”Olethan kreatiivinen ja sinulla on businessälyä”: iki-ihanat työpaikkailmoitukset

Lomalla moni panee asiansa järjestykseen: koko vuosi on saattanut mennä kohtalaisesti, kunnes kesälomalla huomataan, että inhoaa omaa kumppaniaan ja ajatus töihin palaamisesta tuntuu ällöttävämmältä kuin olisi terveellistä. Niinpä laitetaan avioeropaperit ja työpaikkahakemukset vetämään.

Avioeromietteissä en osaa auttaa, mutta työpaikka-asian kanssa osaan. Koska jo vuosien ajan on ollut työnantajan markkinat, kaikki odotukset ja vaateet kohdistuvat työnhakijaan, jolla ei vastaavasti ole varaa odottaa työnantajalta juuri mitään. Työnhakijoita neuvotaan paljon, ja olemme kuulleet seuraavanlaisia ohjeita ja totuuksia monet kerrat:

 • Hae koko ajan töitä ja lähetä useita hakemuksia päivittäin.
 • Ihmisen täytyy olla ihan eri tavalla vakuuttava ja mahtava kuin ennen muinoin, jolloin töihin vain marssittiin ja kylän tunnetuimmalle rokulipäiviä tarvitsevalle juopollekin riitti töitä.
 • Nykyään ei välttämättä riitä hyvä koulutus, kokemus, ulkonäkö ja persoonakaan, vaan lisäksi pitäisi olla jokin knoppi, jokin juttu, mikä erottaa sinut kaikista muista – positiivisella tavalla tietenkin.
 • Koska työn saaminen on kiven takana nykyisessä taantumassa, joudut satsaamaan entistä enemmän: nauhoita omaa puhettasi ja ota videokuvaa itsestäsi. Kun kuuntelet omaa puhettasi ”nauhalta”, saatat huomata mm. lukuisat niinku-, tota- ja öö-sanat, joita käytät yhtenään. Videokuva puolestaan paljastaa mahdolliset käsillä räpeltämisesi, oudot ilmeesi, sarjamurhaajan katseesi ja niin edelleen. Hio siis itsestäsi ihminen, joka osaa puhua ja olla! (Koska eihän meistä kenelläkään ole näitä taitoja luonnostaan.)

Monelle voi tulla sellainen olo, että ei kelpaa ja pärjää, vaikka olisi kuinka hyvä. Kun tietää kilpailevansa kymmenien tai satojen muiden kanssa, jännitys ja hermostuneisuus voi olla tavallistakin voimakkaampaa, jolloin työnhaussa ja haastatteluissa on vaikea menestyä. Työnantaja on kuin kuningas korkealla pallilla ihmisen itsensä ollessa mitätön alamainen. Mikä avuksi? Työnhausta tulee paljon siedettävämpää ja rennompaa, kun työnantajan ja työnhakijan välinen valtasuhde päättyy, eli kun ihminen tajuaa työnantajan olevan ihan tavallinen tallaaja tai jopa tollo tallaaja. Työnantajan tollouden tasosta kertoo kaiken työpaikkailmoitus ja nimenomaan se, kuinka paljon ilmoitukseen on panostettu (työllä, ei rahalla).

Olen poiminut alle esimerkkejä hauskimmista työpaikkailmoituksista. Kielellisesti kökköjä ja jopa asiavirheitä sisältäviä ilmoituksia löytyy pilvin pimein, eli niissä ei ole mitään listattavaa sinällään, mutta kun ilmoituksessa on jotain hassua tai jokin epäkohta, siitä tulee mainitsemisen arvoinen. Poimin kaikki esimerkit Työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämältä mol.fi-sivulta.

kassamyyjä Joblink

1. Hmm, osaanko hymyillä? Kokeillaanpa.

hymy

Jee, osasin!

r-kioski

2. Ai R-kioski on osa viihdemaailmaa? Ja minä kun olin aikoinani Ärrällä töissä reilun seitsemän euron tuntipalkalla enkä tajunnut ollenkaan olevani viihdemaailman keskiössä!

