Kännissä kohti kuolemaa ja muuta jännittävää

Olemme nyt palanneet matkalta kotiin. Reissu oli yksi parhaista koskaan, mikä tietysti teki lähdöstä haikeaa. Luvattuja sateita ei tullut, vaan saimme nauttia auringontäyteisistä ja usein lämpimistä päivistä. Ihokin ruskettui, mitä ei olisi osannut odottaa alkuloman sateiden ja koleuden perusteella. Aurinkopäiviä ei kannattanut viettää hotellilla bloggaillen (niin mukavaa puuhaa kuin kirjoittaminen yleensä onkin), ja arvelin, että maaliskuisessa Suomessa kelpaa esitellä ja muistella parhaimpia vaellushetkiä.

Teimme Pentti Korpelan kirjasta yhteensä kahdeksan vaellusta, joista olen esitellyt vasta kolme. Niinpä tämän kirjoituksen lisäksi on vielä luvassa ainakin yksi Madeira-aiheinen kirjoitus. Nyt esittelen kaksi uutta vaellusta. Minulla on lähemmäs 1 200 (!) kuvaa tältä Madeiran-matkalta, eli vaikka kirjoitukseni pursuisivat kuvia, ne ovat silti vain pieni murto-osa kaikista ottamistani.

canical - porto da cruz

Esittelen vaellukset samalla tavalla kuin viimeksikin. Ainoana erona on se, että karttakuvissa näkyy sekä aloitus- että päätöspaikka ja niiden välinen etäisyys, jotta reiteistä saisi paremman käsityksen. Kartan antama ehdotus ei kuitenkaan ole meidän kulkemamme reitti, koska Google ei luonnollisestikaan löydä polkuja ja levadoita, vaan pelkät tiet.

1. Viinireitti rantajyrkänteellä

 • Reitti: Caniçal-tunneli – Boca do Risco – Larano – Porto da Cruz
 • Pituus 11 km, taso keskivaativa, kesto 4 t

canical - porta da cruz kartalla

Tältä vaellukselta odotimme paljon, sillä Korpela kirjoittaa vanhasta viininkantajien reitistä näin:

Moni liikaa viiniä nauttinut ei koskaan palannut tältä taipaleelta pudotessaan tuulenpuuskan tai harha-askeleen seurauksena. Tämä on väkevien vaikutelmien kävely. Polku kulkee 350 metriä meren yläpuolella ja se on kapea, huimaava ja toisinaan liukas, joten pitää olla päätä korkeuksille. Polulla ei ole suojakaiteita, mutta tarkasti astuen selviää mainiosti kapeikkojen yli.

Korpela viittaa taipaleella vaelluksen vuoriosuuteen. Ennen vuoriosuudelle pääsemistä kävelimme Machicon, Madeiran vanhan pääkaupungin, yllä. Näkymät olivat sanoinkuvaamattoman upeat! Olemme ennenkin ihailleet Machicoa ja joskus puhuneet siitä, kuinka ehkä asettuisimme asumaan sinne ennemmin kuin Funchaliin, jos asuisimme Madeiralla.

canical - porto da cruz 2

canical - porto da cruz 3

Myös uudempia teitä tunneleineen löytyy niin kuin alla oleva kuva osoittaa. Miten mukavaa olikaan katsella kaikkea tuota lehvästön raosta!

canical - porto da cruz 4

Tiet alkoivat pikkuhiljaa jäädä taakse yhdessä talojen kanssa maiseman muuttuessa vehreämmäksi ennen vuoriosuutta (ks. kuvat alla).

canical - porto da cruz 5

canical - porto da cruz 6

Kuvakollaasissa yllä näkyy, kuinka levada vaihtuu poluksi asutuksen loppuessa. Vuoret ovat jo lähellä.

canical - porto da cruz 7

Madeiralla on monia mikroilmastoja, mikä näkyy mm. siten, että vuoristossa on herkemmin sumuista, sateista ja tuulista kuin esim. Funchalissa ja varsinkin saaren lounaisrannikolla. Niinpä nytkin auringonpaiste jäi Machicoon, ja päästessämme varsinaiselle vuoriosuudelle koillisrannikon puolelle tuuli oli aluksi melkoinen. Mutta näkymät olivat sitäkin vaikuttavammat!

canical - porto da cruz 8

canical - porto da cruz 9

Kuvassa yllä näkyy kulkemamme kapea ja kaiteeton polku, jolta jotkut viininkantajat aikoinaan putosivat ja kuolivat. Mikä on tuo valkoinen katos? Se on työmiesten pystyttämä (ehdin juuri ottaa siitä kuvan ennen kuin he alkoivat purkaa sitä ja lopettivat työt siltä päivältä), ja heidän työtään on vihdoin kiinnittää kaiteet tälle reitille. Mies toivoi, että työntekijöille maksetaan vaarallisen työn lisää. Jo pelkästään työmatka on haasteellinen, sillä tänne ei todellakaan ajeta autolla!

canical - porto da cruz 11

canical - porto da cruz 10

Näyttävä Kotkakallio kuvassa yllä oli vilkkunut vuorille jo aiemminkin, ja vaellus päättyi sen juurelle Porto da Cruziin. Siellä aurinkokin taas paistoi! (Myös itse Kotkakallion huipulle on vaellusreitti, ja kuljimme sen syksyllä vuonna 2012.)

