Terveisiä vegaanin unelmakaupungista!

Olin jo hyväksynyt ajatuksen, että tämän vuoden ulkomaanmatkat on tehty, kunnes äitini ehdotti yhteistä matkaa. Olin yllättynyt ehdotuksesta, koska hän ei ensiksikään ole matkustellut enää vuosiin tilansa takia, ja toisekseen emme ole koskaan olleet millään matkalla kahdestaan. En uskaltanut hekumoida reissusta siltä varalta, että se peruuntuisi viime metreillä, mutta nyt kirjoittaessani hotellimme pihalla voin kertoa, että Kööpenhaminassa kelpaa olla vegaani! Täällä on useita pelkästään vegaanista ruokaa tarjoavia ravintoloita, joista olemme testanneet tähän mennessä kaksi. Kaikista parhaiten Tanskassa pärjäisi RIKAS vegaani; budjettimatkailu ei onnistu Köpiksessä, jos haluaa syödä vegaanisissa ravintoloissa.

ruokaa

Minulla on vielä varsin tuoreessa muistissa Skopeloksen ruoat, ja olenkin siksi ihan haltioitunut tarjoilijoiden vastauksista vegaanikyselyihini. ”Everything here is vegan,” saan kuulla, eikä sillä tarkoiteta yhtä menun osiota, vaan kaikkea mahdollista lasagnesta kahvimaitoon. Ensimmäisellä aterialla söimme pizzaa, jossa oli tomaattia ja portobellosieniä. Pohja oli erityisen hyvä sekä rakenteen että maun puolesta, kunpa kotona osaisi tehdä samanlaisia. Sienet näyttävät hiilenpaloilta, mutta eivät suinkaan olleet palaneita (ruokien liiallinen paistaminen olisikin 42 Raw -nimiseltä ravintolalta aikamoinen temppu). Salaatissa oli ainakin kaalia, kvinoaa, parsakaalia, päärynää ja karpaloita jossain maistuvassa kastikkeessa. Sekä pizza että salaatti olivat täynnä ihania makuja, ja pizza tarjoiltiin lämpimänä. Ruoan jälkeen vatsoihin jäi vielä tilaa leivoksille ja vegaaniselle cappuccinolle ja teelle.

ruokaa 2

Kun leivokset näyttävät tältä ja niiden nimet ovat Triple chocolate cake ja Blueberry crumble, kuinka huonoja ne voivat olla? Täytteet olivat selvästi kaakaovoista tehtyjä cashewpähkinöiden sijaan. Kun otin ensimmäisen haukun crumblestani, omat raakakakkuajat tulivat elävästi mieleen. Niin kuin olen ennenkin kirjoittanut, raakakakut ovat tavallisesti (ja helposti) vegaanisia, mutta koska en välttele viljoja, vaan päinvastoin haluan syödä niitä, raakakakuissa ei ole tarpeeksi/ollenkaan monia suosimiani aineita. Yleistäen voikin sanoa, että raakakakuissa puuttuvat viljat korvataan rasvalla, rasvaisilla jauhoilla tai rasvaisilla pähkinöillä, mikä ei sovi tärkkelysfilosofiaan, johon omat makunystyräni ovat kovasti mieltyneet. Kuvan kakut olivat silti todella hyviä (rasvaisia JA makeita), ehkä juuri siksi, että en nykyään juuri koskaan syö vastaavanlaisia herkkuja.

42 RAW

Olin googlannut ja merkannut karttaan kaikki Kööpenhaminan vegaaniset ravintolat (lukuun ottamatta aasialaisia ravintoloita, joista löytää helposti vegaanista ruokaa). Niinpä suuntasimme 42 Raw -ravintolan jälkeen Botaniqiin. Sieltä tilasimme hot potit eli kasvispadat. Nam! Liemi oli mauiltaan niin vivahteikas ja syvä, että yritimme kovasti miettiä, mitä kaikkea tomaattipohjaisessa liemessä oli. Ruoassa itsessään oli ainakin perunaa, tomaattia, kesäkurpitsaa, aurinkokuivattua tomaattia, rusinoita ja paljon yrttejä.

ruokaa 5

Jälkkäriä oli taaskin saatava. Kerran sitä vain eletään -mentaliteetti kuvaa reissuamme hyvin, vaikka kukkaroon tuleekin syvä lovi.

