Mansikkaraakakakku + sopivatko raakakakut tärkkelysruokavalioon?

mansikkaraakakakku

Ehdin jakaa vielä yhden raakakakkuohjeen ennen tärkkelyskokeiluani. Tästä kakusta tuli kesäisen mansikkainen, makea ja kiinteä, eikä yhtään raa’an oloinen siten kuin porkkanaraakakakusta. Yleensäkin kookosöljyllä tai kaakaovoilla kovetetut raakakakut ovat rakenteeltaan niin samanlaisia kuin esim. juustokakut tai mitkä vain liivatteella hyydytetyt kakut, että eroa perinteisempään kakkuun ei sillä lailla huomaa. Ystäväni piti kakusta paljon, ja mies sanoi tätä omaksi lempparikseen kaikista tekemistäni raakakakuista. Muokkasin ohjetta sitruunamehun, makeutuksen ja kookosöljyn osalta Karita Tykän kirjasta Raakaa ja makeaa.

Pohja

 • 3 dl mantelijauhoja
 • 1 dl kookosrouhetta
 • 2 dl rusinoita
 • 1/2 tl vaniljauutetta
 • 2 tl vettä

Täyte

 • 7 1/2 dl cashewpähkinöitä (liotettuina)
 • 1 litra (500 g) mansikoita paloiteltuina
 • 1 dl hunajaa tai muuta juoksevaa makeuttajaa
 • ripaus suolaa
 • vajaa 2 dl kookosöljyä

Koristeluun

 • esim. marjoja, yrttejä tai raakakaakaojauhetta (Minä käytin Ekosegon pakastekuivattuja marjoja.)

 1. Sekoita pohjan aineet keskenään monitoimikoneessa.
 2. Painele taikina leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle.
 3. Sekoita keskenään kaikki täytteen aineet kookosöljyä lukuun ottamatta esim. tehosekoittimessa. Kun massa on tasaista, lisää kookosöljy ja sekoita vielä.
 4. Kaada täyte pohjan päälle ja laita jääkaappiin tekeytymään useaksi tunniksi tai yön yli. Koristele haluamallasi tavalla.

Alkuperäisessä ohjeessa on reilusti sitruunamehua, hitusen vähemmän makeutusta ja reilummin öljyä, koska täyte on sitruunamehun takia nestemäisempää ja vaatii siksi vielä enemmän öljyä kiinteytyäkseen. Tykän ohjeessa aineet on laitettu leivosmuotteihin eikä kakkuvuokaan. Tein leivoksia kerran tismalleen ohjeen mukaan, eivätkä ne tehneet vaikutusta oikein kehenkään, makeutta ei ollut kenenkään makuun läheskään tarpeeksi. Leivoksissa oli silti paljon potentiaalia, ja tiesin, että niistä voisi saada aidosti todella hyviä. Koska jätin happaman sitruunamehun pois, minun ei tarvinnut lisätä makeutusta kuin vain 1/4 dl, ja lopputulos oli tällä kertaa ihan erilainen kuin ensimmäisellä kerralla!

***

Miten raakakakkujen käy nyt, kun alan noudattaa vegaanista tärkkelysruokavaliota? Raakakakut ovat useimmiten/aina vegaanisia, jos hunajan tilalla käyttää mitä vain muuta juoksevaa makeuttajaa. Kakkuja voi siis siltä kantilta syödä muuntelematta reseptejä mitenkään. Makeutus ja yleisestikin sokeri eivät myöskään ole ongelma sinällään, jos kakkuja osaa syödä maltillisesti. Isoin ongelma on suuri rasvan määrä etenkin niissä kakuissa, joissa on pähkinöiden lisäksi paljon öljyä. (Kerron pian lisää rasvojen haitallisuudesta, kunhan pääsemme McDougallin kirjassa siihen kohtaan.) Lisäksi raakakakuissa ei ole tärkkelystä ollenkaan, eli ne ovat siinä suhteessa kaukana ykkösherkuista (vrt. mihin tahansa viljaa sisältävään leipomukseen, jossa on siksi luonnostaan paljon tärkkelystä).

Onneksi omia suosikkejani raakakakuista ovat juuri ne öljyttömät kakut, joita olen blogiinkin kuvannut. Lisäksi täytyy muistaa, että jos ylipäänsä haluaa syödä kakkuja, moniin tavallisiin kakkuihin tulee sekä maitoa/maitotuotteita että kananmunaa, jolloin raakakakku on oikein varteenotettava vaihtoehto. Jos ajatellaan, että valtaosa (70 prosenttia) päivän ruoista koostuisi tärkkelyksestä, ja on normaalipainoinen/vähänkään aktiivinen, voisi varmasti syödä yhden raakakakkupalan vaikka joka päivä.

Minun ei siis tarvitse lopettaa raakakakkujen tekoa, mutta uskon, että tulen kokeilemaan jatkossa erilaisia, tärkkelyspitoisia reseptejä myös herkkujen puolella. Jos tekisin esim. jonkin omena-kauraherkun omenasta, kaurasta, kanelista ja jostain makeuttajasta, tärkkelysfilosofian mukaan sitä voisi kiistatta pitää parempana kuin viljattomia raakakakkuja. (Kiitos lukijalleni miinalle tärkkelysfilosofia-käsitteen keksimisestä, se on mahtavan kuvaava sana, ja nappaan sen nyt käyttööni!)

Hyvää vappua kaikille!

2 vastausta artikkeliin “Mansikkaraakakakku + sopivatko raakakakut tärkkelysruokavalioon?

 1. Olen otettu, että tärkkelysfilosofia on passeli käyttöösi.:)

  Koska nyt vappumässäilyn jälkeen olen itsekin kokeilemassa tuota uudenlaista syömistä ja kaappi pullistelee jo luomukvinoaa, kuskusta, tummaa riisiä ja erilaisia pähkinöitä ja vihannespuolella avocadoa, sitruksia ja kaaleja, jätän mansikkaraakakakun kokeilemisen kesään, sitten kun saa kotimaisia mansikoita! Sitä täytyy ehdottomasti kokeilla, sillä jos miehetkin, jotka ovat tunnetusti kranttuja perinteisestä mätöstä poikkeavien tarjottavien suhteen, tykkäävät tästä kakusta, on se varmasti superhyvä!

  Tykkää

  1. Kaapin sisältö kuulostaa oikein hyvältä; kiva, että olet noin valmistautunut kokeilemaan tärkkelysfilosofiaa (on se vaan niin hieno sana). :)

   Minä tein mansikkakakun itse pakastamistani kotimaisista marjoista, mutta kesällä voi sitten tehdä suoraan tuoreista. Kun kakkua ei tee happamaksi sitruunamehulla, lopputulos maistuu todennäköisemmin useammalle kuin alkuperäisellä reseptillä. Oma kokeiluni ja kaikki maistajat todistivat sen. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.