Tärkkelyksellä terveeksi ja timmiksi, osa 12: Vitamiineja purkista? Entä D-vitamiini?

Tärkkelyssarjassa puhutaan nyt vitamiineista. Erityisesti pohditaan, kannattaako vitamiineja yleensäkään syödä purkista, ja lisäksi tarkastellaan D- ja B12-vitamiineja ja niiden tärkeyttä. Kirjoitin kaikista aiheista ensin yhteen ja samaan postaukseen, mutta siitä tuli niin pitkä, että jaan sen kahteen osaan. Niinpä tänään aiheina ovat D-vitamiini ja purkkivitamiinit yleensä, ja seuraavassa tärkkelyssarjan osassa paneudutaan B12-vitamiiniin. Kirjoitusteni perustana toimii John A. McDougallin kirja The Starch Solution (2012).

vitamiineja ja tabletteja

Mitä vitamiinit ovat ja mitä vitamiinilisillä voi saada aikaan?

Vitamiinit ovat orgaanisia yhdisteitä, joita keho ei pysty itse tuottamaan. Siksi ne täytyy saada ravinnosta. Vitamiineja tunnetaan 13, joista kahta ei saa kasviravinnosta McDougallin mukaan. Kyseessä ovat vegaaneille tärkeä B12-vitamiini ja esim. kaikille suomalaisille tärkeä D-vitamiini, jota ei talviaikaan muodostu iholla auringonvalon vaikutuksesta. (En tiedä, miksi McDougall ei mainitse sieniä (esim. kantarelli), sillä niissä on D-vitamiinia.)

Kun vitamiineilla korjataan todellinen puutostila (esim. D-vitamiinin puutostilasta aiheutuva riisitauti tai C-vitamiinin puutostilasta johtuva keripukki), vitamiinien saaminen erillisenä lisäravinteena on kaikin puolin perusteltua. Koska vitamiinit ovat välttämättömiä, niistä on haluttu parannuskeinoa kaikenlaisiin vaivoihin ja sairauksiin. Tutkimuksissa tullaan kuitenkin lähes aina samoihin johtopäätöksiin: kun ihminen syö vitamiineja purkista, niistä ei joko ole mitään hyötyä tai niistä on jopa haittaa terveydelle.

Vitamiinilisien myynti on tuottoisaa bisnestä. Ajatellaan, että koska vitamiineilla parannetaan puutostiloja, niiden ylimääräinen saanti tervehdyttää vieläkin enemmän. Vitamiineja markkinoidaan luonnollisina ihmeaineina vaivaan kuin vaivaan. Suosittuja ravintolisiä ovat mm. kalaöljykapselit, monivitamiinit ja heraproteiini, ja tuotteiden muoto voi olla mitä vain pilleristä patukkaan tai jauheesta nesteeseen.

Tiedätkö monta ihmistä, joilla on jonkin vitamiinin puutoksen tai yleensäkin ruoan niukkuuden aiheuttama sairaus? Tuskin yhtäkään. Entä tiedätkö ihmisiä, jotka kärsivät ravintoaineiden liiallisen saannin aiheuttamista sairauksista, kuten kohonneesta kolesterolista ja verenpaineesta, sydäntaudeista ja lihavuudesta? Luultavasti montakin. Nämä sairaudet eivät parane vitamiineja popsimalla.

tabletteja

Miksi vitamiinilisä ei käy kasviksesta?

Vuosikymmeniä sitten havaittiin, että esim. porkkanoista ja muistakin kasviksista saatava beetakaroteeni (A-vitamiinin esiaste) on terveellistä ravinnosta saatuna: sitä paljon syövillä on pienempi todennäköisyys sairastua moniin syöpiin (erityisesti keuhkosyöpään) kuin niillä, jotka eivät saa runsaasti beetakaroteenia ravinnostaan. Niinpä beetakaroteenia alettiin testata laajasti. Sitä annettiin ravintolisänä mm. tupakoitsijoille. Kaikkien odotusten vastaisesti beetakaroteenia lisäravinteena saaneille kehittyi enemmän syöpiä kuin lumelääkettä saaneille. (Tästä uutisoitiin näkyvästi myös Suomessa, sillä yksi tutkimuksista oli suomalainen, lue esim. Vitamiineista tuli tieteen harharetki.) Tutkimuksia tehtiin useita, ja niissä oli mukana yli 150 000 ihmistä. Beetakaroteenin lisäksi ihmevitamiineiksi luultiin mm. A- ja E-vitamiinia ja seleeniä, ja niitä testattiin joko yksin tai koktailina joidenkin ryhmien saadessa lumelääkettä. Tulos oli aina sama: purkkivitamiineista ei joko ollut mitään apua syöpiin ja sydäntauteihin tai ne vain lisäsivät näiden sairauksien määrää ja kuolleisuutta.

