Paras alumiiniton deodorantti

Kirjoitin viime kesänä alumiinittomista dödöistä, joita kyllä riittää markkinoilla, mutta joiden teho on monen makuun liian heikko.

Itse kuulun niihin, jotka eivät pettymysten jälkeenkään palaa tavallisten antiperspiranttien pariin, vaan etsivät mieluummin toimivia alumiinittomia dödöjä. Olin tyytyväinen viime postauksessa esittelemiini suosikkeihin, mutta kun vihdoin kokeilin omatekoista dödöä, en ole sen jälkeen kertaakaan käyttänyt mitään muita dödöjä.

Kuka olisi uskonut, että itsetehty, huippuedullinen ja vain muutamasta raaka-aineesta tehty dödö peittoaa kaikki muut deodorantit mennen tullen!

Netissä on jaettu niin laajalti alkuperäistä, vain kolmen aineen dödöreseptiä, että en tiedä, kenelle kuuluu kunnia sen keksimisestä. Itse katsoin englanninkielisiä dödövideoita YouTubesta, ja tein niistä poimituilla vinkeillä lopulta oman versioni.

alumiiniton deodorantti 2

Jotkut luulevat, että dödön tekeminen itse on vaivalloista ja sottaavaa, mutta se on todellisuudessa naurettavan helppoa ja nopeaa.

Raaka-aineet:

 • 2 rkl maissijauhoa
 • (1 rkl vihreää savea) Jos jätät saven pois, laita tilalle esim. 1 rkl maissijauhoa tai tee aineista sekoitus (1/2 rkl savea ja 1/2 rkl maissijauhoa)
 • 1 rkl ruokasoodaa
 • 2 rkl sulatettua kookosöljyä
 • (muutama tippa haluamaasi eteeristä öljyä)
 1. Sekoita kaikki aineet keskenään. Kaada seos haluamaasi purkkiin/rasiaan tms.
 2. Anna seoksen jähmettyä joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Seos jähmettyy nopeasti ja dödö on pian käyttövalmis.

Pakollisia aineita on siis vain kolme: jokin tärkkelyspitoinen jauho, ruokasooda ja kookosöljy. Ruokasooda on tunnettu puhdistavista ominaisuuksistaan niin kodin- kuin ihonhoidossakin. Kookosöljyä puolestaan sanotaan antibakteeriseksi, eli se hillitsee vakuuttavasti hienhajua maissijauhon ja saven imiessä kosteutta.

Dödöstä tulee hyvän tuoksuinen jo pelkästään kookosöljyn ansiosta, joten itse en lisännyt dödöön mitään eteerisiä öljyjä. (Ne voivat myös ärsyttää ihoa, ja niiden tuoksu voi muuttua epämiellyttäväksi.) Vihreä savi imee kosteuden lisäksi epäpuhtauksia ihosta ja hoitaa samalla mahdollisesti kutisevaa ja ärtynyttä kainaloiden ihoa.

Dödön mahtavuus perustuu kaikkien aineiden yhteisvaikutukseen. Olin aiemmin kuullut pelkän kookosöljyn käyttämisestä dödönä, mikä tuntui minusta täysin mahdottomalta ajatukselta. Yhäkään en koskaan voisi lähteä öljyläikät kainaloissa mihinkään, mutta tämä dödö ei jätäkään kainaloita märiksi eikä tippaakaan öljyisiksi.

Käyttökokemuksia

 • Kainalot jäävät kuiviksi heti levityksen jälkeen, mikä nopeuttaa pukeutumista ja päivän menoihin lähtemistä.
 • Dödö toimii parhaiten, kun sitä ottaa ja levittää sormin. Massa on niin jähmeää, että siitä tulee levittyvää vasta pehmetessään hieman sormissa. Massan jähmeys on silti vain positiivinen asia, koska juuri siksi dödö on toimiva ja tehokas (eli ei märkä ja öljyinen).
 • Vaikka dödö on sitä lähempänä myrkynvihreää, mitä enemmän siinä on vihreää savea, väri ei juurikaan näy iholla eikä siten tahri vaatteita. Alla olevassa kuvassa iholla on kolme kerrosta myrkynvihreää dödöä. Jos savea laittaa vähemmän, dödöstä tulee vaaleanvihreää. Jos saven jättää kokonaan pois, dödöstä tulee kauniin keltaista. (Perunajauhoja käyttämällä saa luonnollisesti puhtaanvalkoista dödöä, mutta maissijauho on kaiketi tehokkaampaa.)
 • Kaikkiin kokeilemiini alumiinittomiin dödöihin verrattuna tämä dödö pitää kainalot kuivempina pitempään ja vaativammissa tilanteissa, ja kostuessaankin kainalot yhä tuoksuvat hyvälle. Ero on valtava aikaisemmin käyttämiini dödöihin. Juoksulenkinkään jälkeen tekninen lenkkipaitani ei haise kainaloista lainkaan siltä kuin ennen, hienhajua tuskin huomaa.

