Onko 160-senttinen ylipainoinen 48-kiloisena? Veganismi ja laihuuden ihannointi

Blogiani lukeneet tietävät, että olen kirjoittanut paljon vegaanisesta syömisestä ja keskittynyt erityisesti John McDougallin kehittämään tärkkelyspainotteiseen ruokavalioon. Veganismi on totta kai paljon muutakin kuin syömistä, mutta ykkössyy vegaaniksi ryhtymiseen tuntuu kuitenkin olevan tervehtyminen (ja hoikistuminen). Joitain ihmisiä saattaakin häiritä se, että eläinten kärsimykset eivät kiinnosta monia lainkaan samalla tavalla kuin oma napa ja vyötärön kaventuminen. Silti on hyvä, että ihmisiä saadaan vegaaneiksi edes jollain keinolla, sillä jos veganismi olisi hyväksi vain eläimille ja epäterveellistä ihmisille, hyvin harva ihminen olisi silloin vegaani.

Veganismin myyminen terveysväitteiden avulla ei kuitenkaan ole ongelmatonta enää siinä vaiheessa, kun ei tiedetä, mikä on terveellistä ja mikä ei. Tänään nostan esiin yhden suuren epäkohdan, jonka olen huomannut kulkevan käsi kädessä niin McDougallin kuin monien muidenkin vegaanisten ruokavalioiden kanssa. Lupasin jokin aika sitten, että vaikka The Starch Solution onkin suurilta osin asiallinen ja kattava tietopaketti, tulen esittämään myös kritiikkiä McDougallia kohtaan. Nyt on sen aika.

laihoja malleja

Aika moni vegaaniksi ryhtyvä suuntaa jossain vaiheessa taipalettaan YouTubeen. Se on laajin ja paras kanava vegaanien seuraamiseen ympäri maailmaa, ja visuaalisuus sopii erittäin hyvin esim. aterioiden esittelyyn. YouTubesta löytyy sekä yksityishenkilöiden että ravitsemusasiantuntijoiden ja lääkäreiden tekemiä videoita. Suosituimmilla vegaaneilla on satojatuhansia seuraajia.

Jos on vähänkään seurannut YouTuben vegaanipiirejä, tietää, että niitä leimaa monet typeryydet (vaikka joukossa on toki myös fiksuja vegaaneja). Monet vegaanit perustelevat ruokavalintojaan roskatieteellä (pseudoscience) ja väittävät, että olemalla vegaani kaikki ongelmat katoavat lihavuudesta akneen ja selluliitista kaljuuntumiseen. Ehkä kaikkein pahinta on kuitenkin äärimmäiseen laihuuteen kannustaminen, mikä mahdollisesti johtaa erilaisiin syömishäiriöihin ja normaalipainoisten ihmisten haukkumiseen lihaviksi. Hoikkien ihmisten haukkuminen saa vegaanit näyttämään pinnallisilta bimboilta, joilta on kadonnut viimeinenkin todellisuudentaju. Laihuuden ihannointia näkyy erityisesti raakavegaanien keskuudessa (Fully Raw – ja Raw Till 4 -ruokavalioissa). Miten McDougall eli oikea lääkäri liittyy näihin vegaaneihin, joilla ei useinkaan ole mitään osaamista tai koulutusta ravintoasioissa? Hän on kenties kaikista räikein laihuuteen kannustaja!

laihuus

Koska olen kolunnut The Starch Solutionin läpi moneen kertaan, minulta ei ollut jäänyt huomaamatta, miten paljon McDougall korostaa hoikkuuden tärkeyttä. Nykyäänhän yleisesti tiedetään, että hoikkuus (eikä varsinkaan laihuus) ole sama asia kuin terveys, ja lievästi ylipainoinen ihminen voi itse asiassa olla terveempi ja parempikuntoinen kuin hoikka ihminen. McDougallin maailmassa näin ei kuitenkaan ole, vaan laihuus on erittäin tärkeää. Mutta vasta hänen nettisivunsa kautta lähetetty uutiskirje ja siinä esitetyt taulukot paljastavat, millainen paino on kullekin sopiva. Taulukoista näkyy, että esim. 160-senttinen nainen saisi painaa enintään 47 kiloa ja 170-senttinen nainen 55 kiloa. Vastaavasti 180-senttinen mies saisi painaa enintään 70 kiloa.

Jos kärsii jostain sairaudesta (esim. diabetes, sydän- ja verisuonitaudit tms.), sopiva paino on vielä 10 – 15 prosenttia alla ehdotettuja pienempi! Tällöin esim. 160-senttinen nainen saisi painaa 39,9 kiloa ja painoindeksi olisi 15,6 (vaikea alipaino). Minusta on aivan tyrmistyttävää, että McDougall käyttää tällaisia taulukoita yhdenkään saati tuhansien ihmisten ”auttamisessa”. McDougall myös vakuuttaa, että jos oma paino osuu yksiin taulukon lukemien kanssa, ihminen ”voi olla varma, ettei ole liian laiha”.

