Miten tehdä blogista suosittu?

Jos on edes joskus miettinyt otsikon kysymystä, on luultavasti lukenut aiheesta jonkin tai useammankin tekstin. Mutta olisitko arvannut, että Suomessa annetaan joskus jopa täysin päinvastaisia ohjeita kuin muualla (englanninkielisessä) maailmassa? Näin todellakin on. Itse olen törmännyt suomenkielisissä Miten tehdä blogista suosittu -tyyppisissä jutuissa mm. seuraavanlaisiin ohjeisiin:

 • ole provosoiva ja hauku esim. julkkiksia
 • kirjoita lyhyitä päivityksiä usein, mieluiten joka päivä
 • kommentoi runsaasti muita suosittuja blogeja
 • kun on rajannut oman aiheensa hyvin, ja kirjoittaa siitä intohimoisesti, suosio on taattu

Kun tarkastellaan, mitä isossa maailmassa kerrotaan bloggaamisesta, siellä jokainen yllä oleva ohje lytätään joko tehottomaksi tai muuten huonoksi keinoksi saada blogille lukijoita. Provosoiva tyyli voi ponkaista jonkun uuden bloggaajan nopeasti ihmisten tietoisuuteen, mutta ei kannata pidemmän päälle, jos tarkoituksena on blogata vuosia ja rakentaa mukava ja vahva bloggaajien ja lukijoiden yhteisö ympärilleen. Samaten tiivis postaustahti, muiden blogien kommentointi ja intohimoinen bloggaaminen tietyistä aiheista ovat paljon tehottomampia keinoja blogin suosion kasvattamiseksi kuin saattaisi luulla. (Muiden blogeihin kannattaa silti ehdottomasti jättää kommentteja, mutta ei suosion tavoittelemiseksi vaan yhteisöllisyyden luomiseksi.) Millaiset ohjeet sitten todella toimivat? Jaan alla 15 ohjetta, jotka olen poiminut oman bloggaajan urani aikana ja havainnut hyviksi.

miten tehda blogista suosittu

15 vinkkiä blogin suosion kasvattamiseen

1. Asiapainotteiset kirjoitukset saavat enemmän klikkauksia kuin fiilispohjaiset tarinat. Tarinat voivat kuitenkin olla mielenkiintoisia ja samastuttavia. Jos tarinoilleen haluaa mahdollisimman paljon lukijoita, ne kannattaa istuttaa esimerkeiksi asiapitoiseen tekstiin. Jos siis haluaa kertoa esim. kipeytyneestä polvestaan, kirjoitus ”Juoksijan yleisimmät jalkavaivat” (asiateksti) menestyy paremmin kuin kirjoitus ”Satutin polveni” (pelkkä tarina).

2. Toisin kuin usein väitetään, kaikista blogeista ei voi tulla suosittuja niiden aihepiirin vuoksi. Esim. raskausblogi puhuttelee huomattavasti pienempää joukkoa kuin vanhemmuusblogi, koska raskaus koskettaa ihmistä vain lyhyen ajan.

3. Kirjoita pitkiä postauksia lyhyiden sijaan. Pitkät kirjoitukset ovat parempia, sillä esim. Google tuntuu suosivan pitkää sisältöä, kun se lajittelee hakutuloksia. Suomessa bloggaajat pyytävät usein anteeksi pitkiä kirjoituksia, välillä myös lukijat valittavat niistä. Pitkällä ei tietysti tarkoiteta turhaa jaarittelua, vaan jonkin aiheen perinpohjaista käsittelyä, mikä ei ole mahdollista muutaman sadan sanan tekstissä.

4. Älä yritä olla täysin omaperäinen; osan kirjoittamastasi tulisi aina olla omaperäistä, mutta paljolti kirjoittaminen on jo aiemmin sanottujen asioiden uudelleenkirjoittamista omasta näkökulmasta.

5. Ota bloggaaminen vakavasti. Hyvien juttujen luomisen kuuluukin viedä aikaa. Luo enemmän laatua ja vähemmän määrää (ei sanoissa, vaan kirjoitusten lukumäärässä). Älä julkaise päivittäin uutta sisältöä. Näin myös lukijat ehtivät reagoida, kommentoida ja paneutua teksteihisi, kun he tietävät, ettei viimeisimmästä postauksestasi tule ”vanha” jo heti seuraavana päivänä.

