Harmaiden hiusten värjääminen ruskeiksi hennalla / kasvivärillä / Khadi-kasvihiusvärillä

Esittelin aiemmin harmaita tai oikeammin valkoisia hiuksiani ja pohdin nuorena harmaantumista. Olen huomannut monen muunkin pähkäilevän, mitä tekisi harmaiden hiustensa kanssa. Blogiin on tultu mm. tällaisilla hiusaiheisilla hauilla:

  • harmaat hiukset
  • harmaat hiukset muotia
  • henna hiusväri harmaisiin hiuksiin
  • pigmentti hiuksissa
  • hiuksen harmaantuminen
  • vanhana valkoiset hiukset
  • kastanjanruskeat hiukset 7.7
  • harmaat hiukset alle 30
  • vaalea sävyte harmaantuville hiuksille
  • meridiaanit hiusten harmaantuminen
  • hiusten muuttuminen valkoisiksi
  • melaniini harmaantuminen
  • hiusten harmaantuminen pelosta
  • ruskean tukan harmaantuminen
  • oma hiusväri

Hiusaiheisia hakuja siis riittää. Minusta on ollut mukava huomata, että kohtalotovereita on niin paljon.

Pohdin aiemmassa hiuskirjoituksessa mahdollista hiusten värjäämistä luonnonvärillä eli kasvivärillä. Viikko sitten toteutin aikeeni: värjäsin osan hiuksistani Khadi Light Brown -nimisellä kasvivärillä eli vaaleanruskealla Khadilla, ja kerron tässä kirjoituksessa värjäyskokemuksesta, lopputuloksesta, värin pysyvyydestä ja yleisistä fiiliksistä kasvivärin suhteen.

Khadi Light Brown eli vaaleanruskea Khadi. Kuvassa sama tuote, toisessa vanha ja toisessa uusi pakkausdesign.
Khadi Light Brown eli vaaleanruskea Khadi. Kuvassa sama tuote, toisessa vanha ja toisessa uusi pakkausdesign.

Lähtötilanteeni

Pidän omista ruskeista hiuksistani enkä halua värjätä niitä, mutta valkoisia hiuksia on vuosi vuodelta enemmän. Valkoiset hiukseni sijaitsevat pääni alimmissa ja sisimmissä hiuskerroksissa. Juuri siitä syystä hiusteni yleisilme päältä katsottuna on ruskea, vaikka alla on paljon valkoisia hiuksia.

Arvioin, että 2/3 hiuksistani on ruskeita ja 1/3 valkoisia, ja päätin jakaa hiukseni osiin niin hyvin kuin mahdollista ja värjätä vain valkoiset, alimmat kerrokset. En halunnut missään nimessä käyttää tavallisia hiusvärejä, jotka ovat täynnä ärsyttäviä kemikaaleja ja jotka ovat vahingollisia hiuksille.

En myöskään halunnut joutua värjäyskierteeseen mahdollisen juurikasvun takia (siltä varalta, ettei väri istuisi täydellisesti omiin hiuksiini), ja tiesin, ettei niin käy, kun värjään vain alimpia hiuksia.

Värin valinnasta

Kun puhutaan kasviväreistä, puhutaan lähinnä hennasta (punainen) ja indigosta (sininen). Henna tunnetaan paremmin, ja joillekin henna on synonyymi kasvivärille. Toiset taas luulevat, että hennalla/hennapohjaisilla väreillä saadaan aikaiseksi vain punaisia sävyjä. Omissa ruskeissa hiuksissani ei ole aavistustakaan punaista, ja minun kohdallani oleellista onkin hiusten värjääminen ruskeiksi, ei punaruskeiksi.

Tiesin, että kaupat myyvät kasvivärejä, joilla saa aikaan useita ruskean sävyjä. Valitsin kaikista väreistä juuri Khadin vaaleanruskean, koska punaisuus ei kuulu siihen väriin toisin kuin esim. moniin kastanjanruskeisiin. Lisäksi valitsemassani värissä on amlaa, jolla saadaan aikaan kylmemmän sävyistä ruskeaa.