Lähde: https://www.drmcdougall.com/misc/2003nl/jul/030700puhowdoigainweight.htm
Lähde: https://www.drmcdougall.com/misc/2003nl/jul/030700puhowdoigainweight.htm

En voinut olla tuntematta itseäni petetyksi, kun kuulin McDougallin painosuosituksista Unnatural Veganin videolta. Olenhan sentään kirjoittanut tärkkelyssarjaa jo vaikka kuinka kauan, saanut muitakin kiinnostumaan ruokavaliosta ja laihtunut itsekin tärkkelysfilosofian avulla. Hoikkuus on monesta syystä itsellenikin tärkeää, sillä en mm. jaksaisi liikkua siten kuin nyt, ellen olisi kevytrakenteinen. Terveen hoikkuuden ja sairaalloisen laihuuden välillä on silti valtava kuilu, enkä olisi voinut koskaan kuvitellakaan lukevani McDougallin ehdottamana mitään noin älytöntä.

Typerän ja haitallisen ilmiön ei kuitenkaan kannata antaa pilata veganismia ja sen merkitystä itselle. Kaikissa yhteisöissä on aina niitä, jotka tekevät hallaa muille ja koko elämäntavalle. Minäkään en anna surkeasti harkittujen painoehdotusten mustamaalata tärkkelysfilosofiaa, sillä perunat, viljat, pavut, linssit, kasvikset ja pähkinät ovat yhä mahtavia ruokia.

Lopulta on tärkeintä punnita asioita itse eikä ottaa valmista pakettia annettuna. Mm. kristinuskossa sanotaan usein, että Raamatusta ei saisi valita vain itseä miellyttäviä kohtia, vaan uskoessaan on uskottava koko pakettiin. Minulle tuollainen ei sopinut, ja niinpä erosin kirkosta. Joillekin myös veganismi on kuin uskonto, jolloin lääkärit ovat jumalia. Mutta lääkäritkin näemmä kykenevät aikamoisiin rimanalituksiin. Onneksi ruokavalioista voi ja kannattaakin valita itselleen sopivimmat vinkit ja unohtaa alle 40 kiloon tähtääminen (tsiisus sentään)!

8 vastausta artikkeliin “Onko 160-senttinen ylipainoinen 48-kiloisena? Veganismi ja laihuuden ihannointi

 1. Heh, meikäläinen on sitten yli 10 kiloa ”ylipainoinen”… No joo, ei ihan realistiset numerot.

  Asiasta kärpäseen; ostin vihreää teetä sen sun postauksen innoittamana. Mulla on Pirkan mintun makuista vihreää teetä ja Liptonin appelsiinin makuista. Liptonista tykkään enemmän, vaikkei sekään (ainakaan vielä) mitään herkkua ole. Mutta iltaisin olen kupposen lipitellyt!

  Tykkää

  1. Kyllä on vaarallisia tuollaiset taulukot, kun niiden mukaan kaikki normaalipainoiset ovat ylipainoisia. Ja lääkärin suosittamana!

   Onpa mukavaa, että ostit vihreää teetä eri mauissa! Jos Liptonin appelsiinin makuinen on maistunut parhaiten, niin myös Pirkan neljän maun paketissa on appelsiinia, joka on todella hyvä, puhdas ja voimakaskin. Keskenään appelsiini ja minttu ovatkin niin erilaisia, ettei ihmekään, ettei minttu välillä maistu. Itselläni on minttukausia, toisinaan taas en juo sitä kuukausiin. Todella hieno aloitus sinulla; kun vielä jossain vaiheessa kokeilet tuota edellä mainittua Pirkan vihreää teetä, jossa on neljää eri makua samassa paketissa, niin oletkin kokeilussa jo pitkällä. :)

   Tykkää

 2. Minunkaan mielestäni McDougallin suosituspainot eivät ole tästä maailmasta. Muutenkaan en nykyisin piittaa vaa’an lukemista, ne kun monipuolisesti syövänä vegaanina pysyvät tasaisen vakaina eivätkä ainakaan ole nousussa, minkä heti huomaisi housunkauluksen kiristämisestä. Ellei ole reilusti ylipainoinen, painon tarkkailu kannattaa lopettaa ja syödä kasvisvoittoisesti ja monipuolisesti, niin paino asettuu itsestään oikeisiin lukemiin jo muutamassa kuukaudessa. Ja jos on vaikea ylipaino, silloin on syytä käydä aluksi lääkärin (ei ehkä kuitenkaan McDougallin! :D) pakeilla.

