Välimeren ruokavalio, mikä vitsi!

ruokaa

Vihdoin pystyn esittelemään täällä Kreikassa syömiäni ruokia! Tajusin, että voin kirjoittaa ruoasta vasta loman loppupuolella, jotta jotain esiteltävää ylipäänsä olisi.

Välimeren ruokavaliolla on erinomainen maine terveellisenä tapana syödä. Kyseisessä ruokavaliossa syödään runsaasti kasviksia, kalaa, oliiviöljyä, pähkinöitä, kokojyväviljaa ja hedelmiä lihan näytellessä sivuosaa.

Wikipedian mukaan Italiassa ja Kreikassa ei enää syödä yhtä välimerellisesti kuin ennen, mutta Kreikan saaristossa välimerellinen ruoka on arvossaan ja sitä syödään yleisesti. Kunpa voisin olla samaa mieltä! Loppujen lopuksi täällä on ollut aika rankkaa olla vegaani, ja olen joutunut nälissäni syömään makeita herkkuja (vegaanisia sentään), koska ruoka-annokset ovat olleet nälkääni liian pieniä.

Jouduin tekemään kovasti töitä, että sain edes näin monipuolisia annoksia kuin mitä nyt esittelen, mutta todellisuudessa yritin vielä paljon enemmän. Kun menusta löytyi sopiva ruoka ja vesi oli jo herahtanut kielelle, sain aina saman vastauksen tarjoilijalta: ”We don’t have it.” Näin kävi kolme kertaa riisillä täytettyjen tomaattien ja paprikoiden kanssa.

Viime Kreikan-reissulla söin täytettyjä kasviksia useita kertoja, enkä ollut vielä silloin vegaani. Nyt kun olen, en saisi täältä helposti edes (lakto-ovo)kasvisruokaa saati vegaanista ruokaa. Yhdessä paikassa, missä täytettyjä kasviksia olisi ollut, ne oli tehty valmiiksi sekoittamalla täytteeseen juustoa, jolloin sitä ei tietenkään voinut enää jättää ruoasta pois. Niinpä sekin annos jäi tilaamatta.

ruokaa 5

Salaateissa ei tietenkään ole mitään vikaa, mikä näkyy kuvistakin. Pelkällä salaatilla ei kuitenkaan pärjää. Minun on ollut mahdotonta täyttyä useimmista täällä syömistäni ruoista. Pasta on ollut paras ystäväni. Kotona valmistaisin pastan täysjyväpastasta ja heittäisin sekaan paljon kasviksia, mutta täällä olen saanut iloita ylipäänsä siitä, että menusta löytyy spagettia tomaattikastikkeella. Olen vain pyytänyt jättämään kaiken lihan ja juuston pois annoksista.

Kun lomapäiviä oli muutamia takana, olin jo vähän epäuskoinen ruoan suhteen. Olenhan sentään Kreikassa, miksi täältä muka ei saa kasvisruokaa, ajattelin. Vian täytyy olla minussa; olen joko liian mielikuvitukseton tilauksissani tai sitten en vain tajua jotain. Mutta mitä enemmän tutkin menuja ja sain vastaukseksi ei oota, kävi selväksi, ettei vika ollut minussa. Täällä on hyvin vaikea saada mitään muuta vegaanista ruokaa kuin salaattia leivän kanssa tai pastaa tomaattikastikkeella.

Kreikkalaiseen salaattiin kuuluu tomaattia, kurkkua, vihreää paprikaa, sipulia, oliiveja ja fetaa. Onneksi joka ravintolassa on tarjolla pelkkä tomaatti-kurkkusalaatti (mukana on usein myös paprikaa), niin jokaisen ruoan tilaamisen ei tarvitse perustua siihen, mitä kaikkea annoksesta tulee jättää pois. Muita yleisimpiä kasviksia täällä ovat ehdottomasti munakoiso ja kesäkurpitsa. Näistä luulisi saavan mitä maittavimpia kasvismuonia. Missä vika?

Mitä kreikkalaiset todellisuudessa syövät?

Seurasin tarkkaan muiden ruokavalintoja, erityisesti paikallisten. Päätin selvittää, minkälainen tämä yksi maailman terveellisimmistä ruokavaliosta on, ja miksi minä en onnistu saamaan upeimpia (lue: oikein minkäänlaisia) kasvisruokia eteeni.

Näitä ruokia kreikkalaiset syövät enemmän kuin mitään muuta:

 • Souvlaki

souvlaki

Jos kuvat eivät kerro tarpeeksi, niin souvlaki on pitaleipään käärittyjä ranskalaisia perunoita ja porsaanlihaa muutaman kasviksen kera, jugurttikastikkeella kuorrutettuna. Mikä vegaanin unelma! Näin monien perheiden tilaavan kaikille perheenjäsenille souvlakit ja vielä erikseen ranskalaisia ja gyrosta (ks. alla).

