvaajaa. Luonnollisuus, myrkyttömyys, vegaanisuus ja eläinkokeettomuus ovat niin tärkeitä ominaisuuksia, että en hetkeäkään mieti, siirtyisinkö perinteisten hiusvärien puolelle (en käyttänyt niitä koskaan ennenkään).

Myös se on mukavaa, että vaikka värin kuluminen onkin aivan liian nopeaa ja runsasta, tulos ei myöskään vahingossakaan ole liian tumma, intensiivinen tai luonnottoman kova, sillä hiuksiin voi aina lisätä väriä, mutta todellisen kestovärin saaminen pois on vaikeampaa. Mutta koska Khadi silti jättää paljon toivomisen varaan, yritän jossain vaiheessa löytää sille varteenotettavan kilpailijan!

8 vastausta artikkeliin “Khadin hiusvärin pysyvyydestä ja kulumisesta

 1. Hei! No on se kumma,että sinulta väri haalenee kuukaudessa.Minulla pysyy tai sitten en huomaa eroa täytyy ottaa kuvat.Oletko lämmittänyt föönillä sen jälkeen kun kaikki huput on päässä minä jonkun aikaa lämmitän.Madeiran kuvat oli hienoja.🌴

  Tykkää

  1. Kiva, että pidit Madeiran kuvista. :)

   Hiusvärin onneton pysyvyys on todellakin kummaa. En ole kokeillut föönikikkaa enkä esim. koskaan ollut väri päässä saunassa. Pitäisi ehkä kokeilla. Toisaalta olen vältellyt liikoja lämpöjä, koska pelkkään hennaan lämpö ja kuumuus sopivat, mutta indigoon (jota tummanruskeassa Khadissa on paljon hennaa enemmän) ei suositella yli 50-asteista lämpöä, tai muutoin värin punaisuus korostuu, mitä en halua. Pääni on aina pysynyt lämpimänä turbaanissaan. En siis tiedä, hyötyisinkö lisälämmöstä, mutta täytyy pohtia vielä sitäkin. :)

   Tykkää

   1. Heippa!
    Laitoinkin jo aiempaan kirjoitukseesi kommenttia (kerroin itsekin kokeilleeni ison liudan kasvivärejä ja innostuneeni Khadista, kun se viimein näytti olevan väri joka tarttui myös harmaisiin hiuksiinikin), mutta valitettavasti voin jakaa kanssasi myös tuon värin pysyvyysongelman.

    Itselläni on juuri ja juuri olkapäälle ulottuvat hiukset. Tuntuu, että väri pysyy ihan mukavasti niissä kohdin missä se on jo kerrostunut, mutta juurikasvussa ja ”aiemmassa juurikasvukohdassa” missä ei vielä kunnolla ole kerrostuneisuutta väri haalenee miltei pois jo parissa viikossa. Ärsyttää :( En itsekään jaksais noita usein toistuvia värjäyspäiviä vaikka annankin värin olla vain vähän reilu kolme tuntia. Pitemmästä ajasta (ja joskus lyhyemmästäkin) tulee päänsärkyä ja hajukin jo ärsyttää. Helpotti vähän, kun vaihdoin pyyheturbaanin pipoon. Värjäystulos ja pysyvyys oli sama kuin ennen. Kokeilin viimeksi myös väritahnan tekemistä etukäteen tekeytymään, mutta sillä ei ollut värjäytymiseen tai värin pysyvyyteen omissa hiuksissani mitään merkitystä.

    Nyt kaapissa on odottamassa musta Khadiväri jota aion kokeilla sekoittaa hivenen tummanruskean värin joukkoon ja värjätä pelkän juurikasvun, kun juurikasvuni jää aina vähän vaaleammaksi jo heti värjäyksen jälkeenkin saati sitten värin kuluttua pois. Joka toinen kerta värjäisin sitten koko hiukset normaalisti tumman ruskealla.

    Värin pysyvyyteen en odota tuolla sekoituksella tulevan eroa, siihen kun vielä löytyisi niksi tai joku uusi värilöytö niin veikkaisin, että meitä taitaisi olla useampiakin extratyytyväinen :)

    Tykkää

   2. Moikka! Kiva, että tulit taas kertomaan kokemuksistasi; muistan, kuinka kirjoittelimme viimeksi juurikin mm. päänsärystä ja väriseoksen tekeytymisestä. Hyvä tietää, että tekeytymisestä ei ollut apua, itse kun en vielä ollut ehtinyt sitä kokeilla. Ja tuo pipon käyttäminen pyyhkeen sijaan kuulostaa aivan nerokkaalta! Pipohan ei pelkästään tee päästä kevyempää, vaan luultavasti myös pysyy päässä varmemmin kuin pyyhe. Aion ehdottomasti kokeilla pipoa seuraavalla kerralla, kunhan ensin löydän jostain riittävän suuren. Kiitos hyvästä vinkistä!

