10 syytä juoda vihreää teetä

Minulla on mittava vihreän teen kokoelma. Se ei juurikaan hupene, vaikka juon paljon teetä. Uusia teepaketteja tarttuu mukaan milloin mistäkin, ja joskus saan niitä myös lahjaksi perheeltä tai ystäviltä, jotka tietävät tavastani juoda vihreää teetä.

vihrea tee

Ennen varsinaista asiaa kerron lyhyesti oman tarinani teen juonnin kanssa.

En ole koskaan ollut kahvin juoja, ja teetä puolestaan aiemmin inhosin ”traumaattisten” lapsuuden kokemusten vuoksi; olin 5- tai 6-vuotiaana sellaisessa hoitopaikassa, jossa pakotettiin juomaan valtava mukillinen mustaa teetä joka arkiaamu ennen kuin sai nousta aamupalapöydästä. Maku oli lapsen suuhun todella paha.

Kilpailimme muiden hoitolasten kanssa siitä, kuka sai ensimmäisenä teensä juotua. Voitto oli mahdollinen, jos otti nenästä kiinni ja joi isoja kulauksia. En yhäkään tajua, miten sen ikäisille juotettiin mustaa teetä, jossa on puolet kahvikupillisen sisältämästä kofeiinista! Ei ihme, että teen juonnin jälkeen aina hypimme hoitotädin vesisängyssä nauraen ja kiljuen, vaikka hyppiminen oli ankarasti kielletty. No, sitä saa mitä tilaa. Sellaista oli elämä 1990-luvun alussa.

Aloin juoda vihreää teetä yhdessä yössä syksyllä 2008 palattuani USA:sta kotiin. En vieläkään tiedä miksi, sillä Yhdysvallat ei tunnetusti ole mikään teenjuontimaa, eikä maja- tai työpaikassani ollut (vihreää) teetä koskaan saatavilla. En tosin olisi sitä löytänyt muutenkaan, koska en ikinä juonut teetä. En myöskään hengaillut muiden teenjuojien kanssa.

Kai olin vain elänyt niin epäterveellisesti USA:ssa, että kaipasin jotain puhdistavaa ja tervehdyttävää juotavaa. Teenjuonti jäi heti pysyväksi tavaksi.

Teen valmistuksesta ja mustan, vihreän ja valkoisen teen eroista

Teetä on kolmea päätyyppiä: vihreää, mustaa ja oolong-teetä. Kaikki valmistetaan samasta Camellia sinensis -teepensaasta, ja eri teelaatujen erot johtuvat tavasta, jolla teepensaan lehdet kuivataan.

Vihreää teetä valmistetaan paahtamalla teelehtiä höyryssä, jotta ne eivät ala fermentoitua. Paahtaminen säilyttää lehtien oikean eli vihreän värin. Seuraavaksi lehdet jäähdytetään ja kuivataan, sitten rullataan palloiksi. Näin lehtisolukot saadaan rikkoutumaan ja aromit vapautumaan. Ennen pakkaamista lehdet kuivataan täysin. Moni asia vaikuttaa teen lopulliseen laatuun: esim. sencha-teet saavat enemmän aurinkoa kuin miedommat gyokuro-teet, jotka kasvavat varjossa.

Isoin ero vihreän ja mustan teen välillä on se, että mustaa teetä valmistetaan nahistuttamalla teelehdet lämmössä, mikä saa lehdet fermentoitumaan eli hapettumaan. Hapettuminen tuhoaa miltei kaikki teelehtien polyfenolien antikarsinogeeniset ominaisuudet. Hapettuminen saa teelehdet tummumaan, mikä tekee teen mausta hyvin erilaisen ja kohottaa teen kofeiinipitoisuutta. Oolong-tee on mustan ja vihreän teen välimuoto, eli fermentoitumisvaihe on lyhyempi kuin mustan teen valmistuksessa.

