Digi-detox + arvonnan voittaja

Viime päivinä olen luonut joulutunnelmaa niin kotiin kuin muuallekin. On ollut mukavaa viettää aikaa ”oikeassa” elämässä sähköisen maailman sijaan. Toisaalta olen oppinut käyttämään nettiaikaani sen verran viisaasti, etten esim. hillu kymmenissä eri sosiaalisen median kanavissa muutenkaan. Silti tykkään välillä pohtia netin, eri älylaitteiden ja teknisten sovellusten ja palveluiden käyttöä ja tarpeellisuutta.

joulutunnelmaa

Nopea huomio joulukuusesta ennen kuin jatkan digilinjalla. Läheiseni tuntevat minut siitä, että minulla on kuusi jo joulukuun alkupuolella. Meillä ei ikinä ole ollut ostokuusta, vaan kuuset tulevat suvun omilta mailta. Kuuset ovat usein toispuoleisia, koska ne ovat levinneet itsestään metsän puolelta pellolle, ja kasvavat siksi runsain määrin ja liian lähekkäin. Tänä vuonna saamani kuusi on kuitenkin oikein kaunis.

Takaisin digilinjalle. Kun näin alla olevan lyhyen lehtijutun, ajattelin, että kerrankin löytyi jakamisen arvoinen juttu muutoin niin masentavasta Yhteenveto-lehdestä.

digi-detox

Ongelma ei suinkaan ole vain kiinalaisten kokema, sillä myös ”keskivertoamerikkalainen viettää yli puolet valveillaoloajastaan ruutua tuijottaen.” (lähde: Digital Detox)

Kun luin Yhteenvedon jutun miehelle, hän muisti juuri lukeneensa samasta aiheesta Helsingin Sanomista. Sehän on lehti, joka ei aina miellytä minua jutuillaan, mutta nyt se kyllä puhuu asiaa Nykyteknologia ahdistaa monia -kirjoituksessaan. Tässä muutamia lainauksia, jotka voisivat helposti olla minun ajatuksiani:

 • Hyvinvointimittareista katsotaan, onko nukkunut hyvin. Eikö sitä muka muuten tiedä?
 • Koko ajan pitäisi olla somessa ja päivitellä turhanpäiväisyyksiä toisten silmäsaasteeksi. Edes luentoa ei saisi keskittyä kuuntelemaan, kun samaan aikaan pitäisi kirjoittaa Twitteriin, että täällä ollaan ja #sitä ja #tätä.
 • Naukkariselle teknologian käyttäminen ei ole vaikeaa. Hän vain tuntee elämänlaatunsa olevan parempi, kun käyttää mahdollisimman vähän nettiä ja laitteita.
 • Paljon puhutaan siitä, että nykyelämä on kiireistä. Olen kuitenkin huomannut, että ilman informaatioteknologiaa elämä on verkkaista. Jää aikaa perheelle, luonnon tarkkailulle, itsetutkiskelulle ja erilaisten taitojen opiskelulle. Voi myös vain olla, kun ei täytä jokaista hetkeä jatkuvalla informaatiovirralla.

Mielestäni varsinkin viimeisen lainauksen idea on kovin kiehtova. Itsekin koen aina, että minulla on enemmän aikaa, mitä vähemmän hengaan netissä. Älypuhelinta minulla ei onneksi ole, mutta pelkään saavani sellaisen joululahjaksi. Jos niin ikävästi pääsee käymään, joudun vain laittamaan sen joko laatikon pohjalle tai antamaan sen jossain vaiheessa jollekin. Niin tein viimeksikin, kun sain harmikseni älypuhelimen!

Blogikirjoittaminen ja yleensäkin jonkin luominen netissä on onneksi hyvin erilaista netin käyttämistä kuin esim. pelaaminen, muiden some-profiilien selailu ja kaikki muu nettisisällön kuluttaminen. Minun kohdallani digi-detox ei siis tarkoita sitä, ettenkö haluaisi tai voisi enää kirjoittaa. Olen huomannut, että pieneenkin nettiahdistukseen riittää nimenomaan se, että vähentää sisällön kuluttamista, mutta jatkaa sen tuottamista.

Onko kenelläkään muulla yhtään samankaltaisia ajatuksia netin ja/tai älylaitteiden (liika)käytön suhteen?

***

Kiitos kaikille synttäriarvontaan osallistuneille ja tietysti Ekosegolle! Arpaonni suosi tällä kertaa Maariaa, jolle lähetin äsken sähköpostia. (Muista Maaria katsoa myös roskapostikansiosi siltä varalta, että onnitteluviesti meni sinne.)

Sain sopivasti juuri tänään WordPressiltä alla olevan onnittelukortin:

anniversary

Kyllä tämän vuoksi kannattaa kestää edes jonkin verran digeilyä!