    On se harmi, että värin pysyvyys on noin heikkoa. Olet onneksi keksinyt lupaavan väriyhdistelmän ensi kerraksi, vaikka pysyvyyteen sillä ei tosiaan voi odottaa olevan mitään vaikutusta. Khadi-pakettien mukana tulevissa lehtisissä mainitaan muistaakseni joistain hiusöljyistä tms. ja väitetään, että niillä voisi pidentää värin pysyvyyttä. Olen kuitenkin ajatellut ne pelkiksi mainospuheiksi, enkä siten kokeillut mitään öljyjä. Olisihan se kyllä mukavaa, jos värin saisi jollain keinolla kestämään hiuksissa pitempään. Khadi mielestäni lupaa liikoja tuolla ”long lasting colour” -väitteellään, sillä googlailin viikonloppuna eri kasvivärejä, ja joidenkin kohdalla luvattiin värin kestävän ”jopa” neljä viikkoa. Jos vain neljä viikkoa on valmistajan/firman mielestä pitkä aika, niin heillä on selvästi realistisempi käsitys kasvivärien pysyvyydestä yleensäkin kuin Khadilla. Toisaalta on mahtavaa, että Khadi ylipäänsä toimii ja on toistaiseksi varmasti paras kokeilemani kasviväri. Jatketaan testailua ja toivotaan, että keksimme pysyvyysongelmaankin jonkin ratkaisun! :)

    Tykkää

 2. Heippa taas!

  Lueskelin netistä kaikenlaisia kikkoja ja koska todellakin haluaisin tämän väriasian pois päiväjärjestyksestä löytämällä kauniin ja pysyvän kasvivärin, jota käyttäisin hamaan tulevaisuuteen asti, niin innoissani sitten kokeilin samalla värjäyskerralla useampaa uutta kikkaa. Vasta värimössön ollessa päässä tuli mieleen, että jaahas… mistäs sitten tiedän mikä kikka toimi, jos pysyvyys onkin tällä kerralla parempi :D

  Mutta ei huolta – väri alkoi tutusti lähteä osittain harmaasta juurikasvustani niin, että jo kahden viikon jälkeen olisi periaatteessa voinut uusia koko värjäyksen. Yritän kuitenkin sinnitellä vielä juurikasvuineni.

  Mitä sitten testasin tällä kertaa,,, no ensinnäkin sekoitin noin teelusikallisen sitä mustaa Khadia noin vajaaseen puoleen pussiin tummanruskeaa saadakseni aina jo heti värjäyksen jälkeen vaaleammaksi jäävän tyvikasvuni värjättyä tummemmaksi. Värjäsin tällä kerralla vain tyven. Menihän sitä väriä laajemmallekin, mutta itseasiassa väri oli omaan makuuni vielä parempi kuin pelkästään tummanruskealla värjätessä. Tulos oli tummempi, mutta kuitenkin kaukana mustasta. Olin siis itse väriin tyytyväinen tosin säikähdin ihan totaalisesti, kun kertakäyttösuihkuhuppuun jäi puhtaan sinistä väriä lopuksi kun sitä huuhtelin :D Peili onneksi valaisi totuuden eikä sinisestä ollut tietoakaan ;)

  Sekoittelin myös väritahnaa huomattavasti pitempään kuin aiemmin, tein siitä puuromaisen, lisäsin suolaa lopuksi, pidin seoskuppia vesihauteessa koko hiuksiin levittämisen ajan ja värin pois huuhdeltuani huuhtelin vielä 3 dl:llä haaleaa vettä, johon olin lorauttanut etikkaa, mutta… ei, kun ei… yhtä huono pysyvyys :(

  Seuraavaksi aion kokeilla kaksoisvärjäystä, vaikka se ainakin näin teoriassa vaikuttaisi työläämmältä ja ärsyttävämmältä prosessilta kuin, jos olisi yhdellä värillä päässyt, mutta netissä olen muutamaankin otteeseen törmännyt siihen, että harmaiden hiusten kanssa pääsee parempaan tulokseen kaksoisvärjäyksellä. No saatan jopa kokonaisajassa säästää, jos hennaa lätkin ensin tyveen ja annan vaikuttaa (puoli tuntia? pitää vielä aika tarkistaa), pesen pois ja värjään tummanruskea-ripaus mustaa -seoksella antaen vaikuttaa pari tuntia. Tuon vaivan näkis jopa mielellään, jos sais sitten nauttia useamman viikon hyvästä värjäystuloksesta. Kasvivärivärjäyksestä kun kuitenkin aina sanotaan, että tulos on jokaisella (jopa itselläkin) joka kerta erilainen niin omalla tuurillani hennan päälle ei sitten tietty muu väri tartukaan tai se muu kuluu yhtä hetkessä pois jättäen juurikasvun iloisen kirkkaan hennaksi :D

  No pakko lähiviikkoina uskaltaa testata:)

  Laitan tähän vielä linkin Ruohonjuuren nettisivulle, jossa oli hyviä pointteja kasvivärjäykseen ja mainittiin tuosta kaksoisvärjäyksestäkin.

