Eroon vehnästä -huijaus

Onko kukaan kuullut William Davisin kirjasta Eroon vehnästä? Äitini sai sen lainaan, ja vanhemmilla käydessäni uteliaisuus sai minut tarttumaan siihen.

Kirjan nimi on hyvin paljastava, eli tiesin kyllä, mitä odottaa. Ajattelin kirjaan tutustumisen olevan jännittävää, koska teos on niin valtavassa ristiriidassa sen kanssa, mistä olen itse kirjoittanut. Vehnä on tärkkelystä, ja minä loin tärkkelyssarjan, jossa kirjoitan tärkkelyksen puolesta pohjaten tutkimustietoon. Lisäksi kirjoitin juuri vitamiineista ja hivenaineista, ja kävi ilmi, että vehnäleseissä ja vehnänalkioissa on niin paljon ravinteita, että hyvin harvasta muusta ruoasta on niille kilpailijaksi vitamiini- ja hivenainepitoisuuksissa.

Mitä fiiliksiä Eroon vehnästä sai aikaan? Se oli vielä pahempaa potaskaa, kuin olin uskaltanut kuvitella. Ymmärrän hyvin, että esim. netissä kuka vain voi anonyymisti kirjoittaa mitä tahansa älyvapaata ilman sen kummempia seurauksia, mutta luulisi, että ammatti-ihmiset (lääkärit, ravitsemusterapeutit ym.) eivät saisi kirjoittaa omia mielipiteitään tutkimustietona ja tienata näin omat miljoonansa. Jotkut ihmiset ovat jo nyt aivan pihalla siitä, mikä oikeasti on terveellistä ja mitä pitäisi syödä. Kaikilla ei ole sellaista tiedonjanoa, että he selvittäisivät asiat itse tai edes osaisivat tehdä niin (esim. kielimuurin takia).

Mitä Davis sitten väittää? Tiivistettynä viesti on tämä: vehnä on maailman pahinta myrkkyä. Kaikki sairaudet, lihavuus ja ongelmat johtuvat vehnästä. Tämä ei edes ole liioittelua, vaan Davis tosiaan puhuu vehnästä myrkkynä ja murhana ja vertaa vehnää terrorismiin. Omassa YouTube-tilinsä kuvassa hän on räjäyttämässä patonkia dynamiitilla. Eikö se ole jo aika noloa? Tai erittäin noloa ja epäkorrektia (kun niin moni ihminen maailmassa elää nälänhädässä)? Eikö lääkärin yksinkertaisesti olisi koulutuksensakin puolesta pakko tietää paremmin?

Mitä Davis sitten suosittelee ihmisten syötäväksi? Lihaa, maitotuotteita, juustoja ja rasvaa/öljyä kasvisten ja pähkinöitten lisäksi. Erittäin rasvaisista ruoista hän kirjoittaa, että niitä voi syödä huoletta juuri niin paljon kuin haluaa. Rasvassa on 900 kaloria/100 g, kun sama luku sokerille, joka sekään ei ole mikään terveysruoka, on 400 kaloria/100 g. Kaiken huippu on se, että Davis kehottaa välttämään erityisesti perunaa ja maissia (!). Ensiksikin ne ovat mitä parhainta tärkkelystä, ja toisekseen eikö kirjan pitänyt kertoa vehnästä ja gluteenista?

En ollut ennen kirjaan tarttumista kuullut siitä mitään. Tiesin kuitenkin heti tutustumisen jälkeen, että nyt ollaan pahasti väärillä jäljillä, ja halusin ottaa selvää, millainen huijari tämä Davis on. En keksinyt Davisin naurettaville kohuväitteille mitään muuta syytä kuin rahallisen hyödyn. Vehnä, hiilihydraatit ja tärkkelys eivät ole trendiruokaa nyt, vaan päinvastoin vihollisen asemassa, kun taas hyvin moni haluaa syödä paljon rasvaa ja lihaa (ja siten lukea siitä, kuinka terveellistä on syödä paljon rasvaa ja lihaa). Ravitsemusbisneksessä raha leivotaan nimenomaan low carb -hössötyksellä, ei missään nimessä esim. runsaasti hiilihydraatteja sisältävällä, vähärasvaisella vegaaniruokavaliolla. Alkava raivostukseni laantui täysin, kun löysin runsaasti sellaisia luotettavia ja puolueettomia lähteitä, jotka tyrmäävät Davisin teoksen suurilta osin. Aihe kiinnostaa minua niin paljon, että kirjoitan näistä lähteistä toisessa postauksessa.

Kuvakaappaus Davisin YouTube-tililtä.
Kuvakaappaus Davisin YouTube-tililtä.

