Miten selvitä kylmästä kesästä?

Minä niin intoilin kesästä tapani mukaan jo keväämmällä ja kirjoitin bikinikunnosta, joka on kivempi saavuttaa kesäksi kuin talveksi. Tänään on kesäpäivänseisaus, eikä kesä ole vielä edes alkanut. Radiosta kuulin, että koko kesänä ei ole ollut yhtäkään hellepäivää (ja Suomessa helleraja on muutenkin matala). Viimeksi yhtä koleaa kesää vietettiin 24 vuotta sitten. Niinpä niin, se tavallinen tarina; rannoilla ja jäätelökioskeilla menee huonosti, matkanjärjestäjillä puolestaan erinomaisesti.

No mutta ehkä kesä saapuu viimeistään heinäkuussa, voisi moni ajatella. Onhan se totta kai mahdollista, mutta Ilmatieteen laitoksen pitkän ennusteen seuranta sanoo näin:

ECMWF:n ilmanpaine-ennusteen mukaan tavanomaista korkeamman ilmanpaineen alue on Skandinavian länsipuolella, mikä merkitsee sitä, että tavallista useammin viileää ilmaa pääsee virtaamaan pohjoisesta maahamme. Erityisen lämmintä jaksoa ei siis ole näillä näkymin odotettavissa.

Kääk! Mitä muuta voi tehdä kuin varata äkkilähdön? Siipan ja minun kohteeksemme valikoitui tällä kertaa Kreikan saari Skopelos! Sen vuoksi tämän kirjoituksen kuvituksena on teeman mukaisesti edellisen Kreikan-matkan satoa viime kesältä. Lähtö on kolmen viikon päästä. Meillä on ollut tapana matkustaa ulkomaille lomalle kahdesti vuodessa. Niinpä lähtisimme matkalle lämpimänä ja kauniinakin kesänä, mutta matkan tärkeys kyllä vielä korostuu nyt kun Suomen kesä on kylmä. Yhteisistä reissuistamme on tullut henkireikä, ja Mielekäs miellekartta olisikin taatusti myös matkablogi, jos vain matkustelisin enemmän.

Kun puhutaan kesästä, auringosta ja lämmöstä, oletuksena on, että kaikki kaipaavat niitä. On vanhuksia, jotka asuvat talvikaudet vaikka Espanjassa tai Floridassa. On selvää, että pohjoinen kylmyys ei ole kaikkien juttu. Olen kuitenkin ollut aistivinani, että kesän lämpö ei ole kaikille yhtä tärkeää. Kesä tarkoittaa jollekin vehreää luontoa ja linnun laulua, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa lämpöä ja puolialastomia vartaloita. Tavallaan olisi hyvin järkevääkin, että juuri suomalainen ei niin piittaisi lämmöstä, koska Suomessa on hyvin todennäköistä jäädä ilman sitä lämpöä – jopa kesällä.

Minulle lämpö ja aurinko ovat hyvin tärkeitä. Alan odottaa niitä aikaisin keväällä ja yhdistän niihin kaikkea jännittävää. Aurinko on huumaavaa silloin kun se ei ole polttavaa. Niinä kesinä, kun aurinkoa ja lämpöä on piisannut, olen makoillut viltillä ilta-auringossa ja miettinyt, miten ihmiset selviävät Suomen säistä vuodesta toiseen. Juuri silloin on tuntunut, etten koskaan halua luopua kesästä enkä kestä enää yhtäkään pimeää ja märkää loppusyksyä ja alkutalvea. Kun kesä on jossain vaiheessa väistämättä päättynyt ja syksy on alkanut, muutos ei olekaan tuntunut niin pahalta kuin mitä aikaisemmin kesällä oli luullut. Kummasti sitä siinä vaiheessa on taas valmis uuteen pimeään kauteen, joka tuntuu ikuiselta ja lopulta aina liian pitkältä. Syksyn alkaminen voi kuitenkin tuntua raskaammalta, jos mitään varsinaista kesää ei oikeastaan ollutkaan. Tätä joudun pohtimaan omalla kohdallani. Miten muu vuosi menee, jos en saa nauttia kesän lämmöstä edes kesällä? Riittääkö kahden viikon lomamatka täyttämään aurinko- ja lämpökiintiöni? Jos ei, niin mikä avuksi?

