Aiheeton lasku tai maksumuistutus – Näin toimit

Miten ärsyttävää onkaan avata kirje ja huomata, että sisällä on aiheeton lasku tai maksumuistutus. Lasku pakottaa toimimaan, sillä asiaa ei voi jättää, tai muistutuskirjeitä ja korkoja alkaa kertyä.

Joillekin ihmisille laskujen maksaminen määräaikaan mennessä on kunnia-asia; silloin aiheettoman laskun saaminen tuntuu henkilökohtaiselta hyökkäykseltä. Kaikkein pahinta on toki se, jos lasku tulee hämärältä yritykseltä, näyttää konekäännökseltä (mikä tarkoittaa sitä, ettei yrityksellä ole suomenkielistä henkilökuntaa) eikä kirjeessä ole kunnon yhteydenottotietoja.

Koska raha liikkuu virtuaalisena tileiltä toisille, ja kaikista maksuista ja toimista jää lokimerkintä, luulisi, ettei rahan kiristys olisi yrityksille kovinkaan kannattavaa. Mutta kannattaa edes yrittää huijausta, jotkin hämärät yritykset ajattelevat, ja voivathan ainakin vanhukset mennä vipuun. Kerrassaan törkeää, mutta niin totta.

Miten toimia, kun saa aiheettoman laskun tai maksumuistutuksen?

Selvää on, että yritykseen/laskun lähettäjään on otettava pian yhteyttä. Vaihtoehtoja on esim. soittaminen, mutta se maksaa, eikä itselle jää silloin mitään kopiota tai tallennetta keskustelusta. Soittaminen voi silti olla hyvä vaihtoehto, jos kyse on esim. puhelinlaskusta ja sitä kautta tunnetusta, suomalaisesta yrityksestä. Tällöin on mahdollista, että kyseessä on vahinko tahallisen teon sijaan.

lasku 3

Vähänkin epäilyttävässä tapauksessa kannattaa ottaa yritykseen yhteyttä kirjallisesti. Minä tein juuri niin, kun mies sai aiheettoman laskun.

Julkaisen lähettämäni palautteen esimerkiksi siitä, miten yritystä voi lähestyä. Liitän postaukseen myös saamani vastauksen. Kun mies näytti laskua, tiesin heti, että minun oli hoidettava asia.

Mies on niin lempeä ja kiltti, että vaikka ne muuten ovat upeita ominaisuuksia, yritysten kanssa asioidessa niillä ei pääse pitkälle. Minussa on kaiken rakkauden ja kiltteyden lisäksi tiukempi puoli, johon tartun tilanteen sitä vaatiessa.

Dinky

Lähtötilanne: Mies tilasi kesällä keräilyautoja, jollaisilla hän leikki lapsena ja jotka olivat nostalgisia jo silloin. Kaikilla tuotteilla oli palautusoikeus, eikä minkäänlaista ostopakkoa ollut. Mies palautti kolme pakettia, kaikki avaamattomina.

Kuukausia myöhemmin yritykseltä tuli kirje, jossa se vaatii maksua näistä palautetuista autoista. Kaiken lisäksi kirjeessä ei mainita sanallakaan siitä mahdollisuudesta, että asiakas on saattanut palauttaa tuotteet, koska hänellä on siihen täysi oikeus. Päinvastoin kirjeessä puhutaan vain autojen maksamisesta ja lukuisista maksutavoista.

lasku 4 (2)

Maksut on eritelty ihmeellisesti, mutta mies sai niistä jotain tolkkua tutkittuaan laskua aikansa.

lasku 2

Näin kirjoitin yritykselle miehen nimissä:

Hei! Sain teiltä vastikään asiattoman kirjeen, jossa minulta yritetään periä 69,75 euroa. Asiakkuuteni aikana olen vastaanottanut yhteensä kolme autoa; niistä ensimmäinen oli ilmainen, ja loput kaksi olen maksanut myös teidän kirjanpitonne mukaan. Kaikki muut autot olen palauttanut täysin avaamattomissa paketeissa Postiin määräaikaan mennessä ja saanut palautuksista kuitit. Lähettämässänne kirjeessä ette ole noteeranneet sitä, että tuotteet on palautettu, vaan yritätte periä minulta maksua autoista, joita minulla ei ole.

