Hiushuuhteella harmaat hiukset ruskeiksi?

Muutamissa hiusaiheisissa kirjoituksissani on ollut juttua mm. kahvista ja pähkinästä osana kasvivärejä. Olen tullut siihen tulokseen, että ne ovat hyvin tehottomia aineita hiusten sävytyksessä saati värjäyksessä.

Toisaalta olen ollut pettynyt myös ”oikeisiin” kasviväreihin, eli hennaan ja indigoon, sillä vain Khadi on värjännyt hiuksiani selvästi. Olenkin miettinyt, lopettaisinko kasvivärien käytön kokonaan, sillä vaikka ne eivät vahingoita vaan hoitavat hiuksia, ei niiden käyttämisessä ole mitään järkeä, kun miettii lukuisia täysin olemattomia ”värjäys”tuloksia, joita olen eri kasviväreillä saanut.

Jos haluaisin värjätä hiuksiani säännöllisesti esim. parin kuukauden välein, oma valintani olisi varmasti Khadi. Vaikka väriä selvästi tuli päähän (ja myös pysyi päässä, kun värjäsin mm. ohimoilla olevat hiukset toiseen kertaan), Khadin värisävy on kaukana täydellisestä. Vaaleanruskea väri on selvästi punaiseen taittava, pahimmillaan porkkanainen.

Jos värjäisin hiuksiani nyt talvella, valitsisin varmasti Khadin tummanruskean sävyn, sillä hiukseni ovat luonnostaan tummemman ruskeat talvisaikaan, ja alkavat vaaleta vasta kevään ja kesän tullen. Niin kuin olen ennenkin todennut, en halua vaihtaa tai muuttaa ruskeiden hiusteni sävyä, vaan haluaisin harmaat peittoon.

Olen aiemmin arvioinut, että noin 2/3 osaa hiuksistani on ruskeita, 1/3 harmaita. Nyt talvella harmaita tuntuu olevan vähemmän, vaikka todellisuudessa harmaat ja valkoiset hiukset ovat vuoden ajasta riippumatta yhtä värittömiä, ja tummuusero näkyy vain ruskeissa hiuksissani.

hiushuuhteen aineet 1

Olin ajatellut, etten kokeile mitään värejä nyt talvella, ja kokeilen jotain uutta vasta keväällä, jos silloinen kirkas luonnonvalo paljastaa hiusten olevan harmaammat kuin koskaan.

Hakiessani tietoa tulevaan teejuttuun satuin kuitenkin löytämään KuntoPlussan kirjoituksen teen keittämisestä hiuksille. Jutussa mainitaan myös salvia ja rosmariini. Muistin lukeneeni juuri samoista aineista ennenkin, ja niitä suositeltiin nimenomaan ruskeille/harmaille hiuksille hiusvärin palauttamiseksi/tummentamiseksi.

Löysin nopeasti alkuperäisen muistamani sivun: Tee-se-itse hiusväri. Kun luin vielä Hair buddhan tekstin hiusten tummentamisesta mustalla teellä ja salvialla ja rosmariinilla, päätin, että todisteita on riittävästi, jotta oman hiushuuhteen tekemistä kannattaa kokeilla.

Miksi ajattelen, että tällaiset yrtit voisivat toimia, kun varsinaiset värijauheetkaan eivät usein toimi? Tässä muutamia syitä:

 • hiushuuhde ei lupaa varsinaisesti värjätä hiuksia, vaan se lupaa hiusten asteittaista tummumista/harmaiden peittymistä, kun huuhdetta käytetään 1 – 3 kertaa viikossa vähintään parin kuukauden ajan
 • tee on tunnetusti hyvin tahrivaa, eivätkä tahrat lähde kuumassakaan pesussa vaatteista, eli teellä on taatusti värjääviä ominaisuuksia (eri asia on, näkyykö se hiuksissa)
 • jos yrttiveden jättää päähän (eli käyttää sitä viimeisenä pesuvetenä, eikä huuhtele sitä pois), tulos on voimakkaampi ja näkyy nopeammin
 • yrttivettä voi laittaa suihkepulloon, ja suihkia sitä vaikka joka päivä kuiviin hiuksiin, jolloin tulos voimistuu ja sen voi nähdä nopeammin
 • ajattelen, että selvästi tummanruskea liemi jättäisi väkisinkin jotain väriä päähän, koska sitä ei pestä pois hiuksista niin kuin kasvivärejä yleensä