Nykyisin kaikista terveellisimmäksi teeksi sanotaan valkoista teetä. Valkoinen tee on huono nimi, koska se luo mielikuvan uudesta/eri teelaadusta, vaikka todellisuudessa valkoinen tee on ominaisuuksiltaan lähellä vihreää teetä. Valkoista teetä ei hapeteta eikä höyrytetä. Valkoisen teen määritelmät vaihtelevat, mutta pääasiallisesti valkoiseen teehen kelpuutetaan vain kevään ensimmäiset, valkonukkaiset teelehdet. Tämä tekee valkoisesta teestä vaikeammin saatavaa ja siten kalliimpaa kuin vihreä tee.

Vihreän teen koostumuksesta ja terveysvaikutuksista

vihrean teen koostumus

Kolmasosa vihreän teen teelehdistä on polyfenoleihin kuuluvia katekiineja, joihin valtaosa vihreän teen terveysvaikutuksista perustuu. Nimenomaan katekiineja on kiittäminen myös erilaisten syöpien ehkäisyssä, sillä ne taistelevat useita patogeenejä eli taudinaiheuttajia vastaan (esim. erilaiset sienet ja bakteerit).

Vihreässä teessä on monia katekiineja, joista epigallokatekiinigallaatti (EGCG) on teholtaan parhain niin syövän kuin monien muidenkin sairauksien ehkäisyssä. Eri teelaaduissa on suuria eroja katekiini- ja siten myös EGCG-pitoisuuksissa. Japanilaisissa teelaaduissa on tavallisesti suurempi EGCG-pitoisuus kuin kiinalaisissa. Myös haudutusajalla on merkitystä, eli pidempi haudutusaika nostaa teen EGCG-pitoisuutta.

EGCG-pitoisuudet

haudutusajan vaikutus 1

10 syytä juoda vihreää teetä

1. Vihreä tee suojaa syöviltä, erityisesti virtsarakko- ja eturauhassyöviltä, mutta mahdollisesti myös mm. rinta- ja mahasyöviltä.

2. Vihreä tee ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja raikastaa hengitystä katekiinien ja fluorin ansiosta.

3. Vihreän teen katekiinit, kuten EGCG, auttavat laihdutuksessa ja painonhallinnassa.

4. Teelehtien sisältämä L-teaniini rauhoittaa ja parantaa unen laatua.

5. Vihreä tee alentaa kohonnutta kolesterolia, verenpainetta ja verensokeria. Ihmeaineina toimivat taaskin flavonoidit ja katekiinit.

6. Ulkoisesti käytettynä vihreä tee ei suoranaisesti suojaa UV-säteilyltä, mutta palamiselta kylläkin.

7. Vihreän teen katekiinit ja E-vitamiini hidastavat solujen vanhenemista, koska toimivat antioksidantteina vapaita radikaaleja vastaan. Tämä näkyy mm. hitaampana muistin heikkenemisenä tai jopa muistin paranemisena.

8. Vihreä tee pienentää riskiä sairastua aivohalvaukseen. Senkin arvellaan johtuvan katekiineista. Liikunta ja katekiinit yhdessä hidastavat mahdollisesti myös Alzheimerin taudin etenemistä.

9. Maksasairauksia on vähemmän ihmisillä, jotka juovat vihreää teetä.

10. Haittavaikutuksia ei ole muulla kuin liiallisella kofeiinin saannilla. Sitä on kuitenkin vaikea saada liikaa vihreästä teestä, jossa on puolet mustan teen kofeiinimäärästä ja 1/4 kahvikupillisen kofeiinimäärästä (tai vieläkin vähemmän).

Vihreää ja muuta teetä.
Vihreää ja muuta teetä.

Lähteet:

Béliveau, Richard & Gingras, Denis 2005: Ruokavalio ja syöpä: Syövän ehkäisy ja hoito ravinnon avulla. (Paljon tietoa + kuvat 26, 28 ja 29.)

Juotko vihreää teetä? Nämä ovat sen hyödyt ja haitat

Onko tee terveellisempää kuin kahvi?

