Miksi ihminen on maailman typerin eläin?

On yleisesti hyväksytty totuus, että ihminen on kaikista maailman eläimistä ylivoimaisin, fiksuin ja kykenevin. Olemme peräti niin fiksuja, että osaamme rakentaa teurastamoja ja varustaa ne oikeanlaisilla välineillä, jotta voimme tappaa esim. lehmiä, porsaita, lampaita ja kanoja. Yksikään edellä mainituista eläimistä ei osaisi rakentaa vastaavia meille. Tämä kertoo, kuinka älykäs ja osaava juuri ihminen on.

Tuotantoeläimiä lyödään teurastamovideoilla
http://www.hs.fi/kotimaa/a1445839365568

No joo, onhan se valitettavaa, että eläimiä joudutaan kohtelemaan huonosti, mutta kun se liha on niin saakelin hyvää! Ja terveellistä! Täynnä rautaa, sinkkiä ja B12-vitamiinia. On oikein, että eläimiä kidutetaan ja hakataan ennen tappamista, koska ihminen yksinkertaisesti tarvitsee lihaa! Mikset sinä hemmetin viherpiipertäjä sitä jo tajua?!

Suomessa kohistaan nyt lihasta, koska MOT näytti maanantaisessa ohjelmassaan Oikeutta eläimille -yhdistyksen kuvaamaa videomateriaalia suomalaisista teurastamoista. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa vielä kuukauden ajan. Ohjelmassa näytetään, kuinka eläimiä hakataan ja piiskataan tarpeettomasti ja väkivaltaisesti ja kuinka eläinten tainnutus ei aina onnistu, jolloin eläin on tiedostavassa tilassa teurastuksen hetkellä. Itse teurastus on totta kai hirveää katseltavaa, vaikka kaikki tehtäisiin lakien ja oppikirjojen mukaan.

Ohjelman katsojat ja siitä kertovien uutisjuttujen lukijat ovat keskustelleet aiheesta kiivaasti. Poimin kommenteista muutamia MTV:n sivuilta.

 • syötte ruokaa mutta ette pysty katsomaan mitä tapahtuu, ennenkuin liha tavoittaa lihatiskin?
 • Minä tarvitsen lihaa, kalaa ja kanaa ravinnokseni. Pelkkään kasvisruokavalioon en aio enkä voi siirtyä, siitä ei saa tarpeeksi ravintoa. Eläinten kohtelu on Suomessa paljonkin parempaa kuin esimerkiksi ählämimaissa joissa jotkut jopa käyttävät hyväkseen vuohia. Ranskalainen taiteilija Édouard-Henri Avril on hyvin kuvannut tämmöistä tapahtumaa taiteessaan.
 • En hyväksy eläinten julmaa kohtelua missään muodossa. Kaikille kiduttajille ja eläinrääkkääjille tappotuomio. Oikeastaan pitäisi katsoa MOT, mutta kestääkö kantti nähdä, jos tuollaista tapahtuu.
 • Todella sairasta toimintaa. Noiden työntekijöiden henkilöllisyys pitäisi julkistaa.
 • Samaa mieltä, mistä teurastamolta nämä kuvat on otettu. Sadistit ovat päässeet hommiin sinne, ei jumalauta.
 • Veikkaan, että nuo ihmiset ovat jonkinlaisia sosiopaatteja kun moista tekevät. Tällaisia videoita voisi näyttää aina mainoskatkoilla lihamainosten ohella. Vai veiskö se kenties ruokahalun?
 • Pistetäänpä taas asiat tärkeysjärjestykseen.
  Varmasti, parantamisen varaa on, mutta minä ainakin haluan oman ruokani, kanan, possun, naudan, lampaan….vihannekset järkihintaan.
 • Sanat eivät riitä kertomaan miten hirveätä. Viattomat eläinraukat….
 • Ei kai tämä mikään uutinen voi kenellekään olla? Vai kuvitteleeko joku oikeasti kaupassa makkarapakettia ostaessaan, että teurastamolla eläimiä käsiteltäisiin jotenkin lempeästi? Teurastajat ovat psyykeltään jo lähtökohtaisesti empatiakyvyttömiä ja osa myös sadisteja, joten eläimet saavat sen mukaista käsittelyä. Kannattaa lopettaa lihan syönti, jos ahdistaa.