Lisäksi minua kiehtoi ajatus siitä, että kaikki aineet ovat edullisia ja ne löytyvät lähimmästä ruokakaupasta. Yksi erä keitettyä yrttivettä voi kestää esim. 2 – 4 kertaa, eli huuhdetta ei tarvitse tehdä jok’ikinen pesukerta uudestaan. Yrteillä sanotaan olevan myös monia muita kuin värjääviä ominaisuuksia, ja huomasinkin yhden heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Kerron fiiliksistä lisää alla, kunhan saan ohjeen ylös.

Käytin siis yllä linkkaamiani sivuja määrien, keittoajan ym. päättelyyn, ja tein lopulta oman koktailin, koska yksikään ohje ei tuntunut sellaisenaan ihan sopivalta. Joissain ei käytetty kaikkia kolmea yrttiä, toisissa seos ei ollut riittävän vahva ja toisissa keittoaika oli mitättömän lyhyt tai vesi ei saanut olla kiehuvaa (yrtit eivät tällöin irrota kaikkea mahdollista väriä veteen).

hiushuuhteen aineet 2

Hiushuuhde ruskeille, tummille ja harmaille hiuksille hiusten tummentamiseksi

 • 2 – 3 rkl mustaa teetä
 • 2 – 3 rkl salviaa
 • 2 – 3 rkl rosmariinia
 • n. 6 – 7 dl vettä (tee halutessasi vielä vahvempi liemi, eli vähennä vesimäärää ja/tai lisää yrttien määrää)
 1. Keitä vesi. Kun vesi kiehuu, lisää yrtit, vähennä lämpöä ja anna liemen kiehua hiljalleen esim. 10 minuuttia (ohjeiden ajat vaihtelevat kahdesta minuutista kahteenkymmeneen, mutta vain pari minuuttia on selvästi liian lyhyt aika värin irtoamiseksi).
 2. Jäähdytä kunnolla, ja siivilöi lopuksi yrtit pois. Nyt liemi on käyttövalmis.
 3. Pese hiukset normaalisti, käytä halutessasi hoitoainetta, ja huuhtele ja valele hiuksia lopuksi tekemälläsi hiushuuhteella. Vahvemman tuloksen saamiseksi älä huuhtele yrttivettä pois, vaan puristele ylimääräiset pois ja anna hiusten kuivua niin kuin yleensäkin pesun jälkeen. Huuhtelu tehdään esim. jonkin riittävän syvän ja laakean astian päällä niin, että pää mahtuu siihen vaivatta ja yrttivesi ei valu viemäriin, vaan pysyy koko ajan astiassa. Käytä hiusten kuivaamiseen joko tummaa pyyhettä tai jotain muuta pyyhettä, joka saa tahriintua.
 4. Jäljelle jäävä huuhde säilyy jääkaapissa kaksi viikkoa.
 5. Toista käsittely 1 – 3 kertaa viikossa tummentaaksesi hiusten väriä. Kun olet saanut haluamasi sävyn, huuhdetta voi käyttää harvemmin värin ylläpitämiseksi.

Jos muokkailet ohjetta, kehotan tekemään liemestä tätäkin vahvemman, jotta tuloksia voi oikeastikin näkyä. Tässä ruudulla tämä kaikki voi näyttää aika työläältä ja vaivalloiselta varsinkin, kun halutusta lopputuloksesta ei ole takeita, mutta voin vakuuttaa, että huuhteen keittäminen on mukavaa puuhaa! Koko kotiin tulee aivan huumaavan yrttinen ja raikas tuoksu, ja itse huuhteen käyttäminen tuntuu terapeuttiselta. Hiuksista tulee ihanan tuoksuiset.