Olen useasti miettinyt, pitäisikö minunlaiseni ihmisen asua jossain aurinkoisemmassa maassa. Lähteä vain ylimalkaisesti ”Etelään” Nuuskamuikkusen tavoin. Ulkomaanmatkoilla katselen ihmisiä ja arvioin, ovatko he tyytyväisemmän näköisiä kuin kaamosmasennusta potevat suomalaiset. Jos ajatellaan, että Suomen ilmasto lähentelee pahimmillaan jo lähes luonnotonta (pimeimpänä vuodenaikana ei auringonvaloa kuukausiin), ”Etelässä” ihmisten pitäisi olla paljon eläväisempiä, energisempiä ja terveempiä. Näin ei kuitenkaan mielestäni ole, vaan Etelän ihmiset yhtä lailla ovat tyytymättömiä, joutuvat tekemään arkisia asioita, joista eivät jaksaisi innostua, ja moni näyttää vanhemmalta kuin onkaan ryppyisten kasvojen takia. Jatkuva aurinkoaltistus on taannut rypyt niille, joiden mielestä aurinkolasit ja -rasvat eivät ole cooleja. Suomeen palaaminen on aina ollut hivenen helpompaa näiden huomioiden jälkeen.

Minua kiinnostaisi kovasti tietää lukijoiden ajatuksia siitä, kuinka häiritsevä ja harmiteltava kylmä kesä oikeasti on. Tartu vaikka johonkin näistä kysymyksistä, mikäli haluat osallistua keskusteluun!

 • Millainen on ihanteellinen kesäsää?
 • Kuinka paljon kylmä kesä harmittaa? Muuttaako se kesä-/lomasuunnitelmiasi?
 • Lähdetkö aurinkolomalle? Lähtisitkö muutenkin vai lähdetkö nimenomaan kehnon sään vuoksi?
 • Latautuvatko akkusi lomalla yhtä kaikki, paistoi aurinko tai ei? Vai onko ajatus töihin/opiskeluihin/arkeen palaamisesta kamala, jos ”kunnollista” kesää ei ollut ollenkaan?
 • Onko sinusta liian aikaista menettää toivo kesän suhteen, eli uskotko sen vielä olevan edessä?

Bloggaamisesta loman aikana: Minua voisi huvittaa blogata matkaltakin, koska kuvattavaa ja kerrottavaa varmasti riittäisi. Lisäksi voisi olla mukavaa raportoida haasteista, joita vegaanisen tärkkelysmuonan metsästäminen taatusti tuo tullessaan. Mutta jos näyttää siltä, että muutkin lomailevat eivätkä siten seuraa blogeja yhtä aktiivisesti kesälomalla, niin saatanpa minäkin pitää lomaa lomalla.

16 vastausta artikkeliin “Miten selvitä kylmästä kesästä?

 1. Voinkin hyvin vastata tähän koska poikaystävä ei jaksa enää kuulla mun valitusta surkeesta säästä. =) Säät harmittaa kyllä. Omiin suunnitelmiin kuului yleistä hengailua ulkona ja rannalla ja terassilla. Ihan sellaisia tavallisia juttuja jotka ei nyt olekkaan niin kivoja kun ulkona alkaa paleltamaan jos sinne meinaisi jäädä. 25 astetta olisi just sopiva. Matkalle haluisin mutta en saa poikaystävää houkuteltua mukaan. Äkkilähdöt oli tosi kalliita kun viimeksi katsoin mikä ei auta asiaa. =( Ehkä jos löytyisi joku hyvä matka ja lähtisi vaikka jonkun kaverin kanssa niin voisi onnistuakin.

  Tykkää

  1. Kiva kuulla fiiliksistäsi, vaikka kesä ei ole sinullakaan vastannut odotuksia. Juuri noin se varmasti on, että olivatpa omat ulkosuunnitelmat mitä vain, 10-asteisessa tuulisessa ja sateisessa säässä ei vain tarkene, eikä mikään ulkoaktiviteetti siksi tunnu samalta. Höh!