deodoranttia iholla

Ei siis ihmekään, etten ole käyttänyt muita dödöjä kokeiltuani itsetehtyä dödöä. Joskus maailma todella on niin reilu, että kaikista helpoin, halvin ja vain muutamasta raaka-aineesta tehty tuote on myös tehokkain.

Joko sinä olet kokeillut itsetehtyä dödöä? Vakuutuitko sen tehosta?

Lisätty 4.12.2016: Täältä löydät vieläkin yksinkertaisemman ja edullisemman reseptin, jolla tehdä toimiva ja ihanan tuoksuinen alumiiniton deodorantti.

15 vastausta artikkeliin “Paras alumiiniton deodorantti

 1. Hyvä vinkki! Olen koettanut löytää kaupoista ja apteekeista hyviä vaihtoehtoja ties mitä kaikkea epämääräistä sisältäville deodoranteille, joita kyllä markettien hyllyt notkuvat, mutta ehkäpä rohkaistun väsäämään itse omat dödöni.

  Olet muuten todella taidokas kirjoittaja: vangitset lukijan huomion jo muutaman lauseen jälkeen. :)

  Tykkää

  1. Voi kiitos, Maarit. <3 Kyllä tuntuu mukavalta saada tällainen tunnustus toiselta kielitieteilijältä. :)

   Tätä dödöreseptiä voi suositella varsinkin nyt, kun selvisi, että olet jo etsinyt toimivaa ja luonnollisempaa dödöä perinteisempien kainalotuotteiden tilalle. Kokeilemalla voi vain voittaa, sillä vaikka dödö ei tekisikään vaikutusta, testaamiseen menee mitättömän vähän aikaa, vaivaa ja rahaa. Kaiken lisäksi dödö yllättää tehollaan. :-)

   Tykkää

 2. Itse tehdyt dödöt on parhautta! En ymmärrä miksi kukaan ostaa kaupan dödöjä, kun kunnollista dödöä saa niin helposti tehtyä itse. Varmaan konsepti ei ole levinnyt tarpeeksi laajalle sittenkään, vaikka olisikin kuullut itse tehdystä dödöstä ennen. Mun luottodödöön tuli joskus kaikkia samoja aineita kuin sun paitsi vihreää savea, ja sitten dödöön tuli vielä muita jauheita, öljyjä ja mehiläisvahaa. Halusin luopua vahasta, ja nykyinen luottodödöni on lähempänä tätä sun, lisänä vaan teepuuöljyä eikä vieläkään vihreää savea. Tykkään! Oon kyllä lukenut, että vihreä savi tekee ihmeitä hiuksile ja iholle. Seuraavaan satsiin voisi laittaa sitäkin, jos jaksan hommata sitä ensin jostain. Mistä sä ostit vihreää savea? :)

  Tykkää

  1. On varmaan ihan totta, ettei kovinkaan moni tee itse dödöjään, vaikka reseptejä netissä pyöriikin. Niille, jotka vannovat antiperspiranttien nimeen, itsetehdystä dödöstä ei liene kilpailijaksi, mutta alumiinittomiin dödöihin tottuneelle omatekoinen dödö voi olla varsinainen tehopommi!

   Hienoa, että dödön teko onnistuu nykyään ilman mehiläisvahaa. :) Teepuuöljystä olen lukenut mm. ihonhoidossa käytettynä, mutta en ole koskaan kokeillut sitä missään yhteydessä. Se on ilmeisesti aika vahvaa tavaraa, johon jotkut ihastuvat ja josta toiset allergisoituvat.

   Vihreää savijauhetta ostin aikoinaan Biodellystä, jossa juuri samaa tuotetta ei näy ainakaan tällä hetkellä olevan. Päivitetty myöhemmin: Sen jälkeen kun kehitin vielä yksinkertaisemman ja paremmin levittyvän, mutta silti toimivan dödön, savijauhetta ei ole tarvinnut hankkia.