Vaihda kahvi vihreään teehen – tässä 16 terveyssyytä

Valkoinen tee

Vihreä tee suojelee hampaita

*

Cancer-Fighting Beverage: 10 Health Benefits of Tea

GREEN TEA: Secrets to Flat Belly, Youthful Skin & More

In Search of a Safe Natural Sleep Aid.

The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis.

8 vastausta artikkeliin “10 syytä juoda vihreää teetä

 1. Todella mielenkiintoinen ja informatiivinen postaus! Olen kuvitellut tietäväni aika hyvin eri teelaatujen, erityisesti vihreän teen, ominaisuuksista, mutta joka päivä oppii uusia asioita. On lohdullista huomata, että vihreästä teestä olisi jopa hidastamaan esimerkiksi meillä päin perintönä kulkevaa Alzheimerin taudin salakavalaa etenemistä.

  Vaikka välillä väsymystä vastaan taistellessa tulee monesti sorruttua sumppikuppiin, lipitän (vihreää) teetä jatkossakin antaumuksellisesti. Teen juonti on puhdistavaa ja rentouttavaa puuhaa.

  Tykkää

  1. Kiva, että kirjoituksesta on hyötyä. :)

   Kyllä terveysetuja tuntuu tosiaan olevan sellaisiakin, joista ei ollut aiemmin kuullut. Vihreän teen arvellaan yleisestikin parantavan tulehdusta ja jo siksi tepsivän vaivaan kuin vaivaan. Kaikkiin tutkimuksiin ei tietenkään ole luottaminen, mutta valitsemani terveyshyödyt mainittiin laajasti lähes kaikissa eri lähteissä.

   Teehetket ovat kyllä aina mukavia. :) Itse en oikein meinaa muistaakaan juoda teetä, jos minulla on tyhmä hetki tai olen kiireinen; teehetkeen kuuluu olla aikaa, jotta kupposen äärellä voi kunnolla rauhoittua ja pohtia elämän menoa.

   Tykkää

 2. En juo teetä, koska tosiaan se maku on mielestäni kaikkea muuta kuin hyvä. Voisihan sitä testailemalla löytää jonkun oman suun mukaisen, mutta vähän kalliiksi voi tulla sellainen testailu…
  Tuota hampaiden reikiintymissuojaa en ollut aiemmin kuullutkaan. Kyllä siitä näköjään paljon hyötyä olisi.
  Niin, ja ihana tuo hoitopaikkakertomus! Ihan sama olisi nykypäivänä juottaa lapsille tölkki red bullia ja sitten miettiä, miksi pipanat riehuu… :D

  Tykkää

  1. Mukava kuulla, että pidit hoitopaikkatarinasta. :) Kyllä se hullua touhua oli!

   Mustasta teestä en lapsena pitänyt, mutta vihreä tee ei ole koskaan maistunut pahalta. Se on useammin hyvin miedon makuista kuin esim. kitkerää. Kaupat ovat pullollaan hyvän makuisia teelaatuja. Kuvassakin näkyvät Forsmanin teet ovat huippuhyviä, samoin Clipper-teet ja Pirkan Reilun kaupan vihreä tee, jossa on neljää eri makua (mustikka, chai, tropical ja appelsiini-mandariini). Pirkalla voi olla helpoin aloittaa testaaminen, ja olen kuullut monen muunkin kehuvan juuri tätä Pirkan teetä. :) Jospa sillä saisi suojan hampaille ja muutenkin koko kropalle!

   Tykkää

 3. Ihana teejuttu <3 aiai! Aivan mainiota luettavaa näin tulevia mahdollisia joulupöhötyksiä odotellessa :-)
  Mikä on tällä hetkellä lemppariteesi kattavasta valikoimastasi? Minä olen aika kaikkiruokainen/-juomainen teen suhteen, mutta tällä hetkellä kaikista parasta on mansikan ja kanelin makuinen vihreä tee, sitruunainen vihreä tee ja vahva, musta savutee! Oletko käynyt Helsingissä Eerikinkadun Théhuoneella? Siellä on rauhallinen tunnelma sekä oikein osaavia experttejä työssään! :-)