ruokaa 4

Tämän leivoksen nimi on White blondie, ja siinä on bataattia. Leivos oli aika pehmeä, samettinen ja hyvin makea. Kerrassaan onnistunut valinta. Kun maistoin äidin kaurapalaa (se todellakin myytiin sillä nimellä), siitä tuli pian mieleen toscakakku. Veikkasimme, että palassa olisi ilmiselvän kauran ja rusinoiden lisäksi kookoshiutaleita, mantelia jossain muodossa ja paljon agavenektaria tai muuta vastaavaa makeuttajaa. Pala oli kovan kiinteä ja sitkainen ja sisälsi paljon purtavaa. Äiti oli erityisen otettu!

ruokaa 3

Näistä on hyvä jatkaa!

6 vastausta artikkeliin “Terveisiä vegaanin unelmakaupungista!

 1. Ihania herkkuja! Mahtavaa, että löytyy noin paljon vegaanisia ravintoloita. Onko hintataso kaikessa korkea vai nimenomaan vegaaniset ravintolat kalliita? Upeaa reissunjatkoa!

  Tykkää

  1. Kiitos! Hintataso on aika korkea yleisesti, Suomen tasoa varmaankin, mutta vegaaniset ravintolat tuntuvat erityisen kalliilta. Toisaalta emme ole syöneet mitään muuta kuin vegaanista ruokaa (eli lihapihvitkin taatusti maksavat paljon) ja ravintolat sijaitsevat hyvin keskeisillä paikoilla, mikä varmasti näkyy myös hinnoissa.

   Kuvien kakkupalat maksoivat 5 – 7 euroa/kappale, mikä tuntuu hyvin kalliilta, mutta sen hintaisia kakkupalat usein ovat Helsinginkin keskustassa. Niitä ei vain tule juurikaan osteltua, ja niinpä esim. 7 euroa on iso summa vaikka ruokaostoksiin. Mutta olemme tosiaan vähän eri mielellä tällä reissulla kuin budjettimatkalla. :)

   Tykkää

 2. Ihanaa luettavaa! :-) ihan liikutuin äitisi eleestä ja matkainnosta. Ja mahtavaa, että ruoka on noin HYVÄÄ! Annokset näyttävätkin hirmuisen herkullisilta. Slurps!! Nauttikaa :-)

  Tykkää

  1. Voi kiitos, herttainen veera! Oli se tosiaan iso yllätys, että äiti tahtoi reissuun. Nyt kun sääkin on niin suloinen ja ruoat maittavat, olemme olleet hyvin tyytyväisiä Kööpenhaminaan ja koko matkaan yleensäkin. :)

   Tykkää

 3. Onpa ollut onnistunut valinta matkakohteeksi!

  Tomaattipohjainen pata kuulosti minusta mahtavan hyvältä, olisi kyllä mukava tietää, miten oli tehty ja maustettu. Itse en aina ollenkaan saa tomaattiliemestä herkullista, on helposti ohuen makuista ja lievästi karvasta. Sokeri tai muu makea, esim tilkka agavenektaria, auttaa poistamaan karvautta, mutta millä saadaan mainitsemasi syvyys makuun? Onkohan liemi keitetty erikseen, koska muut padan aineksethan kypsyvät aika nopeasti. Mitä arvelet? :)

  Tykkää

  1. Niinpä, en olisi arvannut Kööpenhaminaa niin vegaanimieliseksi paikaksi. :)

   Tomaattiliemi oli kyllä aivan ihanaa! Äidin kanssa pohdimme kovasti, mitä kaikkea liemessä on, mutta emme päässeet puusta pitkälle. Tuo on ihan totta, että tomaatti vaatii jotain makeaa kylkeensä maistuakseen niin hyvältä ja tomaattiselta kuin mahdollista. Ehkä liemi on tosiaan keitetty erikseen, koska ihan hetkessä niin ihanat maut eivät synny. Veikkaisin, että liemessä oli yhtä paljon kyse käytetyistä mausteista ja yrteistä kuin (pitkäkestoisesta) valmistustavasta. Maku oli pehmeä, täyteläinen, syvä, ei makea mutta ei missään nimessä karvaskaan, ja kaikki maut olivat tasapainossa keskenään. Täytyy ehkä alkaa googlailla täydellisen tomaattiliemen ohjetta! :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.