   Toivotaan, että jos et saa poikaystävää mukaan matkalle, niin saisit mukaasi jonkun kaverin! Äkkilähdöt ovat nyt tosiaan hinnoissaan; me säästimme pari sataa buukkaamalla lennot ja hotellin erikseen. Ehkä tekin keksitte jotain tai vähintäänkin nautitte Suomen kesästä niin suuresti kuin mahdollista. :)

   Tykkää

 2. 1. Jo pelkkä 20 astetta riittäisi, jos aurinko paistaisi eikä tuulisi.
  2. Kylmä kesä harmittaa. Mökkeily ei ole niin mukavaa kuin se voisi olla. En haluaisi koko ajan olla sytyttämässä nuotiota tai lämmittämässä takkaa, niitä ehtisi sitten syksymmällä.
  3. Aurinkoloma olisi fantastista! Edelliskerrasta on vuosia. Lasten kanssa kynnys lähtemiseen kasvaa eikä me kyllä ennen lapsiakaan oltu miehen kanssa kovia matkustamaan. Jotenkin matkoja ei niin kaivannut. Nyt on ehkä toisin.
  4. Töihin palaaminen saattaa sujua jopa sitä mallikkaammin mitä huonompisäinen kesä on ollut. Eipähän jää mistään hauskasta paitsi kun joutuu palaamaan töihin.
  5. Tämä kysymys on erityisen kiva ja aion vastata isosti KYLLÄ ja rukoilla, että se olisi totta!

  Tykkää

  1. Kiitos vastauksista! Minusta on todella mielenkiintoista lukea muiden ajatuksista, koska on vaikea tietää, kuinka paljon tällainen kesä todellisuudessa hämää ihmisiä. Mediassa kesää (tai lähinnä sen puuttumista) kyllä päivitellään, mutta se ei kerro ihmisten tuntemuksista.

   Lapsien kanssa matkustaminen on kyllä ihan toista kuin yksin, kaksin tai kaveriporukan kanssa. Sen näkee lomakohteissa, kun seuraa lapsiperheiden ”arkea” lomalla. Silti on hienoa, että myös lasten kanssa uskalletaan ja viitsitään matkustaa. Jos ei lähde mihinkään matkalle isoksi osaksi lasten takia, se vain korostaa sitä ajatusta, että lapset saatuaan ihmisen oma elämä päättyy (nämä ovat näitä lapsettoman ihmisen pelkoja). Teillä asia on kuitenkin varmasti toisin, koska ette pariskuntanakaan matkustelleet paljon. Jos matkustaminen on alkanut kiinnostaa vasta äskettäin, niin toivon teille antoisia reissuja!

   Mukava näkökulma tuo, että töihin palaaminen voi olla helpompaa säätiloiltaan kurjan kesän jälkeen. Freelancerina minun oli vaikea arvioida töihin palaamista (koska töitä voi olla milloin vain ja ne tehdään kotoa), mutta kuulostaa hyvin järkeenkäyvältä.

   Pidetään peukut pystyssä; jospa se kesä sieltä vielä saapuisi. :) Näin tosin juuri säätiedotuksen, jossa lupailtiin huomiseksi sadetta ainakin tänne etelään… voi voi meitä raukkoja suomalaisia!

   Tykkää

 3. Kyllä sateisen ja kylmän sään miltei keskeytymätön jatkuminen alkaa jo kuukauden puolentoista jälkeen todella harmittaa. Tykkään laittaa kesäkukkien siemeniä toukokuussa multaan toivoen, että kukkaloistoa syntyisi, mutta tänä vuonna jo pelkkä itäminen oli kiven alla ja sitten kun jotain vihreää näkyi, se oli ohutta luikeroa, joka ei tanakoitunut sisätiloissa, Kun lopulta uskalsin yöhalloilta laittaa ne ulos (tsinniat ja krassit), varret ovat ehkä aavistuksen vahvistuneet, mutta eivät kasvaneet senttiäkään n. parin viikon aikana kun ovat ulkona olleet. Eli tsinniat eivät ainakaan ehdi kukkaan tänä kesänä, ne kun ovat muutenkin Meksikosta peräisinä auringon rakastajia. Isot ovat kukkaihmisen murheet…:( ;)