Miten voi olla, että terveelliseksi todetulla, ravinnosta saatavalla vitamiinilla ei ole samoja hyviä terveysvaikutuksia, kun se nautitaan vitamiinilisänä? Syitä on useita. Syömällä kasviksen tai hedelmän ihminen saa kaiken sen sisältämän veden, kuidun, vitamiinit ja muut yhdisteet tasapainoisessa suhteessa. Mitään ainetta ei ole liikaa tai liian vähän. Ruoansulatuksen näkökulmasta kasviksen pilkkominen alkaa heti suussa, kun pilleri puolestaan nielaistaan suoraan vatsaan. Kenties pahinta purkkivitamiineissa on se, että niissä on yhtä vitamiinia tai muutaman aineen koktailia eristetyssä, tiiviissä ja useimmiten liiallisessa muodossa, joka ei jäljittele aitoa ruokaa millään tavoin. Tämä johtaa suureen epätasapainoon, joka näkyy ja tuntuu joka solussa. Ajan kanssa samainen epätasapaino johtaa mahdollisesti sairauksiin ja ennenaikaiseen kuolemaan.

vitamiinilautanen

D-vitamiinista

McDougallin kanta vitamiinilisiin on hyvin jyrkkä, minkä vuoksi hän suosittelee vegaaneille vain B12-vitamiinia lisäravinteena, mutta pimeiden alueiden asukit tarvitsevat lisäksi D-vitamiinia. Nimestään huolimatta D-vitamiini käyttäytyy kuin hormoni, ja keho tuottaa sitä, kun iho altistuu auringonvalolle.

Yllätyin aika lailla, kun olin lukenut McDougallin D-vitamiinista kertovan tekstin. (Juuri tällaisten asioiden takia aion esittää McDougalliin kohdistuvaa kritiikkiä tulevassa postauksessa, jossa vertailen vegaanisia ruokavalioita.) Koska hän itse aloitti uransa Havaijilla ja on sittemmin asettunut muille aurinkoisille leveysasteille, hän ei ilmeisesti ymmärrä kaukana päiväntasaajasta asuvien ihmisten tilanteesta paljoakaan. Kun häneltä kysyy, mistä D-vitamiinia kannattaa hankkia, vastaus kuuluu: ”The answer is easy. Go outside.”

Arvatkaa, mitä McDougall ehdottaa toiseksi parhaaksi tavaksi saada D-vitamiinia, jos sitä ei ole mahdollista saada ulkoa? Solariumia! Uudenaikaiset solariumit ovat toki turvallisempia kuin vuosikymmenten takaiset syöpäkoneet, ja saavat aikaan D-vitamiinin muodostuksen, mutta silti! Monet terveysviranomaiset eivät suosittele solariumia mm. ihosyöpäriskin vuoksi.

McDougall kehottaa pysymään erossa purkista saatavasta D-vitamiinista, jos on mahdollista saada säteilyä joko auringosta tai solariumista. Liiallisissa määrin D-vitamiini voi olla haitallista purkista syötynä, ja lisää mm. kaatumisten ja luumurtumien määrää iäkkäillä naisilla, vaikka D-vitamiinia syödään nimenomaan luiden vahvistamiseksi. D-vitamiiniin pätee sama kuin kaikkiin muihinkin purkkivitamiineihin, eli liika aiheuttaa epätasapainoa, eikä D-vitamiinia (niin kuin ei muitakaan vitamiineja) kannattaisi joidenkin tutkimusten mukaan syödä, ellei esim. meidän suomalaisten olisi lähes pakko saada sitä lisättynä. Moni lihansyöjäkään ei saa riittävästi D-vitamiinia, sillä kalaa syödään huomattavasti lihoja vähemmän, ja mm. maidossa oleva D-vitamiini on lisättyä.

Siitä ei yhäkään olla yksimielisiä, kuinka paljon D-vitamiinia pitäisi saada päivittäin. Terveyskirjaston D-vitamiinista kertovassa artikkelissa todetaan:

Esimerkiksi Yhdysvalloissa aikuisten saantisuositus on 10 ja Kanadassa 15 mikrogrammaa vuorokaudessa. Suurin hyväksyttävä määrä päivässä on meillä 50 mikrogrammaa, mutta on tutkijoita, jotka puoltavat rajan nostamista sataan, jopa 250 mikrogrammaan päivässä. Ylärajaan ei pidä suhtautua kovin suuripiirteisesti, sillä ainakin lapsilla myrkytysoireita voi seurata 50 mikrogramman pitkäaikaisesta ylityksestä.