Kaiken huippu myös tämän ruoan kohdalla on se, että viime Kreikan-matkalla sain kerran kasvissouvlakin; se olisi varmaan ollut täysin vegaaninen, kun kastikkeen olisi jättänyt pois. Täällä ei kuitenkaan näkynyt juuri mitään kasviksia souvlaki-kojujen ja -tiskien kohdalla, eikä kasvisvaihtoehtoa ollut tarjota.

 • Gyros

gyros

Gyros tarkoittaa lisää lihaa tai juustoa käärittynä leipään.

 • Juustot

Kaikki käy, mutta feta ja halloumi ovat yleisimpiä.

 • Tsatsiki (jugurttikastike)
 • Kala ja liha

Näitä on tarjolla ja paljon.

 • Ranskalaiset perunat ja valkoinen leipä eri muodoissaan
 • Piirakkataikinat (jauhoa, vettä ja PAAAALJON rasvaa)

Kutsutaan edellä mainittua ruokavaliota vaikkapa hieman päivitetyksi Välimeren ruokavalioksi tai luodaan kokonaan uusi termi: Lihaisa, juustolla ja jugurtilla kuorrutettu, lähes kasvikseton Välimeren ruokavalio. Ehkä Kreikan kriisillä ei sittenkään viitata talouteen, vaan ruokaan!

Mitä ruokaa minä söin?

Ensimmäisenä lomapäivänä mies tilasi lihapullat ja sai tällaisen annoksen:

ruokaa 2

Ilahduttavaa oli se, että 3/4 ruoasta oli vegaanista ruokaa. Jo ensimmäinen päivä osoitti, että ranskalaiset ovat iso osa kreikkalaista syömiskulttuuria, sanokoot matka- ja ruokaoppaat mitä tahansa. Niinpä minä tilasin useampana tulevana iltana salaatin kylkeen ranskalaisia, joita en kotioloissa syö oikeastaan koskaan.

Näin sain edes jotain syötävää, vaikken kyllä täyty ranskalaisistakaan. Vaikka ranskalaiset tehdään perunasta, niissä on niin paljon rasvaa, että keitetyillä perunoilla ja ranskalaisilla ei ole minusta paljonkaan yhteistä. Keitetyt perunat myös täyttävät vatsan pienellä kalorimäärällä. Ranskalaisia syödessä saa kyllä kaloreita, mutta nälkä ei lähde.

ruokaa 3

Yllä oleva pasta oli hyvinkin maistuvaa, mutta annos oli liian pieni. Ja tuo päällä oleva yrtti! Ajatella, että vaikka en itse ole mikään ammattikokki tai -leipuri, vaan erittäin keskinkertainen ruoanlaittaja, silti yksikään blogissa jakamani ruokakuva ei sisällä mitään noin nuhjuista yrttiä tai koristetta. Miten ravintolalla on varaa käyttää noin rupuista persiljaa (mikäli tuo kasa on persiljaa)?

ruokaa 4

Tämä kasviswrap oli yksi reissun parhaita ruokia. Pyysin jättämään juuston ja jugurttikastikkeen pois. Jäljelle jäi paistettua sipulia, paprikaa, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja herkkusieniä tortillassa. Pakolliset ranskalaiset kuuluivat ilman muuta ateriaan.

Vaelluseväät koostuivat aina leivästä, jonka päälle laitettiin tomaattia, kurkkua ja sipulia. Löysimme myös etikkakurkkuja yhdellä kauppareissulla. Voin/margariinin tilalla oli maapähkinävoita, jota laitan leivän päälle kotonakin.

Aamiaismuroja ja mysliä olen syönyt koko loman ajan veden kera. Voi että, miten kyllästynyt olen Corn flakes -hiutaleihin veden kanssa! t. Kauramaitoa kaipaava

taas ruokaa

Tämä on briami eli kasvispaistos. Luulisi, että juuri briamit olisivat tehneet ruokavalikoimasta suotuisamman vegaanille, mutta kappas vain, tätäkään ruokaa ei ollut missään muualla kuin yhdessä ravintolassa. Heilläkin annos oli vieraileva tähti, sain kuulla.

Kasvikset olivat niin pehmeitä, että mitään purtavaa ruoassa ei ollut, mutta maku oli hyvä (joskin annos oli taaskin liian pieni). Öljyn liiallinen määrä näkyy hyvin kuvasta. En kuitenkaan ole reissussa urputtanut rasvasta, koska olisin onnellinen mistä vain vegaanisesta ruoasta, jos sellaisia vain saisi.

Ne vähät kasvisruoat mitä täältä saa (usein alkupalalistalta), on kuorrutettu juustolla ja tarjotaan jugurttikastikkeen kera. Myös hinta tulee kalliiksi, jos/kun joutuisin tilaamaan monta alkupalaa, mutta kuten sanottu, monia ruokia ei ole valikoimissa ollenkaan, vaikka menu niin väittääkin.

