Mitä tehdä virheostoksille?

tavaraa

Varmaan lähes jokainen edes niukasti rahoissaan oleva henkilö on joskus elämänsä aikana tehnyt jonkin virheostoksen. Useimmat kuitenkin tekevät niitä paljon, jotkut jatkuvasti. Virheostoksissa harmittaa tietysti eniten se, ettei tuotteilta saanutkaan sitä, mitä niiltä odotti, mutta lisäksi niihin menee rahaa, ja kaapit ja kaatopaikat täyttyvät turhasta roinasta.

Itse olen hyvin maltillinen ostaja, nautin avarasta kodista, en juurikaan viihdy kaupoissa eikä raha koskaan polttele taskuissa. En kiertele kirpputoreja, ja mm. kirjaston ”Tuo ja vie” -hyllyyn olen ainoastaan tuonut kirjoja ja DVD-levyjä, en koskaan vienyt. Olen todennäköisesti ihminen, joka tekee virheostoksia aika harvoin, koska nautin enemmän tavaroiden antamisesta pois kuin niiden hankkimisesta. Eniten ostan ruoka- ja käyttötarvikkeita, joiden ei luonteensa vuoksi luulisi jäävän nurkkiin lojumaan.

Ehkä juuri siksi, että en ole tottunut virheostoksiin, minua harmittaa hyvin vähäisetkin hankinnat, jotka paljastuvat lopulta virheiksi ja joille en keksi mitään jatkokäyttöä (niistä lisää alla). Yleensä virheostosten kohdalla toimii jokin seuraavista:

 1. tuotteiden myyminen eteenpäin esim. nettihuutokaupassa
 2. tuotteiden antaminen suoraan jollekulle kiinnostuneelle
 3. tuotteiden vieminen kierrätettäviksi esim. Kierrätyskeskukseen tai Punaisen Ristin Konttiin (viimeisellä on joskus jopa lehdessä ilmoitus, jossa pyydetään lisää tavaraa myytäväksi)
 4. uuden käyttötarkoituksen keksiminen
 5. roskiin heittäminen (ikävin tapa, johon itse päädyn viimeisenä keinona)

Tässä vaiheessa täytyy tarkentaa, että omat virheostokseni ovat pieniä ja suhteellisen arvottomia, joten niiden eteenpäin myyminen ei tule kyseeseen. Tiedän monia, jotka ovat ostaneet esim. kalliit lastenvaunut, eivät jostain syystä päädykään käyttämään niitä, ja myyvät ne käyttämättöminä ja hyvään hintaan esim. Huuto.net-palvelussa. Tällöin hankintaa ei voi alun alkaenkaan pitää virheostoksena.

Mitkä tuotteet sitten ovat omana harminani tällä hetkellä?

virheostokset

 • valtava ämpäri kookosöljyä
 • toimimattomat hygienia- ja kosmetiikkatuotteet, varsinkin dödöt

Lista voi tuntua hyvin lyhyeltä, mitä se onneksi onkin. Ostokset ovat kuitenkin erityisen harmillisia, koska yritin keksiä niille vaikka mitä käyttötarkoituksia, mutta turhaan.

Kookosöljystä

Minua arvelutti kookosöljyllä läträäminen jo raakakakkuaikaan, reilusti ennen kuin olin kuullutkaan John McDougallista ja tärkkelysfilosofiasta, johon rasva (tyydyttyneestä rasvasta puhumattakaan) ei kuulu. Tekemissäni raakakakuissa oli usein jo valmiiksi paljon pähkinöitä ja manteli- ja kookosjauhoja eli paljon rasvaa, jolloin ylimääräisen rasvan lisääminen pelkästään rakenteen, ei maun, vuoksi tuntui älyttömältä. Silti tartuin edulliseen diiliin, kun sellainen sattui kohdalleni, ja tässä sitä nyt ollaan kolmen litran ämpärin kanssa vailla mitään tarvetta tai käyttöä kookosöljylle.

Kokeilin kookosöljyä kosmeettisena aineena huulille, vartalolle, hiuksille, dödönä kainaloihin, ja karvanpoistoöljynä sääriin, mutta meillä ei synkkaa niin millään. Hiukseni eivät hyödy öljystä mitenkään, ja joudun vain pesemään ne useamman kerran saadakseni öljyn kokonaan pois. Kroppavoiteena kookosöljy ei minulla toimi, koska se on itse asiassa hyvin kuivattava öljy (se ei imeydy yksinään ihoon, ja monet suosittelevatkin sitä akneiholle, joka pärjää vähemmällä kosteutuksella). Sääret olivat kookosöljyajon jälkeen punertavat, ärtyneet ja kutiavat (minulla ei koskaan käy niin, kun sääret liukastaa millä vain suihkugeelillä tai vain kostuttaa ihon vedellä ennen sheivausta). Dödöksi kookosöljy sopii minulle kaikkein vähiten, enkä käsitä, miten se voi käydä kenenkään kainaloihin, toimia niin kuin deodorantin kuuluu ja olla sottaamatta paitaa.