  Tykkää

  1. No onpas harmi, että kukatkin kärsivät tuolla lailla kylmästä kesästä. Kun kävelee ulkona ja näkee kaikki normaalit kesäkukat, ei osaa ajatellakaan, että puutarhakasveille aiheutuu harmia auringon ja lämmön puutteesta ihan toisella tavalla kuin luonnonkukille saati rikkakasveille. Omalla parvekkeella tietyt kasvit pärjäävät aina, mutta lasitettu parveke on tietysti eri asia kuin olla taivasalla kylmässä ja sateessa. Tsemppiä tsinnioille ja muille kukille, toivotaan parasta! (Tsinniat ovat kyllä nättejä, näin niitä varsinkin Azoreilla. :))

   Tykkää

 4. Minä kuulun näihin kadehdittuihin 10 viikon kesälomailijoihin, joten siedän muutaman viikon huonoja kesäsäitä, koska tiedän, että lomaa on vielä jäljellä. Kyllä kuitenkin heinäkuun vaihtuessa kalenteriin olis jo ihan kiva saada kakkosella alkavia lukemia lämpömittariin.

  Olen asunut useamman vuoden Kanarialla, joten ihan helpolla en Suomessa läkähdy. Meillä on kuitenkin kaksi koiraa ja niiden kannalta +25 olisi ihanteellinen kesälämpö. Onneksi ovat uimareita molemmat, niin saavat vähän viilennystä.

  Koskaan en ole Suomesta matkannut kesällä ulkomaille. Jos koko kesän sää olisi ”katastrofaalinen”, voisin kyllä harkita ulkomaan matkaakin, mutta ei sen tarvitsisi olla aurinko / löhöloma. Usein olemme suunnanneet Lappiin kesällä ja siellä kun ei auringonotto ole se ykkösasia, niin sen matkan voi tehdä huonommallakin kelillä.

  Vaakaihmisenä olen unelmoiva ja positiivinen ajattelija, joten uskon 110-prosenttisesti, että se kunnon kesä on tulossa. Veikkaan, että se alkaa heinäkuun viidennen päivän tienoilla! ;)

  Tykkää

  1. Oo, kymmenen viikon kesäloma on tosiaan sellaista herkkua, mitä moni muu ei saa kokea. :) Kesäloman pituus siis oleellisesti vaikuttaa siihen, kuinka hirveältä kylmä kesä voi tuntua; jos oma loma on kesäkuussa, elokuun lämpö ei välttämättä lohduta.

   Juu, sanopa muuta; kyllä voisi kakkosella alkaa lämpötilat kuun vaihteen lähetessä.

   Jos on tottunut ympärivuotisiin Kanarian keleihin, niin ei kyllä varmasti läkähdy Suomessa, se on varmaa! :) Monelle kaiketi juuri tuo 25 asteen lämpö olisi miellyttävä ja sopiva.

   Minustakaan kesä ei ole ihanteellinen aika ulkomaanmatkalle, koska kesä on sateisena ja kylmänäkin silti paljon upeampi kuin esim. pimeä ja märkä loskakeli. Miehen loman vuoksi matkojen on kuitenkin osuttava juuri tietyille viikoille. Ajattelinkin kysymyksiä keksiessäni, että toki kesällä tehdään paljon sellaisiakin matkoja, joihin aurinko ja lämpö eivät niin liity (mekin katsoimme reissuja Alppien suuntaan, mutta aurinko vei lopulta voiton).

   Teit hienon veikkauksen; odotellaan siis kuumeisesti heinäkuun viidettä päivää! :-)

   Tykkää

 5. Möh! Ehkäpä oon ihan tosi tympiinnyttävä, kun ajattelen, että kesä on ennen kaikkea mielessä, mielentila ja fiilis! Toki olisi ihanaa joogata ulkona ilman kohmelo-oloa, mutta muuten lähinnä nautin sateesta, sen jälkimeiningistä, koko maiseman muuttavasta usvasta, päätä tuulettavasta tuulesta ja jalkapohjiin tarttuvasta märästä hiekasta. Ja tästä hengästyttävästä valon paljoudesta. Ah!