2. Vanhan ajan eristynyt rantakylä

 • Reitti: Santanan keskusta – Levada do Cantinho – köysiradan näköalapaikka – Fajã da Rocha do Navio – Santanan keskusta
 • Pituus 6,5 km, taso keskivaativa, kesto 4 t

santana kartalla

Tämän vaelluksen kohdalla lankesimme Korpelan näihin mainossanoihin:

Fajã da Rocha do Navio on yksi Madeiran kätketyistä helmistä. Se on suojeltu kapea rantatasanne missä on tusinan verran vanhoja taloja. Jännittävä lasku vie sinut kuin sata vuotta ajassa taaksepäin. Ainoat nykyajasta kielivät asiat täällä ovat sähkövalot ja köysiradan vaijerit, muuten kaikki on kuin menneisyydessä. Huolimatta vaikeasta sijainnistaan nämä terassit ovat keskiajalta saakka olleet viljeltyjä. […] Kallioon kairattu huimaava polku portaineen on noin 1,2 km pitkä ja laskeutumiseen menee noin puoli tuntia. Jyrkimmät kohdat on suojattu vaijerikaitein.

Ja kyllä kelpasikin langeta kuvaukseen, sillä luvassa oli valloittavia näkymiä ja hikoilua.

santana

Vaellus alkoi Santanan keskustasta, joka tunnetaan etenkin olkikattoisista taloistaan. Olki on hyvä materiaali, koska se pitää kodin viileänä kesällä ja lämpimänä talvella, mutta olkikattoa on työlästä ylläpitää, sillä katto pitää uusia kuuden vuoden välein. Monissa alueen kolmiotaloissa onkin nykyään esim. peltikatto, joka on helppo mutta melko ruma ratkaisu eikä sillä ole oljen hyviä ominaisuuksia.

santana 2

Tältä Fajã da Rocha do Navio näyttää köysiradan näköalapaikalta. Kylän keskiössä on kalliosaari, jolle hollantilainen laiva haaksirikkoutui jouluaattona vuonna 1860. Laiva hajosi myrskyssä täysin, mutta miehistö pelastui ja sai kyläläisiltä apua. Tapahtumasta saakka kallioon on viitattu Rocha do Navio -laivakalliona. Yksi vesiputous näkyy jo täältä, ja alhaalla niitä näkyy kaksi lisää.

santana 3

Kylään laskeudutaan yllä näkyviä portaita pitkin. Hikinen ja rankka matka on edessä kahdesti, sillä samat portaat on noustava takaisin ylös, mutta rehkiminen on kaiken vaivan arvoista. Pieni kylä näin vaikeassa paikassa ja lähellä myrskyävää merta on hätkähdyttävä näky.

santana 4

santana 5

Voi vain kuvitella, minkälaista täällä on myrskypäivänä, kun aurinkopäivänäkin aallot tyrskysivät.

santana 6

Näissä maisemissa söimme eväitä ja vietimme miehen synttäreitä. Illan kuohuviinipullo siinsi jo silmissä (olin juonut edellisen kerran uutenavuotena). Meri kohisi, muuten oli hiljaista.

santana 7

Oli aika jättää kylä, nousta portaat ylös ja palata Santanaan. Ylhäällä Santanassa näkymä on hyvin maaseutumainen, vaikka ollaan ”keskustan” kupeessa. Santanalaisten stadi on hieman erilainen kuin vaikka Funchal tai Helsinki!

santana 8

***

Näiden työläiden postausten luominen on mitä hoitavinta salvaa minunlaiselleni Madeira-fanille. Miten haikeaa onkaan olla poissa näistä maisemista! Vasta juoksin tuulispäänä Funchalista lähtevällä rantapromenadilla, ja nyt olen neljän neuleen suojissa vetoisassa kodissani, josta aukeaa näkymä koruttomien puiden metsään. Kyllä tämä tästä niin kuin aina ennenkin. Täytyy silti mennä googlaamaan Madeiran avoimet työpaikat.

10 vastausta artikkeliin “Kännissä kohti kuolemaa ja muuta jännittävää

 1. Mä niin tiedän tuon olotilan paluun jälkeen… Onneksi se helpottaa muutaman viikon jälkeen.

  Aivan mahtavissa maisemissa olette vaeltaneet. Paljonko tuli muuten kilometrejä yhteensä koko loman aikana? Niin, ja näkyikö reiteillä muita kulkijoita?

  Tykkää

  1. Paluuolotila on tosiaan aikamoinen, mutta kyllä kaikki taas järjestyy. Hienot aurinkopäivät parhaillaan myös Suomessa helpottavat asiaa!

