Negatiivisen kommentin tuoma ilo

Tänään pääsen kertomaan jännästä tapahtumasta. Sain ensimmäistä kertaa blogiurallani negatiivisen, alatyylisen kommentin! Sitähän voisi pitää ikävänä asiana, ja monien blogien kohdalla se ehkä olisikin vain ikävää, mutta minäpä olenkin innoissani! Mistä oikein on kyse?

negatiiviset kommentit 1

Asiallisen blogin on yleensä vaikea saada negatiivisia kommentteja monistakin syistä. Kun blogin sisältö on suurilta osin asiaa ja tutkimustietoa esim. vegaanisesta ruokavaliosta ja tärkkelyksestä, ne tekstit eivät juurikaan voi saada ketään ärsyyntymään minuun, koska ne eivät kerro minusta, vaan toimin niissä sanansaattajana. Niinpä kenelläkään ei silloin ole mitään syytä haukkua minua. Negatiivisten kommenttien saaminen on helppoa silloin kun kirjoittaa (tarkoituksellisesti) niin lapsellista ja provosoivaa tekstiä, että se saa monet väkisinkin älähtämään. Mutta sellainen kirjoitustapa ei ole koskaan ollut tyyliini sopivaa, minkä vakiolukijat hyvin tietävätkin. Onneksi joskus on muitakin keinoja sohaista muurahaispesää; onnistuin osumaan niin arkaan paikkaan, että joku ei voinut enää olla hiljaa.

Kommentti tuli kirjoitukseeni Mollin huikeimmat työpaikat – tuntipalkka 3,62 euroa!, ja se kuuluu näin:

Mitä helvettiä sä oikein kirjoittelet? Kattelin tässä huvikseni et millaista tulosta Professional Oy tällä hetkellä tekee ja osuin sit tähän kirjoitukseen… Oon ite ollut kyseisessä firmassa koordinaattorina ja pakko sanoa et nostaa veren kiehumaan ku lukee tällästä! Palkka ensinnäkin oli kohdallaan ja porukka mukavaa! Mulla ei oo mitään pahaa sanottavaa kyseisestä työnantajasta! Syy miks en jatkanut oli et lähdin opiskelemaan ulkomaille. Kyseinen tehtävä vaatii työntekijältä paljon nopeita päätöksiä ja itsenäistä työskentelyä. Joskus on tosi kyseessä ja pitää pystyä järjestämään tulkkaus hyvin lyhyessä ajassa esim. sairaalalle. Kyseessä ei ole pelkkä toimistohomma, jossa vaadittava älykkyys on lähinnä sitä luokkaa, että osaatko laittaa kahvinkeittimen päälle ja tarvittaessa neuvoa mistä wc löytyy…
Itse kaipaan kyseistä työpaikkaa ja sen ilmapiiriä.
En tosin usko, että nykyisestä pullamössö yhteiskunnasta löytyy liian helposti ihmisiä, jotka jaksaa kantaa vastuuta.
Näkeehän sen myös tästä kirjoituksesta.. on aikaa ”mollata” asioita, joista ei tiedä, mutta ei ole ollut aikaa hankkia oikeita hommia…

Vastasin kommenttiin näin:

Kirjoituksestani käy hyvin selväksi se, ettei se ole mielipide, vaan faktaa, jonka välittäjänä toimin. Työnimike, työnkuvaus ja palkkaus on kopioitu suoraan työpaikkailmoituksesta, jonka firma vähän väliä lähetti molliin. Sinun kokemuksesi firmasta eivät muuta kirjoituksessani olevia tosiasioita. Ota huomioon myös se, että en ota kirjoituksessa mitään kantaa itse työhön, minkä vuoksi en ole kirjoittanut mm. toimistoista, kahvinkeittimistä ja vessoista, eli ne lienevät omia mielikuviasi siitä, millaiseksi jotkut kuvittelevat koordinaattorin työn. Listaamasi työn vaatimukset saavat ilmoituksen näyttämään vielä entistäkin huonommalta, sillä vaativasta työstä tulee myös maksaa, mutta Professional Oy ei ollut siihen valmis 1800 euron palkallaan.

Lisäsin kirjoitukseen kuvakaappauksen, joka todistaa, että firmalla oli sama ilmoitus mollissa peräti kahdeksan kertaa yhden vuoden sisällä. Jokaisella tervejärkisellä työnhakijalla herää epäilys firman toimintatavoista, kun hän näkee saman huonopalkkaisen ilmoituksen mollissa muutaman kuukauden välein.

