Kun oikea elämä vaihtuu tykkäyksiin ja selfieihin = Instagram

Tämä postaus sai alkunsa väitteestä, jonka olen kuullut kymmeniä kertoja:

Bloggaajan kannattaa olla aktiivinen sosiaalisessa mediassa, sillä siellä mahdolliset lukijatkin liikkuvat. Perusta blogillesi Facebook– ja Instagram-tili, jossa jaat uusia blogijuttuja ja muuta aihepiiriin liittyvää sisältöä. Ota haltuun myös Twitter ja Pinterest. (lähde: Me Naiset)

Useimmiten lukiessani saman värssyn jatkan vain elämääni niin kuin ennenkin, koska olen päättänyt aikaa sitten, että omalla blogillani on vain Facebook-sivut. Joskus kuitenkin käy niin, että samainen värssy jää vaivaamaan minua. Kuulun sellaiseen ikäryhmään, joka on hyvin aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Silloin kun värssy alkaa vaivata, huomaan tuntevani voimakasta ulkopuolisuuden ja erillisyyden tunnetta, koska some ei kiinnosta minua, ja muu maailma jaksaa jankata siitä, kuinka sen TULISI kiinnostaa minua. Suhtautumiseni someen ei kuitenkaan ole välinpitämätön, vaan pahimmillaan some on mielestäni salaliitto miljardien takomiseen ja kanava tekijänoikeuksien ja ihmisten yksityisyyden varastamiseen ja ihmisten aivopesuun. Salaliitto tai ei, en voi olla miettimättä, miksi kukaan (lue: äärimmäisen moni) haluaa käyttää niin paljon vapaa-aikaansa lukemattomiin sosiaalisen median palveluihin (ei suinkaan koske vain bloggaajia).

Instagram

Minulle tuntemattomin sosiaalisen median palvelu on Instagram. Nimen olen toki tiennyt, mutta palvelun tarkoitus on ollut minulle täysin epäselvä. Koska bloggaajia patistetaan jatkuvasti perustamaan profiili Instagramiin, päätin ottaa selvää, mistä palvelussa on kyse. Löysin yhden aivan erinomaisen kirjoituksen aiheesta:

Instagramin idea on melko hämmentävä itsessään: Siellä käyttäjät voivat lisätä kuvia, joita muut käyttäjät voivat kommentoida ja tykätä. Käytännössä käyttäjät siis jakavat kuvia itsestään, jotta muut voisivat arvioida niitä. Toki Instagramiin laitetaan myös kuvia esimerkiksi ruoista, mutta pääosa kuvavirrasta koostuu selfieistä. […] Pohdin usein Instagramia käyttäessäni, miksi sinne lisätään kuvia. Me siis lisäämme kuvia nettiin usein vailla minkäännäköistä tarkoitusta. Esimerkiksi 1980-luvulla nuoret eivät liimanneet kuvia koulujen seinille muiden arvioitaviksi. […] Instagramiin kuvien laittamiseen syntyy motivaatio kahdesta päätekijästä, joita ovat itsetunnon kasvattaminen ja halu olla suosittu. (lähde: Hyve)

Edellä mainitun Otto Rikan kirjoittaman tekstin luettuani Instagramin luonne avautui minulle kertarysäyksellä. City-lehden juttu Instagramista vahvistaa monet Rikan väitteet. Alla muutama lainaus jutusta:

Saatan tykätä joskus hyvännäköisten poikien kuvista vain siksi, että pojat ovat hyvännäköisiä. Tuttujen ja kavereiden kuvilta en vaadi mitään. (Nainen, 28 v.)

Nopea Instagram-selaus osoittaa, että suosituimmat kuvat Instagramissa esittävät kauniita kasvoja ja vartaloita sekä seksuaalisesti vihjailevia kuvia.

Se [Instagram] on pakoa arjesta ja itsen ympäröimistä kivoilla asioilla. Kyllä mä haen sieltä visuaalisesti miellyttävää ympäristöä itselleni. (Nainen, 31 v.)

Niinpä niin. Harmittaako minua nyt, etten ole innostunut somesta? No ei, päinvastoin, sehän on ihanaa! Voi että, miten onnellinen olen siitä, että minä haen ”visuaalisesti miellyttävää ympäristöä” metsäretkiltä, matkoilta ja yleensäkin luonnosta, en virtuaalitodellisuudesta. No no, enhän minä tiedä, kuinka paljon jutun 31-vuotias nainen hengaa tosielämässä, ties vaikka kuinka paljon. Silti on aivan kiistaton totuus, että some vie hyvin monilta ihmisiltä tuntikausia aikaa jokaikinen päivä, ja ne tunnit ovat aina pois jostain muusta. Jostain todellisemmasta ja tärkeämmästä. Kuka miettii kuolinvuoteellaan, että ”Perhana kun jäi viimeisimmät tissi- ja vakokuvat näkemättä Miley Cyrusilta”? Ai miksi yleensäkään miettiä kuolinvuodettaan 29-vuotiaana? No, sellainen minä vain olen; kuolinvuode muistuttaa siitä, mikä minulle on oikeasti tärkeää ja mitä haluaisin tässä elämässä ehtiä tekemään. En myöskään halua kaivata ”pakoa arjesta”, vaan tahdon tehdä arjestani sellaista, josta minun ei tarvitse paeta.

tykkäys

Kaikki mitä rakastin -blogista löysin Instagramin hehkutuspostauksen. Luettuani jutun ja katsottuani kuvat minulle ei edelleenkään ole yhtään selvempää, miksi Insta on niin mahtava. Minulle blogi on se alusta, jolla jaan kaiken mitä haluan. Levityskanavana Insta varmasti toimii ihanteellisesti suosituille bloggaajille, mutta se ei ollut tämän postauksen aihe eikä myöskään edellä mainitun hehkutuspostauksen näkökulma.