Ylen sivuilla aiheesta on keskusteltu vieläkin enemmän, ja kommentit ovat hyvin samantyylisiä kuin edellä listatut. Mitä kommenteista huomaa? No ihan ensiksi sen, että tämän tyyppisiin keskusteluihin tulee aina väkisinkin mukaan niitä lihansyöjiä, joiden argumentit ovat tavallistakin ala-arvoisempia. Mutta paljon enemmän on niitä kommentteja, joissa tuomitaan eläinten kaltoinkohtelu ja vaaditaan tekijöiden päitä vadille. Ihmiset siis toisin sanoen välittävät eläimistä ja niiden hyvinvoinnista, ja kauhistuvat, kun tajuavat, miten eläimiä kohdellaan. Sehän on vain hyvä asia, eikö? Emme olekaan hirviöitä ja idiootteja, jee!

Mikä oikeasti on vielä paljon hirvittävämpää kuin ohjelmassa näkyvä eläinten kidutus? Ihmisten ilmiömäisen laajalle ulottuva tiedostamattomuus ja tekopyhyys. Kun ihminen katsoo kauhistuttavaa ja pahoinvointia aiheuttavaa dokumenttia eläinten oloista Suomessa, mitä hänen tulisi ajatella ja tehdä sen sijaan, että hän haukkuu teurastamoiden työntekijöitä? Tajuta se, että lihateollisuus perustuu yksinomaan kysynnän ja tarjonnan lakiin. Se on bisnestä, jolla taotaan voittoa. Niin kauan kuin ihminen syö lihaa, hän kannattaa lihateollisuutta. Mikään ei tule sitä muuttamaan, ei edes luomutuotanto (josta moni ei muutenkaan ole valmis maksamaan).

Eläinten kasvatus ihmisten ravinnoksi on erittäin ongelmallista eettisistä, ekologisista ja terveydellisistä syistä. Kaikista näistä on kirjoitettu hyviä ja kattavia tekstejä suomeksi. (Lue esim. Eläinten olot ja Ympäristö.) Terveyssyistä ja eläintuotteiden haitallisuudesta olen itse kirjoittanut paljon blogissani. Kun eläinten tappaminen ja syöminen on jo lähtökohtaisesti väärin, ja se on tarpeetonta, kestämätöntä ja epäterveellistä, miten voi olla, että lihan kulutus vain kasvaa Suomessa? Onko se fiksua ja ylivoimaista käytöstä ihmiseltä vai sairaan typerää?

Tiistain Helsingin Sanomissa oli juttu sekä MOT:n teurastamo-ohjelmasta että WHO:n (World Health Organization) uudesta tiedotteesta. Itse kuulin WHO-uutisesta ensimmäiseksi YouTuben vegaaniyhteisöltä. Liha on viimeistään nyt virallisesti todettu syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Yhteys lihatuotteiden ja (suolisto)syöpien välillä on ollut selvä jo pitkään, mutta aiemmin sanamuodot ovat voineet olla esim. ”saattaa aiheuttaa” tai ”on syytä epäillä, että lihatuotteilla on jonkinlainen yhteys (suolisto)syöpiin”, mutta nyt sanotaan aivan suoraan, että lihatuotteet aiheuttavat syöpää, ja vain niiden vähäinenkin syöminen kasvattaa syöpäriskiä merkittävästi.

Makkara ja pekoni ovat syöpäriskejä
http://www.hs.fi/ruoka/a1445830153338

Yhteistä kaikille eläinten oloja käsitteleville uutisjutuille on se, että täydellisestä kasvissyönnistä saati veganismista ei puhuta mitään. Jokaisessa artikkelissa on ikään kuin sellainen lähtöoletus, että se, joka ehdottaa tähän ongelmaan ratkaisuksi veganismia, on naiivi, järkensä menettänyt typerys. Tullaankohan missään virallisemmassa yhteydessä koskaan sanomaan, että ratkaisu tällaisiin ongelmiin löytyy veganismista? Mikä muu ratkaisu on yhtä pysyvä ja kauaskantoinen? Miksei asioista voida puhua suoraan ja rehellisesti? Kai totuus vain sattuu liikaa. Tietokirja Syötäväksi kasvatetut – miten ruokasi eli elämänsä sai vuonna 2012 Tieto-Finlandia-palkinnon. Kirjaa kiiteltiin erityisesti sen puolueettomuudesta (lue: siitä, ettei siinä kehoteta ketään kasvissyöntiin saati veganismiin).

