Spagaatilla ja veganismilla vuosi pakettiin?

Ajattelin tehdä muutaman uudenvuodenlupauksen ja ehkä jonkinlaisia blogisuunnitelmia heti ensi vuoden alussa. Niinpä tietyt tämänvuotiset asiat on paketoitava (ja haudattava) sitä ennen.

Minulla oli nimittäin joitain projekteja/tavoitteita tänä vuonna, ja yksi niistä oli spagaattiin taipuminen. Mitenkäs sen asian kanssa kävi?

spagaatti - kehitys

Taivuin tuettuun spagaattiin jo maaliskuussa, eli olisin varmaan pystynyt täysspagaattiin aikoja sitten, jos olisin jatkanut venyttelyä. Luit aivan oikein, eli lopetin vähänkään säännöllisen venyttelyn jo aikoja sitten. Puolustuksekseni täytyy kuitenkin sanoa, että lopetuksen syynä ei suinkaan ollut uskonpuute tai jaksamisen vähyys (kaamosrasitus iski vasta marraskuussa), vaan spagaattiin taipuminen ei lopulta enää tuntunut riittävän jännältä tai tärkeältä tavoitteelta. Vaikka olisi kivaa olla notkeampi, minulle on vielä kivempaa ja tärkeämpää jaksaa juosta monta tuntia putkeen tai kantaa painavat kauppaostokset omien käsilihasten voimin (aikaisemmin inhosin kantamista, mutta nykyään selviän painavistakin kasseista). Mitä siis opin? Pystyn halutessani notkeutumaan, ja jos tahdon oikeastikin onnistua jossain tavoitteessani täysin, minun on keksittävä riittävän innostava ja merkityksekäs tavoite.

Kaikista isoin tänä vuonna aloittamani projekti on tietysti McDougallin innoittama tärkkelyssarja, ja The Starch Solution -kirjasta onkin jäljellä enää vain yksi luku B12-vitamiiniasian lisäksi. Tärkkelysasiat eivät kuitenkaan pääty, sillä olen kirjoittanut jo nyt monia tärkkelysaiheisia tekstejä muistakin lähteistä, ja minähän tilasin keväällä kaksi muutakin kirjaa McDougallin kirjan ohella. En luultavasti kirjoita niistä yhtä yksityiskohtaisesti kuin McDougallin ruokavaliosta, mutta kirjoitan kuitenkin. Lisäksi aion jatkossakin puuttua esim. sellaisiin lehtiartikkeleihin, joissa ylistetään lihansyöntiä ja mollataan kasvisruokavalioita.

terveyskirjat

Selasin läpi kaikki blogipostaukseni (voin vain kuvitella, millainen homma se on vuosikausia bloganneille, kun kahlaus kävi kunnon päälle jo nyt), ja huomasin muutamia radikaaleja muutoksia. Kirjoitin ennen sokerittomuudesta, jolloin myös reseptini olivat (mukamas) sokerittomia. Kun aloin syödä tärkkelyspainotteisesti, raakaherkut väistyivät, koska viljojen karttamisessa ja reilussa rasvan käytössä ei enää ollut järkeä. Pahimmaksi ja epäterveellisimmäksi ruoaksi tuli sokerin sijasta eläintuotteet. Ja aivan kuin eläimet voisivat edes olla tuotteita; johan niiden nimikin kertoo, että ne ovat eläviä olentoja. Kun puhutaan ihmisen ravinnosta, miten eläintä voisi edes verrata kasviin? Toinen tapetaan, toista ei. (Minähän olin kasvissyöjä jo ennen vegaaniksi ryhtymistä, eli en sentään syönyt eläimiä hengiltä, mutta söin paljon eläinperäisiä ruokia ja kannatin mm. katalaa maitobisnestä.) Onneksi sataprosenttinen kasvissyönti on eettisyytensä lisäksi myös ympäristöystävällinen ja terveellinen valinta. Käytännön tasolla vegaanisen ruokavalion tärkeimpiä ominaisuuksia ovat maukkaus ja edullisuus.

