”Pidän kauniista asioista!” – Älä tee näitä mokia blogisi kuvauksessa

Kuinka monta kertaa olet lukenut jonkin blogin kuvauksesta, että kirjoittaja ”inspiroituu kauniista asioista” tai vielä omaperäisemmin ”pitää kauniista asioista”? Entä oletko törmännyt bloggaajaan, joka kutsuu itseään ”esteetikoksi, joka rakastaa kauniita asioita”? Nämä kauniista asioista pitävät ja inspiroituvat bloggaajat sitten luonnollisesti jakavat näitä kauniita asioita lukijoiden kanssa inspiroidakseen myös heitä. Samaan aikaan suosittujen blogien kesken ilmeisesti jaetaan erilaisia inspiroivin blogi -palkintoja. Tosi inspiroivaa, eikö!

Blogitarjontaa on nykyään valtavasti, ja koko ajan lisääntyvissä määrin. Sitä voitaisiin pitää netin rikkautena, kaikenlaisen luomisen riemuvoittona. Koko ajan yhä useampi haluaa ottaa valokuvia ja ehkä kirjoittaakin jotain, ja nämä voivat olla hienoja asioita. Miksi on kuitenkin niin, että blogimaailma täyttyy tusinablogeista, joihin tuleva sisältö on muilta kopioitua aina blogin kuvausta myöten? Ja jos kerran haluat kopioida, niin kopioi nyt herranjestas jotain muuta kuin ”kirjoittaja pitää kauniista asioista”!

kauneutta rakastava esteetikko

Päätin kirjoittaa kolmesta pahimmasta mokasta, joita näen blogien kuvauksissa hyvin usein, ja tarjota toimivampia ratkaisuja. Mikä minä olen sanomaan, mitkä asiat ovat mokia, ja millaisia asioita voidaan ylipäänsä pitää mokina? Kirjoitan blogissani paljon ravinnosta, vaikka en ole ravitsemusterapeutti tai lääkäri. Uskallan tehdä niin, koska kaikki se tieto jaetaan kielen avulla, ja kieli puolestaan on alaani. Siksi pystyn kirjoittamaan havaitsemistani hölmöistä trendeistä, jotka ovat käyneet tavallisiksi blogien kuvauksissa (esim. blogin sivupalkissa ja About-sivulla), ja osoittamaan, että niihin trendeihin ei kannata lähteä mukaan, mikäli haluaa kirjoittaa kiinnostavasti ja/tai haluaa blogilleen enemmän lukijoita.

1. Itsestäänselvyydet, kliseet

Näitä ovat jo mainitut ”pidän kauniista asioista” -tyyppiset latteudet. Tiedätkö monia ihmisiä, jotka eivät pidä kauniista asioista? Miksemme kirjoita yhtä hyvin vaikkapa että ”olen hengittävä ihminen” ja että ”minulla on pulssi”? Siksi, koska ne ovat itsesäänselvyyksiä.

Huomaa myös, että blogeissa näillä ”kauniilla asioilla” tarkoitetaan hyvin usein erilaisia tavaroita. Joku, joka asuu tyhjässä kämpässä eikä näin ollen välitä ”kauniista asioista”, saattaa lähteä metsäkävelylle ja ihailla samalla kaunista auringonlaskua. Toisin sanoen kaikki pitävät kauniista asioista, jotkut aineellisista ja toiset aineettomista, monet molemmista. Olen joskus eksynyt lukemaan näitä ”kauniista asioista” kirjoittavien ihmisten blogeja ja hämmentynyt nähdessäni jonkin ”kauniin” liha-aterian tai vaatteen. Minulle kuollut eläin lautasella tai ihmisen niskassa ei ole kaunista, en myöskään inspiroidu sellaisesta. Kukaan ei voi leimata tiettyjä asioita kauniiksi ja tarjota niitä muille esimerkkeinä ”kauniista” asioista, kun kauneus jos mikä todella on katsojan silmässä.

2. Itsestään kirjoittaminen yksikön 3. persoonassa

”Kirjoittaja asuu Helsingissä, kirjoittaa inspiroivaa blogia, pitää kauniista asioista. Kirjoittaja on parantumaton esteetikko, joka ihailee kaikkea kaunista.”

Ei ole mikään häpeä kirjoittaa omaa blogia, päinvastoin! Eikö ole hienoa, että aloitit joskus bloggaamisen ja että blogisi tekstit ovat sinun itsesi kirjoittamia? Miksi etäännyttää oma itsensä omista teksteistään? Mitä tällaisella tyylillä saavutetaan? Miksi ihminen ei voi seistä omien sanojensa takana?