Typerä on se, joka ei halua riistää ja tappaa muita eläviä olentoja, tuhota maailmaa näin tehdessään ja lisätä omaa syöpäriskiään tuntuvasti syömällä samaisia eläviä olentoja.

VAI

Typerä on se, joka syö eläviä olentoja, tuhoaa maailmaa ja terveytensä näin tehdessään ja haukkuu niitä ihmisiä, joilla teettää likaisen työn.

6 vastausta artikkeliin “Miksi ihminen on maailman typerin eläin?

 1. Enpä voisi olla kanssasi enempää samaa mieltä. Sehän on tiedetty iät ja ajat, että tuotantoeläimillä on jo eläessään monesti surkeat olot, joten teurastusvaihetta ei halua edes ajatella. Nyt tuli asia taas julkisuuteen (itse en eläinrakkaana pystynyt katsomaan dokumenttia). Tuskin kuitenkaan tästä seuraa mitään kummempia parannuksia. Ainoa parannus olisi tosiaan lopettaa lihansyönti kokonaan, mitä ajatustakin moni tuntuu pelkäävän kuin ruttoa.

  Meidän vegaanien pitäisi varmaankin miehissä ryhtyä lobbaamaan omaa terveellistä, maukasta ja värikästä vaihtoehtoamme! :)

  Tykkää

  1. Niinpä, eläinten kaltoinkohtelu ei todella ole mitään uutta tietoa. Kun luulisi jokaisen tietävän, millaista teuraseläimen elämä on, niin mitä on se niin sanottu ”hyvä elämä”, jota uutisartikkeleissa povataan eläimille? Kun teuraseläimen koko olemassaolo perustuu sen nopeaan lihottamiseen ja paloitteluun, niin kuinka hyvää sen elämä voi olla ennen lopullista kidutusta?

   Veganismi olisi tosiaan ainut ratkaisu. Ainut ratkaisu, joka kaikkien fiksujen mielestä on täysin absurdi! Me vegaanit olemme typeriä lihansyönnin ollessa inhimillistä, rakkaudellista ja kaikin puolin tarpeellista ja järkevää.

   Onneksi tieto vegaanisesta syömisestä leviää, vegaanisia reseptejä jaetaan, ja jopa kaupasta löytyy aina vain lisää vegaanisia tuotteita. Mutta jos vegaanien osuus väestöstä olisikin hieman kasvanut (en tiedä, voidaanko sitä mitata millään luotettavalla keinolla), lihan kulutus on silti pelkästään voimistunut Suomessa. Lihan kulutukseen tulisi käyttää samoja sääntöjä kuin autolla ajoon. Vasta kun on läpäissyt kokeen, lihaa saisi syödä. Kokeen läpäistäkseen olisi katsottava videomateriaalia teurastamoista ja käytävä sitten teurastamokäynneillä. Ihmiset ovat niin aivopestyjä, etteivät osaa yhdistää omalla lautasella tirisevää lihapihviä videolla kiljuvaan, omassa veressään sätkivään lehmään.

   Tykkää

 2. Tuo testi lihansyönnin läpäisemiseksi olisi mitä mainioin ajatus. Tuskin monikaan empaattinen ihminen läpäisisi koetta. Teurastamokäynti karmivuudessaan olisi lopullinen niitti.

  Jollain vuosisadalla tuo voisi olla tottakin, kun maapallon kaikki loputkin sademetsät on hakattu laidunmaiksi ja eroosio pitänyt lopusta huolen. :)

  Tykkää

  1. Itse ryhdyin kasvissyöjäksi nähtyäni vain yhden teurastamo-ohjelman. :) Ne olivat sitä paitsi siistejä teurastamoita, joissa tiedettiin, että väkeä on tulossa kuvaamaan. Kaikki tehtiin siis oppikirjojen mukaan, ja silti katsottava oli itkettävää ja kamalaa. Siksi juuri ajattelin, että videomateriaalin katsominen voisi toimia muillekin.

   Ajatella tosiaan, jos/kun maailman pitää mennä tuollaiseen kuntoon asti ennen kuin asioille oikeasti tehdään jotain!

   Tykkää

 3. Miä olej jo vanha kalkkis mut kävin kuitenkii yhren nettikurssin ja poika neuvo lisää. Sitte olen surffaillu siäl sun tääl ja löysin tän kirjotuksen. Pentuna meilkii oli 6 lehmää ja niist kaikist tykättii paljo.

