Sokerittomuus vs. vegaanisuus – kumpi on rajoittavampaa?

sokeri ja suklaa

Olen kirjoittanut blogissa sekä sokerittomuudesta että vegaanisuudesta. Tajusin, että asettamalla ne vastakkain pystyn kertomaan aika yllättävistäkin havainnoista. Moni tuttavani on kysynyt, kuinka vaikeaksi olen kokenut vegaanisen ruokavalion noudattamisen ja tiedustellut, kaipaanko monenlaisia herkkuja, joita en enää voi syödä. Samaan aikaan sokeriton elämä -kirjoituksiani luetaan säännöllisesti. Sokerittomuus kiinnostaa monia, vegaanisuus ei niinkään. Vegaanisuus on kovassa nousussa, jos esim. YouTubeen olisi luottaminen, mutta minusta vegaanisuuden laajuutta on hyvä mitata sillä, mitä näkee kaikkien syövän ympärillään ja esim. sillä, kuinka hyvin ravintoloista ja kahviloista löytyy vegaanisia ruokia ja aterioita. Toinen tapa on valita iso tuotemerkki (esim. Fazer) ja ottaa selvää, kuinka monia vegaanisia tuotteita kyseinen firma valmistaa. Luvut eivät ole järin häävejä vegaanisuuden hyväksi.

Sokerittomuus ja vegaanisuus muodostavat epätavallisen vertailuparin, koska monet sokeria välttelevät alkavat vältellä myös viljoja ja syövät vain entistä korostetummin eläinkunnan tuotteita. Kaikki edellä mainittu on kaukana vegaanisuudesta, jossa viljat ovat avainasemassa ja sokeri on sallittua eläintuotteiden ollessa kokonaan poissa menusta. Koska minä noudatin sokeritonta elämää muutaman kuukauden ajan viime vuonna ja olen sittemmin ryhtynyt vegaaniksi, pystyn vertailemaan näitä ruokavalioita ja kenties tarjoamaan uuden näkökulman jollekin terveystietoiselle ihmiselle, jolle sokerittomuus ei ole toimiva vaihtoehto.

sokeri

Sokeriton ruokavalio käytännössä

Ihmiset kokeilevat sokerittomuutta voidakseen paremmin, ollakseen energisempiä ja ehkä myös laihtuakseen. Sokeri nähdään niin epäterveellisenä, että jos omasta ruokavaliosta ollaan valmiita jättämään jotain pois, se aine on todennäköisesti juuri sokeri. Sokeri ei ole mitään terveysruokaa, jolloin sokeriton elämä terveysvalintana on totta kai perusteltu. Jos siis pystyt elämään ilman mitään lisättyä sokeria, niin hienoa! Sokeriton elämä on kuitenkin niin rajoittava valinta, että se ei välttämättä sovi monellekaan. Sokerihiirille se ei ole uutinen eikä mikään, mutta sokerittomuus voi olla hyvin rajoittavaa jopa jonkun sellaisen kohdalla, joka ei muutenkaan niin välitä makeista herkuista. Niin kuin moni tietää, lähes kaikissa suolaisissakin elintarvikkeissa on sokeria, eli joku, joka ei miellä syövänsä juuri mitään makeaa, saattaa silti saada aimo annoksen sokeria joka päivä.

Minun kohdallani sokeriton elämä ei lopulta enää toiminut, koska mikään ei motivoinut minua olemaan syömättä sokeria. En vain enää keksinyt, miksi sokeri, jota olin syyttänyt suurin piirtein kaikkien ongelmieni syyksi, olisi niin huono aine kuin oli väitetty. Huomasin myös, että koko konsepti ”sokeriton elämä” on valheellinen, jos/kun käyttää esim. mitä vain juoksevaa makeuttajaa, eli kun pelkät hedelmät eivät riitä makeuden tuojiksi.