XXL

3. Vihapuheet ovat kovasti olleet tapetilla viime aikoina, mutta täytyykö myös XXL:n lähteä niihin mukaan? Huomasin vihaamisen olevan kovin epätavallista työpaikkailmoituksissa. Kun hakee viha-sanalla ilmoituksia mollista, löytyy VIHAnnesmyyjiä ja paikkakunta VIHAnti, mutta vain XXL puhuu vihaamisesta.

Storyfy

4. No hää, hää! Siä ja miä myös!

hotelli odottamassa

5. Maltan työpaikassa on jo hotelli varattuna kuumaa välimerellistä yötä varten. Asia olisi pitänyt ilmoittaa toisin (esim. Hotel accommodation will be provided), jos oltaisiin haluttu välttyä väärinkäsityksiltä.

Academic work - muotiala

6. Jos ihmisellä on ylipäänsä minkäänlaista älyä, hän tietää sanan bisnesäly. Taidan itse ohjautua poispäin tästä työpaikasta. Mindsetiä kyllä löytyy ja osaan workata efisientisti.

Ajanvaraaja Ebook

7. Vai on oikein Minulla mahdollisuus tienata. Tienata mitä? No, rahaa. Jos päätät hakea, harkitse kuitenkin vielä, haluatko osallistua ihmiskauppaan/paritukseen myymällä asiakkaita.

kreatiivinen

8. Milläs muulla sitä saisi sisältöä elämään® kuin olemalla kreatiivinen!

yrittäjä Jaromatic

9. Olisikohan minusta työskentelemään Kanarian Saarilla.. kiinnostaisikohan se.. minua..

Suomeenkin saisi soittaa.. ilmaiseksi..

Taidan.. lähettää.. hakemuksen.. ei kun sori, se olikin hakumus [ei pistettä virkkeen loppuun]

***

Olisikohan sittenkin vanhassa vara parempi niin kumppanin kuin työnkin suhteen vai pitäisikö lähteä kokeilemaan onneaan? Oletko sinä törmännyt naurettaviin työpaikkailmoituksiin? Onko niillä vaikutusta ajatuksiisi yrityksestä? Onko huono ilmoitus aina yhtä kuin huono työpaikka (esim. näkyykö huonous palkassa tai yleensäkin työn luonteessa)?

6 ajatusta artikkelista “”Olethan kreatiivinen ja sinulla on businessälyä”: iki-ihanat työpaikkailmoitukset

 1. Nelli

  Pakko tulla kommentoimaan kun jotkut kohdat oli niin huvittavia! Minäkin olin R-kioskilla töissä vuosia sitten eikä sen kaljarallin ja olemattomien taukojen keskellä tuntunut tosiaankaan työskentelevänsä viihdemaailmassa. Mistä ne keksivät noin ”osuvan” vertauksen? ;-D

  Buukatut hotelliyöt ja häähättely – golden!!! =DDD

  Tykkää

  Vastaa
  1. Mielekäs miellekartta Kirjoittaja

   Kiva kuulla, että esimerkit viihdyttivät! :)

   On myös mukavaa kuulla toisesta ex-ärräläisestä, se homma kun voi olla aikamoista. Ymmärrän tavallaan, että savukkeet, pelit ja pornolehdet ovat monelle viihdettä, mutta eihän R-kioski mikään viihdemaailma noin muuten ole, työntekijälle varsinkaan. Eivätkä asiakkaatkaan koskaan sano, että ”Nyt lähdetään viihteelle R-kioskille”, koska ei kioski ole viihdettä heillekään.

   Tykkää

   Vastaa
 2. plksg

  Hauskoja juttuja! Oon huomannut että ilmoitukset voi olla aika nopeesti kyhättyjä, ja lopputulos on silloin mitä’ on. Niissä paikoissa mitä itse oon hakenu niin koulutus ja taho on vaikuttanut ilmoituksen tyyliin ja ulkoasuun. Kaikenlaisia duunareita voidaan ettiä vähän huonommillakin teksteillä mutta kun haetaan johtajaa tai työpaikkana on yliopisto, jokin tutkimuslaitos tai vastaava niin sellaisten paikkojen kohdalla en ole nähnyt huonoja ilmoituksia.

