Kasvislasagne (vegaaninen)

Pitkästä aikaa saan laitettua blogiin suolaisen reseptin! Lasagne on tunnetusti yksi työläimpiä ruokia valmistaa, ja samalla monen lempiruoka. Voikohan mikään näin työläs ruoka olla minun valmistamaani? No eipä tietenkään, vaikka sain sentään tehtyä jo lakto-ovo-aikana lasagnettea, johon jauhelihan tilalle tuli soijarouhetta.  Nyt kuitenkin ollaan vielä luonnollisemmalla ja siten soijattomalla tiellä. Tämä herkullinen ruoka on äitini tekemää. Ajatella, että hän jaksoi väsätä tämän täysin vegaaniseksi, koska tiesi minun olevan tulossa käymään. (Hullua, että vaikka veganismi oli perheessäni täysin vierasta ennen kuin itse ryhdyin vegaaniksi, silti äiti tekee nykyään parhaimmat vegaaniruoat!)

kasvislasagne 5

Alkuperäinen ohje on Rainbow’n täysjyvälasagnelevypaketista, ja sitä on muokattu jättämällä pois juustoraaste ja raejuusto ja laittamalla niiden tilalle enemmän kasviksia ja mausteita.

Lasagnen pääraaka-aine on pasta, joka luonnollisesti on vegaanista. Perinteisessä lasagnessa on kuitenkin pastalevyjen lisäksi lihaa, maitoa ja juustoa, eli vaikka mitä eläinperäistä. Kasvislasagnessakin on useimmiten maitoa ja juustoa. Maito on helppo korvata makeuttamattomalla kasvimaidolla, mutta vegaaninen juustovalikoima on Suomessa hyvin onneton. Äiti ei kaivannut pitkälle prosessoituja soijavalmisteita ja keksi tarjota lopullisen aterian kanssa pannulla kuullotettuja tofukuutioita (tofu on yksi luonnollisimmista soijatuotteista). Tofun voi kuitenkin hyvin jättää pois, tai tarjota sen tilalla vehnäpohjaista makkaraa. Minulle ruoka maistui erinomaisesti, toivottavasti teillekin!

kasvislasagne 4

4 – 5 annosta, 9 – 12 lasagnelevyä

Kastike

 • 1 rkl öljyä
 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 2 porkkanaa
 • 300 g kesäkurpitsaa
 • 400 g munakoisoa
 • 1 punainen paprika
 • 1 tlk yrttimaustettua (370 g) tomaattimurskaa
 • 1 kasvisliemikuutio
 • 1 rkl tomaattipyrettä
 • reilu 1/2 tl mustapippurirouhetta
 • 2 – 3 tl oreganoa
 • valkosipulijauhetta maun mukaan
 • (yrttisuolaa)
 • 6 dl kasvimaitoa (esim. riisistä)
 • 3/4 dl vehnäjauhoa

Pinnalle

 • 2 – 3 isoa tomaattia
 1. Kuullota hienonnettu sipuli, karkeaksi raastettu porkkana ja suikaloidut kasvikset kattilassa tai wokkipannussa tilkassa öljyä.
 2. Lisää tomaattimurska, liemikuutio ja mausteet. Anna hautua kannen alla n. 10 min.
 3. Sekoita vehnäjauhot ensin pieneen määrään maitoa, lisää loput maidosta ja kaada kattilaan kasvisseoksen joukkoon. Kypsennä välillä sekoittaen n. 5 min.
 4. Voitele lasagnevuoka öljyllä. Levitä pohjalle 1/4 kastikkeesta ja laita päälle vuoan koosta riippuen kolme tai neljä lasagnelevyä. Tee kolme samanlaista kerrosta, päällimmäiseksi kastiketta. Levitä pinnalle viipaloidut tomaatit (paiston puolivälissä, jos haluat niiden pysyvän kauniimpina).
 5. Kypsennä 175 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 45 min. Anna lasagnen vetäytyä 10 – 15 min ennen tarjoilua.
 6. (Tarjoile basilikan ja esim. marinoidun tofun kanssa.)

kasvislasagne 2

2 vastausta artikkeliin “Kasvislasagne (vegaaninen)

 1. Tosi herkulta näyttää! On varmaan yritettävä tehdä syksyiseksi pyhäruoaksi, arkena en jaksaisi noin monivaiheista valmistamista, vaikka koko perhe tykkää tomaattipohjaisista ruoista ja erilaisista makaroneista tietenkin. Useimmiten tulee tehdyksi jokin keitto juuri nopeuden tähden. Nyt voisi kerrankin yllättää perheen muhevalla ja mehevällä lasagnella! :)

  Tykkää

  1. Tämä oli kyllä tosi hyvää!

   Niinpä, ei lasagne ihan sitä tavallisinta arkiruokaa ole. Kaikille keittiöihmisille (jollainen sinäkin aiempien kommenttien perusteella taatusti olet) lasagnen tekeminen ei liene ylivoimaista toisin kuin minulle. :) Onneksi tämä ruoka on kaiken vaivan arvoinen!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s