Tiivistetysti voin kuitenkin jo tässä vaiheessa kertoa muutaman pääsyyn, miksi Davis on niin väärässä. Hän puhuu vain vehnästä, ei koskaan esim. vehnäleseistä ja vehnänalkioista (miksi puhuisikaan, nehän vain kumoaisivat kaikki hänen väitteensä!). Amerikassa syödään paljon vähemmän ”kunnollista” vehnää, eli vehnää ajatellessaan moni ajattelee valkoista vehnäjauhoa, jossa ei ole ravinteita ja jota voi perustellusti olla hyvä välttää. Toisekseen monet Davisin väitteet eivät tule kattavasta tutkimustiedosta, vaan ovat hänen omia mielipiteitään. Kolmanneksi vehnä (ja gluteeni yleensä) on oikeasti haitallista vain keliaakikoille, joita on väestössä hyvin vähän. Ihmiset rakastavat diagnosoida itse itseään ja näin ollen ehkä n. 90 prosenttia esim. suomalaisista ovat keliaakikoita. Aidon tutkimustiedon valossa näin ei tietenkään ole.

Itsekään en suosittele höttövehnää kenellekään enkä harrasta mitään erityistä vehnätankkausta, mutta kun tiedämme varmuudella, että vehnäleseissä ja vehnänalkioissa on hurjan paljon ravinteita, eikö ole aivan ääliömäistä väittää toisin? Davisin väitteillä myrkky voisi yhtä hyvin olla kasvikset tai mikä tahansa muu ravinteikas ruoka. Miten kukaan edes pystyy kirjoittamaan kokonaisen kirjan vehnästä kertomatta, mitä vehnä on ja mistä se koostuu? Se käy helposti, koska faktat eivät sovi hänen agendaansa. Jos haluaa unohtaa olevansa lääkäri ja vain tienata kasapäin rahaa (kirja nousi USA:ssa bestselleriksi hyvin pian julkaisun jälkeen), tietenkään lääkäri ei voi missään vaiheessa kertoa vehnän ravinteista.

Kaiken kruunaa se, että tämä meidän kohulääkärimme ei itse ole kovinkaan timmi omalla dieetillään. Jos haluat lihoa, korottaa kolesterolitasoasi, tuhota elämää ja maapalloa ja vielä kaupan päälle antaa rahasi Davisille, niin noudata ehdottomasti hänen dieettiään. Niin kuin sanottu, palaan tähän aiheeseen toisessa postauksessa.

Lue myös: Onko vehnä myrkkyä? Onko Eroon vehnästä -kirja oikeassa?

2 vastausta artikkeliin “Eroon vehnästä -huijaus

 1. Olipas hauska kirjoitus. Onkin pitänyt lukea tuo kirja, en vaan ole vielä ehtinyt! Mutta nyt ei ehkä tarvitsekaan lukea, kun referoit sen niin hyvin blogiisi! Tosi mielenkiintoista, kun tosiaan itsekin olen ymmärtänyt, että vehnän ja gluteenin välttely on trendinä nouseva ja mielletään niin terveelliseksi! Ehkä täytyisi perehtyä myös heihin, jotka välttävät vehnää ja kokevat löytäneensä siitä avun. Tunnetko ketään sellaista?

  Tykkää

  1. Mukavaa, että kirjoituksesta oli hyötyä. :) Kun puhutaan ruoasta ja syömisistä, trendit ovat usein kaukana siitä, mikä on oikeasti ravitsemuksellisesti hyvästä. Se johtuu tietysti vain siitä, että totuus on tylsää ja kohuväitteet puolestaan kiinnostavia. Kun lukee jostain, että esim. laihtuakseen pitää lisätä liikunnan määrää, vähentää rasvan, sokerin ja lihan syömistä, syödä paljon kasviksia ja sitten kaiken lisäksi vielä syötävä kaikkea kohtuudella, monella tällainen muuttaisi suunnilleen joka aterian koostumusta ja määrän. Sitten aika pian aterian jälkeen pitäisi vielä lähteä lenkille. Sellainen ei ole sitä, mitä ihmiset haluavat kuulla. Eikö olisi paljon upeampaa, jos jättämällä minkä tahansa yksittäisen ruoka-aineen laihtuisi lähes taianomaisesti?

   Minä en henkilökohtaisesti tunne ketään sellaista, joka olisi tervehtynyt/laihtunut jättämällä vehnän, mutta olen kuullut joidenkin muiden kertovan joistain ystävistään tai tutuistaan, jotka ovat kokeneet hyötyvänsä vehnän jättämisestä. Löytämissäni lähteissä, joista kirjoitan jossain vaiheessa lupaamani toisen postauksen, selitetään hyvin, mistä laihtuminen johtuu, kun vehnän jättää pois: moni syö vehnänsä kakkujen, pullien ja keksien muodossa, jolloin varmasti hyötyy terveydellisesti, kun jättää ne ruoat. Itse laitan vehnäleseitä tai vehnänalkioita kaurapuuron sekaan, mikä on sataprosenttisen eri juttu kuin kakkujen ja pullien syöminen. Se onkin kirjan suurin ongelma, että se kertoo kaikkein huonoimmasta vehnästä aivan kuin muuta vehnää ei olisi olemassakaan, ja siten levittää todella vääristynyttä tietoa.

   Jos et ehdi lukea kirjaa lähitulevaisuudessa, niin blogistani löydät pian tarkempaa tietoa kirjan väitteistä ja niiden kumoamisesta!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.