  Tykkää

  1. Puhut täyttä asiaa, miina. :) Juuri noin se on, että paino asettuu itsestään sopiviin lukemiin, kun syö terveellisesti ja riittävästi. Vielä liikuntaa päälle, niin vaakoja ei todellakaan tarvita. Mittanauhatkaan eivät ole välttämättömiä, sillä vaatteet, erityisesti housut ja vyöt, todella kertovat, onko paino vakaa vai heitteleekö se. Jos oma ihannepaino on hakusessa, niin McDougallin vastaanotolle ei tosiaan kannata mennä. :D

   Tykkää

 3. ” Mm. kristinuskossa sanotaan usein, että Raamatusta ei saisi valita vain itseä miellyttäviä kohtia, vaan uskoessaan on uskottava koko pakettiin.”

  Miksi pitäisi uskoa kaikki ja miksi Raamattua pitäisi tulkita kirjaimellisesti kaikkine käännösvirheineen? Lisäksi siitä on poistettu useita tekstejä. Jos tutkitaan Raamattua, pitäisi ymmärtää myös sanojen alkuperäiset merkitykset. Otetaan vaikka esimerkiksi Raamatun ennustukset.

  ”Enää ei nähdä lampun valoa, ei kuulla sulhasen, ei morsiamen iloista ääntä. Sinun kauppiaasi olivat maan mahtavia, sinä lumosit noitakeinoillasi kansat ja johdit ne harhaan.”
  Johanneksen ilmestys 18:23

  Raamatun King Jamesin versiossa on pyritty mahdollisimman tarkkaan käännökseen ja siinä tämä kohta kuuluu näin:

  ”And the light of a candle shall shine no more at all in thee; and the voice of the bridegroom and of the bride shall be heard no more at all in thee: for thy merchants were the great men of the earth; for by thy sorceries were all nations deceived.”
  The Bible (King James Version)
  Rev. 18:23

  Sanan sorceries juuret ovat kreikan kielen sanassa pharmakon, mikä tarkoittaa myrkkyä, lääkettä tai lääkkeiden tekijää. Siinä onkin miettimistä, varoittaako Raamattu lääkeiden tekijöistä.

  Ehkä Raamatun tekstien lisäksi kannattaa tutustua myös Raamatun ulkopuolisiin kirjoituksiin, Essealaisten rauhanevankeliumiin, alkukristittyjen kirjoituksiin ym. Kun niitä lukee, voi saada toisenlaisen käsityksen Raamatusta. Uskovaiset tosin pitävät kaikkia Raamatun ulkopuolisia kirjoituksia harhaoppisina, mutta jokainen tehköön omat johtopäätöksensä. Mielenkiintoista, että joidenkin tutkijoiden mukaan Raamatusta on poistettu kohdat, joissa Jeesus kieltää lihan syönnin.

  Tykkää

  1. Itse en ”usko” Raamattuun moniltakaan osin (omasta mielestäni sitä voi halutessaan lukea tarinana tai historiallisena teoksena mutta ei koskaan minään elämänoppaana), ja olen tosiaan eronnut kirkosta. Olen kuitenkin lukenut moneen kertaan ja monesta paikasta tuon, että kunnon kristityn ei tule valita Raamatusta lempikohtiaan, vaan koko teos tulee ottaa vastaan kritiikittä (viimeksi luin näin Kirkko ja kaupunki -lehdestä). Mikään tällainenhan ei sovi monellekaan, joka haluaa ajatella asioita ja toimia sen sijaan, että esim. jää tapakristityksi, jolle kirkkoon kuuluminen ei merkitse mitään muuta kuin kirkkohäitä ja hautapaikan saamista hautausmaalta.

   Käännöshistorian kurssilla oli aikoinaan paljon asiaa juuri uskonnollisten teosten käännöksistä ja luonnollisesti lukuisista käännösvirheistä. Ne antavat toki vain lisää syitä olla ”uskomatta” Raamattuun. Uskonnollisten tekstien kääntäjiä tapettiin usein, mikä sekin lisää sitä kollektiivista hulluutta, joka niin vahvasti liittyy eri uskontoihin.

   En ihmettelisi tuota lihansyöntikiellon poistamista ollenkaan; elävien olentojen tappaminen ruoaksi ei kuulu moniinkaan henkisiin oppeihin. Mutta monissa uskonnoissa on juuri se ongelma, että ne ovat niin kaukana henkisyydestä kuin olla ja voi. Se näkyy jokaisessa uskonsodassa, itsemurhaiskuissa, terrorismissa, eläinten uhraamisessa jne.

   Tykkää

  1. Kiitos, tässä oli kiinnostavaa asiaa muillekin. :) Itse käytän useinkin luomulaatuista irtoteetä, mutta moni aloitteleva teenjuoja tutustuu teemaailmaan nimenomaan pussiteen kautta. Niinpä onkin hyvä tietää noista myrkyistä. Listaamistasi merkeistä Pukka-teet ovat minulle tuttuja ja muutenkin todella hyviä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.