  Koulu ku loppu vietii porukalla lehmät laitumelle tuoretta orelmaa syömää. Sellast riemuu ku lehmil oli ku ne pääsi ometost ulos harvoin näkee. Ne melkee tanssi, takakoivet korkeella ilmassa. Se oli metkaa kateltavaa. Ku yks lairun oli syöty vietii toiselle ja nii jatku koko suven. Miä pennut oltii aina iltalypsyl huiskimas jollain koivunoksal paarmoi niitten silmist ja muualt jos oli ollu hellepäivä. Viimeseks taputeltii ne lehmät ja ne oli nii kiitollisii. Lehmät oli meitil kotieläimii ja niist tykättii ei lyöty eikä kohreltu koskaa huanosti. Vanhuuttaa niist piti luapuu. Piänen ihmisen syränt raasto ku Karjakunnan auto tuli pihaa. Lehmä vaistosi kohtalons eikä olis millää tahtonu nousta autoo. Teurastamon äijäl oli jotain kättä pitempää millä huito lehmää että sai sisää. En voinu kattoo ja loppupäivä meni nyyhkies.

  Viäl karmeempaa on sitte nykyää. Pikkutilat on aikaa sitte joutunu lopettamaa. Kaikki ov vaa tehotuatantoo. Nyt ei tartte enää ihmetellä mitää. Joka pualel ov väärinkäytöksii.

  Lihansyänti loppu sitte tähän paikkaa. Johaa täs on ikää. Jos noutaja tulee nii sitte vaa. Nyt syärää pernaa papui ja kaurapuuroo ja mustikoit ja pualukoit. Terve vaa !

  Tykkää

  1. Kiitos hienosta kommentistasi ja tarinan jakamisesta, Iso-Iita! Luulenpa, että monet vanhemmat ihmiset syövät lihaa nimenomaan siksi, että ajattelevat lehmien kohtelun ja lihateollisuuden olevan samanlaista kuin ennen muinoin, jolloin ihminen itse todisti lehmien inhimillistä kohtelua. Lopun kohtalo oli totta kai silloinkin hirveä, mutta kuitenkin lehmien elämä oli pitempi, arvokkaampi ja nautittavampi, kun taas nykyään noita adjektiiveja ei voi käyttää puhuttaessa yhdenkään teuraseläimen elämästä.

   Kun mietitään, miksei nykyään voi olla samanlaista kuin ennen, vastaus on tietysti volyymi ja nopeus. Lihan kulutus on kasvanut niin paljon, ettei sitä määrää lihaa pystyttäisi tuottamaan ilman nykyistä tehotuotantoa. Samaan aikaan ihmiset kärsivät erilaisista elintasosairauksista enemmän kuin koskaan ennen, liha kun ei todella ole mikään terveysruoka.

   Onpa mahtavaa, että lopetit lihansyönnin! Listaamasi kasvisruoat ovat mainioita, eli noutaja ei taatusti tule siksi, ettei enää syö lihaa. Asia on korkeintaan päinvastoin! Todella virkistävää huomata, että myös vanhemmalla iällä voi ymmärtää, että ajat ovat muuttuneet, eikä jämähdä vanhoihin tapoihin vain siksi, että ”niin ja näin on aina tehty”. Kun linkkasin kirjoitukseni Ylen sivuille, sielläkin yksi vanhempi ihminen vastasi kommenttiini näin:

   ””Mielekäs mielle” – olen täysin samaa mieltä sinun kanssasi. En katsonut dokumenttiä, en ole lukenut kuin otsikoita ja nyt muutaman mielipiteen. Olen ollut kasvissyöjä jo yli 10 vuotta ja voin paremmin kuin koskaan lihansyöjänä. Ikä nyt 67v. En ole eläinten hautausmaa, vaan kiitollinen ettei eläin joudu kärsimään vuokseni. En tuomitse lihansyöjää, mutta jokaisen pitäisi olla kiinnostunut siitä, miten ruoka tuotetaan jonka lautaselleen ottaa.”

   Ihanaa, että kasvissyönti leviää eikä ole enää vain nuorten naisten ja hippimiesten juttu. Sinäkin, Iita, olet siitä oiva esimerkki! Herkullisia ruokahetkiä ja virkeää oloa!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.