Henkisyydellä hoikaksi, osa 3: Tee kotiisi hyvänolon paikka

Tänään on vuorossa kolmas osa Henkisyydellä hoikaksi -postaussarjasta, jonka perustana toimii Marianne Williamsonin kirja A Course in Weight Loss: 21 Spiritual Lessons for Surrendering Your Weight Forever.

helli sydäntäsi

Luvun ydinajatuksen kiteyttää tämä virke: ”The deeper delights you are seeking are not found in food, but rather in living fully.” Eli vaikka ruoka kuuluu vahvasti elämään ja syöminen on nautinnollista, emme siltikään elä syödäksemme. Elämällä on niin paljon enemmän tarjottavaa kuin vain ruoka. Miksei eläisi sitä elämää kaapeilla notkumisen sijaan? Jos oma syöminen on ongelmallista ja/tai siitä on seurannut reilumminkin liikakiloja, ruoka on todennäköisesti tullut korvaamaan monia muita elämän iloja. Harva myöskään haluaa esim. ahmia julkisella paikalla, joten kaikenlaiset ylilyönnit tapahtuvat tavallisimmin kotona, mieluiten silloin kun on yksin. Jos ongelmallinen syöminen on jatkunut vuosia, voi olla hankalaa saada muusta elämästä kiinni. Mitä muuta omalla vapaa-ajallaan voisi tehdä kuin syödä ja katsoa telkkaria? Mikä muu tekisi elämästä kivaa kuin vain ruoka? Itsekin huomaan, että moniin mieluisiin hetkiin liittyy syöminen. Elokuvaa voi olla ikävää katsoa, jos sen kanssa ei voi herkutella. Elokuva saattaa jopa olla kehno, mutta sitä voi muistella parempana kuin se oli vain siksi, että katsellessa söi jotain ihanaa.

Miten vuosia jatkuneet toimintatavat saa muutettua? Miten henkisyys voi auttaa syömisongelmiin ja/tai lihavuuteen? Tässä kohtaa kirjassa Williamson muistuttaa, että mieli saattaa aktiivisesti kapinoida kaikkea henkisyyttä vastaan, koska pelko/ylipaino voi olla kaikki mitä ihminen tietää. Muutos on pelottavaa, ja osa itsestä saattaa haluta pitää liikakiloista kiinni. Ihminen saattaa ajatella, että hän ei tarvitse kenenkään apua, vaan osaa itse hoitaa omat asiansa. Mutta jos ihminen on ylipainoinen, lihava tai muuten vain kärsii ongelmallisesta syömisestä ja ongelma on jatkunut vuosia/vuosikymmeniä, selvästikään ihminen ei ole silloin osannut hoitaa omia asioitaan, ja voi siksi olla avoin kokeilemaan uutta näkökulmaa.

Viime kerran postauksessa kirjoitin siitä, että ihmisillä on paljonkin uskoa negatiivisiin asioihin (”en mä kuitenkaan pysty tähän, mä retkahdan joka tapauksessa, ei musta ole mihinkään tällaiseen” jne.). Ihminen siis epäilee uskonsa voimaa vain silloin, kun häntä pyydetään uskomaan johonkin hyvään. Siihen uskominen, että on surkea ja ruma, ei puolestaan ole lainkaan hankalaa. Ei siis kannata sanoa, ettei ole uskovaa sorttia, koska kaikki uskovat hyvinkin moniin asioihin. Miksi oman uskon tarvitsisi aina toimia itseä vastaan?

Millaista muutosta henkisyydellä halutaan elämään ja syömisiin? Henkisyydellä tavoitellaan ihmettä (Williamsonin suosituin kirja A Return to Love, josta alla oleva lainaus on, perustuu sellaiseen kurssiin, jonka nimi on ”A Course in Miracles”). Ihmeen määritelmä on oma suosikkini kaikista henkisistä opeista. Jos saisin valita vain yhden henkisen lainauksen, jonka tulisi lohduttaa minua tai muistuttaa, mistä kaikki ongelmani johtuvat, se olisi tämä:

A miracle is a shift in perception.