Uskon, ettei huuhteella ole mahdollista saada täysin olematonta lopputulosta, kun se jätetään aina päähän. Mihin kaikki väri menisi, jos se ei näy? Kosteus haihtuu hiuksista, mutta väri ei kaiketi pysty haihtumaan aivan niin kuin teetahratkaan eivät haihdu vaatteista.

Ajattelin ensin kokeilla huuhdetta pitkään ja kirjoittaa siitä vasta sitten, mutta päätinkin kertoa siitä heti, jotta voin palata aiheeseen mahdollisten tulosten kera. Olen käyttänyt huuhdetta vasta pari kertaa, ja jo ensimmäisellä kerralla huomasin, että hiuksiin jäi selvä tuotetuntu, eli hiukset eivät tuntuneet samoilta kuin normaalin pesun ja huuhtelun jälkeen.

Hiukset eivät kuitenkaan jääneet lainkaan takkuisiksi tai tahmaisiksi, vaan ovat kampaamisen jälkeen yhtä sileät kuin aina. Pidin tuotetuntua vain hyvänä asiana, sillä se kertoo, että ei ole yhdentekevää, huuhteleeko hiukset yrttivedellä vai pelkällä vedellä.

hiussuihke 1

Rosmariinia väitetään kuivattavaksi, minkä vuoksi se sopii erityisen hyvin rasvoittuville hiuksille. Omani eivät ole rasvoittuvat, ja niinpä hiukset tuntuivat heti ensimmäisen käytön jälkeen tavallista kuivemmilta (yrteissä siis todella on ainakin joitain vaikutuksia). Huuhteeseen voi lisätä hieman öljyä, jos se tuntuu liian kuivattavalta. Itse en usko alkavani läträillä öljyillä, vaan pidennän ehkä hiusten pesuväliä, jos hiukset pysyvät huuhdetta käyttämällä pitempään ilmavina ja raikkaina.

Varsinaisen huuhtelun lisäksi olen ollut oikein tyytyväinen yrttiveden suihkuttamiseen kuiviin hiuksiin mm. ohimoille; hiukset tummuvat aavistuksen verran heti ja niihin tulee ryhtiä, sillä suihke on kuin kevyt hiuslakka! Itse en koskaan käytä lakkaa, mutta huomasin suihkeen lakkamaisen efektin toimivan tuuheuttavana. Tuuheudelle sanon aina kyllä kiitos! Hyvältä siis vaikuttaa tähän mennessä.

Onko muilla kokemuksia hiushuuhteista?

2 vastausta artikkeliin “Hiushuuhteella harmaat hiukset ruskeiksi?

 1. Itselläni ei ole kokemuksia kuin kastanjavedestä, jota käytin muutamia vuosia sitten yhtenä kesänä lähinnä ohimoharmaiden kätkemiseen. Ainetta piti laittaa aika reilusti peittovaikutuksen aikaansaamiseksi, jolloin hiukset jäykistyivät luonnottomiksi. (Minulla on kuitenkin aika ohuet hiukset, joten ohimohiukset pysyivät hyvin paikallaan!) Pahinta oli kuitenkin tahraavuus, tyynyliinat ja aurinkolippikset ja pannat ottivat ruskeaa väriä. Kyllästyin siis aika nopeasti siihen kokeiluun.

  Sen jälkeen en ole kokeillut itse muita hiushuuhteita. Kampaaja on saanut valita hiuksiini sopivimmat aineet ja itse olen valinnut sävyn.

  Tykkää

  1. Mielenkiintoisia juttuja! Kastanjavesi on sitten ainakin selvästi värjäävää, kun kerran tyynyliinat ja kaikki tahraantuivat. Tekemäni yrttihuuhde ei selvästi ole niin värjäävää, en voisi kuvitellakaan, että esim. tyynyliinaan jäisi väriä. Vain hiusten kuivaamiseen tarkoitetun pyyhkeen tulee kestää tahrat, joita niitäkin tulee ainoastaan silloin kun huuhteen jättää hiuksiin. Tummassa pyyhkeessä nekään tahrat eivät näy. Sain tästä kastanjavedestä hyvän vinkin; lisää mahdollisia tuotteita, joita voisin joskus olla kiinnostunut kokeilemaan. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s