Passikuvan ottaminen itse

Uuden passin hankkiminen juuri tänä vuonna koskee monia ihmisiä, sillä ennätysmäärä passeja vanhenee kuluvana vuonna.

Passeja ei ole enää vuosiin myönnetty kymmeneksi vuodeksi niin kuin ennen, vaan nykyisin passin joutuu uusimaan viiden vuoden välein.

Passin hankkiminen on onneksi muuten helpottunut, sillä sitä voi hakea netissä, eikä poliisin palvelupisteelle tarvitse mennä ollenkaan, mikäli oma nimi ei ole muuttunut, ja omat sormenjäljet ja nimikirjoitus ovat poliisin hallussa jo ennestään (ne voivat olla enintään kuusi vuotta vanhoja).

Lähde: https://www.lupakuvienvastaanotto.fi/FaceImageHelp/Measurements.aspx
Lähde: https://www.lupakuvienvastaanotto.fi/FaceImageHelp/Measurements.aspx

Passin hankkimisessa kaikkein työläin vaihe on passikuvan ottaminen, sillä kuvan on täytettävä tiukat kriteerit. Netissä liikkuu epäselvää ja väärää tietoa siitä, saako passikuvan ottaa itse. Joissain nettilähteissä väitetään, että passikuvan saa ottaa itse, mutta sitä ei voi lähettää sähköisesti, vaan sen kanssa on marssittava palvelupisteelle.

Toisaalla taas sanotaan, että kuvan saa nykyään ottaa itse, mutta aiemmin ei saanut. Jotkut ajattelevat, että kuvan saa periaatteessa ottaa itse, mutta käytännössä niistä valtaosa hylätään. Kaikkein eniten passin hakijaa hämää itse poliisin sivut, joissa lukee selvästi, että hakijan on mentävä valokuvaamoon kuvattavaksi:

Lähde: https://www.poliisi.fi/passi
Lähde: https://www.poliisi.fi/passi

Mikä siis on totuus kaiken sekasotkun keskellä? Itse juuri passia hakeneena ja kuvan pikseleitä laskeneena minulla on tarvittavat vastaukset.

Kyllä, passikuvan saa ottaa itse, ja sen voi toimittaa perille joko sähköisesti tai paperisena. Itse otin passikuvat jo viisi vuotta sitten sekä miehestä että itsestäni, ja kummankin kuva kelpasi. Silloin ne piti toimittaa palvelupisteelle paperisina, joten mittailin kuvia millin tarkkuudella viivoittimella. Nyt tein aivan saman työn uusille kuville, mutta tein laskelmat pikseleissä, koska lähetin kuvat sähköisesti.

Siinähän ei ole kerrassaan mitään vikaa, että kuvauttaa itsensä muilla ja työllistää siten valokuvaamoja, mutta omasta mielestäni on aika hassua, että tällaisena digi- ja järjestelmäkameroiden ja selfieiden aikana otetaan muuten tuhansia kuvia vuodessa, mutta passikuvaa ei hoksata ottaa itse. Näin se käy, mikäli kuvan ottaminen itse kiinnostaa:

1. Mene ihan ensiksi lupahallinnon valokuvapalvelimelle

Lähde: https://www.lupakuvienvastaanotto.fi/Default.aspx
Lähde: https://www.lupakuvienvastaanotto.fi/Default.aspx

Siellä heti todetaankin, että myös yksityishenkilöt voivat lähettää palvelimeen kuvia valokuvaamojen lisäksi. Palvelua on helppo käyttää, mutta tarvittaessa myös käyttöohjeet löytyvät yhdellä klikkauksella etusivulta.

Oleellisinta on syynätä passikuvaohjeet tarkasti, sillä niissä eritellään kaikki tarvittava: passikuvan mitat ja mm. pään koko, sallitut ilmeet, sopiva valaistus, missä asennossa kuvassa on oltava jne. Sivuilta löytyy myös monia esimerkkejä sekä oikeaoppisista että vääränlaisista kuvista.

Lähde: https://www.lupakuvienvastaanotto.fi/FaceImageHelp/Measurements.aspx
Lähde: https://www.lupakuvienvastaanotto.fi/FaceImageHelp/Measurements.aspx

Kuvan koon muuttamiseen, rajailuun ja pikseleiden laskemiseen sopii niinkin vanha ja ilmainen ohjelma kuin Microsoft Paint, joka on kaikissa Windows-koneissa valmiina. Kun kuva täyttää vaaditut kriteerit ja on valmis lähetettäväksi, sille tehdään heti automaattinen tarkastus, joka on kuitenkin puutteellinen ja vain arvio.

Toisin sanoen palvelu voi kelpuuttaa puutteellisen kuvan tai vastaavasti väittää kelvollista kuvaa kelpaamattomaksi. Hakija voi onneksi itse päättää, lähettääkö ensiksi valitsemansa kuvan vai valitseeko jonkin toisen. Lopullisen päätöksen kuvan hyväksymisestä tekee virkailija. Jos kuva hylätään, palveluun saa lähetettyä uuden kuvan yhtä helposti kuin ensimmäisenkin.