6 vastausta artikkeliin “Digi-detox + arvonnan voittaja

 1. Tämä postaus tuli juuri sopivasti, kun ihan hetki sitten selasin Instagramia ja tuskailin etten ole postannut sinne mitään yli viikkoon, eikä nytkään ole mitään postattavaa 😀 älypuhelin on monessa asiassa ihan kätevä, sillä voi vaikka blogata 😀 mutta joskus olisi varmaan ihan hyvä sulkea kaikki some-sovellukset.

  Tykkää

  1. Kiva, että postauksen ajoitus osui noin nappiin. :)

   Olisi kyllä kaikille suotavaa, että some-sovellukset osaisi sulkea silloin kun tuntuu, ettei ole mitään postattavaa. Todellisuudessa tuollaisina hetkinä moni kai selailee muiden päivityksiä kahta kauheammin, ja masentuu siitä, ettei itsellä ole mitään asiaa. Toinen vaihtoehto on asettaa uutiskynnys niin matalalle, että esim. oma varpaankynsi riittää aiheeksi. Silloin jos milloin kannattaisi lähteä luontokävelylle ja jättää laitteet kotiin. :)

   Muutoin älypuhelin voi totta kai helpostikin olla hyödyllinen vehje, jolla saa tehtyä vaikka mitä. Koska itse kirjoitan, käännän, bloggaan, käsittelen kuvia ym. tietokoneella, en kaipaa nettiä puhelimeen.

   Tykkää

 2. Mä olen sitä mieltä, että meidän simpukka-nokialainen jesarikoristeineen on paljon älykkäämpi kuin älypuhelimet. Akkukin kestää 10 päivää, toisin kuin noissa uusissa aivopesijöissä…

  Tykkää

 3. Kiva ja ytimekäs juttu!
  Käytän paria eri sosiaalisen median ilmentymää lähes päivittäin. Nyt opiskelujen alettua on tuntunut, että minun on pakko käydä tarkistamassa sähköpostista tai facebookista tapahtumien tietoja ja opiskeluasioiden tiedotuksia tai tipun kelkasta enkä saa tietää, jos minun tulisi olla jossain johonkin aikaan. En pidä siitä, että tiedotus tapahtuu niin nopeasti ja jossain tapauksissa viime tipassa. Tulee tunne, että jatkuvasti täytyisi lillua tämän informaatiovirran mukana.

  Toisaalta taas nautin siitä, että voin pitää yhteyttä kaukana oleileviin sukulaisiin ja ystäviin niinkin helposti kuin nappia painamalla! En olisi löytänyt tätä maan mainiota blogiasikaan ilman intoa sellailla sosiaalisen median syövereitä. Ehkä tämä tuntuu keveältä sen takia, etten itse tunne paineita postailla tai lisäillä päivityksiä ja kuvia mihinkään käyttämääni sosiaalisen median kanavaan.
  Se on kyllä aivan totta, että kun irrottautuu ruudun äärestä, aika tosiaankin soljuu verkkaista tahtiaan. Tällöin välillä tulee mieleen, että miten ihmeessä 24 tuntia voi kuluttaa nukkuen, kaupassa käyden ja tietokoneella istuen, kun samaisella tuntimäärällä ehtisi tuon lisäksi vaikka käydä seikkailemassa lähimetikössä, soittaa siskolle, lukea jännittävää kirjaa, leipoa jotain mitä ei ole ikinä ennen kokeillut ja ja ja… :-D Joskus mietin, että maailmassa voi periaatteessa tehdä milloin vain mitä vain. Ja silti joskus vain nukun, käyn kaupassa ja istun tietokoneella. Tasapainon nimissä, eh?

  Tykkää

  1. Onpa mukavaa, että tulit kommentoimaan pitkästä aikaa! :)

   Minunkin opiskeluaikoinani erilaisia kanavia, joita kannatti tai piti seurata, oli koko ajan kasvavissa määrin. Usein juuri ne tärkeimmät tiedotteet tulivat niin myöhään, että pahimmassa tapauksessa oli jo kampuksella, vaikka koko kurssikerta oli peruttu. Opiskelu alkaa kyllä olla niin teknistä, että teknologiaa ja eri sovelluksia kammoavan ihmisen on lähes mahdotonta pärjätä kurssien kanssa. Siispä hienoa, että sinulle sovellukset eivät aiheuta päänvaivaa etkä tunne minkäänlaista pakkoa postailla eri kanavissa mitään. :) Hyötyjä on silloin varmasti enemmän kuin haittoja. Ja kun kerrot, että löysit aikoinaan blogini somen kautta, niin sehän on ihan huippua! :D

   Myös minulla on tuollaisia päiviä, jolloin olen melko saamaton, vaikka olen terve ja muuten voimissani. Toisinaan taas häärään aamusta iltaan metsäkävelyiden, suursiivouksen ja muiden hommien parissa. Näin se tasapaino tosiaan taitaa syntyä. On mukavampi taas seikkailla, kun on huilinut välissä. :-)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.