10 vinkkiä stressinhallintaan

Kerroin täällä Duodecimin ilmaisista terveysvalmennuksista, joista itse valitsin monen muun ohella stressinhallinnan. Valmennuksiin kuuluu artikkelien lukemista, pohtimista ja erilaisia tehtäviä. Alkuinnostukseni valmennuksien suhteen on vielä säilynyt, ja tiettyjen tehtävien teossa auttaa se, että jakaa ne muiden kanssa. Tällä kertaa stressinhallintatehtävänä on miettiä, mitkä kaikki asiat ja toimet tekevät itselle hyvää ja auttavat lataamaan akkuja. Tehtävänkuvaus kuuluu näin:

Rankoissa elämäntilanteissa unohdamme usein tehdä juuri niitä asioita, jotka tekevät meille hyvää. Siksi sinun kannattaa laatia lista kymmenestä asiasta tai toiminnasta, jotka ”lataavat akkujasi” ja joiden olet käytännössä havainnut tekevän hyvää juuri sinulle. Stressitilanteissa voit sitten ottaa niitä käyttöön tarvittaessa.

Mainittakoon, että en koe olevani erityisen ”rankassa elämäntilanteessa”, mutta stressi on niin tavallista, yleistä ja yksilöllistäkin, että lähes mistä vain voi stressata, vaikka elämässä olisi kaikki mallillaan.

stressi 5

Luulisi, että tämän kerran tehtävä on kovin helppo, ja joku voisikin kirjoittaa oman listansa kymmeneksi asiaksi esim. kahvin, munkin, monta tv-ohjelmaa, shoppailun, sipsipussin, baari-illan kavereiden kanssa jne. Kun noita asioita tarkastelee enemmän, huomaa, että niillä on myös kääntöpuoli. Kuinka hyvää tekeviä ja akkuja lataavia toimia ne todellisuudessa ovat, vaikka toisivatkin väliaikaista mielihyvää? Tähän löytyy selventävä ja järkeenkäypä vastaus:

Kuormittuneessa mielentilassa on helppo turvautua lyhyen tähtäimen mielihyvään. Tarkoituksena on nopea mielen tasapainottaminen. Mm. lohtusyöminen, alkoholi, uhkapelaaminen, netissä surffaaminen jne. voivat palvella tällaisena laastarina.

Usein pikaratkaisut voivat pitkällä tähtäimellä osoittautua riittämättömiksi tai haitallisiksikin. Tästä syystä on kokonaisuuden kannalta hyödyllisempää panostaa niihin asioihin, jotka edistävät hyvinvointia ja tuottavat mielihyvää pitkällä tähtäimellä. (Lähde: Mielihyvävarasto)

Yritetäänpä sitten. Kohdat ovat satunnaisessa järjestyksessä.

1. Metsäkävelyt

Tämä on klassikko, joka toimii varmaankin jokaiselle suomalaiselle. Yleensäkin ulkona liikkuminen on elintärkeää ainakin omalle hyvinvoinnilleni.

2. Juoksulenkit

Vaikka juokseminen on fyysistä rasitusta eli stressiä, sen vaikutus mieleen on tunnetusti päinvastainen, ja moni juoksija sanookin jättävänsä kaikki huolet lenkkipolulle. Juuri niin se todella on. Juoksusta tekee itselleni mahtavaa se, että saan siitä hyvää oloa jo itse juoksun aikana, kyse ei siis ole pelkästään juoksun jälkeisestä raukeudesta, vaikka sekin jo itsessään on miellyttävä tunne.

3. Hyvät yöunet, yleensäkin kiireetön ilmapiiri

Yöunien tärkeyttä ei voi kiistää, ja liian vähäinen nukkuminen saa minut ärtyisäksi ja alavireiseksi. Väsyneenä haen virtaa syömällä liikaa, koska energiasta tuntuu olevan vajetta vain siksi, etteivät akut latautuneet riittävästi yöunien aikana. Minulla alkaa väsyneenä myös ajatus pätkiä, ja saan aivan selviä muistikatkoksia; saatan selittää innoissani jotain, ja vain hetkeä myöhemmin unohtaa, mistä puhuin ja miksi. Näin ei oikeastaan koskaan tapahdu eikä varsinkaan samalla intensiteetillä silloin kun olen nukkunut tarpeeksi.

Kiire kiristää pinnaa väistämättä, kun taas kiireettömyys synnyttää kaikkea hyvää.

4. Vihreä tee ja muu terveellinen ravinto

Vihreää teetä on tutkittu paljon ja sitä pidetään rauhoittavana terveysjuomana. (Minulla on jo kauan ollut aikomuksena kirjoittaa teestä oma postauksensa, ja teen sen kyllä vielä.) Jos minulla on kiire tai olen muuten stressaantunut tai allapäin, en kummemmin edes ehdi/muista juoda teetä. Niinpä tee jo lähtökohtaisesti liittyy rauhallisempiin hetkiin, jolloin mieli lepää muutenkin, ja silloin tee vain lisää rentouden tunnetta.