2. Seuraava ja mahdollisesti myös viimeinen vaihe

Kuvan lähettämisestä saa kuitin ja koodin, jota tarvitaan poliisin sähköisessä asiointipalvelussa. Passin hakeminen tässä vaiheessa on nopeaa ja vaivatonta, sillä palveluun kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla, ja passikuva latautuu palveluun automaattisesti syöttämällä aiemmin kuvapalvelimelta saadun koodin sille tarkoitetulle riville.

Lopuksi passi maksetaan (hinta 44 euroa). Mikäli poliisilla on entuudestaan hakijan sormenjäljet ja nimikirjoitus, eivätkä ne ole vanhentuneita, kaikki työ on tehty ja passia voi odotella lähimmälle R-kioskille. Jos passilla on kiire eikä sitä ala kuulua, kannattaa kirjautua jossain vaiheessa kuvapalvelimeen ja/tai poliisin asiointipalveluun ja katsoa, onko kuva hyväksytty.

Helppoa kuin heinänteko vai hirveä vaiva 10 – 30 euron säästämiseksi?

Lue myös: Harva tietää, että passikuvan voi ottaa myös itse

Päivitetty 2.7.2017: Passin hinta on vastikään noussut neljällä eurolla. Näin ollen sähköisesti haetun passin nykyinen hinta on 48 euroa. (Lähde: Helsingin Uutiset)

10 vastausta artikkeliin “Passikuvan ottaminen itse

 1. Mä kuulun näihin lukuisiin passinuusijoihin. Kymmenen vuoden passi menee kesäkuussa vanhaksi. Kevään reissut on viimeisiä, jotka teen vanhalla sukunimellä. En ollut kyllä minäkään tullut ajatelleeksi, että ottaisi itse passikuvat. Toisaalta, saan työn puolesta ilmaiset passikuvat, jotka ovat jo jemmassa odottamassa passinhakuhetkeä.

  Tykkää

  1. Kiva, että ehdit kevään reissuille vanhalla passilla. Meidän nykyiset passit vanhenee viisi päivää ennen helmikuista matkaa, höh!

   Jos/kun työn kautta saa ilmaiset passikuvat, niin täytyisi kyllä olla tosi innokas, jotta niitä rupeaisi siitä huolimatta väsäämään itse. :D Tosin ottamalla kuvan itse on luontevampi olo ja omasta ilmeestä ym. tulee herkästi luonnollisempi. Samaten vaikka joku muu maksaisikin passikuvan, silti on mentävä johonkin kuvattavaksi, mikä on joillekin epämieluisampaa kuin omassa kotistudiossa kuvailu. Sinun ei tosin tarvitse huolehtia siitäkään, kun kuvat kerran ovat jo valmiina.

   Tykkää

 2. Tämä olikin hyödyllistä tietoa, että kuvat voi ottaa itse, kun minäkin joudun tänä vuonna passin uusintaan. Voisin kyllä ainakin yrittää ottaa kuvat itse, koska niistä viisi vuotta sitten otetuista kuvista on vielä melkein kaikki tallella eli uusille kuville ei ole passin lisäksi mitään muuta tarvetta.

  Tykkää

  1. Voin kyllä suositella kuvien ottamista itse. Homma käy sitä helpommaksi mitä useamman ihmisen kuvaa. Meillä sana lähti kiertämään, ja saan nyt ilmeisesti kuvata koko suvun! :D Viimeisimmän kuvan muokkailu kävi hetkessä, kun olin ensin harjoitellut omalla kuvalla. Hylkäysprosentti on muuten aivan äärimmäisen pieni, eli jos kuva täyttää vaaditut kriteerit, se menee taatusti läpi.

   Tykkää

 3. Hih, olipas mielenkiintoinen teksti. Eipä ole tullut tällainen mieleen… Toisaalta, luulen, että jatkossakin kuvautan itseni täällä Espanjassa, koska se on todella halpaa ja tulee kerralla hyvä. Samalla saa paremman mielen, kun tukee pientä valokuvaamoliikettä. :)

  Tykkää

 4. Ei toimi, Vaikka saan kuvatunnuksen palvelimelta, se ei käy passikuvaa hakiessa – tulee virheilmoistus että kuvaa ei löydy. Ilmeisesti nuo itse otetut kuvat eivät kelpaa sittenkään.

  Tykkää

  1. En osaa sanoa, mikä sinulla on mennyt jutussa pieleen, mutta itse otettujen kuvien kelpaaminen on varmaa, kun se kerran onnistui minultakin useamman ihmisen kohdalla, ja myös lukee palvelun sivuilla (eli on siis yleistä tietoa). Meillä on ollut passit kourassa tammikuusta asti, ja monta reissua on itse otetuilla kuvilla jo tehty. Virheilmoitukselle voi olla lukemattomia, ehkä jopa sinusta täysin riippumattomia syitä. Toivotaan, että onnistut, jos kokeilet vielä!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s