Syömisillä synkkaan kevään kanssa

voikukka

Meitä on hemmoteltu kauniilla ja aurinkoisella säällä jo viikkoja, vaikka välillä onkin sateisempaa. Auringonpaisteesta huolimatta on kuitenkin ollut sen verran viileää, että on vaikea uskoa kesän olevan aivan oven takana. Sillä sehän todella on ihan kohta täällä! Jos kesäkuu ei ole virallinen kesäkuukausi, niin mikä sitten on?

Minusta on monena keväänä tuntunut tältä: huomaan, että päivät pitenevät, luonto ja eläimet heräävät, kaikki käynnistyy ja alkaa. Kaikki paitsi minä. Koko talven olen odottanut kevättä ja kesää, ja kun ne vihdoin saapuvat, en olekaan valmis enkä ehdi niihin mukaan. Uskon, että tällainen olo on vain voimistunut, koska kevät ja kesä ovat suosikkivuodenaikani, joten haluan elää niissä täysillä mukana. Minulla on suuret odotukset kevään ja kesän suhteen. Suuret odotukset itseäni kohtaan siinä asiassa, että hyödynnän kaikki lempivuodenaikani tarjoamat mahdollisuudet. Niitä ovat lähinnä ulkona liikkuminen ja siellä oleilu niin suurissa määrin kuin mahdollista.

oksat ja taivas

Talvella kaikki on kuollutta ja on jatkuvasti pimeää ja hämärää. Silloin ihmisenkin on helppo vajota tekemättömyyteen ja väsymykseen. Ja moni vajoaakin, huomaan sen lenkkipoluilla, joilla on paljon vähemmän väkeä talvisin kuin kesäisin. Aina keväisin olen katsellut ympärilleni ja yrittänyt ahmia itseeni mm. satakielen laulun, ihanan vaaleanvihreät puiden lehdet ja totta kai kaikki kukat. Silti olen saattanut olla jotenkin rauhaton ja levoton, ikään kuin odottaisin jonkin asian tapahtuvan, vaikka tiedän, ettei mitään kummempaa ole edessä. Minulla ei ole ollut sellaista sisäistä rauhaa, josta kirjoitan henkisyyssarjassa, ja olen tiedostanut mieleni olevan jossain ihan muualla kuin tässä hetkessä.

Tänä keväänä on pitkästä aikaa erilainen olo! Tiedän hyvin, mistä se suureksi osaksi johtuu. Kirjoitin täällä siitä, kuinka minulle on usein käynyt niin, että olen keveimmilläni talvella ja runsaimmillani kesäisin. Asetelma on siis ollut melko nurinkurinen verrattuna moneen muuhun ihmiseen ja valtaosaan eläimistä, jotka tankkaavat syksyllä ja talvella rasvaisella ruoalla ja heräävät laihtuneina kevääseen. En tiedä, miksi löysimmässä kunnossa oleminen juuri kesällä on ollut minusta niin ahdistavaa. En usko, että asia liittyy mitenkään ulkonäköön, koska edes läheiseni eivät huomaa niitä muutamaa kiloa, joista kohdallani on usein ollut kyse. Siksi veikkaan, että rasvaisimmassa kunnossa oleminen juuri kesällä vaikuttaa omaan oloon, ei ulkonäköön. Tunnen, että ihminen ei ole synkassa luonnon kanssa, jos hän on runsaimmassa kunnossa kesällä – lämpimimpään ja aktiivisimpaan aikaan vuodesta.