Miksen anna kookosöljyä jollekulle? Eninnäkin sitä on niin paljon, että vaikka olen antanut sitä ystäville mm. silmänympärysvoiteeksi, ämpärin sisältö ei juurikaan hupene. Toisekseen lähipiiriini kuuluvat ihmiset seuraavat blogiani sen verran, että he eivät ole sen innostuneempia kookosöljystä (ts. rasvan syömisestä) kuin minäkään (vai oletteko sittenkin?). Jos sinua, kuka tahansa rakas lukija, kiinnostaa kookosöljyn vastaanottaminen ilmaiseksi, niin hihkaise ihmeessä!

hygieniatuotteet

Hygienia- ja kosmetiikkatuotteista

Vähän käytettyjä hygienia- ja kosmetiikkatuotteita kertyy taatusti kenelle vain, joka edes silloin tällöin ostaa kosmetiikkaa. Tavallisinta tuntuu olevan, että jonkin tuotteen ostaa näkyvän mainonnan ja suuren hehkutuksen houkuttamana, mutta parin käyttökerran jälkeen tuote jääkin kaapin perälle kymmenien muiden purtiloiden joukkoon, koska ei tehnyt sitä, mitä lupasi. Uuden käyttötarkoituksen keksiminen voi onneksi olla helppoa: esim. kasvovoiteen voi käyttää vartalo- tai jalkavoiteena, jos se ei jostain syystä sopinutkaan kasvojen iholle. On kuitenkin monia voiteita, joita ei halua levittää muuallekaan vartaloon (esim. meikkivoiteet, bb-voiteet ja muut värilliset voiteet).

Täällä esittelemistäni yhdeksästä dödöstä olen käyttänyt loppuun jo viisi, ja lopuista neljästä käytän kahta vain päivisin ollessani liikkeessä. Iltaisin pesun jälkeen laitan kainaloihin hellävaraisempaa dödöä, jonka ei tarvitse olla yhtä tehokas kuin päivädödöjen. Niinpä minulle jää jäljelle kaksi vastakorkattua Born to Bio -dödöä. Ne ovat niin huonoja, etteivät aja edes iltadödön virkaa. Kainalot pysyvät kuivempina ja raikkaampina ilman niitä. Tuntuu hölmöltä ostaa uusi dödö, kun vanhaa varastoa on niin paljon jäljellä, mutta näistä ei vain ole mihinkään. Tiesin, että ystäviäni nämä dödöt eivät kiinnosta, koska olimme juuri jutelleet siitä, kuinka Born to Bio -dödöt vain pahentavat hien hajua. Niinpä keksin dödöille uuden käyttötarkoituksen; käyttäisin niitä ikään kuin mietona hajuvetenä esim. kaulalle ja ranteisiin. Suihkun jälkeen levitin dödöä ranteeseen n. 10 sentin alueelle ja haistoin kohtaa sen kuivuttua. Kohta haisi yllättävän tunkkaiselle ja pistävälle! Ei siis ihme, että se ei tehoa kainaloihin, kun se haisee puhtaalla, juuri pestyllä ranteellakin pahalta. Dödöjen ihana tuoksu on vain puteleissa itsessään. Nämä kaksi dödöä menevät luultavasti roskiin (ellen sitten saisi annettua niitä vaikka lukijalleni miinalle, joka kommentoi dödöpostauksessa pitävänsä ainakin Born to Bio -ruusudeodorantista!).

***

Kertyykö sinulle paljon virheostoksia? Mitä teet niille? Mikä on pahin virheostoksesi? Omani taitaa olla puolen vuoden satsi ehkäisylaastareita, joista maksoin pitkän pennin, ja päätinkin lopettaa hormonaalisen ehkäisyn käytön hyvin pian hankinnan jälkeen. Sinne meni ne rahat, ja maailmaan tuli enemmän keinotekoista hormonijätettä, mutta kroppa sentään kiitti!

12 vastausta artikkeliin “Mitä tehdä virheostoksille?

 1. Onpa ”kiva” kuulla että en ole ainoa jolle tuo kookosöljy _ei vaan sovi_ ihonhoitoon, pisteet niille joilla se toimiin esim. dödönä. :D

  Tykkää

  1. Mukava tosiaan tietää, että on muitakin, joihin kookosöljy ei ole tehnyt vaikutusta. Hattua pitää kyllä nostaa niille, jotka voivat mennä vaikka linnan juhliin kookosöljyä kainaloissaan löyhkäämättä järkyille. :-D

   Tykkää

 2. Kiitos vaan dödötarjouksesta, mutta taidan pitäytyä tässä hyväksi havaitussa ruusuversiossa! :D

  Roinaa kertyy kaappeihin minullakin. Yksi keittiön kaappi pullistelee erikokoisia muovisia säilytysrasioita, joista vain harvat sopivat sisäkkäin ja kannet pyörivät minne sattuu. En kuitenkaan voi niitä oikein hävittääkään, sillä kun jää ruoantähteitä enemmän tai vähemmän, aina on kaapista löytynyt sopivankokoinen kippo sekä jämille että jääkaappiin.

