Tärkkelyksellä terveeksi ja timmiksi, osa 11: Asiaa suolasta

Viimeksi kirjoitin tärkkelyssarjassa sokerista, joka on toinen kahdesta perusmakuaineesta. Niinpä tänään on vuorossa jäljellä oleva makuaine eli suola. Suolaan pätee sama kuin sokeriinkin: sitä voi huoletta käyttää ruoissa ja leipomuksissa, kunhan syö oikeita ruokia ja ripottelee suolaa valmiin ruoan päälle sen sijaan, että esim. liottaa sen keitinveteen. Jos oma suolan käyttö on kohtuullista/vähäistä, sen käytön vähentäminen voi olla haitallista terveydelle. Tärkkelyssarjan 11. osassa selviää, kuinka paljon suolaa ihminen tarvitsee, ja jokainen voi esimerkkien avulla päätellä, onko oma suolan käyttö sopivaa, liiallista vai liian vähäistä. Kirjoitusteni perustana toimii John A. McDougallin kirja The Starch Solution (2012).

makuaisti

Laskeeko korkea verenpaine suolan käyttöä vähentämällä?

Suola on ihmiselle välttämätön aine, ja siitä tulee haitallista vain silloin kun sitä käytetään liikaa. Suola ei sinällään ole ravinteikasta aivan niin kuin ei sokerikaan, mutta on yksi tarvitsemistamme kivennäisaineista. Suolan käyttöä on kehotettu vähentämään, jotta sydän- ja verisuonitauteja esiintyisi nykyistä vähemmän. McDougallin mukaan kehotuksessa ei ole perää silloin kun suolan käyttö on jo kohtuullista. Jotta verenpaine saataisiin matalammaksi yksistään suolan käyttöä vähentämällä, ihmisen tulisi syödä lähes suolatonta ruokaa ja saada täten alle 500 milligrammaa natriumia päivässä (sopivista suolamääristä kerrotaan tarkemmin alla).

Suolan käytön vähentäminen ei vaikuta parantavan keskivertoihmisen terveyttä. Harva pystyy vähentämään suolan käyttöä pysyvästi, sillä lähes suolaton ruoka on mautonta. Ihminen sairastuu mieluummin kuin syö mautonta ruokaa. Jos verenpaineen saa kuriin verenpainelääkityksen avulla, se on monelle houkuttelevampi ratkaisu kuin erittäin vähäinen suolan käyttö.

Suolan pahimpana lääketieteellisenä ongelmana pidetään juurikin sen verenpainetta kohottavaa vaikutusta. Korkea verenpaine puolestaan lisää sydäntautien, aivoverenkiertohäiriöiden ja munuaisvian riskiä. Korkeasta (tai virallisemmin kohonneesta) verenpaineesta voidaan puhua, kun yläpaine on yli 140 ja alapaine yli 90. Kun liiallista suolan käyttöä vähennetään suositetulle tasolle (alle 2 300 milligrammaa natriumia/päivä), sekä ylä- että alapaine laskevat. McDougallin ruokavalio laskee korkeaa verenpainetta vieläkin enemmän, sillä ihmiset saavat tyypillisesti valtaosan suolastaan mm. lihoista ja juustoista. Siksi tärkkelysfilosofiassa ruokia saa maustaa suolalla aika reilustikin ilman, että suolan käytöstä tulee liiallista. McDougallilla on USA:ssa keskus, jossa voi osallistua monta päivää kestävään ruokavalio-ohjelmaan. Lähes kaikki osallistujat jättävät verenpainelääkityksensä heti ohjelman alussa, sillä korkea verenpaine lähtee nopeasti laskuun, kunhan syö oikeita ruokia. Verenpaine laskee tehokkaasti, kun ruokavaliosta jätetään rasvat, eläinproteiini ja ylimääräiset kalorit, ja aletaan nauttia paljon kaliumia, kuitua ja hiilihydraatteja. Samalla verisuonten kunto ja verenkierto paranevat.