McDougall ei kerro mitään eläinperäisen D3-vitamiinin (kolekalsiferoli, eristetään esim. lampaanvillasta tai kalanmaksasta) ja kasviperäisen D2-vitamiinin (ergokalsiferoli, saadaan sienistä) eroista. Varsinkin ennen väitettiin, että D2 imeytyy eläinperäistä D-vitamiinia huonommin, mutta monien nykylähteiden mukaan molemmat imeytyvät yhtä hyvin.

D-vitamiinit

Varsin uusi tuttavuus on kasviperäinen D3-vitamiini, joka on jäkälästä eristettyä kolekalsiferolia, ja vieläpä kotimaista. Minulla tyhjeni juuri muutama päivä sitten kuvassa näkyvä D2-vitamiinipurkki, ja niinpä pääsen ensi kertaa kokeilemaan kasviperäistä D3-vitamiinia. Kapseleissa ei ole muuta kuin hydroksipropyylimetyyliselluloosaa, riisijauhoa ja kolekalsiferolivalmistetta. Mahtavaa, että tällainen vihdoin tuli Suomen markkinoille!

***

Huh, vitamiiniviidakossa kahlaaminen käy työstä. Niin kuin jo totesinkin, ensi kerralla tärkkelyssarjassa perehdytään B12-vitamiiniin.

8 vastausta artikkeliin “Tärkkelyksellä terveeksi ja timmiksi, osa 12: Vitamiineja purkista? Entä D-vitamiini?

 1. Mahtava tietoisku, kiitos!

  Mä olen joskus muinoin vedellyt ties mitä vitamiineja ja ravintolisiä, mainosten uhrina kaiketikin. Onko jostain ollut älyttömästi hyötyä? Eipä juuri, kovin harvasta. Nykyään syön kausittain Omega 3 kapseleita, niiden olen havainnut helpottavan niveloireita. Tai vaihtoehtoisesti vain luulen niin, lumevaikutuskin lienee olemassa oleva tosiasia. Mutta ilo on, että ovat joka tapauksessa vähän auttaneet :) Toinen, millä on mielestäni ollut selkeästi havaittava vaikutus, on erittäin vahva B-vitamiini, kuuriluontoisesti. Kaiketi siksi, että sen puutetta todennäköisesti on? Tai sitten on se lume ;)

  Mielenkiinnolla odotan B12 juttua! Tuossa käyttämässäni B-vitskussa on B12 + B1 + B6 kombo.

  Tykkää

  1. Kiva, että aihe koskettaa. :)

   Hienoa, että olet saanut niveloireisiin apua omegakapseleista; vaikka olisikin kyse lumevaikutuksesta, niin sehän on tosiaan yhtä tehokas kuin ”oikea” kapseli/lääke tai jopa tehokkaampi.

   B-vitamiineja on reilusti yleisesti ravinnossa, ja erityisesti siemenissä ja tärkkelyksessä, kuten vehnässä ja maisissa ja siten esim. muroissa. Sanoisin, että syömisen täytyy olla hyvin niukkaa ja yksipuolista, jos B-vitamiineja (muita kuin B12-vitamiinia) ei saa riittävästi ravinnosta. Myös McDougall listaa useamman tutkimuksen, joissa testattiin lähes samaa B-vitamiinikoktailia kuin tuo sinun ottamasi; B-vitamiinit eivät joko tuoneet mitään apua tai heikensivät munuaisten toimintaa ja lisäsivät mm. sydänkohtausten ja syöpien riskiä 20 – 30 prosentilla. Aika hurjaa! Pelkällä B12-vitamiinilla ei ole samanlaisia haittavaikutuksia, sillä se vaikuttaa turvalliselta suurinakin annoksina. Kirjoitan siitä tosiaan pian lisää. :)

   Tykkää

   1. Hei! Jälleen mielenkiintoista tietoa. Haluaisin mielipiteesi vegaanisiin kalaöljykapseleihin. Niitä on kaiketi olemassa ja ne on valmistettu muistaakseni merilevistä. Kannattaisikohan niitä käyttää hyvien rasvahappojen takia? En syö siis kalaa. Mangneesiumin käyttö myös mietityttää. Siitä on kuulemma useilla puutetta. T: Maaria