  Tai ehkä kyseessä onkin kokemukseni lomasta.. Minä, niin kuin yllä Menninkäinenkin, saan nauttia piiiiitkästä lomasta. Yhteensä 11 viikkoa, heh! Vaati järjestelyä ja ahkeruutta saada sekä minulle että poikaystävälle koko kesä vapaaksi. Tää on IHANAAAAA!

  ps. Kyllä mä välissä käväisen Italiassakin – ihan vain varmuuden vuoksi ;-)

  Tykkää

  1. Olipa söpö kommentti. :)

   Veikkaisin, että minullakin osa kesästä on mielessä, mutta puuttuvaa osaa kompensoi juurikin se huumaava aurinko. ;) Valosta, vehreydestä, kukista ja yleisestä raikkaudesta olen osannut nauttia. Mutta se aurinko (siitä minä voisin sanoa ”Ah!”), varsinkin myöhäisen iltapäivän aurinko tuntuu ihanalta iholla. Kunpa se ei olisi ihan niin harvinaista herkkua kuin mitä se nyt on ollut. Nuo sinun luontokuvauksesi kuulostavat minustakin tunnelmallisilta, mutta kun palaan sateiselta juoksulenkiltä, jonka olen juossut tukalassa sadetakissa ja silti olen jostain syystä kauttaaltaan märkä, sateen kauneus saa mielessäni muita muotoja. :D :-O

   Kivaa, että saitte noin pitkän loman! Ja vieläpä Italian-matka, vau! Me harkitsimme tosissamme Gardajärvelle menoa (olisi niin upea patikointipaikka) sekä viime että tänä vuonna, mutta hinnat ovat aina liian kalliit siihen nähden, mitä saa vastineeksi. Me haluamme, että hotellissa on ainakin jääkaappi ja mielellään myös keittiö/keittonurkkaus, koska välillä tulemme vaelluksilta niin myöhään ”kotiin”, että kaikki ravintolat ovat kiinni. Mutta ehkä joskus vielä pääsemme sinne silti. Italian pastat ja pizzat ovat hyvää tärkkelysmuonaa, siitä siis iso plussa. :) Menetkö johonkin tiettyyn kohteeseen vai kiertomatkalle?

   Tykkää

 6. Ymmärrän, sinulle aurinko ja sen lämpö on kesän syvintä ydintä, minulle taas valon määrä :-) joskus valitin säästä enemmän, mutta totesin, ettei kannata latistaa omaa fiilistä potemalla jotain, mihin ei mitenkään voi itse vaikuttaa.
  Matkoilla vaeltelu on kyllä ihanaa. Teettekö kokopäiväretkiä, pidempiä vai lyhyempiä vaelluksia paljonkin? Omilla seikkailuillani olen todennut tärkkelysruokavalion ihan loistavaksi – se kun pitää kylläisenä niin pitkään :-) pizzoja odotellessa! Mm..
  Italiassa kiertelen Firenzen lähialueilla. Majoitun pienessä vuoristokylässä, josta on Firenzeen noin 2h ajomatka :-)

  Tykkää

  1. Ihan totta tuo, että on sinällään hölmöä harmistua säistä, kun asialle ei tosiaan voi tehdä mitään (paitsi tietysti lähteä matkalle aurinkoisempaan paikkaan). :)

   Meillä on juu tapana tehdä pitkiä vaelluksia kuitenkin niin, että palaamme yöksi kämpille. Telttailu ei siis toistaiseksi ole kuulunut vaelluksiimme. Pisin päivävaellus on ollut n. 35 kilometriä, tavallisimmin patikoinnit ovat jotain 10 ja 20 kilometrin väliltä. Maasto toki tekee sen, että joskus jo 4 km on ponnistus, jos ensin kiivetään 2 km vuoren huipulle ja sitten laskeudutaan sama matka. :) Kaikista ihanimpia vaelluksia on Madeiralla, siellä olemme kulkeneet yhteensä satoja kilometrejä. Siellä on niin kaunista, monimuotoista ja vehreää, paljon jyrkkiä korkeuseroja ja silti myös tasaisia levadoja. Myös ilmasto on ihanteellinen sillä tavalla, että vain harvoin on liian kuuma. Mutta eihän sitä aina samaan paikkaan halua mennä, kun ei sentään ihan vanhus vielä ole, ja maailma tarjoaa niin paljon nähtävää.

