Helpot mantelikeksit x 2 (vegaaninen)

Kirjoitanpa nyt mantelikekseistä, kun ehdin jo mainita niistä viime kirjoituksessa. Tämä alkujaan äitini keksimä resepti on mainio monestakin syystä; keksit on helppo ja nopea tehdä, lopputulos on herkullinen ja makea, ja reseptiä voi varioida loputtomiin. Keksit makeutetaan taateleilla, mikä muistuttaa minua raakakakkuajoista, ja resepti sopii myös tärkkelysfilosofiaan, koska mitään lisättyä tai ylimääräistä rasvaa ei käytetä. Mantelijauhojen ja -rouheen (ja kookoshiutaleiden) oma rasva riittää tekemään kekseistä pehmeitä ja meheviä.

Tässä versiossa on kookoshiutaleita ja puolituoreita taateleita. Sekoitin taatelit tasaiseksi massaksi monitoimikoneessa.
Tässä versiossa on kookoshiutaleita ja puolituoreita taateleita. Sekoitin taatelit tasaiseksi massaksi monitoimikoneessa.

Mantelikeksit, 16 – 20 kpl

 • 2 dl mantelijauhoa
 • 1 dl mantelirouhetta tai kookoshiutaleita
 • (1 – 2 rkl kookospalmusokeria) Jätä pois, jos käytät vähänkin kookkaampia tai puolituoreita taateleita.
 • 1 dl esim. täysjyvävehnäjauhoa, kaurajauhoa tai niiden sekoitusta
 • 1 1/2 tl leivinjauhetta
 • 2 tl vaniljajauhetta, -uutetta tai -sokeria
 • 1 dl omenasosetta
 • 10 kuivattua tai puolituoretta taatelia

Koristeluun

esim. pinjan- tai kurpitsansiemeniä

 1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää omenasose ja muussatut tai pieneksi pilkotut taatelit ja sekoita taikinaksi.
 2. Muotoile taikinasta palloja, ja paina ne keksin muotoon leivinpaperoidulle pellille. Käytä vähintään kahta leivinpaperia päällekkäin, jotta keksien pohjat eivät pala. Painele haluamasi siemenet keksien päälle.
 3. Paista uunissa 200 asteessa n. 8 – 10 minuuttia. Ole tarkkana paistoajan kanssa, sillä keksit eivät juurikaan saa väriä, mutta palavat helposti pohjasta.

Taikinasta tulee huomattavasti kuivempaa ja hauraampaa, jos käyttää kuivattuja taateleita (eikä sekoita niitä monitoimikoneessa tahmaiseksi tahnaksi). Taikinaan voi silloin halutessaan lisätä hieman vettä tai kasvimaitoa. Keksit palavat herkästi pohjasta ilmeisesti lisätyn rasvan puuttumisen takia, mutta kaksi tai kolme leivinpaperia päällekkäin estää palamisen tehokkaasti (eivätkä paperit mene hukkaan, koska ne voi käyttää uudelleen).

Tässä versiossa on mantelirouhetta ja pilkottuja kuivattuja taateleita. Rakenne on siksi päältä kuivempi. Sisältä keksit ovat meheviä ja makeita taatelisattumineen.
Tässä versiossa on mantelirouhetta ja pilkottuja kuivattuja taateleita. Rakenne on siksi päältä kuivempi. Sisältä keksit ovat meheviä ja makeita taatelisattumineen.

Kummallakin versiolla saa ihania keksejä. Nämä ovat ihanteellisia, kun tekee mieli jotain omatekoista herkkua, jonka saa nopeasti valmiiksi. Ja jos kaapit ovat jo valmiiksi pullollaan raakaleivonta-aikana hankittuja mantelijauhoja ja kookoshiutaleita, niin tämän parempaa reseptiä saa hakea!

***

Kiitos vielä kaikille viimeisintä kirjoitustani kommentoinneille. Sain paljon hyviä vinkkejä, joita alan harjoitella ja ottaa käyttöön. Vaikka olenkin tuntenut kuormittuvani blogihommilla liikaa, samalla minua kiehtoo blogin kehittäminen ja kaikki sen mahdollisuudet. Senkin takia olen tavallaan ollut eräänlaisessa ristitulessa; toinen puoli minua kehottaa hölläämään otetta ja rentoutumaan, kun taas toinen puoli käskee tekemään vielä enemmän ja panemaan ihan kaiken likoon. Kun nämä puolet saisi toimimaan keskenään, ties millaista bloggaaminen voisikaan olla. Siitä aion ottaa selvää.

2 vastausta artikkeliin “Helpot mantelikeksit x 2 (vegaaninen)

 1. Siinäpä tarpeeksi simppeli pikkuleipäohje ja lähestulkoon kaikkia aineita löytyy jo kaapista, niin ei muuta kuin toimeen!

  Hienoa, että sait edellisistä kommenteista uutta virtaa, mutta muista, että joka jutun ei tarvitse olla viimeisen päälle viilattu, vähempikin riittää!

  Tykkää

  1. Kiva, että pääset (melkein) heti toimeen. :)

   Hyvä pointti myös tuo viimeisen päälle viilaus; minun on kieltämättä hyvin vaikea olla viilaamatta juttujani, mutta onneksi kevyemmät aiheet eivät muutenkaan vaadi niin tarkkaa viilausta kuin asiapitoisemmat jutut. Voin silti joutua treenaamaan tätä viilausasiaakin, mutta opintiellähän elämässä muutenkin ollaan. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.