Yksi ravintolakeskustelu kiteyttää kaiken: Tilasin ensin täytettyjä kasviksia. Niitä ei ollut. Sen jälkeen yritin tilata jotain punajuurisalaattia alkupalalistalta. Sitä ei ollut. Lopuksi ehdotin vihreitä papuja tomaattikastikkeella. Niitä ei ollut. Siinä vaiheessa tarjoilija sanoi: ”The question is whether you want meat or fish.” Argh, en kumpaakaan! Bring me some real food, for f*ck’s sake! Viimeistä en sanonut ääneen, vaan tilasin lopulta kiltisti alla olevan salaatin (siinä oli ehkä 20 kaloria) ja ranskalaiset, ja mietin, mitä söisin heti hotellille päästyämme.

taas ruokaa 5

Tällä pitäisi liikkuvan naisen pärjätä.
Tällä pitäisi liikkuvan naisen pärjätä.

Alla olevaan pastaan liittyy miellyttävin ruokatarina. Tarjoilija paljastui mukavaksi homomieheksi Ateenasta. Hän tuntui ymmärtävän kasvisruokavalion periaatteet hyvin, ja hänelle sana ”vegetarian” tarkoitti samaa kuin ”vegan”. Niin sen tulisikin olla, koska maitotuotteet ja kananmunat eivät tietenkään ole kasviksia.

Tahdoin kovasti jotain salaattia ruokaisampaa ja hän ehdotti, että tavalliseen tomaattikastikespagettiini lisättäisiin maissia ja herkkusieniä. Sehän sopi, ja tulos oli herkullinen! Maissikin maistui ihan toiselta kuin pakastemaissi. Vihdoin ruoka, joka piti nälän poissa jopa kuusi tuntia.

taas ruokaa 4

Voin kuvitella, että vegaanin unelmalomakohteet löytyvät eri puolilta Aasiaa, kun ruoasta puhutaan. Tällä kertaa ”välimerellisyys” ei tarkoittanut sitä mitä luulisi. Olen varma, että suurin syy hankaluudelle löytää kasvisruokaa on Neo Kliman pienuus. Skopelos Townissa on parempi valikoima niin ravintoloitten kuin markettienkin puolesta. Meillä ei ollut aikaa käydä Townissa jatkuvasti pitkien ja rankkojen vaelluspäivien vuoksi.

Loppuun se aito ”kreikkalainen ruoka”, jota täällä myydään lähes joka kaupassa ja jonka avulla olen elänyt: yhdysvaltalaiset Oreo-keksit, jotka sattuvat olemaan vegaanisia. Oreo-keksit ovat aivan ihana herkku, jollaista vegaani ei useinkaan saa. Suomessa vastaavia ovat Domino-keksit, jotka eivät ole vegaanisia.

Vaikka Oreot ovat koukuttavan hyviä, minua harmittaa, että olen syönyt hurjasti makeaa tällä reissulla suureksi osaksi vain siksi, että kunnollisen ruoan löytäminen on tehty niin uskomattoman vaikeaksi.

oreo

2 vastausta artikkeliin “Välimeren ruokavalio, mikä vitsi!

 1. Tuntuu kyllä aika uskomattomalta kasvisvaihtoehtojen vähyys. Luulisi niillä leveysasteilla kypsyvän vaikka mitä herkkua vegaanille. Yksi syy lienee saaren sijainti, kuten arvelit, mutta varmaan myös ihmisten mieltymykset. Länsimainen (epäterveellinen) ruokavalio on ilmeisesti Kreikassakin syrjäyttänyt välimerellisen ainakin turistikohteissa. Ravintoloitsijat näyttävät luulevan, että kaikki turistit haluavat syödä siellä samaa mättöä kuin kotona.:(

  Tykkää

  1. Kasvisruokien puute on kyllä ihan hullua. Ja vaikka saarilla käy paljon turisteja, siellä on totta kai paljon myös paikallisia. Me kolusimme koko saaren, eli muutakin kuin turistikohderuokaa olisi pitänyt löytyä. Neo Klima oli muutenkin yksi vähiten turistisoituneista paikoista, sillä itse paikalla ei ollut juuri mitään tarjottavaa turistille. Todellinen action oli muualla. Neo Klima oli hyvä sijainti vaellusten kannalta. Myös turistirannat sijaitsivat muualla. Ja kun kerran paikallisetkin söivät souvlakia, gyrosta ja ranskalaisia, ja joka tarjoilija aloitti kertomalla, mitä lihoja heillä on tarjota, niin uskalsin päätellä, että kreikkalainen ruokavalio todella on muuttunut. Harmi vain, että muutos on niin hirvittävään suuntaan!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s