Korostatte internetissä ja erilaisissa mainoksissanne kovasti sitä, kuinka tuotteillanne on palautusoikeus ja kuinka asiakas ei ole tilausvelvollinen. Lähettämässänne kirjeessä puhutaan kuitenkin vain tuotteiden maksamisesta ja lukuisista eri maksutavoista, eikä mitään siitä, että asiakkaalla on palautusoikeus. Tämä antaa erittäin epämääräisen ja hämärän kuvan yrityksestänne. En voi tulkita kirjettänne muuksi kuin tahalliseksi rahan kalasteluyritykseksi. Kuten sanottu, minulla on kuitit jokaisesta palautuksesta, ja tekemäni maksut näkyvät luonnollisesti tiliotteessani.

Pyydän, että korjaatte tekemänne virheen ettekä ota tällaista asiakkaan kiusaamista yleiseksi tavaksenne.

Terveisin

(miehen etu- ja sukunimi)

Mies oli kauhuissaan luettuani hänelle tekstin, koska hänen muotoilemanaan se näyttäisi ihan toisenlaiselta. Vaikka hän osasi arvostaa vaivannäköäni ja tiesi, että kieli on alaani, hän ei pitänyt siitä, että väitin yrityksen toimintaa suunnitelluksi rahan kiristämiseksi. Mies kuitenkin tiesi, että kun on minun kanssani suhteessa, kirje lähtisi eteenpäin juuri tuollaisena.

Tapoja kirjoittaa palautetta aiheettomasta laskusta on lukemattomia, mutta itse suosittelen, että palautteeseen sisällyttää seuraavat asiat/kirjoittaa seuraavalla tyylillä:

 • tarvittavat tiedot (nimi, asiakasnumero, osoite jne.)
 • tarkat summat ja faktat (Tarkasta, että kaikki kirjoittamasi on totta ja että kuitit ovat tallessa.)
 • tee selväksi, että neuvotteluvaraa ei ole
 • ole tiukan asiallinen, kun ilmaiset epäilyksesi, pettymyksesi tai närkästymisesi yritystä/laskua kohtaan (Unohda erilaiset mauttomuudet, kirosanat, haukut ym., niistä on korkeintaan vain haittaa.)
 • ilmoita, mikäli haluat purkaa asiakassuhteen

rahaa

Tällaisen vastauksen mies sai kirjoitusvirheineen ja puuttuvine pilkkuineen:

Hyvä vastaanottaja,

Kiitos palauttesta se menee pääkonttoriin Sveitsiin.
Olemme pahoillamme, että palautuksenne ja muistutuksemme ovat menneet
ristiin.

Palautukset on kirjattu ja voitte hävittää muistutuskirjeen.

Jos teillä on myöhemmin kysyttävää tästä asiasta,
kirjoittaisitteko viestien aiheeksi yllämainitun viitteen.

Parhain terveisin

Asiakaspalvelu

(henkilön etunimi)

Kylläpä asia selvisi nopeasti! Kumma, ettei sitä voinut heti hoitaa oikein, varsinkin kun asia oli noin helppo selvittää. Veikkaan kyllä, että sekaannus oli tahallinen. (Ajatella, että edes ”vastaanottajan” tilalle ei ollut kirjoitettu miehen nimeä!)

Kun palautukset kerran oli kirjattu, miten niistä voidaan lähettää maksukirje kuukausia myöhemmin? Kaipa Sveitsin kaltainen veroparatiisi toimii juuri niin, että voiton maksimoimiseksi pidetään tuotteet itsellä ja laskutetaan ne asiakkailla.

Älä sinäkään tule huijatuksi!

2 vastausta artikkeliin “Aiheeton lasku tai maksumuistutus – Näin toimit

 1. Jotenkin hauska teksti vaikka onkin vakavasta asiasta puhe. :D Hyvä että näytit jöötä firmalle! Mulle ei ole muistaakseni näin räikeitä huijauskirjeitä tullut mutta välillä on täytynyt kysyä nettilaskuista sun muista kun on tuntunut ettei summat täsmää.

  Tykkää

  1. Kiva, että on hauska teksti! Miestä se kyllä huvitti, mutta kai lähinnä siksi, että hänellä on jutussa niin suuri rooli. :)

   Hyvä, että olet ollut skarppina summien kanssa ja säästynyt isommilta huijauksilta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s