McDougall näkee potilaissaan samaa, mitä maailmalla yleensäkin: korkeaa verenpainetta ei juurikaan esiinny sellaisilla kansoilla ja väestöryhmillä, jotka syövät tärkkelyspainotteisesti, jopa silloin kun ruokavaliossa on melko paljon suolaa. Kun samat ihmiset alkavat syödä länsimaista ruokaa muutettuaan länsimaihin, joissa lihatuotteet ja valmisruoat ovat tavallisia, he sairastuvat pian verenpainetautiin, tyypin 2 diabetekseen ja sydäntautiin, ja alkavat kärsiä lihavuudesta. Kasvissyöjillä on yleensä matala verenpaine, mikä johtuu kasvisruokavaliosta kokonaisuudessaan, ei niinkään suolan määrästä.

suolaa

Voiko suolan käytön vähentäminen olla haitallista?

McDougall kertoo kolmesta tutkimuksesta (yhdessä oli tutkittavana lähes 100 miljoonaa amerikkalaista aikuista), jossa vähäisen suolan käytön havaittiin lisäävän ihmisen riskiä kuolla sydäntauteihin tai aivoinfarktiin. Tutkimuksissa pääteltiin, ettei kohtuullisen suolan käytön vähentämiselle ole perusteita, jos/kun tarkoituksena on saada verenpaine laskemaan. Yhdessä tutkimuksessa todettiin, ettei suolan käytön vähentämisellä saavuteta juuri mitään hyötyä. Jos ihmisellä on sydämen vajaatoiminta, suolan käytön vähentäminen voi lisätä kuolemanriskiä.

Ihminen tarvitsee suolaa, ja hänellä on myös luontainen halu syödä sitä. Kun suolaa ei syö riittävästi, elimistö alkaa tuottaa tavallista enemmän adrenaliinia paikatakseen suolavajetta. Suolan välttely voi johtaa myös kohonneisiin kolesteroli- ja triglyseridiarvoihin. Ajan kuluessa suolan käytön vähentäminen voi vaurioittaa verisuonia, mistä seuraa sydänkohtauksia ja aivoverenkiertohäiriöitä.

Suolan välttely johtaa sairauksien lisäksi siihen, ettei ruoka maistu hyvältä. Silloin on vaikeaa noudattaa terveellistä ruokavaliota. Vielä uransa alussa lähes 40 vuotta sitten McDougall joutui suosittelemaan munuaisviasta kärsiviä potilaitaan syömään suolatonta voita ja juustoa. Potilaat valittivat, kuinka voi ja juusto maistuivat pelkiltä rasvakimpaleilta ilman suolaa. Myöskään liha ei maistu miltään ilman suolaa.

Kuinka paljon ihminen tarvitsee suolaa?

Nykyään noin 80 prosenttia ihmisten saamasta suolasta tulee valmisruoista sen sijaan, että sitä lisättäisiin kotona laitettuun ruokaan. Kun syö valmisruokia, lihoja ja juustoja, silloin on lähes varmaa, että suolan käyttö ylittää suositukset, usein melko reippaastikin. Itse suola ei ole ongelma, vaan tietyt ruoat, jotka ovat poikkeuksetta liian suolaisia.

Jotta aineenvaihdunta toimii, ihminen tarvitsee vain 50 milligrammaa natriumia päivässä. Ruokavaliosta, joka koostuu tärkkelyksestä, kasviksista ja hedelmistä ilman mitään lisättyä suolaa, saa 200 – 500 milligrammaa natriumia, eli suolaa ei voi saada liian vähän, vaikka sitä ei lisäisi ruokiin.

Kun tärkkelysaterioihin lisätään yhteensä puoli teelusikallista suolaa päivän aikana, saadun natriumin määrä nousee 1 100 milligrammalla, jolloin päivän kokonaismääräksi tulee 1 600 milligrammaa. Se luku on 700 milligrammaa vähemmän kuin USA:n ravitsemussuositusten antama luku (alle 2 300 mg natriumia/päivä). Suomen saantisuositus suolalle on (vuodesta riippuen) sama kuin USA:n tai hitusen vähemmän: 5 – 6 grammaa suolaa, joka on natriumiksi muutettuna 2 000 – 2 300 milligrammaa. Viisi grammaa suolaa vastaa yhtä teelusikallista. On hyvä muistaa, että suolan kohdalla saantisuositus ei tarkoita lukua, johon tulisi pyrkiä, vaan se on maksimiarvo, jonka yli ei katsota terveelliseksi mennä. Tärkkelysruokiin voi lisätä suolaa, ja silti pysyä alle maksimisuosituksen. Aivan niin kuin sokerinkin kohdalla, suolaa kannattaa lisätä ruokaan vasta pöydässä sen sijaan, että se liukenisi esim. keitinveteen. Tällöin suola maistuu kielessä voimakkaammalta, vaikka sitä todellisuudessa on käytetty vähemmän.