  Samalla musta on tosi ok että tiettyihin töihin haetaan ihmisiä ns. huonoilla ilmoituksilla koska silloin viestitetään että kyseisessä työpaikassa ei tarvitse olla koulutettu, kielellisesti lahjakas jne. Kynnys hakemiseen madaltuu. Eikä meistä kaikki ole professoreita ja erityisasiantuntijoita.

  Tykkää

  Vastaa
  1. Mielekäs miellekartta Kirjoittaja

   Hyviä pointteja! Erityisesti tuo, että kaikkien ilmoitusten ei tavallaan kuulukaan olla yhtä viimeisteltyjä ja tarkkoja. Juuri noinhan se on. Samaten jos työssä on esim. paljon vastuuta, ilmoitus on usein perinpohjaisempi, koska kaikki vastuualueet on eritelty. Siksikin ilmoituksia on yhtä monenlaisia kuin on työpaikkoja.

   Silti ihmetyttää tuo mainitsemasi ”nopea kyhääminen”, joka paistaa läpi monista ilmoituksista; luulisi, että ilmoituksiin kannattaisi satsata edes sen verran, että ne luetaan ajatuksella läpi ennen lähettämistä. Tosin ilmoituksen kirjoittaminen on taitolaji siinä missä työpaikkahakemuksenkin. Neutraali ilmoitus on asiallinen mutta ehkä tylsä, amerikkalaishenkiset ilmoitukset puolestaan tuntuvat vierailta ja naurettavilta adjektiivilistoineen ja huutomerkkeineen. Hyvän ilmoituksen kirjoittaminen voi olla niin vaikeaa, että sitä ei edes yritetä, vaan lähetetään ensimmäinen luonnos lopulliseksi ilmoitukseksi. Oletuksena on toki se, ettei ilmoituksen hienoudella tai huonoudella ole mitään merkitystä.

   Tykkää

   Vastaa
 3. Marle

  Kiitos tästä näkökulmasta, tuli heti jotenkin kevyempi olo.:) Minä olen juuri sellainen jännittäjä, jonka haastatteluista ei meinaa tulla mitään. Voisin menestyä haastattelussa, jos olisin nukkunut edellisenä yönä, mutta jännitän niin paljon, että joudun menemään haastatteluun parin tunnin yöllisen kieriskelyn jälkeen. Huomaan nyt, että olen aina asettanut työnantajan jalustalle. Mutta en enää! Miten työnantaja voisi olla minua parempi, jos hän ei tunne edes luova-sanaa? Tai vielä pahempaa, jos hän luulee tekevänsä vaikutuksen kapulakielellään! Kreativismin voimin muistutan itseäni näistä hupiesimerkeistä, niin olo helpottuu välittömästi!

  Tykkää

  Vastaa
  1. Mielekäs miellekartta Kirjoittaja

   Ihana kuulla, että tekstilläni oli helpottava vaikutus; eihän tämän mukavampaa palautetta voi bloggaaja saada! :)

   Tarkoitukseni oli nimenomaan osoittaa, että työnantaja ei ole ylijumala, vaikka siltä voikin joskus tuntua. En tahtonut myöskään morkata työnantajia sen enempää, vaan vain näyttää, että vaatimukset työntekijän suuntaan ovat melkoiset varsinkin silloin kun työnantaja itse ei satsaa ilmoitukseensa. Jotkut esimerkkini ovat mielestäni vain hassuja, jolloin niiden ei tarvitse tarkoittaa, että työnantaja on juntti, mutta minustakin juuri kapulakieli on yksi pahimmista mokista. Mikä paradoksi, että haluamalla kuulostaa hienolta ihminen kuulostaakin ihan typerältä. Siinä ei kreatiivisuuskaan auta! :D

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s