Stevia, hyvä vai paha?

Lupasin perehtyä steviaan glukoosi vs. fruktoosi -kirjoituksessani.

Sitä perehtymistä on kuitenkin saatu odottaa, koska kaikki keskustelu stevian ympärillä on niin epäselvää. Miksi piitata ollenkaan koko aineesta? Siksi, koska se voisi luonnollisena kasvikunnan makeuttajana kiinnostaa monia, jotka haluavat joko välttää sokeria, laihtua ja/tai elää yleensäkin terveellisemmin.

Täysin keinotekoisia kalorittomia makeuttajia on ollut olemassa ja laajassa käytössä jo kauan, mutta niitä ei yleisesti pidetä terveellisinä ja jo hyvin pienet määrät aiheuttavat laksatiivisia vaikutuksia (kiinteissä ruoissa, ei niinkään juomissa). Lisäksi useat lähteet väittävät, että keinotekoiset makeuttajat eivät tyydytä ihmisen makeanhimoa, jolloin makeaa/aitoa sokeria haetaan muualta, eli lopulta syödään enemmän. Steviaa kaupataan vaihtoehdoksi nimenomaan keinotekoisille makeutusaineille ja sokerille.

Mikä on oma lähtötilanteeni stevian kanssa ennen tekemääni selvitystä? Tämän jutun kuvituksena on sellaisia steviapaketteja, joita itse olen käyttänyt. Ne on hankittu kauan sitten, enkä ole enää aikoihin käyttänyt niitä. Lähinnä ne jäivät raakaleivonnan takia, koska siinä tarvitaan useimmiten juoksevia makeuttajia, mutta en myöskään koskaan pitänyt stevian kitkerästä jälkimausta. Se ei siis ajanut asiaansa makeuden tuojana.

Olen kuitenkin valmis antamaan stevialle uuden mahdollisuuden, jos se tutkimuksen valossa vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta sokerille.

stevia   stevia 2

11 väitettä steviasta

1. Stevioiden sukuun kuuluu lukuisia kasveja. Makeutusaineena tunnettu stevia (stevioliglykosidit) tulee makeasteviasta eli Stevia rebaudiana -nimisestä kasvista. Steviaa viljellään mm. Paraguayssa, Brasiliassa, Kiinassa, Japanissa ja Thaimaassa.

2. Stevia on 200–300 kertaa makeampaa kuin sokeri, eli sitä tarvitaan huomattavasti vähemmän kuin sokeria tietyn makeuden saavuttamiseksi.

3. Euroopan komissio hyväksyi stevian käytön makeutusaineena vasta v. 2011. Myös USA:ssa stevia on välillä kielletty makeutusaineena, välillä sallittu. Lisäksi on kiistelty siitä, onko stevia lisäaine vai makeutusaine.

4. Stevian ”virallinen” käyttöhistoria on varsin lyhyt; Japanissa steviaa on käytetty v. 1970 alkaen. Eri lähteiden mukaan se on kuitenkin ollut yleisessä käytössä jo satojen vuosien ajan niissä maissa, joissa sitä kasvaa.

5. Steviaa ei suositella syötäväksi paljonkaan, minkä vuoksi siihen sekoitetaan muita makeutusaineita. Joidenkin lähteiden mukaan stevian joukkoon sekoitetaan muita aineita tasoittamaan sen kitkeryyttä (joka johtuu steviosideista). Myöskään saantisuosituksista ei tarvitse silloin välittää, kun stevian sekaan sotketaan muita aineita, eli yhtiöt saavat vapaat kädet sekoittaa tuotteisiinsa mitä haluavat.

6. Stevia ei aiheuta laksatiivisia vaikutuksia.

7. Stevia ei olekaan millään lailla luonnollinen makeutusaine, vaan sisältää kemikaaleja, ja aineen luonnollisuudesta on tapeltu oikeudessa asti.

8. Stevia ei nosta verensokeria ja onkin siksi hyvä vaihtoehto diabeetikoille.

9. Stevia ei reikiinnytä hampaita (mutta ei myöskään estä reikiintymistä ksylitolin lailla).

10. Mitään varsinaisia terveysvaikutuksia kasvilla ei väitetä olevan, vaan sitä markkinoidaan vähäkalorisena/kalorittomana ja glukoosittomana vaihtoehtona sokerille.

11. Steviaa on tavallaan tutkittu paljonkin, mutta pitkäkestoisia ja laajoja tutkimuksia ei ole tehty tarpeeksi. Tutkimustulokset ovat myös olleet ristiriitaisia eivätkä kaikki tutkimukset ole olleet yhtä luotettavia. Luotettavimpina pidetyissä tutkimuksissa stevian ei ole havaittu aiheuttavan ihmiselle mitään haittaa.

stevia 3

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan voisi sanoa, että steviaa voi käyttää ihan niin kuin mitä vain makeuttajaa: niitä kun ei yleensäkään suositella syötäväksi paljon.

Käytännössä ”stevia” ei kuitenkaan välttämättä ole steviaa eli stevioliglykosideja, vaan useissa ”stevialla” makeutetuissa tuotteissa on hämmästyttävän vähän steviaa lopun ollessa ties mitä. Yllä olevasta kuvasta näkyy, että steviana myytävässä tuotteessa on huikeat 99,15 prosenttia erytritolia (sokerialkoholi) ja vaivaiset 0,7 prosenttia stevioliglykosideja! (Harhaanjohtavaa mainontaa pahimmillaan.)

Tällöin myös väite laksatiivisen vaikutuksen puuttumisesta kumoutuu, ja moni saakin stevialla makeutetuista tuotteista hurjat vatsanväänteet johtuen siitä, että tuote on oikeasti makeutettu pääosin esim. maltitolilla tai muilla sokerialkoholeilla.