Kinkku, pekoni, makkarat ja juustot ovat niin suolaisia, että niitä syömällä suolan päivittäinen saantisuositus ylittyy helposti ja mahdollisesti hyvin paljolla. Tärkkelysmuonaa syömällä ei tarvitse pelätä liiallista suolan saantia.
Kinkku, pekoni, makkarat ja juustot ovat niin suolaisia, että niitä syömällä suolan päivittäinen saantisuositus ylittyy helposti ja mahdollisesti hyvin paljolla. Tärkkelysmuonaa syömällä ei tarvitse pelätä liiallista suolan saantia.

Kaikille suola ei sovi. Jotkut ihmiset eivät voi nauttia paljonkaan suolaa saamatta ikävää turvotusta esim. jalkoihin tai sormiin. Samoin jos ihmisellä on vakava sydän- tai munuaisvika, suolan käytön vähentäminen voi olla elintärkeää. Kaikille muille kohtuullinen suolan käyttö on suositeltavinta.

4 vastausta artikkeliin “Tärkkelyksellä terveeksi ja timmiksi, osa 11: Asiaa suolasta

 1. Olen kyllä sitä mieltä, että joihinkin ruokiin suolaa pitää lisätä jo keitinveteen, että se sekoittuisi tasaisesti ruokaan, esimerkkinä vaikka parsakaalin kiehautus, samoin laatikkoruokiin kuten lasagneen tai kaalilaatikkoon.

  Olen joskus menneisyydessä kyläillessä syönyt melko suolatonta mutta makeahkoa kaalilaatikkoa, josta ei suolaa lisäämälläkään tullut minkäänlaista makunautintoa. Siitä tuli ällöttävä sekoitus imelää ja pistävää (suolan) makua. En ole kotona tehnyt kaalilaatikkoa sen jälkeen! Vegaanina se pitäisikin tehdä eri tavalla vaikka soijarouheesta jauhelihan sijaan.

  Kokonaisuutena olen aika samoilla linjoilla ajatustesi kanssa. :)

  Tykkää

  1. Jännä kuulla, millaisiin ruokiin joku toinen haluaa ehdottomasti laittaa suolaa jo tekovaiheessa. :) Minulle ei ole juttu eikä mikään keittää parsakaalia, perunoita tai mitä vain kasviksia ilman suolaa, mutta lasagneen laittaisin toki suolaa jo valmistusvaiheessa. Samaten erilaiset sopat ja pataruoat vaativat totta kai kaikki mausteet suoraan liemeen, ei tulisi mieleenkään maustaa keittoa vasta kun se on lautasella. :D

   Kaalilaatikkokokemuksesi ei tosiaan kuulosta hyvältä. Harmi, sillä sehän on oikein tehtynä hyvin maistuvaa niin kuin kaaliruoat yleensäkin. Vegaaniseen kaalilaatikkoon voisi sopia upeasti myös esim. marinoitu tai kylmäsavustettu tofu. Valitettavasti minä olen useiden ruokien kohdalla vain ideoija, en toteuttaja. Niinpä jää olemattomat kaalilaatikotkin syömättä, mutta onneksi sinulla voi innokkaana ruoanlaittajana olla toisin. :-D

   Tykkää

   1. Hei! Voisitko kertoa tarkemmin, mitä syöt päivän aikana? Siis jonkinlainen ruokäpäiväkirjapostaus kiinnostaisi. Tärkkelysmuona kiinnostaa,

    Tykkää

   2. Kommenttisi ehkä katkesi jostain syystä, toivotaan, ettei lopusta jäänyt paljoa pois. Minulla on ollut suunnitteilla kokonainen ”Mitä söin tänään?” -aiheinen sarja, ja nyt kun tiedän, että sille on tilausta, voisin hyvinkin alkaa toteuttaa sarjaa. Eli kyllä, voin kertoa syömisistäni tarkemmin ja kuvien kera. :) Ehkä saan ensimmäisen julkaistua jo ensi viikolla.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.