Moni sitä paitsi arvioi oman hiusvärinsä todellista tummemmaksi, joten on aina turvallisempaa valita vähän vaaleampi kuin liian tumma väri varsinkin kasvivärin kohdalla, koska se ei muutenkaan pysty vaalentamaan hiuksia. Omien hiusteni väri on lähempänä keskiruskeaa kuin vaaleanruskeaa, mutta kesällä aurinko tekee niistä vaaleammat (joskin ne tummenevat heti syksyn tullen samaa tahtia kuin ihon rusketus katoaa).

Valitsemani Khadi-värin ainesosat (INCI) kokonaisuudessaan: Indigofera Tinctoria (Indigo), Lawsonia Inermis (Henna), Emblica Officinalis (Amla), Eclipta Alba (Bhringaraj), Azadirachta Indica (Neem).

Onko väri pysyvä vai kuluuko/peseytyykö se pois?

Minulla oli joskus teininä hiuksissani sellainen hennapohjainen tummanruskea väri, joka peseytyi pois alle kymmenessä pesussa (juuri niin kuin väripaketti lupasikin). Kun hiukset huuhteli shampoopesun jälkeen, hiuksista lähtevä sävy värjäsi veden erittäin voimakkaan ruskeaksi. Oli siis päivänselvää, että väri ei kulunut, vaan nimenomaan peseytyi pois hiuksista. Mitään sävyä ei jäänyt päähän.

Tämän kokemuksen jäljiltä en tiennyt, ovatko nykyisin kaupoissa myytävät kasvivärit lähempänä sävytettä vai kestoväriä. Niinpä googlasin asian ja sain selville seuraavaa:

Kasvivärit ovat pääsääntöisesti täysiä kestovärejä. Cassia ja katam liukuvat hiuksista pois, hennan saa poistettua tiettyyn pisteeseen asti värinpoistolla (ei, kerrostetun hennan jälkeen platinablondiin ei ole helpolla paluuta) ja indigo on lähes ikuinen (värinpoiston lopputulos on parhaimmillaan vaaleanvihreä). Jos aloitat kasvivärjäyksen niin kannattaa olettaa että tulos on pysyvä eikä sitä saa pois kuin värjäämällä tummempaa päälle tai kasvattamalla värjätty osuus kokonaan pois. (Lähde: juurikasvu.org)

Niinpä päätin olettaa, että väritulos on todellakin pysyvä menneistä kokemuksistani huolimatta. Olin oikeastaan hyvin iloinen luvatusta pysyvyydestä, sillä halusin peittää valkoiset hiukseni, ja ajattelin, että vaikka väri ei olisikaan ihan täydellinen eikä peseytyisi pois, tulos ei voisi olla kamala, koska en koske värillä hiusteni päällimmäisiin kerroksiin.

Ostamani Khadi-kasvivärin ohjeissa ei myöskään sanota tuotteen olevan sävyte, vaan päinvastoin paketissa lukee heti tuotteen nimen ja värin jälkeen ”long lasting colour”. Ei siis muuta kuin värjäämään!

Värjäyskokemus

Khadi-värit eivät ole valmiiksi sekoitettuja, mikä tarkoittaa, että paketissa olevaan jauhoseokseen lisätään itse vesi. Koko touhu alkoi heti arveluttaa, kun jauho paljastui vihreäksi. Mielestäni se myös haisi ensin pahalta, mutta muuttui pian ruohon, hyvin ”kasvimaisen” hajuiseksi.