Tavallisimmin yksikön 3. persoonaa on käytetty kirjojen takakansissa, mutta ei tyylisyistä vaan siksi, että takakannen teksti ei ole kirjailijan itsensä kirjoittama. Blogien kuvaukset puolestaan ovat bloggaajien itsensä kirjoittamia, ja näin paranee ollakin, sillä tullessaan ”Maijan blogiin” ihmiset useimmiten haluavat lukea juuri Maijan kirjoittamia tekstejä. Yksikön 3. persoonassa kirjoitetuilla kuvauksilla luodaan kuitenkin mielikuva siitä, että ne ovat jonkun muun kuin bloggaajan itsensä kirjoittamia. Tuleeko bloggaajasta tällöin suositumman oloinen? Hän on niin suosittu, ettei hänen enää tarvitse itse kertoa itsestään, vaan sen tekee joku muu.

kirjoittajan roolit

3. Substantiivien listaus

Kielialalla ja kirjallisissa piireissä on jo kauan aikaa sitten oivallettu se, että ilmaisun vahvuus ja kunnolliset tekstit syntyvät toiminnasta, verbejä käyttäen. Pelkkä kuvailu (substantiivit, adjektiivit) ei riitä. Kumpi seuraavista on mielestäsi kiinnostavampi blogikuvaus?

”Kirjoittaja on äiti, vaimo, sisko, lapsi ja oman elämänsä suorittaja ja sijaiskärsijä. Blogissa nähdään kuvia lapsiperheen arjesta, lapsista, miehestä ja perheen kolmesta koirasta.”

VAI

”Tätäkin tekstiä kirjoitan hammasta purren ja itkua pidätellen. Kaikki on räjähtämässä käsiin. Päivisin hoidan Alzheimerin taudista kärsivää äitiäni koliikkivauvan huutaessa korvaani. Iltaisin kuuntelen miehen jorinoita siitä, kuinka rankkaa hänen elämänsä on rikkaan perheen downshiftaavana poikana, koliikkivauvan yhä huutaessa korvaani. Kirjoitan silloin kun hermoromahdukseltani ehdin. Tule seuraamaan, miten meidän Lahtisten käy!”

Siispä muuta roolien listailu toiminnaksi. Kerro, mitä ”lapsiperheen arki” tarkoittaa juuri teidän perheessänne. Avaudu kärsimyksistäsi. Mieti myös, mikä kaikki on oleellista tietoa. Jos kirjoitat lapsista ja perhe-elämästä, äitiys on blogisi kannalta oleellista. Kirjoitatko yhtä lailla myös sisaruksistasi tai vanhemmistasi (eli onko oleellista, että olet jonkun sisko ja jonkun toisen lapsi)?

perheidylli vai jotain muuta

***

Joku voi tietää jonkin huippusuositun blogin, jonka kuvauksesta löytyy kaikki yllä mainitut mokat. Itse asiassa minäkin tiedän monia sellaisia blogeja. Varmaan juuri niiden blogien takia mokat ovat levinneet niin laajalle blogimaailmaan. Suositut bloggaajat saavat halutessaan kirjoittaa juuri niin pinnallista, sisällötöntä, huonoa, turhaa ja mainostavaa tekstiä kuin mieli tekee, ja silti heidän blogejaan luetaan. Sama ei koske kaikkia muita bloggaajia, joista blogimaailma pääosin koostuu. Jokin blogi voi menestyä näistä mokista huolimatta, mutta ei koskaan niiden ansiosta. Miksi et näkisi vähän vaivaa ja erottuisi eduksesi?

Ja tietysti se tärkein: Levittäkää sanaa, jotta Lahtiset alkavat vihdoin kirjoittaa arjestaan!

4 vastausta artikkeliin “”Pidän kauniista asioista!” – Älä tee näitä mokia blogisi kuvauksessa

 1. Napakkaa asiaa, tykkään! Myös esittelysivustasi :)

  En tiedä kannattiko kommentoida, sillä omani saattaa olla hyvinkin täynnä virheitä. Kaikki on kyllä räjähtämässä käsiin, mutta se selviää vasta postauksiin tutustumalla. Ehkä sen verran liikaakin, ettei kannata enää about -sivulla mainostaa :D

  Tykkää

  1. Kiitos, Taru!

   Varmasti kannatti kommentoida, pikasilmäily paljasti blogisi oikein lupaavaksi. :) Ja tämäkin vielä: tunnistin linkkaamasi Nyt tai ei koskaan -sarjan samaksi, johon minuakin pyydettiin hakemaan viime keväänä. Nimi oli vielä silloin Naiset jotka sanovat ei, ja Ylen ja Areenan kuluttajana olenkin ihmetellyt, missä sarja luuraa. Olisipa nimen muutoksesta tiedotettu näkyvästi! Nyt koko sarja on mennyt minulta sivu suun. Ties millainen aarreaitta blogisi onkaan, kun jaat kaikkien muiden juttujen ohella näin tärkeää tietoa. :-D

   Tykkää

   1. Oi, kiitos :)

    Sattuipas osuvasti! :D Harmin paikka, että vähän myöhässä. Tosi hyvä sarja kyllä!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.