Chocolate chip cookies kahdella tavalla (vegaaninen)

chocolate chip cookies

Työskenneltyäni USA:ssa vuosia sitten ja palattuani kotiin jäin kaipaamaan aitoja, amerikkalaistyyppisiä keksejä. Ne ovat ensinnäkin hyvin kookkaita ja toisekseen makeita, meheviä, suklaisia (jos se on tarkoitus) ja erittäin rasvaisia. Kaloreita niissä on enemmän kuin osaisi kuvitella; USA:ssa pitämääni päiväkirjaan olin kerran kirjoittanut, että syömällä viisi ”amerikkalaista” keksiä eikä mitään muuta koko päivänä saisi vajaa 2200 kaloria. Tuo lukema puhukoon puolestaan. (Minä en muuten koskaan menneisyydessäkään laskenut kaloreita kummemmin, enkä varsinkaan nykyään edes halua tietää, paljonko esim. yhdessä Oreo-keksissä on kaloreita, mutta etenkin USA:ssa katsoin joskus kalorit uteliaisuudesta. Ne paljastuivat aina paljon huikeammiksi kuin oma arvaukseni.)

Kun olin laihtunut USA:ssa lihomani kilot, aloin etsiä reseptiä, jolla saisi leivottua mahdollisimman aitoja amerikkalaistyyppisiä keksejä. Paras löytyi Kotiliedestä:

Taikina

 • 150 g margariinia
 • 1 1/4 dl sokeria
 • 1 1/4 dl fariinisokeria
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 1 kananmuna
 • 3 1/4 dl vehnäjauhoja
 • 1/2 tl leivinjauhetta
 • 1/2 tl soodaa
 • 1/2 tl suolaa
 • 2 3/4 dl pieniksi paloiteltua taloussuklaata
 1. Vatkaa pehmeä margariini, sokeri, fariinisokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon kananmuna. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda ja suola keskenään ja lisää joukkoon parissa erässä. Lisää lopuksi suklaapalat.
 2. Vuoraa leivinpelti leivinpaperilla, nostele ruokalusikalla taikinasta nokareita pellille. Paista noin 200 asteessa 10-12 minuuttia tai kunnes suklaan pilkuttamat kakkuset ovat kauniin vaaleanruskeita ja kypsiä myös pohjasta.

Leivoin Kotilieden ohjeella lukemattomia eriä keksejä, ja tein niistä vielä herkullisempia korvaamalla taloussuklaan silloisilla lempisuklaillani (suklaapatukoilla ja yleensäkin maitosuklaalla).

Kaksi tapaa valmistaa samaiset keksit vegaanisina

1. Käytä kasvirasvaa ja korvaa kananmuna yhdellä banaanilla. Siinä se! Maku, koostumus ja koko elämys ovat tällöin hyvin samanlaisia kuin alkuperäisessä ohjeessa. Itse asiassa banaani tekee kekseistä vielä parempia kuin kananmuna, jolla on tässä reseptissä vain aineksia sitova vaikutus.

Vain hieman muunneltu versio. Näistä jätin suklaankin pois.
Vain hieman muunneltu versio. Näistä jätin suklaankin pois.

2. Tärkkelysfilosofian mukainen leivonta, joka vaatii reilusti enemmän muuntelua ja vaikuttaa siten tuntuvasti myös ulkonäköön, rakenteeseen ja makuun. Muutos ei kuitenkaan haittaa, jos kekseistä tulee erilaisuudesta huolimatta silti hyviä. Näin resepti muuttui:

Taikina

 • 2 dl haluamaasi hedelmäsosetta
 • 1 dl intiaanisokeria
 • 1/4 dl stevia-erytritolisekoitusta
 • 1 tl vaniljajauhetta tai -uutetta
 • 3 1/4 dl jauhosekoitusta (täysjyvävehnää, kaurajauhoja tai -leseitä tms.)
 • 1/2 tl leivinjauhetta
 • 1/2 tl soodaa
 • (ripaus suolaa)
 • 1 dl pieniksi paloiteltua tummaa suklaata

chocolate chip cookies 2

Korvasin rasvan hedelmäsoseella. Käytin luumusosetta, mistä tulee suklaakeksille sopiva tumma väri. Keksit jäävät paljon vaaleammiksi monilla muilla hedelmäsoseilla ja mausta voi tulla neutraalimpi. 150 g margariinia voisi olla noin 1,5 dl sosetta, mutta onkin kaksi desiä, koska kananmuna (jonka olisin korvannut banaanilla tai hedelmäsoseella) on mukana tässä määrässä. Käytin tässä postauksessa esittelemääni erytritolia, koska yritän hiljalleen saada paketin tyhjäksi. Neljäsosadesi ei ollut liikaa tämän kokoisessa taikinassa aiheuttaakseen pahan olon (kun kaikkia keksejä ei syödä kerralla). Pienensin makeutuksen määrää, koska tiesin soseen tuovan myös makeutta kosteuden lisäksi.

Kun korvasin aineita, huomasin, miten järjettömästi alkuperäisessä ohjeessa onkaan sokeria ja suklaata; olin jo pilkkonut ison osan suklaalevystä ja kun laitoin palat desimittaan, paloja riitti vain yhteen desiin. Silloin alkuperäisen reseptin lähes 3 dl suklaata alkoi tuntua hurjalta määrältä. Niinpä käytin siis vain desin verran suklaata, ja kuten alla näkyy, jo se määrä riitti tekemään kekseistä hyvin suklaisia.

chocolate chip cookies 3

Kekseistä tuli meheviä ja makeita, mitään terveysherkun tuntua niissä ei ollut. Kaikki maistelijat olivat otettuja, ja keksit loppuivat nopeasti. Tuntuu aina yhtä jännältä, että rasvattomasta leipomisesta seuraa niin hyviä tekeleitä. Rasva on niin kiistaton osa leivontaa, että luulisi, ettei ilman sitä voi leipoa yhtään mitään. Silti tärkkelysleipomuksista tulee aina meheviä, ja ”kuiva” on viimeinen sana, jolla niitä voisi kuvata. Mehevyys ja rasvaisuus ovat kaksi ihan eri asiaa, vaikka perinteisessä leivonnassa mehevyys usein saavutetaan rasvan avulla. Kun käyttää leivinpaperia, rasvaa ei tarvita edes voiteluun, vaan kaikki piirakat, keksit ja kakut irtoavat pohjista ihanteellisesti. How cool is that?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.