Parsakaali-tofupiirakka (vegaaninen, vähärasvainen)

Leivoin äsken ensimmäisen täysin vegaanisen piirakan koskaan. Kasvispiirakoita olen toki tehnyt vuosien aikana monia, mutta niissä on maitoa ja/tai kermaa, kananmunaa ja juustoraastetta, eli lopulta hyvinkin paljon eläinkunnan tuotteita. Kerman korvaaminen ei ole hankalaa, mutta miten piirakan saa hyytymään ilman kananmunaa, ja onko juustoton piirakka ankea (en halunnut käyttää soijajuustoa)?

Piirakan tekeminen oli mukavaa ja herkullisen tuoksuista, mutta uunissa piirakka ei käyttäytynyt kuin ”normaali” piirakka. Pinta ei kuplinut eikä siinä yleensäkään näkynyt mitään liikettä. Hetken epäilin uunin olevan rikki, mutta kyllä se ihan kuuma oli. Kaurakerma ei ollut hyytynyt uunissa yhtään ja pinta oli siksi aivan hyllyvä, kun oli aika ottaa piirakka uunista.

Reseptissä käskettiin antamaan piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua, joten luotin siihen, että se hyytyisi vielä. Ja niin se hyytyikin! Muokkasin reseptiä monin osin, mutta alkuperäisen nappasin Vegaaniliiton sivuilta.

parsakaali-tofupiirakka

Pohja
 • 2 dl vehnäjauhoja
 • 1 1/2 dl talkkunajauhoja (kaurasta ja herneestä)
 • 1 dl hienoa porkkanaraastetta
 • 1/2 dl perunajauhoja
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 1/2 tl suolaa
 • 1/2 dl rypsiöljyä
 • 1 1/2 dl kylmää vettä
Täyte
 • 1 punainen paprika
 • 200 g parsakaalia
 • 100 g tofua
 • 1 rkl rypsiöljyä
 • 1 tl pizzamaustetta
 • 1/2 tl suolaa
 • 1/2 tl mustapippuria
Pinnalle
 • 2 dl kaurakermaa
 1. Sekoita piirakkapohjan ainekset keskenään yllä mainitussa järjestyksessä.
 2. Pane taikina jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Pilko paprika, parsakaali ja tofu. Kuullota niitä muutama minuutti öljyssä paistinpannulla tai vokissa pizzamausteen kanssa. Lisää joukkoon suola ja loput mausteet.
 3. Ota taikina jääkaapista ja kauli se piirakkavuoan kokoiseksi. Voitele vuoka ja asettele taikina sen pohjalle.
 4. Lisää täyte ja kaada lopuksi päälle kaurakerma.
 5. Paista uunin keskimmäisellä ritilätasolla 200 asteessa 30 min.
 6. Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.

parsakaali-tofupiirakka 2

Käytin maustamatonta tofua, jonka marinoin itse. Marinadiin tuli soijakastiketta, kaksi valkosipulin kynttä ja agavenektaria. Laitoin soijaa ja agavea sen verran, että kun tofupalat pyöritteli marinadissa, ylimääräistä marinadia ei jäänyt. Haudutin parsaa kuumassa vedessä muutaman minuutin ennen pannulla pyörittelyä, jotta parsa olisi vähän pehmeämpää. Halusin siihen myös kosteutta, jotta en tarvitsisi pannuun paljoakaan öljyä. Kuullotin parsakaalia ja paprikaa muutaman minuutin ennen kuin lisäsin tofun. Suolan ja mustapippurin sekoitin kerman joukkoon. Pohjataikina ei vaatinut kaulimista, vaan oli helppo levittää käsin.

En voinut maistaa piirakkaa vielä, koska leivoin sen yhtä tapahtumaa varten huomiseksi. Tulen päivittämään tämän tekstin huomenna ja kerron, miltä piirakka maistui ja mitä muut vieraat ajattelivat siitä. Jännittää vähän! Aina varoitellaan, ettei pitäisi tarjoilla muille mitään sellaista, jonka reseptiä ei ole testannut koskaan. Ja kun tämä on vieläpä vegaaninen piirakka, eli kokonaan uusi aluevaltaus minulle. Mutta ei kai tämä huonolta näytä? Miksi se olisi pahaa? Tuoksu antaa ymmärtää, että se olisi oikein maistuvaa mutta mene ja tiedä!

parsakaali-tofupiirakka 3

Lisätty 8.5.2015: Piirakkaa jäi vain kaksi ohutta palaa. Kaikki kehuivat piirakkaa yhteen ääneen, ja sanoipa yksi vieras sitä jopa erinomaiseksi. Uskallan siis julistaa tämän kelpopiirakaksi. Maustaminen onnistui ja rakenne toimi. Kerma ei ollut hyytynyt niin hyvin kuin toivoin, mutta oli lopulta silti tarpeeksi kiinteää, niin että palat pysyivät vaivatta kasassa eikä vuokaan valunut mitään (vuoan pohja pysyi siis kuivana), kun piirakasta leikkasi palan.

Voisin hyvin tehdä tätä uudestaan. Piirakkani kilpaili kinkku-juustopiirakan kanssa ja voitti ainakin ulkonäöllisesti aneemisen näköisen, juustolla tasaväriseksi pinnoitetun piiraan. Kasvisruoka muistutti taas siitä, kuinka kaunistakin se on!

2 vastausta artikkeliin “Parsakaali-tofupiirakka (vegaaninen, vähärasvainen)

 1. Näyttää ihan syötävältä piirakalta. Koska itsekin tykkään paljon parsakaalista, voisin minäkin kokeilla tuota. Kommenttejasi odotellen.:)

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s