Funchalin katot ja ruokaintoilua

Terveisiä Madeiralta! Pääsimme tänne ongelmitta maanantaina juuri niin kuin määrä oli. Kapusimme melkein ensi töiksemme Fortaleza do Picon linnoitukselle, jotta näkisimme pääkaupungin Funchalin koko komeudessaan.

Funchal

Minulle tämä on peräti kuudes matka Madeiralle, miehellekin jo neljäs. Blogissa en silti ole pystynyt Madeiraa esittelemään, sillä olimme täällä viimeksi vuonna 2013. Miksi tulla niin usein samaan paikkaan? Emmekö ole vielä liian nuoria jämähtääksemme yhteen ja samaan? Olemme käyneet monissa muissakin maissa ja kohteissa, mutta yksikään muu kohde ei ole ollut yhtä henkeäsalpaava kuin Madeira kahdelle luontoa rakastavalle liikkujalle.

Funchal 2

Tajusimme vuonna 2012, mikä patikoitsijan taivas Madeira on: löysimme Pentti Korpelan kirjoittaman patikointikirjan, jossa on 42 eri vaellusreittiä. Reittejä on helpoista vaativiin, ja olemme kulkeneet valikoimasta jo 19. Paljon olemme siis kävelleet, mutta silti kulkemattomia reittejä on vielä toistaiseksi kuljettuja enemmän. Tällä matkalla asetelma on tarkoitus kääntää toisin päin. Kuumeisesti olemme jo tutustuneet reittikuvauksiin ja karttoihin, jotta mielenkiintoisimmat vaellukset löytyisivät. Vaikka Madeira tunnetaan levadoistaan, täällä on paljon myös muunlaista vaellusmaastoa aina metsistä kallioihin.

ruokaa ja kirja

Olen tehnyt jo nyt vaikka minkälaisia ruokalöytöjä: kasviksia ja hedelmiä totta kai löytyy huokeaan hintaan, mm. tuoreen ananaksen kilohinta on 1,09 euroa! Lisäksi löysin vegaanisia kasvispihvejä ja -makkaroita, jogurttia ja kasvimaitojakin. Myös juustoa ja margariinia olisi löytynyt vegaanisena, mutta en kokenut tarvitsevani niitä. Löysin googlettamalla Bioforma-nimisen luontaistuotetyyppisen kaupan, jonka yhteydessä on myös lounasta tarjoava kasvisravintola. Bioforma lienee ainut kasvisravintola koko Madeiralla, mutta valikoima ei ole puhtaasti vegaaninen, vaan näin monissa tuotteissa mm. maitoa. Ilmeisesti ravintolapuolella on kuitenkin edullisia vegaanisia vaihtoehtoja. Pystyisin pärjäämään pelkästään ruokakauppojen ja muiden ravintoloiden valikoimalla, mutta Bioforma on erittäin tervetullut lisä!

ruokaa jaakaapissa

Ostin Bioformasta alla olevat tuotteet eli makkaraa, riisimaitoa ja shampoota. Isola Bion riisimaito oli kiva löytö, sillä löysin kasvimaitokirjoitukseeni Suomesta saman merkin hirssi- ja tattarimaitoa. Italialainen merkki on täällä edullisempi kuin Suomessa, kun taas ruotsalainen Oatly (kyllä, sitäkin täältä löytyy!) on sentään täällä kalliimpi kuin meillä kotona. Onpa virkistävää, että edes joskus maantiede määrittää hinnan (esim. sen sijaan, että kaikkea tilataan aina halvalla Kiinasta). Myös shampoolöydöstä iloitsin kovasti, sillä Faith in Nature on sekä eläinkokeeton että vegaaninen merkki (toisin kuin Joe Blasco, josta luulin samaa, ja sainkin pettyä). Valitsin juuri rosmariinishampoon, koska käytän samaa hiuksille hyvää tekevää yrttiä myös hiushuuhteessa, joka jättää hiukset tuuheiksi ja ihanan tuoksuisiksi. Onneksi vanha shampoo vetelee viimeisiään, niin pääsen pian korkkaamaan Faithin!

Madeiran ostoksia

Loma on alkanut kaikin päin aika mukavasti. Hotellihuoneemme on luvattua isompi ja hienompi (olimme varautuneet pieneen ja vaatimattomaan pensionaattiin), ja meillä on kulmaparveke, jolta saamme seurata vilkasta kaupunkielämää (lue: saamme kuolla voimakkaan bensankatkun aiheuttamaan häkämyrkytykseen). Maastossa saamme onneksi raikkaampaa hengitettävää!