Paketin värjäysohjeet:

Sekoita jauhe lämpimään (50-asteiseen) veteen ja levitä se lämpimänä pestyihin, pyyhekuiviin hiuksiin. Käytä pakkauksessa olevaa värjäyshuppua ja kääri päälle pyyhe. Anna vaikuttaa puolesta tunnista kahteen tuntiin. Mitä pitempi vaikutusaika, sitä syvempi ja voimakkaampi värjäystulos. Huuhtele väri hiuksista huolellisesti, mutta shampoopese hiukset aikaisintaan 24 tunnin kuluttua värjäyksestä.

Paketin sisällä olevassa vihkosessa on lisää ohjeita. Siellä kerrotaan mm. että

  • väri on luonnollinen, kemikaaliton ja tarkasti testattu
  • yli 50-asteinen vesi tuo värin punaisuutta esiin
  • väri voi olla hyvin sottaavaa, eikä sitä saa välttämättä millään pois vaatteista
  • väri ei saa kylmettyä eikä kuivua missään vaiheessa
  • väri voi tummentua hiuksissa päivän sisällä värjäyksestä
  • vaaleat tai harmaat hiukset olisi hyvä värjätä ensin toisella Khadi-värillä, koska paljon indigoa sisältävät värit saattavat tehdä harmaista hiuksista vihertävät

Niinpä varoin lisäämästä jauheeseen vähänkään liian kuumaa vettä ja varauduin ei-haluttuun väritulokseen valkoisten hiusten kohdalla. Värjättävien hiusten joukossa oli toki myös paljon ruskeita hiuksia, vaikka jaoin hiukset huolellisesti osiin. Huomioitavaa on, ettei tarkkaa vesimäärää annettu missään.

Lisäsin vettä pikkuhiljaa sekoittelun lomassa varoen, ettei tahnasta tule liian juoksevaa. Itse värjäysprosessi oli sottainen kohtuullisen kokemattomalle värjääjälle, mutta väri tuntui lähtevän helposti pois kylpyhuoneen eri pinnoilta. Hiukseni ovat niin sileät ja käsittelemättömät, että niissä ei menneisyydessä monikaan sävyte ole kovin kauaa pysynyt, joten annoin värin vaikuttaa täydet kaksi tuntia.

Lopputulos

Tältä hiukseni näyttivät ja näyttävät yhä (juuri niin kuin tarkoitus olikin) päältä katsottuna, eli värjäämättöminä:

Vaikka kaikissa kuvissa on sama, oma ruskea värini, valon määrä ja laatu vaikuttavat hiukan siihen, minkä sävyisiltä hiukseni näyttävät. Juuri näille ruskeille hiuksille en halunnut tehdä mitään, ja olinkin sitonut ne korkealle ylös ennen kuin aloin värjätä alimpia kerroksia. Ja ne alimmat kerrokset halusin värjätä, koska ne näyttivät tältä:

Näistä alimmista kerroksista tuli värjättyinä tällaiset:

Harmaita on näkyvästi vähemmän, punaisuutta ei ole ollenkaan omaan ruskeaan sävyyni nähden ja lopputulos on hyvin luonnollinen.

Yleiset fiilikset plussineen ja miinuksineen

Alkuun suorastaan hihkuin lopputuloksen onnistuneisuutta, koska luonnollisuus on minulle hyvin tärkeää ja siedän kyllä yksittäisiä harmaita, kunhan niitä ei olisi niin näkyvästi ja tukuittain.

Olin kuitenkin havaitsevinani jo ensimmäisen shampoopesun jälkeen, ettei väri ollut enää yhtä peittävä. Väriä ei kuitenkaan peseytynyt pois suihkussa aivan niin kuin ei pitänytkään. Toinen shampoopesu paljasti, että väri todella tuntuu kuluvan pois. En ottanut yllä olevia kuvia heti värjäämisen jälkeen, eli jo niissä väriä on hieman vähemmän kuin ihan aluksi. Nyt harmaita tuntuu olevan vielä hitusen enemmän.