Käytännössä sokeriton elämä tarkoittaa paljon kokkaamista (ja leipomista), ja valtaosa kaupan elintarvikkeista pitää jättää hyllyyn. Sosiaalisissa tilanteissa ja kyläillessä mitään syötävää ei välttämättä löydy (varsinkaan jos ei syö viljaakaan, eli suolaisetkaan leipomukset eivät käy). Kokatessa huomaa jo alkumetreillä, että mausteseokset on tehtävä itse valmiiden liemikuutioiden käytön sijaan, koska niissä on sokeria. Kokkaaminen voi myös hidastua reseptistä riippuen, koska mm. monia valmiskastikkeita ei voi käyttää niiden sisältämän sokerin vuoksi. Jos haluaa syödä makeita herkkuja, niiden on oltava pelkästään hedelmillä makeutettuja (raaka)herkkuja. Mitä huomaamme? Jättämällä pois vain sokerin (ja viljat) oma ruokavalio rajautuu melkoisesti. Kuinka monelle tällainen ruokavalio on realistinen loppuelämäksi?

sokeriteksti

Vegaaninen ruokavalio käytännössä

Vegaanista ruokavaliota pidetään tavallisesti hyvin rajoittavana. Vegaani ei syö lihaa, kalaa, kananmunia ja maitotuotteita eli perinteisimpinä pidettyjä eläinkunnan tuotteita, muttei myöskään näistä tehtyjä ruokia kuten juustoa ja voita. Kun tuotteiden ainesosia tutkitaan vielä tarkemmin, vastaan tulee liivatteet, eläinperäiset väriaineet ja mehiläistuotteet. Edellä mainitut sulkevat pois valtaosan kauppojen karkkihyllyjen valikoimasta. Vegaani jättää ruokavaliostaan pois valtavan määrän ruokia, kun sokeritonta elämää viettävä jättää vain sokerin. On siis aivan selvää, että vegaaninen ruokavalio on tiukempi ja rajoittavampi, eikö niin? Ei, sillä asia on aivan päinvastoin!

Otetaan muutamia esimerkkejä:

Kaupan karkkihylly

 • Vegaanille valikoimissa on useita laatuja salmiakkia, lakuja, hedelmäkarkkeja, pastilleja ja lähes kaikki tummat suklaat.
 • Sokerittomuutta noudattavalle valikoimissa on laksatiivisia vaikutuksia aiheuttavia makeutusaineilla maustettuja karkkeja ja suklaita. Valikoima on hyvin pieni ja esim. itselleni ei olisi mahdollinen muutenkaan, koska saan jo parista suupalasta sellaisen ripulin, jonka takia joutuu kiireesti juoksemaan vessaan monta kertaa päivässä. (Huomiona, että esim. CocoVin välipalapatukat eivät käy karkeista, vaikka parantavatkin valikoimaa.)

Jäätelöallas

 • Vegaanille löytyy kaura-, riisi- ja soijapohjaisia jäätelöitä ja paljon mehujäitä.
 • Sokerittomuutta noudattavalle löytyy maksimissaan muutama eri merkin sokeriton jäätelö, joka takaa ensin kovan turvotuksen ja myöhemmin ripulin. Ksylitolilla makeutetulla proteiinijäätelöllä on yhtä lailla laksatiivinen vaikutus.

Keksi-, pipari-, vohveli- ja pullahyllyt

 • Vegaani löytää kaikkia näitä, ja erityisesti keksivalikoima on laaja.
 • Sokerittomuutta noudattavalle kaupan valikoimista ei löydy (juuri) mitään. Jos jotain olisikin, laksatiivisuudesta ei tunnu pääsevän mihinkään.

sokeri ja mansikat

Yhteenveto

Jos joku ei halua muutenkaan koskaan syödä jäätelöä, karkkeja, keksejä tms., niin sehän on vain upeaa. Mutta koska sokeri ei rajoitu vain näihin elintarvikkeisiin, rajoitukset ulottuvat laajasti myös ruoanlaiton puolelle. Lisäksi useimmat ihmiset haluavat syödä herkkuja ja kaikenlaista muutakin ilman rajoituksia. Kaikkia ei myöskään kiinnosta kokkaaminen, ja sokeria vältellessä ruoanlaitto voi olla entistäkin aikaa vievempää.