    Tykkää

   2. Heippa! Merileväkapselit olisivat ehkä McDougallinkin mielestä ok, sillä hän suosittelee merilevää muutenkin. Tosin merilevää voi olla helpommin saatavilla kuivattuna tai jauhettuna, jolloin siitä ei niinkään saa rasvahappoja, vaan esim. jodia monien muiden vitamiinien ja hivenaineiden lisäksi. Vegaanituotteet-sivuilta löytyy kyllä myös merileväöljyä sisältäviä kapseleita: http://www.vegaanituotteet.net/lisaravinteet-vitamiinit/vitamiinit-ravintolisat. Vegaanisissa omega-3-kapseleissa taidetaan käyttää eniten pellavansiemenöljyä. Sanoisin, että kapseleiden syönnistä ei ole haittaa, mutta luultavasti terveysvaikutukset ovat suotuisammat, jos syö kapseleiden sijaan silloin tällöin esim. chiansiemeniä, manteleita ja merilevää. Jos vatsa sietää pellavansiemenrouhetta, myös se voi olla terveellinen ja edullinen vaihtoehto laitettavaksi esim. puuron sekaan. Myös magnesiumia saat eniten siemenistä, vehnäleseistä ja merilevästä, eli niiden syöminen on taatusti viisasta. :)

    Tykkää

 2. En ole toistaiseksi kiinnittänyt paljoakaan huomiota B-vitamiinilisiin, vaikka tärkkelysfilosofiaa noudatankin. Olen ajatellut, että monipuolisesta vegaaniruokavaliosta saa kuitenkin enemmän hyödyllisiä hivenaineita ym. kuin ”perusmätöstä”, joka tuntuu riittävän monille. Olen kyllä tietoinen B12-vitamiinin tärkeydestä (ja siitä, että vegaanimuonista sitä ei saa), mutta en ole vielä tarttunut pilleripurkkiin. Sen sijaan D3- vitamiini on päivittäisessä käytössä.:)

  Tykkää

  1. Hyvä vain, ettet ole ajatellut B-vitamiinilisiä (B12-vitamiinia lukuun ottamatta), sillä ne ovat kyllä aivan turhia. Satuin juuri lukemaan Hyvä terveys -lehteä, jossa siinäkin kerrottiin B-vitamiinien tarpeettomuudesta/haitoista lisinä nautittuna.

   Tuo on ihan totta, että edes hieman terveellinen vegaaniruokavalio on herkästi sekaruokamättöä parempi vaihtoehto ravinteiden kannalta. Onkin aika naurettavaa, että vegaaniksi ryhtyvän ihmisen ravinteiden saannista ollaan huolissaan, kun monet sekaruokailijoiden herkut, kuten sipsit, pizzat ja hampurilaiset eivät tunnetusti ole mitään vitamiinipommeja.

   Tykkää

 3. Muuten hyvä, mutta kun suomessakin saa tarpeeksi d vitamiinia talvella. Me ei täällä asuta pilkkopimeessä talvellakaan, silloinkin 10-15min auringossa jos kasvot on paljaana niin saat tarpeeksi d vitamiinia. Kannattaa selvittää tutkimus tulokset mihin mc dougall viittaa eikä vain heittää omaa logiikkaa lääketieteen ja tutkitun faktan päälle. Tarkoitus ei ole olla ilkeä vaan huomauttaa miten ei kannata lyhyen logiikan oivalluksen perusteella väittää asiaa heti vääräksi. Ja se että d vitamiinia määrätään luu murtumien estämiseksi ei tarkoita yhtään mitään muuta tieteellistä kuin rahan tekoa ;)

  Tykkää

  1. Näissä D-vitamiiniasioissa on toki eri näkemyksiä vähän niin kuin missä tahansa muussakin ravinto- ja lääketieteen osa-alueessa. Oman kirjoitukseni näkemykset eivät ole vain McDougallilta, vaan tekstissä on lainauskin Terveyskirjastosta, jonka artikkelit ovat lääkäreiden kirjoittamia. Uskon, että monikaan lääkäri tai muu asiantuntija ei olisi samaa mieltä kanssasi (vaikka olisitkin oikeassa, ja väärä tieto korjattaisiin vuosien kuluessa) tässä D-vitamiiniasiassa, vaan hyväksytty nykytieto asiasta on se, ettei Suomessa ja vastaavissa maissa saa tarpeeksi D-vitamiinia talvisin. Mitä McDougalliin tulee, hänen kohdallaan ihmettelin solariumin suosittelua ja hänen heikkoa ymmärrystään pimeiden alueiden asukkaiden tilanteesta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.