   Voi että, kuulostaa ihanalta tuo Firenzen lähistöllä oleva vuoristokylä! Toivotan sinulle hurjan hyvää matkaa! Mukavaa, että pizzat vielä lisäävät matkan houkuttavuutta. :) Minäkin olen jo unelmoinut Kreikan ruoista; muistan, että kasviksia kyllä on saatavilla reilusti ravintoloissakin, mutta ongelmana voi olla juustot ja muut eläintuotteet, joihin kasvikset on upotettu. :( Onneksi pastoja ja pizzoja löytyy Kreikastakin. :)

   Tykkää

 7. Höö vastasin pitkästi, mutta viesti näytti häipyneen jonnekin :-( ehkä se kuitenkin saavutti sinut, toivotaan!! Mulla on käynyt näin ennenkin kun oon yrittänyt kommentoida… minä ja tietotekniikka…!!

  Tykkää

  1. En saanut viestiäsi ennen kuin tajusin mennä roskapostikansioon tarkastamaan. Ajatella, että WordPress oli lajitellut sen sinne! Yleensä roskaposteihin menee vain niitä viestejä, joissa kaupitellaan lääkkeitä lerssin kovettamiseksi. Jotain hassua täytyi siis tapahtua, kun viesti kerran häipyi ihmeellisesti. Onneksi näin ei käy useammin ja viesti kuitenkin tuli perille. :)

   Tykkää

 8. Itseasiassa en ole edes huomannut miten kylmä tai kurja kesä on ollut. Tämä on silti paras kesä ikinä! Olen koko kevään päässyt seuraamaan luontoa päivittäin ja nauttinut ulkona olemisesta, leipomisesta, askartelusta, perheen kanssa yhdessä olosta. Lenkkeillyt, juossut ja kuntoillut. Ihanaa! Kesä=vapaus!

  Olen melkeinpä joka vuosi ollut kesälomalla vasta elokuun puolen välin jälkeen. En edes muista aurinkokesiä. Onko niitä ollut? En tiedä. Sellaista oli kun olin pieni, ne kesät muistan. Kun kesälomalla piti käydä uimassa joka päivä. Edellisistä kesistä muistan vain viilennyslaitteen toimistolla.

  Ohjeeni on: Nauti siitä mitä on, joskus voi olla ettei ole sitäkään. Jokaisesta päivästä saa mukavamman kun ei koko ajan halua parempaa, vaan antaa itselleen luvan nauttia siitä mitä on jo olemassa. Luntakin satoi vain vähän.

  Tykkää

  1. Ei voi kuin vain ihailla teitä, joille vallitsevalla säätilalla ei ole mitään väliä. :)

   Hienoa, että olet päässyt nauttimaan kesästä tavalla, joka ei selvästikään monina aikaisempina kesinä ole ollut mahdollinen. Olen varma, että minäkin nauttisin vaikka pakkasenkylmästä kesästä, jos se tarkoittaisi sellaista vapautta, jota en ole aikoihin kokenut. Ei ihmekään, että kesät ovat tavallaan menneet sinulta ohi (aurinkokesät ainakin), koska lapsuudenkesäsi vaihtuivat jossain vaiheessa toimistokesiin.

   Itse huomaan ”vaativani” kesältä vähän enemmän, koska koen nauttivani ympärivuotisesta vapaudesta (freelancerina saan määrittää omat työni ja työtahtini), vietän aikaa rakkaideni kanssa viikoittain ja liikun paljon luonnossa kesät ja talvet. Vaikka kaipaankin lämpöä ja aurinkoa, olen silti osannut arvostaa myös tällaista kesää, jota nyt elämme. En ole ollut tyytymätön, vaan olen elänyt ja liikkunut niin kuin ennenkin ja lähtenyt jopa yöaikaan lenkille; iltojen valoisuus on niin erityistä herkkua, että sitä ei ulkomaillakaan saa!

   Ihanaa elämäsi parasta kesää sinulle! :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.