Runebergintortut kahdella tavalla (vegaaninen)

Lähestyvän Runebergin päivän kunniaksi innostuin leipomaan mitäpä muita kuin runebergintorttuja.

runebergintortut

Joistain perinteistä on mukava pitää kiinni; myös viime vuonna jaoin blogissa runebergintorttureseptin, mutta silloin en leiponut itse, vaan äiti yllätti minut raaoilla runebergeilla! Ne olivat kyllä maistuvia ja hurjan söpöjä. Tänä vuonna sekä äiti että minä halusimme leipoa perinteisempiä torttuja. Vegaanisina totta kai, mutta minä halusin lisäksi kokeilla, voiko torttuja leipoa ilman lisättyä rasvaa mausta kuitenkaan tinkimättä. Runebergit ovat nimittäin tavallisesti niin rasvaisia, että joillekin tulee niistä paha närästys (monissa resepteissä on manteleita, keksimuruja, kermaa ja vielä lisäksi paljon voita/margariinia, eli rasvaa todellakin piisaa). Äiti ei syö paljon makeaa, joten hänelle sopi tehdä rasvaisempia torttuja sen harvan kerran kun niitä tekee ja syö. Meistä kumpikin leipoi torttunsa K-ruoan reseptiä muokaten.

Kummankin tortut onnistuivat ja saivat muilta kehuja. Mies kuvasi minun torttujani meheviksi ja makeiksi ja kysyi, montako niitä saa syödä yhteen menoon. 😍 Hän yllättyi kun kerroin, että niissä on margariinin ja kerman tilalla omenasosetta ja rasvatonta kauramaitoa. Itse iloitsin taas siitä, miten herkullisia ja kauniita leipomuksia syntyy ilman rasvalla läträämistä. Tortut myös kohosivat hyvin ja irtoavat vaivatta vuoasta.

Äidin torttuja ylistettiin yhtä lailla, ja ne vastaavat enemmän K-ruoan tykätyllä reseptillä tehtyjä torttuja kuin omani. Myös ne ovat meheviä ja makeita, joidenkin syöjien mukaan yksinkertaisesti ”tosi hyviä”. Äiti itse kommentoi, että tortut ovat pehmeitä ja menivät hieman kuopalle keskeltä, ja veikkaili jälkimmäisen johtuvan kerman korvaamisesta mantelimaidolla. Pieni kuoppaisuus on kuitenkin parempi kuin voimakas pyöreys ja pallomaisuus, sillä hillo ja kuorrutus herkästi valuvat pyöreältä pinnalta.

runebergintortut 4

Runebergintortut (ei lisättyä rasvaa), 16 kpl

Taikina

 • 2 kananmunan verran kananmunankorviketta (sen puuttuessa voit kokeilla perunajauhoja veteen sekoitettuna)
 • 2 dl sokeria
 • 2 dl omenasosetta
 • 3/4 dl haluamaasi kasvimaitoa (esim. Oatlyn rasvaton kauramaito)
 • 2 dl manteleita tai mantelijauhoa
 • 2 dl keksimuruja (esim. Kantolan kaurakeksit)
 • 2 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
 • 1 1/2 tl leivinjauhetta
 • 1 tl jauhettua kardemummaa

Kostutusliemi

 • 1 dl vettä
 • 1/4 dl sokeria
 • 1 – 2 rkl arrakkipunssia tai rommia tai muutama tippa rommiaromia (esim. Dr. Oetker)

Pinnalle

 • vadelmamarmeladia

Tomusokerikuorrutus

 • 1 dl tomusokeria
 • 1 – 2 tl vettä tai sitruunanmehua (lisää neste vähitellen liian ohuen massan välttämiseksi)

runebergintortut 2

1. Vatkaa (käsin) kananmunankorvike veteen paketin ohjeen mukaan ja kaada sokeri sekaan. Sekoita joukkoon muut märät aineet eli omenasose ja kasvimaito. Jauha mantelit ja keksimurut hienoksi monitoimikoneessa. Sekoita erillisessä kulhossa kuivat aineet eli manteli- ja keksijauho, vehnäjauho, leivinjauhe ja kardemumma. Yhdistä märät ja kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.

2. Valitse riittävän suuria ja vahvoja, korkeareunaisia paperivuokia (tai tee vastaavasti enemmän pieniä torttuja, jos sinulla ei ole isompia vuokia). Jaa taikina tasaisesti vuokiin ja jätä ne vajaiksi. Jos haluat välttää torttujen ”muffinssimaisen” kohoamisen, pane jokaisen tortun keskelle pieni nokare vadelmamarmeladia. Päällystä uunipelti leivinpaperilla ja laita vasta sitten vuoat tasaisesti pellille (tämä estää torttupohjien palamisen, mikä muutoin tapahtuu silloin kun taikinassa ei ole lisättyä rasvaa). Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 13 – 15 minuuttia.

3. Kostutusliemen teko: Kiehauta vesi ja sulata siihen sokeri. Mausta alkoholilla tai aromilla ja taputtele liemi pullasudilla heti uunista oton jälkeen pariin kertaan tortun pintaan. Lisää kuumien torttujen keskelle vielä 1/2 tl vadelmamarmeladia kuhunkin ja anna torttujen jäähtyä.

