Yhden hengen suklaakakku mikrossa (vegaaninen)

Mikä sen mukavampaa kuin tehdä hetken mielijohteesta mehevä suklaakakku mikrossa! Törmäsin kakkuohjeeseen, kun varta vasten etsin vegaanisia ja rasvattomia reseptejä McDougallin sivuilta. Ohjeessa houkutti yksinkertaisuus, nopeus, aito suklaa ja itse taikinan rasvattomuus. Kakusta tuli niin kostea, täyteläinen ja runsaan suklainen, ettei reseptiä millään uskoisi rasvattomaksi, aivan niin kuin ei porkkanakakkuakaan taannoin. Suklaakakku ei kuitenkaan ole läheskään yhtä makea kuin porkkanakakku, mutta siitä voi toki halutessaan tehdä makeamman. Sanoisin kakkua silti sopivan makeaksi, koska se tyydytti jopa minut, joka pidän paljon makeasta enkä pidä itseäni erityisen tottuneena vähään makeaan. Jos makeutuksen määrä tuntuu vähäiseltä, suosittelen käyttämään tummaa suklaata, jonka kaakaopitoisuus on vain reilu 50-prosentinen 70-prosenttisen (saati suuremman pitoisuuden) sijaan. Näin kakusta tulee hivenen makeampi ilman että reseptin sokerimäärää tarvitsee lisätä.

Näyttää taikinanakin aika houkuttelevalta.
Näyttää taikinanakin aika houkuttelevalta.

Taikina

 • 3 rkl täysjyvävehnäjauhoja
 • 1 rkl kauraleseitä
 • 2 rkl täysruokosokeria (intiaanisokeria)
 • 2 rkl kaakaojauhetta
 • 1/4 tl leivinjauhetta
 • 3 rkl kauramaitoa
 • reilu 1/2 dl makeuttamatonta omenasosetta (tai muuta hedelmäsosetta)
 • vaniljauutetta
 • ripaus kanelia
 • 2 – 3 rkl vegaanista tummaa suklaata
 1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
 2. Sekoita märät aineet keskenään. Yhdistä märät ja kuivat aineet ja sekoita. Lisää suklaahiput joukkoon.
 3. Kaada taikina kahvikuppiin ja mikrota täydellä teholla (1000 W) kolme minuuttia.
Jäähdytystä mikrotuksen jälkeen.
Jäähdytystä mikrotuksen jälkeen.

Kakkua ei ole ohjeen mukaan tarkoitus kumota, eikä se ehkä onnistuisikaan, koska kakku on niin mehevä eikä taikinassa ole rasvaa liukastamassa sitä. Kakku on mielestäni herkullisinta vähän lämpimänä (ei kuumana, koska maut eivät silloin tule yhtä hyvin esiin), suklaa ihanasti sulaneena. Tuntuu, että ohjetta voisi varioida vaikka kuinka paljon, ja silti kakusta tulisi hyvä, jos vain pitää raaka-aineiden suhteen samana. Makeutuksen tilalle voisi varmasti laittaa esim. steviaa, jauhoseoskin voi koostua monenlaisista jauhoista ja hedelmäsose voi yhtä lailla koostua mistä vain hedelmistä tai marjoista. Itse käytin Piltin sokeroimatonta mustikka-omenasosetta. Useimmat 70-prosenttiset tummat suklaat ovat automaattisesti vegaanisia, ja noin 50-prosenttisen kaakaopitoisuuden omaavia vegaanisia tummia suklaita löytyy esim. Brunbergilta ja Pandalta.

Lopullinen tuotos juuri sopivan jäähtyneenä.
Lopullinen leipomus juuri sopivan jäähtyneenä.

Vaikuttaako kokeilemisen arvoiselta? Onko sinulla ylipäänsä kokemuksia mikrossa tehtävistä sämpylöistä, pullista tai kakuista?

Lue myös: Panin paremmaksi (Linkin takaa löytyy sama resepti, mutta vielä yksinkertaisempana ja herkullisempana!)

8 vastausta artikkeliin “Yhden hengen suklaakakku mikrossa (vegaaninen)

 1. Hei! Menee ehdottomasti kokeiluun. En ole kokeillut mitään vastaavaa, Voiko tällä ruokavaliolla juoda kahvia? Mitä kahvimaitoa käytät, jos juot kahvia? T: Maaria Ps. Paljonkohan tässä herkussa on kaloreita?

  Tykkää

  1. Kiva, että kakku houkuttaa. :)

   McDougall ei suosittele kahvia tai teetä (yrttiteetä lukuun ottamatta, koska siinä ei ole kofeiinia). Uskoakseni se johtuu kofeiinin stimuloivuudesta ja siitä, että jotkut käyttävät kahvia herätäkseen ja kehittävät siihen riippuvuuden, eli tulevat ärtyisiksi ja päänsärkyisiksi ilman kahvia. Kahvilla ja teellä on kuitenkin tutkitusti valtavasti terveysvaikutuksia (varsinkin vihreällä ja valkoisella teellä) eivätkä kaikki ole yhtä herkkiä kofeiinille. Minä siis sanoisin, että kahvia voi ihan hyvin juoda, jos se ei ole aiemminkaan tuottanut ongelmia. Itse en juo koskaan kahvia, mutta olen nähnyt muiden kaatavan kahviinsa mm. manteli- tai soijamaitoa, mutta maidon sakkautuminen voi silti olla ongelma.

   Reseptisivun mukaan suklaakakussa on 276 kaloria, eli ei paha noin suklaisesta kakusta! Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin jauhoina pelkkiä valkoisia täysjyvävehnäjauhoja, joita en ole Suomessa koskaan tavannut.