6. Blogijutun levittämiseen, jakamiseen ja markkinointiin pitäisi käyttää yhtä paljon aikaa kuin sen kirjoittamiseen. Tämä on yksi tärkeimmistä ja vaikeimmista ohjeista noudattaa, sillä blogin mainostaminen esim. sosiaalisessa mediassa ei ole lainkaan niin tehokasta kuin luulisi (some toimii hyvin silloin kun MUUT tykkäävät kirjoituksestasi ja jakavat sitä, muulloin ei niinkään).

7. Lue kirjoja, katso uutisia, hanki tietoa. Käytä 3 – 4 tuntia päivässä uusien asioiden omaksumiseen. Ihmisellä ei ole mitään kirjoitettavaa, jollei hän elä, koe, opi ja tarkkaile ympäristöään.

8. Tiedä kaikki aiheestasi.

9. Kirjoita vaikeista asioista ymmärrettävällä kielellä.

10. Huumaa lukijat kielelläsi, tyylilläsi tms. niin, että he lukevat juttusi, vaikka aihe ei varsinaisesti edes kiinnostaisi heitä. Kirjoita niin, että sanasi muistetaan vielä aikojen päästä.

11. Yhtä kirjoitustuntia kohden on ensin ajateltava 10 tuntia.

12. Älä kirjoita latteita neuvoja.

13. Älä kikkaile otsikoita vaikeiksi.

14. Kuvittele jokaisen kirjoituksen kohdalla kirjoittavasi tuhansille ihmisille, ts. kirjoituksen on oltava laadukas.

15. Juuri ennen postauksen julkaisemista kannattaa kysyä itseltään nämä kolme kysymystä: Onko kirjoituksesta aidosti apua ihmisille? Onko teksti viihdyttävä eikä tylsä? Onko kirjoitus parempi kuin yksikään aiemmin samasta aiheesta kirjoitettu teksti?

Näistä ohjeista olen hyötynyt itse, ja tällaisista asioista lukeminen ja kirjoittaminen kiinnostaa minua muutenkin. On kuitenkin sanottava, että en suinkaan noudata kaikkia näitä ohjeita jatkuvasti, sillä silloin jokaisen postauksen pitäisi olla asiapainotteinen, jolloin mm. minkäänlaista tunnelmointia tai tarinoiden kerrontaa ei koskaan kannattaisi harrastaa. Omassa blogissani on alusta asti ollut sekä asia- että tunnelmapostauksia.

Lopuksi on hyvä muistaa, että kaikki eivät bloggaa saadakseen suosiota, ja ihmiset määrittelevät suosion eri tavoin. Minullekaan suosio ei koskaan ole ollut arvo sinänsä, mutta uskon, että lähes kaikki bloggaajat haluavat silti kehittyä ja selvittää, mitä kaikkea omalla blogilla voikaan saada aikaan. Se on vain luonnollista ja osin väistämätöntäkin, sillä harva haluaa elämän muillakaan osa-alueilla pysyä aina paikoillaan.

6 vastausta artikkeliin “Miten tehdä blogista suosittu?

 1. Hyvä postaus :)

  Mulla oli joskus blogi ja mäkin huomasin, että muita blogeja kommentoimalla sai tosi vähän trafiikkia omaan blogiin. Joskus klikkauksia tuli runsaammin mutta ne oli poikkeuksia eikä ne auttanut pitkässä juoksussa. Se tuli muuten mieleen ja onkin kai itsestäänselvää, että yhteisöllisyyden lisäksi muiden blogeja on joskus kiva kommentoida aidon keskustelun toivossa :D

  Tykkää

  1. Mukavaa, että pidit tekstistä. :)

   Kommentoinnin saralla on juurikin noin, ja vaikka joskus saakin reilummin klikkauksia jonkun toisen blogiin jätetyn kommentin kautta, niin kyse on todellakin yksittäisistä kerroista, ei mistään systemaattisesta kehityskulusta. Syy tähän löytyy blogien määrästä; ennen blogeja oli paljon vähemmän, jolloin kommentointi toimi kaiken muun ohella myös suosiota lisäävänä tekijänä.