Minusta on hienoa muuttua ja oppia asioita bloggaamisen kautta. Onhan vain upeaa kasvaa ja kehittyä ihmisenä, ja muuttaa mieltään, jos tajuaa ennen olleensa väärässä. Luulin vielä viime keväänä, ettei minusta voisi koskaan tulla vegaania, mutta kävikin niin, että jäin kertaheittämällä vegaaniksi. Siinähän ei sinällään ole mitään outoa, mutta blogin perustaessani minulla ei ollut aavistustakaan siitä, että olisin vielä joskus vegaani ja kirjoittaisin siten muiden aiheiden ohella vegaanisesta ruokavaliosta ja vegaanisista tuotteista. Elämässä ei koskaan tiedä, mitä on edessä. Parhaimmillaan itsestä tulee juuri se joku, joksi ei ikinä kuvitellut voivansa tulla. Esim. joku nykyinen saksan opettaja, hyvinvointivalmentaja ja extreme-urheilija voisi helposti olla entinen kielitaidoton, olutta kittaava sohvaperuna. Uskomatonta, miten mahdollista kaikki onkaan!

skopelos ja koopenhamina

Lisäksi blogivuoteen mahtui kaksi upeaa matkakohdetta: Kreikan Skopelos ja Tanskan Kööpenhamina. Ensi vuodelle on luvassa reissu jo helmikuulle! Olen ajatellut pitää silloin ruoka- ja vaelluspainotteista blogia, sillä tiedän kohteessa olevan upeat maastot, ja ainakin etnistä vegaanista ruokaa on tarjolla toisin kuin Skopeloksella, ja hinnat ovat huokeampia kuin vegaanin taivaassa Köpiksessä.

Seuraavassa postauksessa on luvassa uudenvuodenlupauksia. Vähän pelottaa, mitä kaikkea menen lupaamaan (julkisesti lupaaminen kun aina korottaa panoksia). Pitäisiköhän tammikuussa yrittää noudattaa McDougallin varsinaista viikon kestävää ruokavalio-ohjelmaa tarkkoine ruokineen? Hmm, jaksaisinkohan kokata kaikki viikon ateriat, kuvata ne ja kirjoittaa reseptit blogiin? Sellainen projekti ehkä vähän houkuttaisi, mutta katsotaan nyt!

6 vastausta artikkeliin “Spagaatilla ja veganismilla vuosi pakettiin?

 1. Enhän mä pöljä ollut koskaan ajatellut, että tuota spagaatia voisi ”harjoitella” tuolla lailla… Totahan vois vaikka kokeilla!
  Mekin on kyttäilty helmi-maaliskuun vaihteeseen reissua, vaan vielä on hinnat mukamas liian korkealla ja kyttäily-uhkapeli jatkuu… :)

  Tykkää

  1. Kiva, että kehittymiseni spagaatissa osoittaa, että sitä todella on mahdollista harjoitella. :)

   Toivotaan, että löydätte sopivan reissun! Kevät voi olla hyvää ja kaunista aikaa matkustaa moniin maihin. Minäkin kyttäsin diiliä ja sain, ja vain päivää myöhemmin sitä diiliä ei enää saanut samaan hintaan. :)

   Tykkää

 2. Hieno edistyminen noissa spagaattikuvissa. Luulin vielä lukiossa, että en osaa kieliä suomen lisäksi – enkku oli aina 5-6, ruotsi ja ranska seiskoja. Kerpeles vieköön sisuunnuin ja yliopistossa luin yhtä vierasta kieltä pääaineenani ja kirjoitin gradunkin sillä kielellä.

  Tykkää

  1. Kiitos! Melkein jo toivon, että olisin sittenkin jatkanut säännöllistä venyttelyä nyt kun selvisi, että pari ihmistä on vakuuttunut notkistumisestani. :)

   Vau, kielitarinasi tekee sinusta elävän esimerkin juuri siitä, mistä kirjoitin! Mahtaa tuollaisilla onnistumisilla olla vaikka minkälaisia hyviä vaikutuksia elämään; oppii luottamaan omiin kykyihinsä syvemmin ja tietää pystyvänsä vaikeisiinkin asioihin. Kaikenlaiset kuvitellut esteet häviävät ja tilalle tulee mahdollisuuksia. Lisää tällaisia tarinoita! :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.