Pian tiedän, kuluuko väri kokonaan pois ennätysajassa. Vaikka erilaiset sävytteet eivät ole ennenkään pysyneet hiuksissani kauaa, ovat jotkin niistä silti pysyneet moitteettomina vajaat pari kuukautta, ja ne ovatkin sävytteitä Khadin ollessa kestoväri.

Khadi-kasvivärin plussat

  • ei vaurioita hiuksia mitenkään, vaan päinvastoin hoitaa ja tuo kiiltoa
  • ei ärsytä päänahkaa ollenkaan (joku muu voi totta kai olla allerginen kasvivärin kasveille)
  • jos ei värjää kaikkia hiuksia, vaan vain osan, jauhe riittää moneen värjäykseen; itse käytin reilun kolmanneksen paketista ja värjäyksen hinnaksi tuli täten 3 – 4 euroa
  • jauhe pysyy tuoreena, koska pussissa ei ole valmista seosta, joka alkaa pilaantua heti ensimmäisen avauksen jälkeen
  • tulos on luonnollinen, ja ruskeahiuksisen on vaikea voida ”pilata” hiuksiaan värillä, ts. tuloksesta tulee ennemminkin valju tai huomaamaton kuin liian tumma
  • väri luultavasti pysyy paremmin erittäin vaurioituneissa ja kuivissa hiuksissa (mikäli sitä voi siinä tilanteessa pitää plussana)
  • väitteet sottaavuudesta olivat ylimitoitettuja; väritahrojen pesemiseen esim. lavuaarista ei olisi tarvinnut edes pesuainetta saati mitään vahvoja liuottimia, vaan kaikki irtosi pelkällä vedellä

Khadi-kasvivärin miinukset

  • pitkä vaikutusaika (tosin kaikilla kasviväreillä on)
  • värin pysyvyys mahdollisesti heikohko

Toivottavasti tästä kirjoituksesta on iloa niille sadoille ihmisille, jotka pohtivat harmaidensa värjäämistä kasvivärillä. Jakakaa ihmeessä myös omia kokemuksianne, jos sille päälle satutte! Palaan luultavasti värjäysasioihin vielä monesti tulevaisuudessa.

*

Kirjoitus päivitetty kokonaisuudessaan 24.4.2019.

12 vastausta artikkeliin “Harmaiden hiusten värjääminen ruskeiksi hennalla / kasvivärillä / Khadi-kasvihiusvärillä

  1. Tosi hieno tulos! Toivottavasti väri pysyisi! Voikohan silti olla, että värjäämättömät hiuksesi ovat niin vahvat ja hyväkuntoiset, ettei väri silti pysy niin hyvin kuin huonokuntoisemmissa hiuksissa, vaikka onkin kestoväri? Toisaalta luulisi, että harmaat hiukset ovat juuri karkeat ja karheat, jolloin voisi ajatella, että niitä olisikin suhteellisen helppo värjätä. Onkohan kasviväreissä sama periaate, että väri ”tunkeutuu hiuksen sisään”? Koska jos ei tunkeudu sisään, niin ehkä tosiaan kuluu helposti pois? Entä mitäs vinkkejä blondaajalle, joka hakee 2-4 asteen vaalennusta? Ei taida olla vetyperoksidin voittanutta tähän probleemaan :)

    Tykkää

    1. Voi, kiitos. :) Olisi kyllä niin toivottavaa, että väri pysyisi!

      Niin, tuo on kyllä tosi kummaa, että juuri valkoinen/harmaa hius, jonka luulisi imevän väriä hulluna, ei sitä jostain syystä imisikään. Olen lukenut tuosta kasvivärin tunkeutumisesta hiukseen sen verran sekalaista tietoa, että varmaa vastausta en tiedä. Juurikasvu.orgin mukaan henna ja varsinkin indigo imeytyvät niin syvälle, että niitä ei saa pois millään! Minun kohdallani on vaikea kuvitella, että asia olisi niin. Samalla kasvivärit kuitenkin todella ovat hoitavia (se tuntuu olevan muutakin kuin vain mainospuhetta), joten eivät ne ainakaan mitenkään väkivaltaisesti tunkeudu hiukseen. :)

      Vaalennus on tosiaan ainut, mihin kasviväreillä ei pysty. On olemassa cassiaa, neutraalihennaa, jolla hoidetaan ja kirkastetaan (vaaleita) hiuksia ilman hiusten värjäystä. Vaaleammiksi hiuksia ei kuitenkaan saa. Harmi kyllä, että blondatessa joutuu turvautumaan kovimpiin kemikaaleihin!