  Tykkää

  1. Tämän kirjoituksen ajoitus taisi tosiaan osua kohdilleen. Kiva kuulla, että sinäkin olet innokas teen juoja. :)

   Tämänhetkisiä lempparimerkkejä tulikin lueteltua muutamia Menninkäiselle yllä, mutta yleisesti olen hulluna vihreään chai-teehen (mm. kaneli ja kardemumma ovat niiiiin hyviä mausteita ympäri vuoden) ja varsinkin kylmään vuodenaikaan tykkään juoda punahatulla maustettua vihreää teetä. Toisinaan on vahva minttukausi (Forsmanin Marokon minttu, ah!), ja minäkin pidän sitruunaisesta vihreästä teestä. Musta savutee ei ole tuttu, täytyy varmaankin kokeilla. :)

   En ole vielä käynyt Théhuoneella, mutta pakkohan sinne on joskus mennä. :) Vaikuttaa kyllä todella lupaavalta. Lähipiirissä ei ole muita yhtä vannoutuneita teen juojia, joten kaikki upeat teepaikat on katsastamatta. Ehkä joskus treffaan sinut Théhuoneella!

   Tykkää

 4. Pari huomautusta: Lehden hapettuminen ei lisää sen kofeiinipitoisuutta, koska kofeiinia ei voi ilmestyä tyhjästä puusta irrotettuun lehteen. Hapettaminen oikeastaan vähentää teelehden kofeiinipitoisuutta parilla prosentilla – käsitys mustan teen korkeasta kofeiinipitoisuudesta tulee intialaisesta teestä, jota kasvatetaan klooneina, minkä on todettu pitävän kofeiinimäärän korkealla, ja jota yleensä myydään Euroopassa kärkilehdistä koostuvana; kofeiinia on enemmän nupuissa ja lähellä oksien kärkeä.

  Valkoinen tee on oma teekategoriansa, jolla ei ole tekemistä vihreän teen kanssa. Valkoista teetä saadaan, kun poimitut lehdet kuivataan eikä niitä käsitellä lisää. Valkoista teetä on myös muutakin kuin kevään ensisatoa, eikä siinä ole pakko olla karvoitusta.

  Tykkää

  1. Kiitos osallistumisestasi keskusteluun! Tiedätkö hyviä lähteitä etenkin kofeiiniasian suhteen? Kaikissa lukemissani artikkeleissa nimittäin väitetään eri asioita, eikä missään listata lähteitä. Toisten lähteiden mukaan hapettuminen lisää kofeiinipitoisuutta, toisten mukaan ei. Siitä sentään ollaan lähes aina samaa mieltä, että mustassa teessä on kofeiinia paljon enemmän kuin vihreässä teessä. Siitäkään ei lähteissä kiistellä, etteikö mm. nupuissa ja tuoreemmissa lehdissä yleensäkin ole enemmän kofeiinia kuin vanhemmissa lehdissä.

   Tiedän, että valkoista teetä pidetään omana kategorianaan, ja se myös maistuu erilaiselle kuin vihreä tee. Monet asiat, kuten vähäisempi käsittely, tietyt kasvupaikat ja tuoreet, kofeiinipitoisemmat lehdet muuttavat lopullisen teen makua ja koostumusta toisinaan aika radikaalistikin. Eroja vihreään teehen verrattuna siis kiistatta on. Mutta siinä missä musta ja vihreä tee ovat selvästi eri teelaatuja (pääkategorioita), ero vihreän ja valkoisen teen välillä on huomattavasti pienempi. Valkoisesta teestä on alettu puhua laajemmin vasta viime aikoina, minkä vuoksi sitä on tutkittu paljon vihreää teetä vähemmän eikä sitä noteerata omana teelaatunaan monissa lähteissä (esim. Ruokavalio ja syöpä -kirja (2005) ei listaa eikä kerro valkoisesta teestä mitään, vaikka se kertoo muuten laajasti teestä, sen koostumuksesta, historiasta ja valmistuksesta ja eri teelaaduista).

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s