Sokeriton elämä saattaa olla niin rajoittavaa, että elämä muuttuu ilottomaksi. Terveellinen syöminen saattaa muuttua mahdottomaksi siinä vaiheessa, kun ei enää pysty olemaan ilman sokeria. Kun jokin ruokavalio on liian tiukka noudatettavaksi loppuelämän ajan, ihminen herkästi luovuttaa ja palaa vanhoihin syömistottumuksiinsa. Sokeritonta elämää eläessä voi tuntua siltä, että on koko ajan dieetillä. Kuka jaksaa sellaista? Koska itse tiedän nyt varmaksi sen, että sokerittomuus on rajoittavampaa kuin vegaanisuus, koin tehtäväkseni osoittaa, että jälkimmäinen voi olla mahtava elämäntapa muillekin kuin minulle.

Jos sokerittomuus tuntuu mahdottomalta, mutta terveelliset valinnat kiinnostavat, mikset kokeilisi vegaanista syömistä jonkin aikaa? Saatat yllättyä siitä, kuinka sallivaa se on. Vegaanisuus rajaa herkkujen määrää reilusti, mutta silti valtavasti vähemmän kuin sokerittomuus. Saat siis yhä mahdollisesti syödä lempiherkkujasi kuitenkin niin, että ylensyömisen mahdollisuus on paljon pienempi kuin sekasyöjälle, joka voi tyhjentää koko kaupan. Lopuksi kaikkein tärkein pointti: eläinkunnan tuotteet ovat paljon epäterveellisempiä kuin sokeri, joten mikset luopuisi niistä ruoista, jotka on sadoissa tieteellisissä tutkimuksissa todistettu haitallisiksi ihmiselle sen sijaan, että luovut sokerista, joka ei ole läheskään yhtä paha aine ja joka tekee elämästä herkullista ja siten elämisen arvoista?

11 vastausta artikkeliin “Sokerittomuus vs. vegaanisuus – kumpi on rajoittavampaa?

 1. Mainio kirjoitus! Tosin en tiedä, kuinka moni menee sokerittomuudessaan liemikuutiotasolle. Mutta pointti on selkeä, ja olen sen itsekin huomannut: vegaanimeininkejä toteuttaessa alkaa vaihtoehtojen monipuolisuus vähitellen ihan häkellyttää! Alussa ajattelin kärjistetysti että saan syödä vain perunaa (joka sekin on herkkua), mutta nyt… wow! Nämä Italian (olen reissussa nyt) hedelmä- ja vihannestorit tuntuvat konkretisoivan ruokavalioni ydintä, vaikka näiltäkin toreilta puuttu lähes puolet vegaanin tykötarpeista :-D
  Terkkuja Siennasta!!

  Tykkää

  1. Kiitos terveisistä, onpa kiva kuulla matkustavasta sinusta! :)

   Minäkään en tiedä muista, mutta oma sokerittomuuteni oli juurikin tuota liemikuutiotasoa. :-D Ei siis ihmekään, että elämä on nyt makeaa ja sujuvaa! Vegaanin skaala on tosiaan yllättävän laaja, ja mainitsemasi torit kuvaavat sitä hyvin. Toivotaan, että kaupasta löytyy ne aineet, mitä torilta ei. Veikkaan, että viimeistään pizzat ja pastat paikkaavat kaikki mahdolliset puutteet. ;-) Ihanaa matkan jatkoa!