  T: kotivärjäilijä

  Tykkää

  1. Kiitos kovasti siitä, että jaoit taas kokemuksiasi! Niistä varmasti hyötyy todella moni.

   Tosi kurjaa, että väri ei noillakaan kikoilla pysy yhtään paremmin! Kuulosti niin nerokkaalta mm. tuo mustan lisääminen väriseokseen. Minäkin olen muuten aina laittanut värikulhon lämpimään vesihauteeseen, sillä muuten seos ehtii jäähtyä ennen kuin saan sen kaiken tasaisesti hiuksiin. Lisäksi sekoitan värin joskus mustaan teehen, mitä en välttämättä ole muualla maininnut. Khadin omassa värjäyslehtisessä lukee mustasta teestä, mutta eipä sillä sen kummempaa merkitystä ole, sillä värin pysyvyys ei ole teen kanssa yhtään parempi.

   Kaksoisvärjäys kuulostaa fiksulta ja sellaiselta keinolta, joka todella voisi toimia. Olisi kyllä hurjaa, jos tummanruskea ja musta eivät sitten tarttuisikaan hennan päälle! Kaikkea sitä joutuukin kokeilemaan saadakseen pysyvämmän värin. Onneksi Khadilla on hyvät ohjeet kaksoisvärjäykseen, eli sinällään homman pitäisi olla turvallista.

   Kiitos linkistä, sivulla on tosiaan paljon asiaa ja ehdotuksia. :) Minua on viime aikoina tympinyt värin heikko pysyvyys niin paljon, etten ole värjännyt hiuksiani kohta seitsemään viikkoon! Pian en varmaan enää kestä ja tartun taas väripakettiin. :)

   Tykkää

 3. Mua ihmetyttää muiden kokemukset värin pysymättömyydestä. Itse olen värjäillyt pelkällä hennalla hiuksiani vuosia ja se kyllö jämähtää päähän niin ettei lähde pois kuin kasvattamalla. Kuitenkin totuushan on se, että henna on kasviväreistö kestävin. Indigo ja cassia kuluu pois muutamissa viikoissa niitä siis pitää uudelleen värjäillä, itselläni tämä väli on n. 4vko, mutta varmasti vaihtelee riippuen hiuslaadusta. Voisin hyvinkin kuvitella, että harmaassa pysyy huonommin. Toisekseen kasvivärithän vaatii kerrostumista pysyäkseen paremmin eli ekan värjäyskerran jälkeen pysyvyys on eri luokkaa kuin jo 5 kertaa värjätyllä. Valmiit sekoitukset myös pysyy huonommin kuin erikseen värjättynä. Tämähän johtuu siitä, että henna vaatii erilaisen ”kehittely” ajan ja eri lämpöisen veden kuin esim. Indigo. Näin ollen hennan värin irtoaminen ei välttämättä ole yhtä hyvää kun sen tekee indigon ehdoilla.

  Tykkää

  1. Kiitos, että jaoit kokemuksiasi! Olen ihan samaa mieltä kanssasi, ja vastaavia juttuja olen lukenut muualtakin. Siis nimenomaan tuosta, että henna ei samalla tavalla kulu, vaikka haalistuukin, ja että ruskeat värit puolestaan tuntuvat kuluvan monilla paljon nopeammin. Minulla ei kerrostuminenkaan auta ruskeiden värien kohdalla, vaan kaikki kuluu kiitettävästi pois ennätysajassa joka ikinen kerta.

   Se, että henna pysyy niin paljon paremmin, ei auta ruskeahiuksisia, jotka nimenomaan haluavat välttää punaisuutta. Itsehän sain vaaleanruskealla Khadilla täysin valkoiset hiukset lopulta oransseiksi, mikä onkin järkeenkäypää, koska siinä värissä on suhteessa paljon enemmän hennaa kuin tummanruskeassa Khadissa. Hennalla ja indigolla on tosiaan aivan erilaiset kehittely- ja vaikutusajat, ja sekoitusvesi vaatii hyvin erilaiset lämpötilat. Itse en välttämättä uskaltaisi laittaa päähän erikseen hennaa ja indigoa, vaikka lopputulos olisikin pysyvämpi kuin valmiilla sekoituksilla, koska en halua punaisia hiuksia, ja punaisuus on jo nyt niin vallitseva väri kasvipohjaisissa väreissä. Olen onneksi ollut hyvin tyytyväinen tummanruskean Khadin sävyyn, eli vain pysyvyys mättää. Mutta jos on valmis värjäämään hiuksensa kerran kuussa (mikä ei jonkun mielestä kai edes ole niin usein), Khadilla pärjää juuri ja juuri. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s