Olin toki tiennyt, että juuri tuota kirjoitustani luetaan paljon (se on yksi blogini vanhimpia ja suosituimpia postauksia, ja sijoittuu Googlen hakutulosjärjestyksessä korkealle monilla eri hakusanoilla), mutta en olisi arvannut, että faktaan pohjautuva postaus voi saada tuollaisen vastauksen. Ja mikä parasta, kommentti kertoo firmasta vain lisää huonoa, vaikka kommentoijan tarkoitus oli varmastikin puhdistaa firman maine. Kommentin ansiosta tulin lisänneeksi kirjoitukseen lisää raskauttavaa todistusaineistoa kyseistä riistofirmaa vastaan. (Ja kääntäjänä minulla on luonnollisesti paljon kokemusta riistofirmoista, jollaisia käännösala on tupaten täynnä.)

negatiiviset kommentit

Minusta on aivan mahtavaa kirjoittaa kaikenlaisista epäkohdista ja hämäristä toimista. Paljastaisin blogissani kaikennäköisiä petoksia ja epäilyttäviä asioita vaikka joka päivä, jos sellaisia tulisi tietooni jatkuvasti. Minulle kannattaa aina vinkata, jos tietää jostain asiasta, joka ei kestä päivänvaloa. Tutkin asiaa ja kirjoitan siitä mielelläni!

Negatiiviset kommentit kertovat myös kasvavista kävijämääristä, ainakin asiallisen blogin kohdalla. Ei ole ollenkaan epätavallista, ettei yksikään ihminen sadasta uniikista lukijasta kommentoi, joskus puolestaan jo esim. 30 lukijasta useampi kommentoi. Joka tapauksessa kommentoijien osuus on hyvin pieni, ja se näkyy monista muista blogeista vielä paremmin kuin omastani, jota jotkut kultaiset lukijat ja muut bloggaajat kommentoivat ilokseni aika useinkin. Kun kohtalaisen tuore bloggaaja alkaa vihdoin saada kommentteja, ne ovat lähes aina positiivisia. Se johtuu siitä, että blogia lukee vasta aika rajattu joukko. Monesti blogit alkavat saada asiattomia kommentteja vasta siinä vaiheessa, kun ne ovat saaneet lukijoita pysyvästi aiempaa enemmän.

Minulle saamani negatiivinen kommentti kertoo, että tekstini on saanut näkyvyyttä, olen onnistunut pelästyttämään jonkun (ja syystäkin) ja että tekstilläni on merkitystä. Olen kertonut havainnostani koko suomenkieliselle maailmalle, ja se kannatti. Kun asiaa hetken pohtii, huomaa, etten olisi voinut saada paljonkaan täydellisempää kommenttia: tekstini sai kommentoijan ”veren kiehumaan”, niin tunteita herättävä se oli, ja hän alkoi myös muistella firman ”kohdallaan” olevaa palkkaa ja kaivata sen ilmapiiriä. Voin vain kuvitella, miten ihana ja kannustava se ilmapiiri oli ja miten ”mukavaa porukkaa” firmassa oli kommentoijan käytöstapojen perusteella!

Tästä on erittäin hyvä jatkaa.

***

Onko sinulla kokemusta negatiivisista/asiattomista kommenteista? Suhtaudutko niihin iloiten niin kuin minä, vai millaisia ajatuksia ne herättävät? (Negatiivisia kommentteja on toki monenlaisia, eivätkä kaikki niistä välttämättä kerro hyvää.)

6 vastausta artikkeliin “Negatiivisen kommentin tuoma ilo

 1. Täytyy sanoa, että todella vähän on tullut negatiivissävytteisiä kommentteja mihinkään blogiini. Ihmeellistä kyllä. WordPressissä on sekin puoli, että kommentoinnin kynnys on hieman korkeampi, kun pitää kirjoittaa nimi / nimimerkki sekä sähköposti. Versus Blogspot, jonka bloggaajia usein piinaavat haukkuja jakavat Anonyymit.

  Ne mitä olen saanut, ovat poikkeuksetta olleet sellaisia, että on jotenkin väärinymmärretty sanomani ja sitten ykskantaan tuomittu se oletus. Että ei sinänsä mitään varsinaisesti rakentavaa, mutta toki pistää miettimään miten asioita olisi parasta esittää.

  Hienosti otettu vastaan tuo mahtava palaute! Olen ihan samaa mieltä :)

  Tykkää

  1. Kiitos sanoistasi! Olipa kiva kuulla WordPressin ja Bloggerin eroista sinulta, jolla on kokemusta eri blogeista vaikka kuinka paljon. :) Minun blogiini riittää pelkkä kommentti ja lähetä-napin klikkaus; ei tarvita sähköpostia, kotisivua eikä edes nimimerkkiä. Blogspot-blogeja kommentoidessa joudun itse painelemaan ja klikkailemaan lukuisia kertoja, todistamaan, etten ole robotti ja joskus valitsemaan kuvia leivoksista ja pastoista. :D Älyttömän hankalaa toisinaan! Tosin siihen voi vaikuttaa se, etten suinkaan kommentoi anonyyminä, vaan blogini nimissä.

   Nuo väärinymmärrykset ovat ymmärrettäviä, vaikka toki niihinkin on joskus enemmän aihetta kuin muulloin. Ja nimenomaan tuo palautteen rakentavuus on se, mitä haetaan. Kommentti saa mielestäni olla hyvinkin tiukka, jos se on asiallinen ja osoittaa, että kommentoija on lukenut ja ymmärtänyt kirjoituksen ja osaa lisätä siihen asioita tai kertoa, mikä postauksessa ei toimi ja miksi.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.