   Tykkää

   1. Asia ei ole siitä millaiset ruokailutottumukset ja ruokailutavoitteet henkilöllä on elämässä. Kun olen tehnyt paljon itseopiskelua ruoasta, ruoan vaikutus ihmiseen ja maailman niin monenlaisista eri dieteistä. Sitä enemmän olen opiskellut sitä enemmän tietoa ja ymmärystä saan kun luen eri tietoja. Puoli vuotta kohta opiskeltu ja alan ymmärtää aika reilusti millainen asenne tai kanta olisi hyvä olla yleiskannasta kun puhutaan ruoasta.

    En aio puhua nyt mistään kemiasta tai anatomiasta vaan aion jakaa lyhyesti millaisiin suuntiin olen päässyt opiskellesani.

    Tärkeät asiat aion ainoastaan ottaa esille.

    – energia (kcal), proteiini, rasva, sokeri, suola, vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet ja neste
    Nämä asiat muodostavat mitä keho tarvitsee toimiakseen optimaalisesti ja terveellisesti.

    Kun puhutaan eläin- , kasvi- tai seka painotteisesta ruokavaliosta on tärkeää ottaa sekä hyvät ja huonot seikat esille jokaisessa ruokavaliossa.

    GI:llä ja GK:lla on molemilla tärkeä tehtävä oli ruokavalio tahansa. Se kertoo paljon meidän pävittäisestä energia tasapainosta ja myös siitä miten se ehkäisee erilaisia sa
    irauksia, viruksa tai muita juttuja.

    Mutta se mitä laitetaan suuhun sillä on tärkeä rooli olipa ruokavalio tahansa. Sillä on suuri vaikutus meidän yleisvointiin.

    Kun olen opiskellut alan tulla enemmään tietoon että se on se siitä MITEN me TASAPAINOTAMME ja SEKOITAMME eri raaka-aineksia yhdessä lautas-annoksessa tai jossain välipalassa. Tärkeää on myös hyvä tietää yhden raaka-aineen rakenteen ja ominaisuudet ja miten ne vaikuttavat ihmisen elimistöön kun sitä syö. Tämä pätee kaikkiin ruokavalioihin.

    Enemmän joku toinen kerta.

    Tykkää

 2. Hyvä vertailu! Kokeilin alkuvuodesta sokerin vähentämistä ravitsemussuositusten mukaiselle tasolle laskien mukaan myös hedelmien sokerin. Todella haastavaahan se oli, vaikka sokeria ei tarvinnutkaan kokonaan vältellä. Painonpudotusmielessä se oli kyllä tehokasta, koska usein oli vaikea keksiä mitään välipaloja, niin kaikki turha napostelu jäi pois. Kun luin Hesarista että mukaan pitäisi laskea myös maitosokeri, niin päätin unohtaa koko jutun. Vegaaniseen ruokaan keskittyneitä blogeja olen lukenut viime aikoina aika paljon ja täytyisi varmaan kokeilla sitä, vaikka yritänkin nykyään vältellä kaikkia ehdottomia ruokavalioita.

  Tykkää

  1. Kannustan sinua ehdottomasti kokeilemaan vegaanista ruokavaliota, kun kerran olet sitä muutenkin jo harkinnut! :) Koska olet kokeillut sokerittomuuttakin, pystyt vertailemaan ruokavalioita omakohtaisesti. Sokerittomuus on tosiaan niin haastavaa, että veikkaan, ettei vegaanisuus tunnu kovinkaan ehdottomalta siihen verrattuna. Lisäksi vegaaninen ruokavalio pienentää tuntuvasti päästöjen määrää, mikä varmasti innostaa sinua. Olisi kiinnostavaa nähdä laskelmasi sen suhteen, kuinka paljon vähemmän päästöjä vegaanisuudesta aiheutuu lihansyöntiin nähden. Jos kesä ei tunnu hyvältä ajankohdalta kokeilulle, niin miksei vaikka alkusyksystä parhaaseen omena-aikaan? ;)