sireeninlehdet

Tärkkelysruokavalio on vienyt minulta ne pari kiloa, mitkä halusin pudottaa, mutta ennen kaikkea se on tuonut minulle paljon enemmän hyvää oloa kuin olisin osannut odottaa. Syön paljon kunnollista ruokaa, jaksan innostua ja liikkua, ja  syömisistä johtuva ahdistus on poissa. Sitä ahdistusta päiväkirjani sivut olivat ennen täynnä. Vaikka olen syönyt reilusti tärkkelystä vasta vajaan kuukauden, tiedän palaavani tärkkelyksen pariin, vaikka mokaisinkin joskus syömällä roskaruokaa. Oleellista on sitä paitsi se, että roskaruokaa ei tee mieli syödä, koska tärkkelys on niin tyydyttävää ja tuo mielihyvää.

ketunleivät

Minä olen joissain asioissa selvä ääri-ihminen, jonka on saatava tiettyjä asioita paljon. Siksi minulle sopii tiukat mutta ei liian tiukat rajat. Rajattomat mahdollisuudet ja loputtomat vaihtoehdot herkkujen kohdalla eivät sovi minulle; tulen helposti syöneeksi liikaa hyvin energiatiheitä ruokia, jolloin painonhallinta ei kovillakaan liikuntamäärillä onnistu, vaan paino on jatkuvasti nousussa. Vegaanisuus on riittävän rajoittavaa, mutta samalla silti sallivaa. Esimerkiksi monissa karkeissa on liivatetta ja/tai eläinperäisiä väriaineita, minkä vuoksi en voi syödä moniakaan karkkilaatuja. Samalla kuitenkin ihan tavallisen kaupan karkkivalikoimista löytyy hyvin todennäköisesti mm. lakritsia (yksi suurimpia herkkujani) ja keksihyllystä keksejä, jotka ovat vegaanisia. Millekään ”apua, apua, enhän mä voi syödä enää mitään” -paniikille ei todella ole aihetta. Päinvastoin, on ihanaa voida kävellä monien hyllyjen ohi kaupassa tietäen, että noiden elintarvikkeiden hankkimista ei tarvitse edes harkita.

kukkia 2

Aion kirjoittaa tärkkelysfiiliksistä vielä paljon lisää ja luultavasti ottaa pian valokuvan löysistyneistä housuista. Halusin kuitenkin jakaa tämän kevyemmän keväisen olon, koska tunnen kerrankin herääväni eloon samassa tahdissa kuin puiden lehdet ja kaikki upeat kukat. Tällainen olo minulla olisi pitänyt olla kaikkina keväinä – mieluiten toki ympäri vuoden!

2 vastausta artikkeliin “Syömisillä synkkaan kevään kanssa

  1. Hei! Kivoja nämä sinun jutut! Haluaisin vielä tietää, miten tämä ruokavalio vaikuttaa vatsaan. Turvottaako paljon?

    Tykkää

    1. Hei! Minulla vatsa on ollut vähemmän turvonnut tärkkelysruokavaliolla kuin ennen. Turvotus varmasti riippuu ihmisestä ja siitä, minkälaista tärkkelystä syö. Esim. palkokasvit (pavut, linssit, herneet) saavat aikaan enemmän kaasua kuin moni muu ruoka ja voivat turvottaa joitain ihmisiä ihan eri tavalla kuin vaikkapa perunat ja monet kasvikset (kaalia lukuun ottamatta). Yleisesti tärkkelys-/kasvismuona on niin sulavaa, että se nimenomaan on hyödyksi terveydelle/suolistolle. Moni on parantanut omat vatsavaivansa siirtymällä kasvisruokavalioon. Tärkkelys ei viivy kauaa vatsassa eikä suolistossa, vaan suoli tyhjenee nopeasti ja säännöllisesti. Siitä seuraa vähemmän turvotusta ja litteämpi vatsa. Tärkkelyksestä erityisesti viljat ovat ikävä kyllä saaneet turvottavien ruokien leiman, vaikka esim. liha on tunnetusti hirveää pilkottavaa suolistolle ja viipyy suolessa pitkään, mikä on omiaan takaamaan pinkeän olon. Turvotuksen pelossa ei siis kannata jättää tärkkelystä testaamatta; voit yllättyä iloisesti!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.