Ravinnosta kirjoitan niin paljon, ettei siitä tässä sen enempää. Kaikki tietävät, millaiselta olo tuntuu, jos syö koko päivän mitä sattuu ja vieläpä liikaa. Niinpä terveellinen syöminen lisää hyvinvointia joka puraisulla.

stressi 7

5. Kumppanin kanssa vietetty vapaa-aika

Tämä ei vaatine tarkennusta. En pidä sanasta laatuaika, joten puhun vapaa-ajasta.

6. Läheisten kanssa oleminen

Tämäkin lienee selviö. Kaikki sukulaiset eivät kuitenkaan ole läheisiä, eikä heidän kanssaan oleminen välttämättä aina tee jokaiselle hyvää eikä varsinkaan lataa akkuja, vaan saattaa jopa viedä ihmisen voimavaroja.

7. Aidosti hyvät ystävät

Joillain on monia hyvänpäiväntuttuja tai muuten etäisiä kavereita, joihin he jaksavat pitää yhteyttä. Itselläni ei tällaisia ole, koska motto ”ennemmin yksi hyvä ystävä kuin sata tuttua” on aina sopinut minulle. Akkuni eivät missään nimessä lataudu, ellei ystävyyssuhde ole vahva ja arvokas. Ja jotta se voi olla sellainen, toiseen ihmiseen on oltava aito yhteys.

8. Luovat harrastukset, joista tärkeimpänä kirjoittaminen

Harva osaa tai haluaa vain olla ja makoilla. Niinpä myös tietynlainen tekeminen kuuluu takuuvarmasti hyvää tekeviin asioihin.

9. Miellyttävät kotityöt

Tämä saattaa vaikuttaa ensin hieman yllättävältä vedolta. On kuitenkin muutamia kotiaskareita, joita pidän parhaimmillaan meditatiivisina (esim. tiskaus, pyykinpesu ja vaatteiden ripustaminen kuivumaan). Tähän liittyy varmasti paljolti myös se, että siivottu koti lisää hyvinvointia välittömästi, kun taas ympäriinsä lojuvat tavarat ja lattialistojen viereen kasaantuvat villakoirat ahdistavat ja alkavat stressata, jos siivoamiseen ei meinaa löytyä sopivaa väliä.

10. Lukeminen, musiikin kuuntelu, elokuvat

Näihin liittyy kohtuullisuus. Liiallisuuksiin mennessä näistäkin menee hohto ja hyvää tekevä vaikutus, mutta sopivana annoksena ne varmasti lataavat akkuja.

***

stressi 6

Näitä keksisi varmasti lisääkin nyt kun on päässyt vauhtiin, mutta ehkä sain edes pääasiat listattua. Onneksi useimmat kohdat kuuluvat lähes jokapäiväiseen elämääni, eli en joudu muistuttamaan itseäni niistä jatkuvasti. Tosin silloin kun minulla on ollut esim. tiukka deadline jonkin työn kohdalla, olen joutunut tinkimään lähes kaikesta: olen joutunut perumaan tapaamisia ja venyttämään työtunteja, ja pian on täytynyt nipistää yöunista, tai työt ovat jääneet päähän pyörimään, eikä uni ole tullut pään täyttyessä uusista ideoista ja käännösratkaisuista. Viimeistään siinä vaiheessa, kun deadline on kolkuttanut ovella, myös terveellinen syöminen on jäänyt, koska vain työn valmistumisella on ollut väliä. Millekään muulle ei ole ollut aikaa. Liikunnasta en kyllä juurikaan tingi, vaikka elämäntilanne olisi kuinka hektinen. Lenkkeily antaa niin paljon enemmän kuin ottaa!

Olen iloinen siitä, että nykyisessä elämäntilanteessani tiukat deadlinet eivät juuri koskaan määrää päivieni kulkua.

4 vastausta artikkeliin “10 vinkkiä stressinhallintaan

    1. Totta, nehän ovat monelle varmasti rentoutumiskeino nro 1! :) Itse neulon tms. nykyään harvakseltaan; tekeleitä kertyy liikaa eikä niille ole mitään käyttöä, vaikka niitä jakelisi muillekin. Toiset ovat ehkä kekseliäämpiä sen suhteen, mitä neuloa, ommella jne. :)

      Tykkää

    1. Leipomisen itse asiassa muistin listaa kirjoittaessani, mutta jätin sen lopulta pois, vaikka niin kovasti siitä pidänkin. Itselläni siihen liittyy kaiken asettelu kauniisti ja lukuisten valokuvien ottaminen, mitkä tuovat leipomiseen työn tuntua. Silloin kun leivon jotain, mikä ei syystä tai toisesta päädy blogiin, niin olet ihan oikeassa; leipominen on huisin kivaa! :)

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.