   Tykkää

   1. Olipa kiintoisaa luettavaa ja katsottavaa tuossa linkissä! Vegaanina pystyy kieltämättä säästämään tuntuvasti. Huomasin linkin jutusta, että vegaanisuuden sisälläkin voi säästää syömällä esim. enemmän kasviksia hedelmien sijaan ja suosimalla sesonkihedelmiä. Toivottavasti innostut lihan ja muiden eläintuotteiden jättämisestä syksyllä! Vegaanisuus on herkullista ja varsinkin kotioloissa myös helppoa. :)

    Tykkää

 3. Mielenkiintoinen kirjoitus taas kerran! Itse olen myös yllättynyt siitä, miten epärajoittavaa vegaanius oikeasti onkaan! Olen jopa alkanut nauttimaan keittiössä hääräämisestä aivan eri tavalla kuin ennen. Lisäksi ruokaan suhtautumiseeni on tullut tietynlainen rentous, ehkä se on se puhtaampi omatunto sitten :) Ulkona syömisen olen kyllä kokenut hankalaksi, tuntuu että poikkeuksetta kaikissa kasvisaterioissakin on maitotuotteita ja/tai kananmunaa.
  Ja tiedätkö, veikkaan vegaanista ruokavaliota (plant based diet) seuraavaksi ns. muotidieetiksi, mikä olisi tietysti hyvä, saataisiin enemmän valikoimaa kauppoihin ja ravintoloihin :)

  Tykkää

  1. Hyviä huomioita olet tehnyt! Voin allekirjoittaa niistä kaikki; ruoanlaitto on tosiaan mukavampaa kuin ennen ja minulle myös itse syöminen on vielä entistäkin suurempi nautinto. Ravintoloissa on kyllä ikävän pieni tai useimmiten olematon valikoima vegaanista ruokaa, mikä jaksaa ihmetyttää minua. Vähän jo pelottaa, löydänkö vegaanista ruokaa Kreikan ravintoloista. Luultavasti kysyminenkään ei auta, koska termi ”vegan” on joko tuntematon tai se sekoitetaan vegetarian-sanan kanssa, ja niinpä minulle tuodaan munamaidossa kelluvaa makaronia juustokuorrutuksella. :-O Ehkä kreikkalainen salaatti ilman fetaa ja kasa leipää on turvallisempi vaihtoehto!

   Olisi kyllä upeaa, jos veikkauksesi muotidieetistä pitäisi paikkansa. :) Niin voisi hyvin tapahtua, koska itsekin olen törmännyt termiin ”plant based diet” vaikka missä, ja mm. Beyoncén kaltaiset julkkikset ovat hehkuttaneet sitä. Suomi vain tuntuu olevan sellainen takapajula näissä muoti(dieetti)asioissakin, että saa nähdä, koska saamme nauttia vegaanisesta ruoasta nykyistä laajemmin. Hienoa silti, että kaiken eläinproteiinitankkauksen rinnalle on tullut edes pientä joukkoa kiinnostava vegaaninen ruokavalio!

   Tykkää

 4. Hei! kotivegaanina pärjää kyllä, mutta heti kun pitäisi syödä tai kahvitella kodin ulkopuolella alkaa ongelmat. Pikkupaikkakunnalta ei ainakaan saa yhtään mitään vegaanille sopivaa, ei mistään! Töihinkin pitäis pakata eväät mukaan, kun ruokalassa ei voisi syödä kuin pottuja ja salaattia. Saman joutuis kuitenkin maksamaan kuin muutkin, Vegaanista ei kehtaa vaatia, kun liikaa tuttuja töissä ja en halua herättää huomiota…

  Joten koen vegaanisuuden nyt aika rajoittavana. Perheen kanssa reissatessa on hankalaa, kun äidin ruokavalion takia ei voida mennä syömään minnekkään huokeisiin lapsiperheiden ”peruspaikkoihin”: Mies ei ainakaan ymmärrä…

  Eli hyvät vinkit kehiin ruokapaikkojen ja kahviloiden suhteen, sekä hyviä ja helppoja eväsvinkkejä töihin kaipailisin. Eväiden väsäykseen ei lapsiperheessä ole paljon aikaa…

  Vegaaninen ruokavalio olisi tavoitteenani, mutta tämä kodin ulkopuolella syöminen on koitunut suureksi kompastuskiveksi! Sukulaisten perhejuhlissakaan ei voisi ottaa mitään tarjottavaa, joten kyllä vegaanisuus on mielestäni aika rajoittavaa.