      Tykkää

  2. Ai niin ja piti vielä mainita kommentti; olikohan käyttämäsi määrä, reilu kolmannes, riittävä? Voisiko väristä tulla pysyvämpi, jos väriä olisi ollut värjäysvaiheessa enemmän, mitä mieltä olet?

    Tykkää

    1. Tätä mietin itsekin sen verran, että värjäsin ohimoilla olevat alimmat hiukset uudelleen reilulla värimäärällä. Koska ensimmäinen värjäyskerta oli osoittanut sen, että kaikki väriläiskät irtoavat helposti eri pinnoilta ja myös iholta, uskalsin laittaa väriä oikein reilusti otsaan asti. Taas annoin värin vaikuttaa pari tuntia (joidenkin lähteiden mukaan värin voisi antaa vaikuttaa vieläkin kauemmin). Väristä tuli vahvempi ja myös punaisempi, mikä ei ollut toiveenani, mutta väri näyttää taaskin alkavan kulua aika nopeasti pois. Koska väristä tuli ohimoilla punaisempi, nyt kuluessaan ja haaletessaan väri tuntuu menevän porkkanaisen oranssiin päin! Sellainen väri ei sovi minun väreihini ja ihotyyppiini ollenkaan ja olisikin varmasti ihan kamala väri minulle, jos se näkyisi kunnolla ja hiukset olisivat kauttaaltaan sen väriset. Alimpia kerroksia värjätessä on se ihana etu, että vaikka hiuksista tulisi minkä väriset, ne näkyvät vain tietyissä kulmissa hiusten yleisilmeen ollessa yhä ruskea. Mutta ei vaaleanruskealla värillä silti pitäisi voida tulla näin punaista/oranssia värjäystulosta!

      Eli lyhyesti sanottuna ei vaikuta siltä, että reilummalla värimäärällä saisi mieluisamman ja pysyvämmän lopputuloksen. Saa nähdä, mitä kaikkea vielä keksin/joudun kokeilemaan! :)

      Tykkää

  3. Khadi on mielestäni loistava väri.Minulla harmaita myös ja tukkani ruskea oisko keskiruskea.Pesin hiukset ensin savella jota suositellaan ja sitten väri päähän ja annoin vaikuttaa monta tuntia,lopputulos harmaat peitossa ja väri on pysynyt neljä kuukautta tosin on väri kulunut ja siksi olenkin netissä etsimässä mistä saisi Khadia sitä tummanruskeaa,mutta joka paikasta loppu.Kokeile uudestaan ja pidä kauemmin ja apulainenkin olisi hyvä olla.Värikylläistä päivää.

    Tykkää

    1. Mukava kuulla toisen kokemuksista juuri samasta väristä. :)

      Minäkin olin syväpuhdistanut hiukseni ennen värjäystä, ja ohimot olen nyt värjännyt kahdesti (molemmilla kerroilla vaikutusaika oli 2 tuntia). Alimpiin hiuksiin voin hyvinkin kokeilla uudestaan ja pitää väriä päässä kauemmin, niistä kun tuli ensimmäiselläkin kerralla hyvät. Ohimoilla ongelmana ei kuitenkaan ole värin pysyvyys, vaan se, että värjäystuloksesta tulee oranssi/punainen. Varsinkin toisella värjäyskerralla käytin paljon väriä, mutta hiuksista ei tulleet ruskeat, vaan punaisuus korkeintaan kirkastui.