   Aion laskea kaikki kilometrit viimeiseen Madeira-kirjoitukseen. Kävin vaellusten lisäksi neljällä hieman eri pituisella juoksulenkillä, joten ne hankaloittavat laskemista vähän (minulla kun ei ollut mitään matkaa mittaavia älylaitteita mukana lenkeillä). Juoksureittini on onneksi hyvin merkitty karttaan, joten siitä saan tarkat lukemat.

   Reiteillä oli yllättävän ”paljon” kulkijoita ottaen huomioon, että mm. yhdellä kesäreissullamme Madeiralle reiteillä ei tullut usein ketään vastaan, vaikka kesäisin Madeiralla on huomattavasti enemmän ihmisiä kuin nyt. ”Paljon” tarkoittaa silti nytkin vain muutamia pariskuntia koko reitillä ja/tai esim. yhtä oppaan johdolla kulkevaa seuruetta suosituimmilla reiteillä. Monilla reiteillä/osuuksilla ei näkynyt ketään. Toinen matkaviikoistamme oli monen hiihtolomaviikko, millä oli hieman vaikutusta matkustajamääriin ja siten ehkä myös patikoitsijoiden määrään.

   Tykkää

 2. Ihanalta paikalta vaikuttaa koko saari. Olet ottanut todella hienoja kuvia! Niitä katsellessa tuntuu kuin minäkin olisin vaeltamassa siellä :-)
  Löytyikö vapaita työpaikkoja? :–)

  Tykkää

  1. Kiitos! Onpa kivaa, että pääsit vaellukselle mukaan. :-)

   Kunpa olisikin löytynyt työpaikkoja! Mitään ei ollut. Vapaaehtoistyötä voisi löytyä tällaisella diilillä: viidellä työtunnilla joka päivä saisi majoituksen ja muonat. Työt olisivat esim. pihatöitä, asiakaspalvelua jne. ja portugalin kieltä olisi hyvä osata. En siis ainakaan ihan tällä minuutilla ole lähdössä!

   Tykkää

 3. Saari on kyllä silmiähivelevän kaunis, jylhä, vihreä helmi sinisen meren syleilyssä! Ja voi olla siis tappavakin pahimmoillaan!

  Itselläni on korkean paikan kammo, niin en mitenkään voisi kuvitella kulkevani tuollaisilla kaiteettomilla poluntapaisilla jyrkkien vuorten rinteillä. Mutta onneksi on teidänlaisia tottuneita liikkujia, joiden päätä ei palele, niin pääsemme me arkajalatkin nauttimaan huikaisevista näkymistä!

  Voin kuvitella, että matka on ollut mitä onnistunein kun sääkin oli noin upea! Pian varmaan suunnittelette jo seuraavaa kohdetta?! :)

  Tykkää

  1. En tullutkaan ajatelleeksi, että pystyn kirjoituksellani tuomaan ”arkajaloille” sellaista, mitä he eivät muuten koskaan pääsisi kokemaan. Mukava siis kuulla, että kuvista on iloa. :) Kyllä niin ihanaa paikkaa kuin Madeira kelpaa esitellä!

   Yhdessä emme ole vielä seuraavaa kohdetta suunnitelleet, vaikka mielessäni kyllä kävi, että uuden reissun buukkaaminen (vaikka se olisi vasta pitkän ajan päästä) voisi lievittää haikeuden tunnetta ja antaa uutta kivaa odotettavaa. Taidan kuitenkin upottautua Madeiran-muistoihin vielä hetkeksi ja miettiä vasta myöhemmin muuta. :)

   Tykkää

  1. Kiitos kommentista ja linkistä! :) Hesarin juttu on ihan luettava, vaikka vaeltaminen jääkin pahasti autoilun varjoon. Pidin erityisesti lentokenttätiedoista; Madeiran kenttä on todella edelleenkin haasteellinen paikka lentäjille, vaikka kiitorataa on pidennetty. Useimmiten se johtuu voimakkaista tuulista. Kyllä otti meitäkin vatsasta, kun laskeuduimme, ja pian YouTubeen olikin ladattu video, joka on kuvattu matkapäiviemme aikana ja jossa näkyy, miten hurjaa Madeiran kentälle laskeutuminen on: https://www.youtube.com/watch?v=-ZO1sRsnjpQ

   Reilun kahden minuutin videota on katsottu parissa viikossa melkein 500 000 kertaa, ja siinä näkyy, kuinka lentokoneet heittelehtivät vielä viime hetkilläkin ja joutuvat laskeutumaan vinossa kiitoradalle. Videolla näkyy myös, kuinka yksi kone on jo melkein maassa, kunnes lentäjä päättääkin nostaa koneen takaisin ylös. Todella jännittävää katsottavaa! Mies, joka kärsii pienoisesta lentopelosta, oli kovin kiitollinen siitä, että näki tuollaista materiaalia vasta sitten kun olimme jo turvallisesti kotona!

   Tykkää

   1. Näytti aika hurjalta tuo laskeutuminen! Lentäjät ilmeisesti osaavat homman, jos ei siellä onnettomuuksia ole tapahtunut kiitoradan pidentämisen jälkeen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.