   Hieno ja tarpeellinen huomio tuo, että kommenteissa voidaan myös aidosti keskustella. :) Keskustelunhan pitäisikin olla pääsyy koko kommentoinnille, mutta nykyään se usein unohtuu, koska kommentointia mainostetaan niin tärkeänä suosionkasvatusvälineenä (jollaisena se ei siis edes toimi niin kuin meistäkin molemmat tietävät!). Kaikkien blogeissa keskustelua ei näy (esim. kirjoittaja ei haluakaan keskustelua eikä vastaa kommentteihin tai postaukset saavat parin sanan kommentteja, jolloin keskustelua ei synny). Omassa blogissani kommenttien puolella on usein käyty vaikka minkälaisia ja pitkiä keskusteluja, ja olen siitä todella iloinen. :-)

   Tykkää

 2. Tosi hyviä ohjeita, kiitos näistä! Kiva että joukossa oli noin yllättäviäkin pointteja. Näissä korostui tosi paljon työn teko. Minusta suomalaisissa blogeissa on paljon nk. päiväkirjablogeja, joissa ei pystyttäisikään noudattamaan näitä ohjeita, koska niissä ei koskaan kirjoiteta asiaa. Silti tuntuu, että sellaisistakin blogeista tykätään ja blogataan itsekin samalla tavalla.

  Halusinkin kysyä sulta, että blogataanko englannin kielisissä maissa jotenkin ammattimaisemmin vai onko päiväkirjablogit yhtä yleisiä kuin meilläkin?

  Tykkää

  1. Kiva, että kirjoituksesta on hyötyä. :)

   Olet tehnyt hyviä havaintoja monista suomalaisista blogeista. Päiväkirjamaiset tekstit ovat kieltämättä hyvin yleisiä; niitä on helpoin kirjoittaa, ne eivät vaadi mitään taustatyötä tai tietotasoa, ja päiväkirjamainen kirjoittaminen on terapeuttista siinä missä muu kirjoittaminen on työtä. Tämän postauksen ohjeet sopivat parhaiten työpainotteiseen bloggaamiseen eli postauksiin, joiden eteen nähdään paljon vaivaa. Siksi työnteko korostuu aivan niin kuin huomasitkin. :) Uskon, että joku, jonka blogi on yhtä kuin päiväkirja, ei mieti blogin suosiota eikä siksi luekaan aiheesta, vaan kirjoittaa omista syistään. Päiväkirjamaisilla teksteillä voi tosiaan niilläkin olla lukijoita, vaikka asiapitoiset jutut saavatkin enemmän hakuosumia. Ehkä paras teksti onkin sellainen, jossa yhdistyy sekä asia että omat kokemukset (esim. jostain omasta sairaudesta kertominen niin, että lukijat saavat myös tietoa sairaudesta).

   Esitit hyvän ja kiperän kysymyksen. :) Olen huomannut ainakin sen, että englanninkielisessä blogimaailmassa kirjoitetaan usein tiettyä kaavaa noudattaen ja voimakkaasti lukijaa puhutellen. Amerikkalaisissa blogeissa myös arvaillaan paljon asioita lukijan puolesta, mikä voi olla ärsyttävääkin. Veikkaisin, että myös muualla maailmalla on paljon päiväkirjamaisia blogeja niin kuin Suomessakin, mutta ammattimaisempi bloggaus on ehdottomasti yleisempää jo puhtaasti englannin kielen johdosta. Suomen kielellä bloggaaminen ei voi koskaan tuoda sellaista yleisöä kuin englanniksi kirjoittaminen, mutta toisaalta jos haluaa kirjoittaa suomalaisille, tekstin on pakko olla suomenkielistä.

   Tykkää

 3. Kiitos hyvistä vinkeistä! Olen huomannut myös, että suomalaiset bloggausvinkit eroavat englannin kielisistä. Muiden blogien kommentointia korostettiin ennen paljon ja muutama vuosi sitten se varmaan toimikin, mutta nykyään en usein edes lue muiden blogien kommentteja, jos itse postaus ei ole tosi mielenkiintoinen.

  Tykkää

  1. Hienoa, että vinkeistä on iloa. :)

   Kyllä se todella noin on, ettei kommentointi enää toimi suosionhakumielessä. Hyvä huomio tuo, että kommentteja ei tule edes luettua, ellei aihe kiinnosta tai kosketa erityisesti. Ja kun kommentteja ei välttämättä edes lueta, mahdolliset klikkaukset omaan blogiin jäävät saamatta entistäkin todennäköisemmin. Niinpä on antoisinta kommentoida muista syistä. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.