Moni ajattelee ihmeellä jotain hyvin konkreettista, esim. parantumista jostain sairaudesta. Suurimmat ihmeet kumpuavat kuitenkin ihmisten asenteesta ja ajattelusta. Ihmisen tapa hahmottaa asioita saattaa olla aika tuhoisa, ja ihminen peilaa kaiken hahmotuskykynsä kautta. Ihme olisi esim. se, että joku homoja vastustava ihminen, jolla ennen tuli paha olo tajutessaan, että hän on samassa tilassa homon kanssa, oivaltaisikin jossain vaiheessa, ettei homoudessa ole mitään vikaa. Tällaisesta oivalluksesta tulee aivan uskomattoman hyvä olo, tuntuu kuin valtava taakka olisi viety harteilta. Kun Matti tuntee vihaa ja ällötystä jotain toista kohtaan, hän saattaa luulla, että vihan kohde tuntee kaiken sen vihan ja saa ansaitsemansa opetuksen. Todellisuudessa Matti itse on oman vihansa kohde, koska homous ei ole homojen ongelma vaan Matin, ja hän kärsii omasta vajavaisesta ajattelustaan.

Kun oma asenne ja/tai tapa nähdä ja hahmottaa asioita ja maailmaa muuttuu, syömiseen liittyvät ongelmat alkavat hävitä kuin itsestään. Se johtuu siitä, että ihminen on käsitellyt kaikista syvimpiä ongelmiaan, ei pelkkiä seurauksia, joita mm. liikakilot ovat.

Tehtävä

Tämän kerran tehtävänä on tehdä omaan kotiin hyvänolon paikka, alue tai nurkkaus. Siinä missä keittiö ja sen kaapit merkitsevät monelle retkahduksia, houkutuksia ja ylilyöntejä, jonkin muun paikan tulisi olla vapaa kaikista niistä. Tämä paikka on rakkaudellinen, siihen ei liity ruoka tai syöminen, vaan esim. rentoutuminen, jooga, lukeminen ja meditaatio. Tarkoitus on, että vaikka sinulla olisi kuinka huono päivä tai olet joko vihainen, surullinen, epätoivoinen tai mitä tahansa, omassa hyvänolon paikassasi voit rauhoittua ja hengittää, sinne on hyvä mennä. Paikalla tulee olla hyvä energia. Sinulla on varmaan jo nyt tietyt lempipaikat kotonasi (esim. ikkunan alle asetettu sohva on kutsuvampi kuin pimeä ja kapea käytävä), joten todennäköisesti rakennat hyvänolon paikkasi johonkin lempipaikkasi yhteyteen. Paikassa tulisi olla tuoli tai vastaava esim. lukemista varten ja jokin taso, jolle voi laittaa mitä vain itselle pyhää, henkistä tai muuten elinvoimaista (esim. kirjallisuutta, oikeita kukkia, ehkä jonkun oman rakkaan kuvan (vain jos tämä ihminen tukee sinua halussasi muuttaa elämäsi ja syömistottumuksesi)). Jos pidät jonkinlaista päiväkirjaa henkisestä matkastasi, sivut kannattaa kirjoittaa tekemässäsi hyvänolon paikassa tai vähintäänkin tuoda kirjoitetut sivut sinne.

Williamson suosittelee siivoamaan kaapit kaikista epäterveellisistä ruoista, jotka toimivat laukaisijoina ahmimiseen tai muutoin liikaan tai ongelmalliseen syömiseen. Omaan hyvänolon paikkaan voi tuoda jopa ruoka- tai reseptikirjoja, kunhan niiden sisältö on viisasta ja terveellistä.

2 vastausta artikkeliin “Henkisyydellä hoikaksi, osa 3: Tee kotiisi hyvänolon paikka

  1. Niin kovin viisaita sanoja <3 Ihmeen määritelmä sai ajatusprosessin käyntiin, vaikka kyseisen seikan olen aiemmin tiedostanut. Luettuna se tuntuu todelta. Kirjoitettu sana painaa. :-)

    Tykkää

    1. Mukavaa, että teksti herätti ajatuksia ja että jo ennestään tuttu ihmeen määritelmä tuntuu voimakkaammalta luettuna. :) Olen huomannut, kuinka totta tuo määritelmä voi olla jopa mitä käytännöllisimmissä tilanteissa. Siksikin se vetoaa minuun niin kovasti.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.