      Hyvä tietää, että väri kuluu joka tapauksessa, vaikka pysyisikin ensin päässä pitkään. Hienoa, että väri on toiminut sinulla!

      Tykkää

  4. Kiitos vinkistä sain värin ja aloitan nyt tekemään sekoituksen vaaleasta ja tummasta khadista.

    Tykkää

    1. Kiva, että löysit mieleiset värit! Tuo värien sekoittaminen onkin hyvä idea ja voi hyvin tulla minullekin eteen; täydellistä väriä kun ei välttämättä muuten löydy. Onneksi kasviväreillä kikkailu voi olla aika hauskaa puuhaa. :)

      Tykkää

  5. Kasviväreillä pysyvyyden vaikuttaa oleellisesti kerrostus, eli mitä useammin värjäät, sen tiukemmin se pysyy. Samoin vaikutusaika pidentää kestoa, kasvivärin voi antaa vaikuttaa vaikka 12h, jos aikaa on. Yleensä sellainen 4-6h on sopiva aika, kahdessa tunnissa väri ei vielä välttämättä tartu kunnolla. Tuohon sävyn lämpimyyteen voi olla hankala vaikuttaa, yleensä kasviväreillä on taipumus punaisen pigmentin vuoksi tehdä hiuksista lämpimän sävyiset.

    Tykkää

    1. Kiitos vinkeistä! Vähän ihmettelen sitä, että kasviväripaketeissa lukevat ohjeet ovat usein miltei vastakkaisia niille, mitä jotkut käyttäjät sanovat. Esim. pelkkään hennaan kehotetaan lähes aina sekoittamaan kiehuvaa/kuumaa vettä, kun taas toiset sanovat, että juuri liian kuuma vesi ”tappaa” hennan. Samaten annetut vaikutusajat vaihtelevat paljonkin. Viimeisimmällä värjäyskerralla (josta kirjoitan pian blogiin) annoin yhden tietyn värin vaikuttaa lähes neljä tuntia, eikä hiuksiin jäänyt edes pientä aavistusta mistään väristä! Tuntien työ meni ihan hukkaan. Tähän mennessä ainut oikeasti värjäävä väri on ollut juurikin Khadin kasviväri. Olen kyllä varma, että toimivia kasvivärejä on pilvin pimein; olen vain jostain syystä sattunut itse kokeilemaan nyt jo paria, joista ei jäänyt hiuksiin mitään väriä/sävyä (harmaanpeittävyydestä puhumattakaan!).

      Tykkää

  6. Khadi päässä kirjoitan tätä. Kerran vai kaksi olen aiemmin laittanut etuosan harmaisiin, joihin itse on helpompi laittaa. Pysyvyys ei ehkä niin hyvä kuin pelkällä hennalla, mutta tahnan koostumus on mukava. Ehkä olen laittanut liian kuumaan veteen, hennan aina laitan ihan kiehuvaan, ja punaista on tullut. Saunan lämmössä toimii ainakin henna parhaiten, varmaan tämäkin. Sauna on nytkin lämpiämässä.

    Tykkää

    1. Kiva, että ehdit kommentoimaan värjäyksen lomassa; toivotaan, että tuloksesta tulee kaikin päin mieleinen. :)

      Totta, Khadissa on kyllä mukavan samettinen koostumus verrattuna moniin muihin rakeisiin kasvivärimönjiin.

      Eri kasvivärikirjoitusteni kommenttien perusteella lämpö tosiaan auttaa värin voimistamisessa ja/tai pysyvyydessä, mutta itse varon liikoja lämpöjä punaisuuden välttämiseksi. Mutta niille, jotka haluavat pelkkää punaista sävyä tai punaruskeaa, saunomiset ja vastaavat lienevät oikein hyvä idea. :)

      Tykkää

Jätä kommentti