4. Kuorrutuksen teko: Mittaa tomusokeri pienen kulhon pohjalle ja lisää vettä tai sitruunanmehua vain sen verran, että sokeri kostuu ja syntyy notkea massa. Lusikoi massa muovipussin kulmaan. Tee kulmaan pieni reikä ja pursota kuorrutus renkaaksi hillon ympärille. Anna sokerikuorrutuksen kuivahtaa peittämättä. Säilytä valmiita torttuja jääkaapissa.

runebergintortut 3

Äidin tekemät runebergintortut, 25 kpl

Taikina

 • 2 dl manteleita jauhettuna
 • 2 dl keksimuruja
 • 200 g leivontamargariinia (esim. Rainbow’n laktoositon margariini 60 %)
 • 2 dl sokeria
 • 2 tl kananmunankorviketta (vain jauho, ei vettä)
 • 2 dl vehnäjauhoja
 • 1 1/2 tl leivinjauhetta
 • 1 tl jauhettua kardemummaa
 • 3/4 dl mantelimaitoa

Kostutusliemi

 • 2 dl vettä
 • 1/2 dl sokeria
 • 2 – 3 rkl arrakkipunssia tai rommia tai muutama tippa rommiaromia

Pinnalle

 • vadelmahilloa

Tomusokerikuorrutus

 • 1 dl tomusokeria
 • 1 – 2 tl vettä tai sitruunanmehua

1. Jauha mantelit ja keksit hienoksi monitoimikoneessa. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan. Lisää kananmunankorvike, kardemumma, keksimurut ja mantelit taikinaan, lopuksi mantelimaito. Sekoita hyvin sekaisin, mutta älä vaivaa taikinaa turhaan.

2. Valitse ainakin puolen desin vetoisia, mahdollisimman jäykkiä ja korkeareunaisia paperivuokia (tai vastaavasti käytä kahta ohutta vuokaa päällekkäin). Jätä vuoat hiukan vajaiksi ja paina jokaisen keskelle syvennys jauhotetulla sormella. Pane jokaiseen noin 1/2 tl vadelmahilloa tai -marmeladia. Lado vuoat pellille harvaan ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 13 – 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

3. Kiehauta vesi ja sulata siihen sokeri. Mausta alkoholilla tai aromilla ja taputtele liemi pullasudilla heti uunista oton jälkeen pariin kertaan tortun pintaan. Lisää kuumien torttujen keskelle vielä 1/2 tl vadelmahilloa kuhunkin ja anna torttujen jäähtyä.

4. Mittaa tomusokeri pienen kulhon pohjalle ja lisää vettä tai sitruunanmehua vain sen verran, että sokeri kostuu ja syntyy notkea massa. Lusikoi massa muovipussin kulmaan. Tee kulmaan pieni reikä ja pursota kuorrutus renkaaksi hillon ympärille. Anna sokerikuorrutuksen kuivahtaa peittämättä. Säilytä valmiita torttuja jääkaapissa.

runebergintortut 5

Lue myös: Raa’at runebergintortut

4 vastausta artikkeliin “Runebergintortut kahdella tavalla (vegaaninen)

 1. Makoisilta näyttää kyllä tortut,mutta omat kokeilut rajoittuu helppoon piimäkakkuun.

  En varmaan jaksa alkaa vääntää näitä ja kuiteski niitä tulee kokonainen pellillinen eli jos ne vielä olis hyviä tulis syötyä ihan liikaa kerralla.Kun olen aikamoinen herkkupeppu syön kaupankin pari torttua saman tien. 😃

  Kiva on silti lukea reseptejä,vaikka monet on monimutkaisia ja pitää olla paljon erilaisia aineita niin kuin sunkin ohjeissa :)

  Tykkää

  1. Nämä ovat kyllä tosi hyviä. :) Tortut eivät oikeastaan ole niin työläitä tehdä kuin miltä ensin saattaisi vaikuttaa. Monet muut reseptini vasta yksinkertaisia ovatkin, ja niihin vaaditaan vain vähän raaka-aineita ja valmistusvaiheita.

   Mitä syömiseen tulee, niin on tosiaan parasta, jos syöjiä on monta tai vastaavasti osaa säilöä torttuja ja syödä pikkuhiljaa. Tosin torttuja voi syödäkin pari putkeen, koska toiset tortut ovat kevyempiä, toiset taas pienempiä. :)

   Tykkää

 2. Näitähän pitää testata! Omenasose tuo varmasti makumaailmaan kivan säväyksen ja mehevyyttä. Koska Runebergin päivä on vain kerran vuodessa, ei parin tortun mussuttaminen varmastikaan elämää haittaa. :D

  Tykkää

  1. Voin kyllä suositella, olivat niin hyviä! Melkein ajattelen, että torttuja täytyisi tehdä useammin, vaikka ovatkin sesonkileivoksia. Isäni syö mm. mämmiä lähes ympärivuotisesti, eli ehkä minäkin voisin tehdä runebergintorttuja milloin tahansa. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s