Funchal 3

6 vastausta artikkeliin “Funchalin katot ja ruokaintoilua

 1. Hienot on maisemat, ihan iskee kaukokaipuu. On helppo uskoa, että on vaeltajan ykköskohteita. Itse olen käynyt Teide-vuorella Teneriffalla, mutta näkymät sieltä olivat huomattavasti karummat ja kivisemmät, vaikka oli sekin mahtava kokemus. Madeiran vehreydessä ja kukkaloistossa sielu varmasti lepää! Ja matkailuhan on aina kunnon irtiotto arjesta.

  Siellä tuntuu myös olevan vegaanisia vaihtoehtoja aika hyvin etkä joudu olemaan pelkkien perunalastujen ja Oreo-keksien varassa, niin kuin Kreikan reissullasi!

  Oikein ihanaa vaelluslomaa sinulle ja miehelle! Toivottavasti saamme nauttia upeista näkymistä ja ruokakommenteistasi taas pian. :)

  Tykkää

  1. Harvassa paikassa on tosiaan yhtä vehreää kuin Madeiralla, sen olemme mekin muilla reissuillamme huomanneet. Siinä missä Madeira on vehreä, niin esim. Malta on aavikonkeltainen. Nimenomaan tuo sinunkin mainitsemasi kukkaloisto kuitenkin kuvaa vehreää Madeiraa parhaiten, sillä mm. Azoreilla on yhtä vehreää, mutta kaikki Madeiran värit ja kukat puuttuvat. Miehen kanssa vertaamme haluamattamme kaikkia kohteita Madeiraan, koska matkalaisena sitä tietysti aina haluaa upean reissun, ja puitteilla on luonnollisesti suuri vaikutus siihen upeuteen ja yleiseen tunnelmaan.

   Vegaanista ruokaa löytyy tosiaan aivan toisin kuin Kreikassa! Sekin on mukavaa, että kaikki vegaaniset vaihtoehdot eivät ole soijapohjaisia, vaan mm. kasvispihvit oli tehty siemenistä ja viljoista. En kyllä mitenkään välttele soijaakaan, mutta valikoiman odotettua runsaampi määrä silti ilahduttaa. :)

   Kiitos lomatoivotuksista! Mielelläni kirjoittelen täältä. :) Toivottavasti myös Suomessa on parhaillaan hyvät oltavat!

   Tykkää

 2. Kuulostaa ja näyttää kivalle! Multakin kyseltiin aikanaan, kun matkustelin aina (perheen kanssa ja lopuksi yksinkin) Gran Canarialle, että miksi menet(te) aina samaan paikkaan… Tuumin vaan, että mitä sitä hyväksi havaittua vaihtamaan!

  Tykkää

  1. Niinpä! Juuri tuossa miinalle kirjoittelinkin Madeiran mahtavuudesta. Vaikka kohdetta välillä vaihtaakin, niin kaikilla on omat suosikkinsa, ja diplomatia ei päde matkakohteisiin; kaikki kohteet eivät yksinkertaisesti ole yhtä ihania kaikkien mielestä, vaan toiset paikat ovat ylitse muiden. Sellaisiin helmiin on saatava palata ilman selittelyjä!

   Tykkää

 3. Mä aina ihmettelin ihmisiä, jotka tunkee samoihin lomakohteisiin vuodesta toiseen. Mutta sitten tajusin, että kyllä mä itsekin ramppaan aika paljon Lapissa. Se on toistaiseksi mun Madeira. Tuollakin olisi kyllä kiva käydä!

  Tykkää

  1. Minäkin ihmettelin ennen samaa asiaa. :) Ehkä omaan ihmettelyyni vaikutti myös se, että joillain ihmisillä syyt palata tiettyihin paikkoihin tuntuivat olevan esim. hyvät bileet, halpa viina, muut omanmaalaiset turistit ja altaalla makoilu. Kaikki nuo asiat ovat ”rakennettuja” eivätkä oikeastaan liity itse kohteeseen mitenkään. Kun jokin kohde puolestaan vetoaa esim. luontonsa ja tunnelmansa vuoksi, kohteeseen rakastuminen ja halu palata sinne on helppo ymmärtää. Voisipa saada molemmat, Madeiran ja Lapin!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.