Lähes täydellinen Kööpenhamina

Olemme nyt kotiutuneet reissultamme, josta jäi oikein hyvä mieli. Joka päivä saimme nauttia auringosta ja lämmöstä miellyttävän merituulen viilentäessä porottavimpina aikoina. Olen tähän mennessä esitellyt Kööpenhaminan herkullista ruokatarjontaa ja tekemiäni ostoksia. Olisi hölmöä kirjoittaa Köpiksen-matkasta näyttämättä varsinaisesta kaupungista ensimmäistäkään kuvaa. Niinpä kerron nyt reissumme maisemapuolesta ja kirjoitan viimeisen matka-aiheisen postauksen tällä erää.

Värikäs ja valloittava Nyhavn.
Värikäs ja valloittava Nyhavn.

En ollut käynyt Kööpenhaminassa koskaan aiemmin ihan niin kuin ei äitikään. Aina ennen kuin matkustan uuteen paikkaan, selvitän opaskirjojen ja netin avulla, mitä tarjottavaa paikalla on. Kaupungeista löytyy aina enemmän tai vähemmän samat paikat ja rakennukset raatihuoneineen, kikkoineen, museoineen ja oopperataloineen. Kööpenhaminan kohdalla joku olisi voinut haluta nähdä esim. Tivolin, pörssin ja elokuvatalon, kun taas jotakuta toista juuri ne paikat eivät kiinnosta. Mutta mistä voi tietää, mikä paikka kiinnostaa, kun kohde on itselle uusi ja tuntematon? Toisinaan ei mistään, ja jotkin paikat eivät olekaan niin hienoja kuin odotti, kun taas jokin muu paikka voi yllättää upeudellaan. Matkan suunnitteluvaiheessa mieleen alkaa muodostua paikkoja, joita haluaisi opaskirjojen perusteella nähdä. Minulle niiksi paikoiksi muodostuivat nämä nähtävyydet:

  • Pieni merenneito -patsas. Opaskirjan mukaan herkkä neito katsoo kaihoisasti merelle ja on koko Tanskan tunnetuin ja rakastetuin patsas. Minä en tiennyt Kööpenhaminasta paljon muuta kuin patsaan, joten se oli pakko päästä näkemään.
  • Vapahtajan kirkko. Kirkosta tekee erikoisen 400 porrasta, joita pitkin pääsee kapuamaan kirkon spiraalimaiselle huipulle. Katolta piti lupausten mukaan näkyä koko Kööpenhamina. Ajattelin saavani liikuntaa ja näkeväni upeita maisemia.
  • Nyhavn: Satama-alue, jonka värikkäät talot ovat satoja vuosia vanhoja ja täynnä elämää mm. lukuisten kahviloitten ja ravintoloitten ansiosta.
  • Christiania eli vapaakaupunki. Tämä kaupunginosa sijaitsee keskustassa ja kuulosti jännittävältä opaskirjan mukaan: hipit perustivat Christianian 1970-luvun alussa, ovat siitä asti vapaasti käyttäneet ja kaupanneet kannabista ja rakentaneet talonsa noudattamatta rakennuslakeja ja -lupia. Minua kiehtoi alueen erikoisuus, autottomuus, luvattu värikkyys ja puutarhat.

Katsotaanpa sitten, täyttyivätkö odotukset.

pieni merenneito

Pieni merenneito näyttää ottamassani kuvassa juuri siltä kuin oppaissakin. Mielestäni opaskirjan teksti ei ollut liioitteleva, vaan patsas on kaunis ja merenneidossa tosiaan on herkkyyttä. Minkäänlaista herkkyyttä ei kuitenkaan ollut nähtävissä, kun lähestyin patsasta. Näky oli tällainen:

pieni merenneito 2

Paikalla oli satoja ihmisiä, jotka menivät vuorollaan poseeraamaan patsaan eteen ja hiplaamaan sitä. Toivoin jo matkalla patsaalle, että saisin siitä kuvan, jossa ei näy ketään eikä mitään muuta, vaikka epäilinkin sen olevan mahdotonta. Napsin muutamia kuvia, joiden alareunaan tuli kaikkiin joko jonkun pää tai sormet, mutta lopulta sain otettua kuvan vain neitokaisesta itsestään. Oli jännää pohtia, kuinka niin monet ihmiset tahtoivat itsestään kuvan/selfien juuri tämän patsaan juurella (kaikkien muiden selfieiden ohella), kun omasta mielestäni juuri tällainen patsas on kaunein yksinään.

Vapahtajan kirkko

Yllä näkyy Vapahtajan kirkon spiraalimaiset portaat. Portaita on ulkona näkyvien lisäksi myös sisällä kirkossa. Sisällä olevat portaat ovat puiset ja kulkevat sikin sokin, mutta valokuvaamiseen sisällä oli liikaa ruuhkaa ja liian pimeää. Kun puuportailta noustiin ylös ja ulos spiraaliosuudelle, tuuli oli melkoinen, mutta kaide oli hyvin korkea eikä kiipeämisessä sinällään ollut mitään pelottavaa. Olin vasta päässyt kiipeilyssä vauhtiin, kun portaat jo loppuivat. Silloin vasta tajusin, miten vähän 400 porrasta on liikkumaan tottuneelle ihmiselle. En siis saanutkaan liikuntaa siten kuin odotin, mutta näkymät olivat kyllä hienot joka suuntaan:

köpis 3

köpis 4

köpis 5

köpis 6

Nyhavn (alla) oli kaikin päin juuri sellainen kuin mainoskuvissa; värikäs ja elävä. Tunnelmaa rokotti hieman väenpaljous, mutta se kuuluu asiaan, Tanskassa kun ollaan ja vieläpä sesonkiaikaan kauniina päivänä. (Tanskassa on enemmän ihmisiä kuin Suomessa, vaikka Suomi on seitsemän kertaa Tanskan kokoinen.)