  Miten te muut vegaanit toimitte?

  T: Maaria

  Tykkää

  1. Voi, onpa ikävää kuulla, että vegaaninen syöminen on ollut noin hankalaa kodin ulkopuolella. Osaan hyvin kuvitella tuon, ettei ravintoloilla ja vastaavilla ole mitään tarjottavaa, kun jopa Helsingin valikoima on mielestäni kehno.

   Minulle tulee mieleen seuraavia ideoita:
   -Koska erillisten eväiden tekoon ei ole aikaa, voisitkohan tehdä ekstrasuuren annoksen sitä vegaanista ruokaa, mitä muutenkin valmistaisit (itsellesi) ja ottaa evääksi mihin menetkin? Tekisit vaikka ison kattilallisen jotain ruokaisaa sosekeittoa, jota söisit leivän kanssa?
   -Työpaikan ruokalassa voisi syödä niin monipuolisesti ja paljon kuin pystyy, eli potut ja salaatti on muuten ok, mutta voivat toki alkaa kyllästyttää. Potut ja salaatti ovat kuitenkin niin hyvä pohja muullekin, että mitä jos rohkaistuisit ja pyytäisit vaikkapa jotain vegaanista proteiinin lähdettä työpaikan ruokalaan (papuja, kikherneitä, tofua tms.)? Tai voisitko pyytää vastaavasti alennusta annoksesta, jos/kun heillä ei ole tarjota monipuolista ruokaa?
   -Jos mietitään valikoiman niukkuutta ja työpaikkasyömisen kuluja, niin mitä jos ottaisit valmisruoan mukaan töihin? Et tarvitse kuin mikron, jolla lämmittää ruoka. Täältä löytyy muutama herkullinen vaihtoehto, ja ateriat ovat halvempia kuin työpaikkalounas: http://www.vegaanituotteet.net/valmisruuat/pakaste. Suosittelen muutenkin tutustumaan Vegaanituotteet-sivun ruokiin; siellä on listattu niin paljon tuotteita, että yllätyn itsekin yhä siitä, mikä kaikki onkaan vegaanista.

   Tuo on valitettavaa ja hyvin yleistä, ettei kumppani tajua uutta ruokavaliota (olkoon se vegaaninen tai ihan jokin muu). Jos kuitenkin jaksat vielä yrittää ja vegaanisuus tekee olosi hyväksi ja kevyeksi, niin lopulta mieskin varmasti tajuaa, että olet tosissasi ja alkaa tukea sinua. Jos oikein hyvin käy, mies voisi jossain vaiheessa itsekin huomata, kuinka hyvää kasvisruoka on.

   Kiinalaisia ravintoloita ja vastaavia on varmaan vähän siellä sun täällä; voisittekohan mennä perheen kanssa kiinalaiseen? Sieltä jokainen saisi koottua haluamansa annoksen (ja lapsille löytyy joskus perinteisempää suomalaista ruokaa). Täällä on lista vegaaniystävällisistä kahviloista ympäri Suomen: http://vegaaniliitto.fi/www/fi/arki/vegaaniystavalliset-kahvilat. Siitä voit tarkastaa, onko kotiseudullasi mitään vegaanista tarjontaa. Täältä löytyy Suomen vegaaniset ravintolat: http://vegaaniliitto.fi/www/fi/arki/ulkona-syominen.

   Toivottavasti näistä vinkeistä on apua. Jos joku keksii vielä jotain muuta, niin auttakaa tekin Maariaa hädässä!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.