Helppo mustikkapiirakka (vegaaninen)

Olen taas niin iloinnut siitä, kuinka helppoa onkaan tehdä tavallista terveellisempiä vegaanisia leipomuksia, ja vieläpä yksinkertaisista ja vähistä raaka-aineista sesonkia unohtamatta. Uskalsin kokeilla keksimääni reseptiä ensimmäistä kertaa kuuden vieraan saapuessa luokseni kylään, ja uskallus palkittiin. Vielä tekovaiheessa näytti siltä, että piirakka saattaisi jäädä hyllyväksi kasaksi, mutta hyytyihän se lopulta oikein sopivaksi ja käsiteltäväksi.

mustikkapiirakka

Pohja

 • 1 1/2 dl omenasosetta
 • 1 banaani
 • vajaa 1 dl tummaa ruokosokeria
 • 1 1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja
 • 1 1/2 dl kaurajauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta

Täyte

 • 2 dl kasvipohjaista jugurttia
 • 1/2 dl tummaa ruokosokeria
 • 3 dl mustikoita
 • 1 rkl perunajauhoja
 1. Sekoita kulhossa omenasose, muussattu banaani ja sokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään eri kulhossa ja lisää kuivat aineet märkien joukkoon.
 2. Kaada taikina leivinpaperoituun piirakkavuokaan (taikina on sen verran löysää, että sitä ei painella vuoan reunoille).
 3. Sekoita ensin perunajauho mustikoiden sekaan ja lisää sitten jugurtti ja sokeri.
 4. Kaada täyte pohjan päälle ja paista piirakkaa 200 asteessa n. puoli tuntia.
 5. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ja nauti esim. kaurapohjaisen vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera.

Muuta lisättävää ohjeisiin ei juuri olekaan. Paistovaiheessa oli mukavaa, että piirakka ei palanut ollenkaan reunoista. Minulla on sellainen uuni, jossa reunoilla on aina tapana palaa, jos pohjataikinaa on paineltu vuoan reunoille. Tässä piirakassa mustikkatäyte kupli lupaavasti, mutta ei tosiaan palanut tippaakaan. Isoin ja pelottavin yllätys oli se, että piirakka tuli täysin hyllyvänä uunista, se ei siis ollut kiinteytynyt lainkaan. Ajattelin, että ehkä se hyytyy jäähtyessään, ja niin todella kävi, mikä näkyy hyvin alla olevassa kuvassakin. Piirakka ei jäänyt yhtään valuvaksi, vaan oli juuri sopivan kiinteä säilyttäen silti mehevyytensä.

mustikkapiirakka 2

Vieraat kehuivat piirakkaa, ja erityisesti lasten kommentit olivat ihania:

 • Lapsi: Nyt mä haluun mustikkapiirakkaa.
 • Minä: Leikataan sulle vähän pienempi pala siltä varalta, että sä et tykkääkään tästä.
 • Lapsi: Se näyttää kyl tosi hyvältä.
 • Minä: No kiva! Toivotaan, että myös maistuu hyvältä.
 • Lapsi: Joo.

Myöhemmin, kun suurin osa palasta oli syöty:

 • Minä: No onkse hyvää?
 • Lapsi: Joo, tosi hyvää [hymyilee leveästi ja jatkaa syömistä tyytyväisenä].

Ja kaikkihan tietävät, että lapsia on usein vaikein miellyttää minkäänlaisilla ”erikoisilla” leipomuksilla. Tästä piirakasta ei tee erikoista itse vegaanisuus, vaan taikinan rasvattomuus. En taida koskaan lakata ihmettelemästä sitä, kuinka meheviä ja maistuvia erilaisista leipomuksista tulee ilman rasvaa. Rasvan voi niin menestyksekkäästi korvata hedelmäsoseella, että melkein mitä vain voi leipoa ilman rasvaa. Kaikkien terveydellisten hyötyjen lisäksi on upeaa, että ei tarvitse läträtä öljyjen kanssa ja tiskata koko pesuveden sottaavia rasvaisia kulhoja!

mustikkapiirakka 3

2 vastausta artikkeliin “Helppo mustikkapiirakka (vegaaninen)

 1. On tosiaankin mehevän näköistä mustikkapiirakkaa ja lasten suustahan se totuus tulee! Itsekin tykkään marjapiirakoista ja mustikkainen kuuluu ihan ykkössuosikkeihin. Minulla ei kylläkään ole kaapissa kaurajauhoa, onko se välttämätöntä vai voisiko käyttää hiutaleita? Kai niitä voisi huonolla monitoimikoneellakin tai huhmaressa hienontaa, jos ainoastaan jauho käy. Jos käyttäisi vaikka ruisjauhoa tai spelttiä kaurajauhon sijasta, maku on tietenkin erilainen (lieneekö hyväkään?) ja rakennekin varmaan toisenlainen. Mitä arvelet?

  Tykkää

  1. Marjapiirakat ovat tosiaan ihania; taidan alkaa itsekin tehdä niitä vielä useammin, koska vegaanisten piirakoiden teko onkin helppoa (toisin kuin vielä joskus luulin). :)

   En ole koskaan ostanut valmista kaurajauhoa, vaan juurikin jauhanut sen itse kaurahiutaleista. Uskon, että onnistuu kokonaisilla hiutaleillakin, rakenteesta vain tulee vähän erilainen. Speltillä ja ruisjauholla onnistuu varmasti myös, mutta niiden vaikutus makuun on suurempi kuin kaurahiutaleilla. Toisaalta ainakin ruis voi sopia hyvin yhteen mustikan kanssa. Olen itse alkanut käyttää kaurajauhoja valkoisen vehnäjauhon tilalla; täysjyvävehnä ja kaura yhdessä luovat hyvän ja terveellisen kokonaisuuden ilman että leipomukseen tulee liikaa terveysherkun tuntua. Mutta veikkaan, että vastaavanlaiset piirakat tulevat syödyksi, vaikka käyttäisi mitä tahansa jauhoja. :D

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s