Loppuun vielä huomio, että kenenkään elämä ei ole arvokkaampaa eikä kukaan ole parempi ihminen, vietti aikaansa somessa tai ei. Jokainen päättää itse, mihin haluaa aikansa käyttää. Silti en lakkaa ihmettelemästä. Kommenteille kuten ”Sitten siihen [Instagramiin] jäi koukkuun, eikä yhtäkkiä enää tiedä, millaista elämä oli ennen sitä” (samaisesta City-lehden jutusta) en voi kuin vain pyöritellä silmiäni. Jaa-a, minkäköhänlaista elämä oli ennen Instagramia? Mitä jos ottaisit siitä selvää?

***

Jos käsitykseni sosiaalisesta mediasta on mielestäsi liian synkkä tai osaat kertoa somen mahtavista puolista ja ominaisuuksista tavalla, jonka minäkin ymmärrän, niin otan opetusta mielelläni vastaan!

Lukuvinkki: Laske, kuinka paljon aikaa olet tuhlannut Facebookissa

4 vastausta artikkeliin “Kun oikea elämä vaihtuu tykkäyksiin ja selfieihin = Instagram

 1. Instagram on aikamoista kuvien kertakäyttöä. Vanhoihin kuviin on vaikea palata. Olen ollut kuvasivusto Flickrissä 10 vuotta, ja jaan siellä parhaimmat kamerakuvani. Flickrin kautta olen tutustunut samoista asioista kiinnostuneisiin ihmisiin ja tavannutkin heitä IRL. Kavereita sitä kautta olen saanut viitisen. Instassa olen ollut keväästä ja siellä julkaisen arkisempia kameraräpsyjä. Selfieitä en harrasta enkä seuraa Instassa ihmisiä, jotka sellaisia enimmäkseen julkaisevat. Mutta olenkin vanha käpy. Itselleni taas Twitter on täysin vieras.

  Tykkää

  1. Kiinnostavia käyttökokemuksia! Hienoa, että Flickr on johtanut ajan kanssa noin yhteisölliseen olemiseen. Se onkin varmaan sosiaalisen median parasta antia. Insta tuntuu kertomuksesi perusteella arkisemmalta. Onkohan se kaikkine selfieineen nuorempien paikka? Ja Flickr olisi vastaavasti vähän kypsempi? Twitteristä ei minullakaan ole kokemusta. Tiedän vain sen, että siitä on tullut poliitikkojen lempi-some, mikä ei lisää palvelun suosiota muiden keskuudessa.

   Tykkää

 2. Törmäsin alkuvuodesta ”uudistettuun” Maslow’n tarvehierarkiaan, jossa alimmaisena palkkina pyramidissa komeili Wifi. Se oli ihan hauska vitsi, mutta ehkä tämä tarve olla tykätty ja hyväksytty somessa liittyy ihan sen perinteisen tarvehierarkian huipulle. Kun kaikki muut asiat on kunnossa ja perustarpeet tyydytetty, astuu some mukaan kuvioon; nykyään suosio mitataan Instan seuraajien tai Facebookin ystävien määrällä. Jos tätä tarkemmin miettii, niin ei se ole mikään uusi ilmiö. Eiköhän ennen vanhaan ollut muita asioita, joilla egoa pönkitettiin. Kavereiden määrä ja kirjekaverit ynnä muut ovat varmasti aina olleet osa tätä samaa asiaa.

  Tykkää

  1. Hyviä pohdintoja! Googlasin tuon uudistetun hierarkian ja löysin tosiaan hauskaa materiaalia. Joissain pyramideissa vielä Wifiäkin perustavanlaatuisempi tarve oli akku/virta! Ei meinaa ihminen millään enää pärjätä ilman nettiä. Itsekin hyödynnän nettiä paljon, mutta some ei koskaan tehnyt vaikutusta, ja se on vain korostunut, koska niin hirveän moni muu on somettelusta innoissaan.

   Tuo suosio on kyllä niin jännä asia. Juuri sitähän moni tarvitsee ja juuri mainitsemissasi palveluissa sitä mitataan, mutta minä mietin senkin kohdalla aina, miksi on tärkeää olla suosittu. Mitä jos hyväksyisi täysin sydämin sen, että on vain pieni ihminen, jolla on mahdollisesti muutama läheinen ystävä ja rakastava perhepiiri, ja se riittäisi ihmiselle, koska se on aitoa? En henkilökohtaisesti tajua egon pönkitystä, joka minustakin on juuri noin yleistä kuin kirjoitit. Sisimpäni vain kiljuu jotain todellisempaa. Hyvin mielenkiintoisia ilmiöitä suosion tavoittelu ja egon pönkitys joka tapauksessa ovat!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.