   Tykkää

   1. Kiitos vastauksestasi! Sulla on ihanan aktiiviset sivut ja paljon asiaa. Odotan jo innolla jatkoa tähän tärkkelys-sarjaan!

    Ei pahat nuo suklaakakun kalorit minunkaan mielestä, herkusta kun on kyse.

    Yritän jatkossa päästä aamukahvista eroon. Se tulee kyllä olemaan vaikeaa. Minulla on siihen selkeästi riippuvuus.

    Oletko kokeillut Go greenin salsa kastikkeita? Itse olen syönyt niitä nyt bataatin ja perunan kanssa, Toimii mulla. Kai ne sopii tähän ruokavalioon? Tää on tällaista opettelua.

    Mitä ajattelet ruokarytmistä tai onko tähän McDougall antanut ohjeita? Itse haluaisin syödä iltaa kohden enemmän. T: Maaria

    Tykkää

   2. Kiitos kivasta palautteesta. :) Olen niin iloinen, että tärkkelyssarja on tavoittanut ihmisiä.

    Minä söin suklaakakun kahdessa erässä, eli siten kalorit vielä puolittuivat (ja niitähän ei tärkkelysfilosofiassa lasketa muutenkaan, mutta herkkujen kohdalla niiden tietäminen voi olla hyödyllistä). Kahvin vähentäminen tai siitä luopuminen voi olla viisasta, jos/kun on tietoinen omasta riippuvuudestaan. Jos kahvinjuonti pysyisi maltillisena, siitä ei varmasti ole haittaa. Kahvi ei myöskään lisää ruokahalua, eli ei sinällään pilaa terveellistä ruokavaliota.

    Go Greenin salsakastikkeet eivät ole tuttuja, mutta kävin katsomassa niiden tuoteselosteita. Kastikkeissa on sekä öljyä että sokeria, mutta ei paljon, ja aineet vaikuttivat muuten oikein hyviltä. Sokeriahan McDougall ei aseta pannaan, vaan sanoo, että sitä jopa kannattaa ripotella ruoan päälle, JOS ruoka silloin tulee syödyksi, ja vastaavasti jäisi syömättä ilman maustamista. Myös rasvan kanssa riittää varsinkin alussa rasvan karsiminen ja yleensäkin vähärasvaisuus. Ihan kaikki elämässä ei vain voi olla täysin rasvatonta, ja se on enemmän kuin ok. Sanoisin, että jos juuri nämä salsakastikkeet tekevät peruna- ja bataattiruoista herkullisia, niin voit syödä niitä hyvin mielin. :)

    Ruokarytmistä McDougall taisi sanoa, että sillä ei ole niin väliä, vaan voi noudattaa omia mieltymyksiään. Nälkään tulee aina syödä, koska tärkkelysruokavaliossa ei nähdä nälkää. Kasvisravinto on niin kevyttä, että sitä voi syödä niin paljon kuin mieli tekee. Itse tykkään syödä pienempiä aterioita monta kertaa päivässä ja minullekin maistuu ruoka iltaisin. Iltasyömistä pidetään yleensä huonona vain sen takia, että aktiivisuustaso laskee ja ihminen menee pian nukkumaan, eli ei ehdi käyttämään ruoasta saatua energiaa. Kasvisruoka on kuitenkin niin sulavaa ja vähäkalorista, että sitä voi syödä reilusti myös illalla. Todella tuhtia ateriaa juuri ennen nukkumaanmenoa ei tietenkään mikään ruokavalio suosittele, koska unenlaatu kärsii ja toiset näkevät painajaisiakin. Itse olen usein parhaimmillani illalla ja energiatasoni nousee iltaa kohden, ja myös lenkit kulkevat parhaiten iltaisin. Varsinkin tällöin myös iltasyöminen on perusteltua.

    Tykkää

 2. Namm! Onpas mainion oloista kaakkelssonia! Suklaan määrä ei päätä huimaa (/huolestuta)! :-D täytyy kokeilla!! Oon tehnyt joskus jotain omaa mikrokakkuversiotani. Se ei kylläkään ollut tarpeeksi makeaa herkkusuuni makuun.. siinä oli summittain raakakaakaojauhetta, hunajaa, jotain maitojuomaa, kaurahiutaleita, psylliumia ja vehnäjauhoja! Paljon samoja :-) oletko suunnitellut juhannusherkkuja? Vietän grilli-iltaa ja ajattelin grillailla muhkeakasviksisen ja runsaasti ananasta sisältävän tofuhampparin (jos toisenkin)!

  Tykkää

  1. Mukavaa, että kakku vaikuttaa kiinnostavalta! :) Kiva oli kuulla myös aikaisemmasta mikrokakkukokeilustasi. Kakut eivät tosiaan aja asiaansa, jos makeutta ei ole riittävästi. Tässä ehkä on jo sellaisenaan, tai viimeistään sitten, kun lisää makeutuksen määrää haluamallaan tavalla.

   Juhannusherkkujen kohdalla olen ollut laiska ja pääsen valmiiseen pöytään vanhempien luo, kun mies on töissä koko juhannuksen. Äiti on onneksi kokkaillut minullekin sopivia ruokia ja innostunut pikku hiljaa itsekin tärkkelysfilosofiasta. Uskon, että kasvisten lisäksi menuun kuuluu jotain maustettua vegaanimakkaraa vehnästä (niin en jää ilman, kun muut syövät makkaroitaan). Kuulostaa todella herkulliselta tuo ananas-tofuhamppari, slurpsis! :) Pisteet sulle, kun reippailet itse omat juhannusherkkusi! :-D

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.