   Tykkää

 3. On sen verran kokemusta kookosöljy-maissijauho-ruokasooda-komboista, että joo, kyllä ne toimivat :) Tällä hetkellä käytössä sellainen, missä peruspohjan päällä appelsiini- ja laventeliöljyä. Tuksuu niin ihanalle! Käytän yhden dödön 3 – 4 kuukaudessa eikä eteeriset öljyt ole siinä ajassa ehtineet härskiintyä.

  Tykkää

  1. Kiva kuulla, että dödö toimii muillakin. :)

   Hyvä tietää, että öljyjen tuoksu on säilynyt miellyttävänä. Itse pidän kovasti tuoksuista, mutta en koskaan raaski ostaa kalliita eteerisiä öljyjä. Ehkä raaskisin, jos olisi varmaa, että koko pullolle tulee käyttöä ja että öljyt eivät ärsytä ihoa/nenää.

   Tykkää

 4. Aa, ai tässä on tämä aiemmin vinkkaamasi resepti. :) Täytyypä katsella, josko joskus ehkä kokeilisin itsekin vielä, kunhan Soapwallan dödöstä aika jättää.

  Tykkää

   1. Ei kyllä ole uusia testijonossa, mutta muutama vanha joka olisi hyvä käyttää loppuun ensin… :D

    Tykkää

   2. No niitähän tosiaan piisaa itse kullakin. :) Hyvät tuotteet tulee totta kai käytettyä loppuun, mutta itse en taida voida luottaa esim. Born to Bion dödöjen tehoon edes sohvalla loikoillessa, joten jotkin vanhat dödöt jäävät kyllä käyttämättä. Onneksi enää ei sentään tarvitse hankkia uusia, kun omatekoiset dödöt ovat niin hyviä.:)

    Tykkää

 5. Jäin miettimään tuota sinun reseptiäsi. Ensimmäinen oletukseni oli, että deodoranttiin tarvitaan maissijauhoja, mutta kun luin pidemmälle ja otit esille myös perunajauhot, niin alkoikin epäilyttämään.

  Eli oletko käyttänyt tuohon deodoranttiin maissijauhoja (vaaleankeltaista) vai maissitärkkelystä (valkoista, esim. Maizenaa)? Kaikesta päätellen se ei nyt ole niin nokonuukaa, mutta olen samalla myös utelias. :D

  Tykkää

 6. Pah, en taida osata lukea. Kerroit, että jos jättää saven pois, niin dödö on kauniin keltaista eli etköhän ole käyttänyt ihan maissijauhoja. :D

  Tykkää

 7. Tiesitkö, et jos ruokasoodassa ei oo merkintää ”alumiiniton”, niin tulee tehneeksi alumiinideota. Steenbergillä on alumiiniton versio.

  Tykkää

  1. Tiesin tuosta väitteestä (moni mainitsee asian englanninkielisissä YouTube-videoissa), ja tiesin myös, ettei se ole totta.

   Jotkut ihmiset ovat sekoittaneet ruokasoodan ja leivinjauheen keskenään, mitä on alettu hyödyntää markkinoinnissa. Sekaannus on helpompi tehdä englannin kielessä (baking soda vs. baking powder). Ruokasooda on natriumvetykarbonaattia, missä ei ole lainkaan alumiinia. Leivinjauheessa puolestaan on ruokasoodaa ja muita aineita, joista yksi voi olla alumiini esim. USA:ssa. Ruokasooda on siis aina alumiinitonta, ja Suomesta voi olla hankalaa löytää alumiinilla kyllästettyä leivinjauhettakaan, minkä vuoksi purkeissa ei siksi lue ”alumiiniton”, koska sitä pidetään itsestäänselvyytenä (esim. Meiran täysin tavallinen leivinjauhe ei sisällä alumiinia). Voit siis hyvin mielin säästää rahasi ja kyseenalaistaa mainosväitteet. :)

   Täältä näet halutessasi kaikki lisäaineet, jotka sisältävät alumiinia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_E-koodatuista_aineista

   Jos haluat lukea lyhyesti vihreän saven (jota käytetään nykyään jopa sisäisesti juomana) sisältämästä ”luonnon” alumiinista, niin Raimo avasi asiaa erinomaisesti täällä: https://mielekasmiellekartta.wordpress.com/2015/08/12/alumiinittomat-deodorantit-testissa/#comment-1388

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s