Porkkanakakku (vegaaninen, rasvaton)

Tästä porkkanakakusta tulee niin mehevä ja makea, ettei sen ikinä uskoisi olevan rasvaton.

Kakussa ei ole tippaakaan kevyen laihdutusherkun makua tai tuntua, vaikka se sellainen osittain onkin. Resepti on Mary McDougallin käsialaa ja löytyy kirjasta The Starch Solution.

Kakku tuo mieleen paitsi perinteisen porkkanakakun, niin myös herkullisen ja kostean maustekakun. Muokkasin reseptiä hieman jauhoseoksen, mausteiden, valmistustavan ja paistoajan suhteen.

porkkanakakku 2

1 kuppi = 2,4 dl (esim. muumimuki on juuri oikean kokoinen)

Taikina

 • 1 kuppi hienoksi raastettua porkkanaa
 • 1 kuppi rusinoita
 • 1/2 kuppia agavenektaria
 • 1/4 kuppia pilkottuja taateleita
 • 1 tl kanelia
 • 1 tl kardemummaa
 • 1 tl inkivääriä
 • 1/2 tl muskottipähkinää
 • 1/2 tl neilikkaa
 • 1 3/4 kuppia vettä
 • 3/4 kuppia täysjyvävehnäjauhoja
 • 3/4 kuppia kauraleseitä
 • 1/2 kuppia vehnäleseitä
 • 1 tl ruokasoodaa
 • (1/2 kuppia pienennettyjä pähkinöitä)
 1. Raasta porkkana. Jos et halua kokonaisia rusinoita ja taateleita kakkuun, vaan yhtenäisemmän makeuden ja rakenteen, sekoita rusinat ja taatelit tasaiseksi massaksi esim. monitoimikoneessa (minä pienensin porkkanankin samalla laitteella).
 2. Laita kulhoon porkkanaraaste, rusinat, agavenektari, taatelit ja kaikki mausteet (ei ruokasoodaa) ja vesi. Sekoita hyvin.
 3. Sekoita toisessa kulhossa kaikki jauhot ja ruokasooda keskenään. Lisää joukkoon pienennetyt pähkinät, jos käytät niitä. Yhdistä märät ja kuivat aineet.
 4. Kaada ja levitä taikina joko leivinpaperoituun uunivuokaan tai silikonivuokaan. (Taikina on aika iso, minä käytin vuokaa, jonka mitat ovat 31 x 23 senttiä.) Paista uunissa 175 asteessa noin puoli tuntia.

porkkanakakku

Alkuperäisessä reseptissä kaikkia märkiä aineita käytetään pannulla kymmenen minuuttia. En oikein ymmärtänyt, mitä ideaa siinä olisi ollut. Jauhoseoksessa käytetään vähemmän leseitä, ja tilalla enemmän valkaisematonta vehnäjauhoa. Koska korvasin hienoa jauhoa leseillä, arvelin joutuvani muuttamaan myös veden määrää, koska leseet imevät itseensä enemmän nestettä. Mutta koska en käyttänyt märkiä aineita pannulla (mikä olisi haihduttanut vettä), käytin ohjeen antamaa vesimäärää.

Lopputuloksena oli mehevä, erinomaisesti koossa pysyvä kakku, joka vieläpä irtosi leivinpaperista helposti (epäilin sitä, koska taikina on rasvaton). McDougallin ohjeessa paistoajaksi annetaan 45 minuuttia. Olen iloinen, että satuin katsomaan uuniin juuri puolen tunnin kohdalla, koska kakku oli siinä vaiheessa aivan valmis uunista otettavaksi. Jos käyttää pienempää vuokaa, jolloin paloista tulee paksumpia, pitempi paistoaika voi olla tarpeen.

Laiton kakkupalan päälle kaurapohjaista vaniljakastiketta, mutta se on vain kuvausrekvisiittaa. Maku ei parantunut kastikkeella, koska kakku on ensiksikin paljon makeampaa kuin kastike. Myöskään lisäkosteutta kakku ei kaipaa, vaan siinä on kaikki tarvittava itsessään. Teen tätä taatusti toistekin!

6 vastausta artikkeliin “Porkkanakakku (vegaaninen, rasvaton)

 1. Tämä ohje tuli kreivin aikaan! Tarvitsin jotain viemistä nyyttäreihin ja olin varannut aamusta aikaa leipomiselle. Kaikki aineet löytyivät kaapista ja ohje vaikutti simppelimmältä kuin se raakakakku, mikä mun piti ensin tehdä. Niinpä tein porkkanakakun tällä ohjeella. Otin sen vartti sitten uunista ja siitä tuli todellakin ihanaa! Hyvin makeaa ja mehevää, ihan niin kuin lupasit. Kiitos siis ohjeesta! Nyt mulla on hyvää viemistä enkä myöhästy leipomisen takia töistä. :-D

  Tykkää

  1. No vau, kylläpä sattui mukavasti! :) Kukaan tuskin on kokeillut jakamiani reseptejä yhtä pian julkaisun jälkeen. Upeaa, että kaikki toimi noin hienosti leipomisen ja aikataulun kanssa. Hurjan aikaisin kyllä jouduit heräämään, mutta ehkä olet aamuihminen, kun kerran olit varannut aikaa leipomiselle juuri aamusta. Toivotaan, että kakku maistuu muillekin yhtä hyvin kuin sinulle ja minulle!

   Tykkää

   1. Pakko tulla kertomaan, että kakku oli menestys! Kaikki meni! Moni kyseli reseptiä joten ohjasin kyselijät tietty tänne sun blogiin.:D Hyvää vaan kannattaa jakaa!

    Tykkää

 2. Minäkin tein porkkanakakkua heti ohjeen tultua, vaikka en muilta kiireiltä ole aiemmin ehtinyt kommentoimaan. Kaapissa oli kaikkia aineita muskottipähkinää myöten. Tein muuten ihan ohjeen mukaan, mutta taatelit pienin saksilla (ja vähän rusinoitakin) ja parapähkinät keittiön lattialla vasaralla (!) ja aivan ihanaa kakkua tuli!

  Maistettuani päätin heti pakastaa paloina puolet esim. mukaanotettavaksi paikkoihin, joissa ei ole mitään tarjottavaa vegaanille. Meillä kaikki kakkua maistaneet tykkäsivät kovasti. Itselleni tästä tulee varmuudella klassikko, sillä tämä kakku on mahtavan mehevä ja makea. Kiitos hienosta ohjeesta! :)

  Tykkää

  1. Hienoa kuulla, että kakku teki vaikutuksen. :) Olen itsekin ihmeissäni siitä, että rasvaton kakku voi olla niin hyvää. Kyllä McDougallin rouva osaa!

   Raaka-aineiden pilkkominen käsin (tai vasaralla :)) on hyvä idea, varsinkin jos itsellä ei ole kunnon laitteita, joilla aineksista saa tasaista massaa (minulla Moulinex yhä toimii, mutta tehosekoitin on hyvin tehoton). Toiset tykkäävät muutenkin enemmän sattumista.

   Tuo on kätevää, että tuo tiettyihin tilanteisiin omat, makeat eväät. Tämä kakku sopii hyvin pakastettavaksi jo kokonsakin puolesta; on kiva saada heti leivottuaan makeaa ja tietää, että paloja riittää myös pakastimeen. Tein kakusta jo banaaniversionkin ja mietin vielä, julkaisisinko senkin blogissa vai en (kun siinä on kuitenkin niin paljon samaa kuin mausteisessa porkkanaversiossa). Joka tapauksessa taikinapohja on niin toimiva, että siitä on moneksi!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s