Erilaiset ekokaupat myyvät 100-prosenttisia steviajauheita (lisäksi on steviatippoja ja -uutteita, joissa on makeutuksena ainoastaan stevioliglykosideja), eli niitä ostamalla pitäisi saada sitä mitä haluaa ja välttyä laksatiivisilta vaikutuksilta, mutta pelkän stevian maku on monen suuhun liian kitkerä.

Lähteet: Makeutusaine Stevia on mainettaan pahempi – aspartaamiakin voi annostella huolettomammin

The Truth About Stevia—The So-called ”Healthy” Alternative Sweetener

Sugar: Adding Pleasure to the Satisfaction of Starches

Questions & Answers about Stevia

Stevia – Wikipedia

Ekolo

10 vastausta artikkeliin “Stevia, hyvä vai paha?

 1. Muistaakseni pari kesää sitten tein jotakin omenapiirakkaa, johon tuli omenalohkojen päälle vielä kermaviilikuorrutus, niin kokeilin steviaa varovasti siihen päällykseen. Olin jo aiemmin huomannut saman kitkerän jälkimaun, mistä puhut, suositellulla annostuksella juuri piirakka taikinoissa, joita tein sinä vuonna miltei joka viikonlopuksi. Vähensin stevian määrää reilusti ohjeesta, mutta sitten ei taas ollut oikein mitään makeutta eikä makua. Kermaviiliinkin stevian annostelu tuntui hankalalta, joko jäi liian happamaksi tai lievä kitkeryys tuntui, jos oli teelusikallinenkaan liikaa.

  En ole minäkään käyttänyt steviaa sen koommin; purkki löytynee kuitenkin kaapin perukoilta. Hyvä aihe kuitenkin ottaa esille, jospa lukijoilta tulisi lisää tietoa ja hyviä vinkkejä. :)

  Tykkää

  1. Niin se vain tuntuu olevan, että kitkeryydestä ei pääse mihinkään. Olen ymmärtänyt, että mikä vain tuote tai jauhe on sitä kitkerämpi, mitä enemmän siinä on aitoa steviaa eli stevioliglykosideja. Mitä enemmän muita makeutusaineita stevian lisäksi, sitä ”parempi” maku eli kitkeryys vähenee. Silloin lopputuloksena on kuitenkin tuote, jota vatsa ei siedä ja jota ei siten voi syödä iloisin mielin.

   Voisin itse olla kiinnostunut testaamaan noita aitoja stevioita eli esim. mainitsemiani tippoja, mutta pelkään että niissäkään maku ei pärjää sokerille, ja niitä olisi pakko sekoitella muiden makeuttajien (esim. taateleiden) kanssa kitkeryyden karkottamiseksi. Katsotaan, eksyykö omaan keittiöön vielä joskus uusia steviatuotteita!

   Tykkää

 2. Munkaan mielestä monista tekeleistä ei tuu hyviä jos makeutuksena on pelkkää steviaa. Monet yritelmät on menny stevialla pilalle. Smoothieen se silti sopii. Kun tekee viherpirtelön johon laittaa myös hedelmiä mutta hedelmien makeus ei riitä niin silloin pieni määrä steviaa on tepsiny. Lopputulos on ollu hyvä.

  Tykkää

  1. Tuo on muuten ihan totta! :) Olin jo ihan unohtanut, kuinka ennen itsekin laitoin hitusen jotain intensiivimakeuttajaa maustamattoman rahkan ja mansikoiden joukkoon. Koska vain pieni ripaus riitti, herkussa ei ollut mitään vikaa (eli se ei aiheuttanut laksatiivisia vaikutuksia eikä niin pieni määrä makeutusta riittänyt tekemään rahkasta kitkerää). Täytyykin miettiä, antaisiko stevialle vielä mahdollisuuden. :)

   Tykkää

  1. Kiitos vinkistä! Kyllä nyt alkaa todella houkuttaa tuollaiset steviatipat. Makuhan voi olla jo lähdössä tasaantuneempi, kun stevia on sekoitettu veden lisäksi myös vaniljauutteen kanssa. Vaikuttaa tosi hyvältä tuon linkin perusteella. :)

   Tykkää

 3. En olisi uskonut että noin valheellista mainontaa saa edes harrastaa! Sama kuin ostaisi lihapaketin jossa olisi lihaa 0,7 prosenttia. Näemmä kuluttajia ei sittenkään paljon suojata :/

  Tykkää

 4. Kiitos jälleen ajatuksia herättävästä postauksesta! Olen itse ollut arka stevian käytössä, sillä en ole ollut täysin vakuuttunut varsin ristiriitaisten tutkimustulosten väitteistä. Hirvittää myös, kuinka paljon markkinoilla myydään steviana kaikkea muuta kemikaalimössöä. Ehkäpä kuitenkin tarkastan ekokauppojen valikoiman ennen steviapannaa. :)

  Tykkää

  1. Kiva, että tekstistä oli hyötyä! En tosiaan ollut itsekään otettu steviasta, mutta selvitystyö auttoi ja toi lisää tietoa. Nyt kun tietää, että tavallisten kauppojen stevia on hyvin todennäköisesti ”steviaa”, niin voi pitää silmällä aitoa steviaa ja kokeilla, miten se toimii leivonnassa, sinäkin kun niin kovasti tykkäät leipomisesta. Varmaan ainakin yhdessä jonkin muun makeuttajan tai hedelmäsoseen tms. kanssa stevialla voisi saada maistuvia tekeleitä. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s