Kesäkurpitsapasta (vegaaninen)

Saan vihdoin jaettua lempparini kaikista kesäkurpitsaruoista. Kun jokin ruoka on sekä nopeatekoista, maistuvaa, terveellistä ja vegaanista, silloin on mahdollista, että jopa minä kokeilen reseptiä. Kivointa on tietysti se, jos ruoka on sen verran hyvää, että se jää omaan ruokarepertuaariin eli sitä tekee toistekin. Kesäkurpitsapasta on juuri sellainen ruoka.

Joku voisi haluta laittaa pastan ympärille lainausmerkit, sillä ruoassa ei ole ollenkaan perinteistä pastaa. Itse törmäsin reseptiin ensimmäisen kerran Joanna Soh’n videolla. Ruoan tekemisestä tulee vielä hauskempaa, jos omaa pari erikoista keittiövälinettä.

kesäkurpitsapasta 3

Itse ”pastaan” ei tarvitse kuin vain kesäkurpitsoja ja mausteita, mutta lisänä voi nauttia mitä vain (esim. papuja, tofua, pähkinöitä ym.). Minä laitoin pannulle lisäksi porkkanaa ja herkkusieniä. Jääkaapissa olisi ollut myös mm. marinoitua tofua, mutta itse tykkään syödä kesäkurpitsapastaa reilusti itsessään, koska siitä tulee maustettuna niin hyvää.

1 – 2 annosta

 • 2 keskikokoista kesäkurpitsaa
 • (1 porkkana)
 • 2 valkosipulinkynttä

Mausteseos:

Jos haluaa päästä erittäin helpolla, voi käyttää jotain valmiskastiketta. Minä maustoin tämän erän käyttämällä:

 • suolaa
 • pippuria
 • pizzamaustetta
 • currya
 • chilimaustetta

1. Suikaloi kesäkurpitsat (ja porkkana) haluamallasi tavalla. Hommaan voi käyttää ilmeisen veitsen lisäksi esim. juustohöylää, mutta itse tilasin netistä aikoinaan tällaiset vehkeet:

spiralizer ja porkkananteroitin

Eikö olekin hieno tuo porkkananteroitin! Mustan kojeen nimi on ”spiralizer”. Nämä eivät montaa euroa maksaneet. Spiralizer-leikkurin hankkimista kannattaa harkita, jos mielii syödä kesäkurpitsapastaa enemmänkin, sillä ruoan helppous ja nopeus perustuu juuri leikkaamisen nopeuteen. Varsinainen työ on tehty siinä vaiheessa, kun kasvisnauhat odottavat pannulla.

2. Laita kaikki aineet pannulle kypsymään muutamaksi minuutiksi ja mausta ruoka, kun kesäkurpitsa on pehmennyt.

Siinä kaikki!

Kun kuulin tästä ruoasta ensi kertaa, se tuntui aivan ilmiömäiseltä keksinnöltä. Syönkin sitä usein tietyissä jaksoissa niin paljon, että pidän välillä taukoa, kunnes taas tekee kesäkurpitsapastaa mieli.

Pehmetessään pannulla kesäkurpitsasta lähtee paljon nestettä; siksi pannulle ei tarvitse lainkaan rasvaa (tai muutakaan nestettä). Valkosipulia voi toki pyöritellä ensin pannulla öljyssä, jos haluaa. Pehmennyt ja kostea kesäkurpitsa imaisee kaikki mausteet tehokkaasti itseensä. Sen vuoksi ruoasta tulee niin hyvää ja juuri sen vahvuista, kuin miksikä sen maustaa.

kesäkurpitsapasta 2

Tämä ruoka on mainio siksikin, että sitä voi keveytensä ja korkean vesipitoisuutensa vuoksi syödä niin paljon kuin maha vetää.

Oletko sinä jo hurahtanut kesäkurpitsapastaan? Entä ovatko kaikenlaiset hauskat keittiövälineet tavallisia keittiössäsi?

2 vastausta artikkeliin “Kesäkurpitsapasta (vegaaninen)

 1. Tuo vempain näyttää olevan ihan A ja O koko jutussa. Käsipelillä ei tietenkään saa lähellekään samanlaista lopputulosta eikä makua, kun kurpitsasuikaleet paksumpina eivät ime samalla tavalla mausteita. Varmasti tuo spagettisi on hyvää ja perusteletkin paljon sen moninaisia hyviä puolia.

  Itselläni on pikkuisen ennakkoluuloja kesäkurpitsan suhteen (siemeniä kyllä syön aika useinkin). Kesällä ja syksyllä saa hyviä, mutta talvisaikaan niissä on usein kitkeryyttä, joka saattaa pilata koko ruoan, jos kurpitsaa on paljon mukana. Raakana maistaminenkaan ei aina anna luotettavaa kuvaa. En tiedä mistä johtuu. Lieneekö pitkillä kuljetusmatkoilla talvisin osuutta asiaan.

  Kesäisin ja syksyisin, kun kesäkurpitsat ovat mehevimmillään, teen keittoja, wokkeja ja patoja, mutta varsinaista herkkuruokaa kesäkurpitsasta en ole vielä löytänyt. Olisiko tuo spagetti sellainen, että kannattaa tilata vempain sen tekoa varten? :)

  Tykkää

  1. Kyllä, vempain tosiaan tekee tämän ruoan tekemisestä kivaa ja nopeaa. :)

   Olen syönyt tätä ruokaa niin monta kertaa eri vuodenaikoina, että voisikohan sanoa, että kesäkurpitsan mahdollinen kitkeryys ei vain tunnu ja maistu, kun kesäkurpitsa nautitaan tässä muodossa? Tuskin olen ollut niin onnekas, että saisin kaupasta aina mahtavimmat kesäkurpitsat, sillä mm. kurkut olivat viime talvena niin huonoja, että niistä oli mahdotonta löytää hyviä yksilöitä, vaikka olisi kopeloinut ne kaikki. Olisikohan kesäkurpitsan koolla merkitystä? Spiraalileikkuriin ei mahdu isoa kesäkurpitsaa, jolloin kasvis saa maksimissaan olla keskikokoinen. Onkohan isompi (ja mahdollisesti sitä kautta vanhempi?) kesäkurpitsa kitkerämpi?

   Vempain ei ainakaan ole kallis, jos päätät sen tilata, mutta en tietenkään voi vannoa sen parantavan kitkerän kesäkurpitsan makua. Toivotaan, että eteesi osuu maukkaampia kesäkurpitsoja. :D

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s