  Toinen harmittava asia on kukkien suojaruukut. Olen vuosien mittaan hankkinut useita vaaleita keraamisia lasitettuja ja lasittamattomia, jotka vievät kaapeissa älyttömästi tilaa, kun niitäkään ei yleensä voi latoa sisäkkäin. Tässäkin sama juttu kuin edellisessä: kun vaihtaa keittiön tai olkkarin tekstiililookia, aina on löytynyt tyyliin sopiva suojaruukku jonkin hyllyn perukoilta.

  Vaatteista en sano mitään: hyvä kun vaatehuoneessa mahtuu pyörähtämään (tosin vaatehuoneeni on pieni). Syksyksi on kyllä savottaa tiedossa.😐

  Tykkää

  1. Minulla on tarjota juurikin täysin käyttämätön ruusudödö. :) (Ota vaikka sähköpostilla yhteyttä, jos asustelet pääkaupunkiseudulla ja haluat dödön.)

   Minulla on ihan sama juttu noiden kippojen ja rasioiden kohdalla! Vaikka niiden säilyttäminen voi olla ärsyttävää, sen kestää, koska kippoja tosiaan tarvitsee niin usein.

   Kiva kuulla, millaista roinaa toisten kaappeihin kertyy. :) Onneksi kukkaruukkusi eivät lopulta olekaan virheostoksia, jos/kun niille aina jossain vaiheessa löytyy käyttöä. Mutta tilaa ne varmasti vievät, se on varmaa.

   Vaatteita kaiketi kertyy monelle kaikista eniten, mutta niiden pois antaminen ja kierrättäminen onnistuu helposti, kun vertaa esim. vähän käytettyihin kosmetiikkatuotteisiin. Vaikuttaa, että sinulla riittää vaatehuoneen kanssa töitä; tsemppiä raivaamiseen (jota mahdolliset sateiset päivät ehkä vauhdittavat)! :D

   Tykkää

 3. Käyttämättä jäänyt kosmetiikka ärsyttää eniten, koska sille on vaikea keksiä muuta käyttöä kuin roskis. Yleensä säilön purkkeja kaapeissa vuosia ja vasta esim. muuton yhteydessä heitän ne pois. Minulla jää käyttämättä yleensä hiusten muotoilutuotteita, koska ne harvemmin pitävät lupauksensa. Nykyään ostan niitä aika vähän, mutta joskus sorrun kuitenkin johon. Kaapissa on eräs megapakkaus hiuslakkaa, jota muutenkin käytän tosi harvoin. Iso pakkaus oli epäkäytännöllinen ja nyt se on kaiken lisäksi rikki ja pitäisi viedä ongelmajätteeseen.

  Tykkää

  1. Niinpä, nimenomaan noista syistä jotkin kosmetiikkahankinnat harmittavat minuakin niin paljon. Minullakin jää joitain purtiloita kaappeihin vuosiksi ja vasta kunnon suursiivouksen yhteydessä heitän ne pois. Joillekin tuotteille keksin onneksi uusiokäyttöä. Esim. suihkugeelejä ja shampoita, joita en jostain syystä käyttänyt, voin käyttää kylpyhuoneen pintojen ja altaan pesemiseen. Mutta mainitsemasi hiusten muotoilutuotteet (ja niiden pullot) taitavat olla yksi pahimmista mahdollisista virheostoksista, koska uusia käyttötarkoituksia ei kai juurikaan ole, ja sitten pitäisi vielä huolehtia asianmukaisesta jätteen lajittelusta. Kyllä huomaa, että jos vain osaisi aina sanoa kaupassa ei ja ummistaa silmänsä kaikilta mainoksilta, myöhemmin olisi helpompaa. :) Mutta kukapa nyt ei haluaisi tuuheita ja kaikin päin upeita megahiuksia? :-D

   Tykkää

 4. Kyllähän niitä kertyy kaikkea turhaa ja sitten ärsyttää tavallaan, kun ei keksi käyttöä tai paikkaa :/ vieläkö sulla sitä kookosöljyä on? :)

  Tykkää

  1. Sain annettua osan kookosöljystä pois ja keksin vähän aikaa sitten käyttää kookosöljyä dödöihin, joihin olen ollut hyvin tyytyväinen. Tuo kuvassa oleva pönikkä on siis jo korkattu. Siitä kyllä liikenisi sinulle ehkä noin litran verran (dödöihin kun ei kulu älyttömästi öljyä), mutta en tiedä, oletko kiinnostunut jo sorkitusta öljystä. :)

   Tykkää

  1. Kai periaatteessa, vaikka vähän hankalaa voi ollakin – varsinkin nyt lakon aikaan. Jos päätämme ryhtyä postitushommiin, voisin pakata öljyn, selvittää, paljonko sen lähetys maksaa, ja lähettää sen sitten kun raha näkyy tililläni.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.