köpis 7

Christianiaan lähdin yksin, mikä paljastui virheeksi. Ehdin ottaa paikasta vain kaksi valokuvaa, kunnes näin kyltit, joissa valokuvaus kiellettiin. Katselin ihmisten käsiä ja huomasin, ettei kenelläkään ole kameraa. Niinpä laitoin omanikin pois. Jopa opaskirja, joka nosti Christianian ehdottomasti nähtävien paikkojen listalle, kehotti jättämään Green Light Districtin väliin. Päätin silti aloittaa kierroksen kulkemalla Green Light Districtin läpi, koska se oli ensimmäisenä vastassa päästyäni Christianiaan ja ajattelin nähdä koko alueen kulkemalla myötäpäivään.

Christiania

Ehkä minulla oli vain huono tuuri, mutta ylitettyäni Green Light Districtin rajan (eli oltuani Christianiassa vasta pari minuuttia) seuraani lyöttäytyi pitkä ja tumma mies. Kuunneltuani hänen lepertelyään jonkin aikaa tajusin, etten pääse hänestä eroon kuin ainoastaan lähtemällä alueelta pois. Hän ymmärsi tai ainakin teeskenteli ymmärtävänsä englantia huonosti. Vastasin hänen ehdotteluihinsa, että minulla on fiancé, mutta kun se ei tarkoittanut hänelle mitään, sanoin, että minulla on boyfriend. Hän ei ymmärtänyt sitäkään, kulki koko ajan rinnallani ja käyttäytyi niin kuin olisimme jo sopineet treffit. Kun kulkuväylä muuttui kapeammaksi ja väistimme vastaantulijoita, miehen käsi kävi aina vyötärölläni. Katselin ympärilleni ja yritin saada jotain irti paikasta etsiessäni samalla sopivaa ulospääsyreittiä. Green Light District koostui kaiketi erilaisista ravintoloista, juottoloista ja kojuista, mutta en ole ihan varma, koska en pystynyt keskittymään ympäristöön.

Green Light Districtin jälkeen maisema muuttui seurasaarimaiseksi, ja kävelimme veden viertä. Edessä näkyi ”normaali” kaupunki, eli Christianian ja muun keskustan raja oli selvänä edessäni. Mies kyseli kaikenlaista ja pyysi puhelinnumeroani. Sanoin, että en voi antaa sitä, koska minulla on fiancé. Käytin taaskin myös sanaa boyfriend. Hän jäi polttamaan tupakkaa (kyllä, ihan perinteisiltä näyttivät) penkille ja huikkasi vielä perääni, enkö antaisi hänelle numeroani. Sanoin, että on parempi, etten anna, huiskautin hänelle kättä hyvästien merkiksi ja lähdin. Olin jo päässyt Christianian alueelta pois ja luin karttaa turvallisin mielin, kun kuulin miehen äänen korvani juurella. Säikähdin ja ihmettelin, miten minua 35 senttiä pidempi mies edes pystyi pääsemään rinnalleni ilman että kuulin tai näin sitä. Hän sanoi olevansa pahoillaan siitä, etten antanut hänelle numeroani. Koska olin jo selittänyt tilanteen kahdesti, en keksinyt enää muuta kuin osoittaa sormusta nimettömässäni. Vihdoin hän hoksasi tilanteen, hämmästyi sormuksesta ja kysyi ihmeissään: ”Why didn’t you tell me?” Selitettyäni, että fiancé ja boyfriend viittaavat juuri sormukseen, hän antoi minulle poskisuudelman kummallekin poskelle ja lähti. Huh! Oikeastaan jo se oli saavutus, että sormus riitti, koska hippikulttuurissa se, että on varattu, ei tietenkään ole mikään este kaikelle muulle hauskalle.

Christiania 2

Minua harmittaa, että Christianian parempi puoli jäi näkemättä, sillä myöhemmin googlailtuna se vaikuttaa yhtä kiinnostavalta kuin opaskirjankin mukaan. Mutta sinne kannattaa selvästi mennä kaksin, ja mieluiten varmasti miehen kanssa. Onneksi emme menneet alueelle äidin kanssa! En ole koskaan piitannut huumeista, ja hetken jo mietin, miksi ylipäänsä halusin juuri huumeista kuuluisalle alueelle, mutta toki paikka on historioineen ja aatteineen paljon muutakin kuin huumeet. Ei sitä suositeltaisi nähtäväksi, jos se olisi kaikille samanlainen kokemus kuin tällä kertaa minulle.

***

Kaiken kaikkiaan Kööpenhaminan-matka oli onnistunut sekä äidin että minun mielestäni. Maisemien ja hyvän ruoan lisäksi meitä ilahdutti paikan liikennekulttuuri, jossa pyöräilijöillä on omat kaistat ja kanssakulkijoita kunnioitetaan ihan toisella tavalla kuin Suomessa, jossa autot tunnetusti ajavat päälle jopa suojatiellä.

lego

Legotkin sen kertovat; taas yksi kohde, johon pitäisi joskus palata. Ensi kerralla henkivartijan ja pyörän kanssa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.