Henkisyydellä hoikaksi, osa 1: Hajota sinua ympäröivä muuri

Nyt aloitamme Henkisyydellä hoikaksi -postaussarjan, jonka perustana toimii Marianne Williamsonin kirja A Course in Weight Loss: 21 Spiritual Lessons for Surrendering Your Weight Forever.

Sananmukaisesti kyseessä on kurssi, joka käsittää 21 luentoa. Kurssia ei voi läpäistä tai reputtaa. Voi vain tehdä parhaansa ja palata huonon päivän tai pidemmän huonon kauden jälkeen kurssin pariin. On tärkeää, ettei rankaise itseään epäonnistumisista. Ihmiset, joilla on ylipainoa ja/tai syömiseen liittyviä ongelmia, ovat jo tehneet itselleen niin paljon hallaa, että itseen kohdistuvaa väkivaltaa ei tarvita enää yhtään enempää. Siispä lupaa olla kiltti itsellesi. Kurssin ”suorittaminen” vaatii aktiivista osallistumista. Joskus tehtävänä on hankkia jokin esine (esim. lautanen tai hedelmä), mutta useimmiten tehtävä on kirjoittamista. Kirjoittamalla ajatuksista ja tunteista tulee näkyvämpiä itselle, mikä syventää kirjan oppeja.

Joskus tai hyvin useinkin käy niin, että vaikka elämäntapamuutos olisi alkanut hyvin ja lupaavasti, ja ihminen olisi jo saanut tuloksia ja on huippuinnostunut uudesta elämästään, yhtäkkiä omassa kehityksessä tuleekin takapakkia. Williamson sanoo, että tällainen on hyvin tavallista; usein kun etenemme pari askelta, joudumme palaamaan askeleen tai kahdenkin verran. Siksi tuntuu, että sahaamme välillä paikallaan. Takapakit kuuluvat olennaisesti paranemisen prosessiin, eli ei siis kannata ahdistua, vaan jatkaa yrittämistä. Henkinen kasvu on kiehtova matka, ellei ihminen vastusta sitä.

 ”Your unhealthy eating is an act of self-hate. Overeating is a form of violence.”

1. osan ydinajatus

Ylensyöjä on antanut ruualle sellaisen vallan, jota ruualla ei oikeasti ole. Silloin jopa sellainen ruoka tai ruuan määrä, joka on haitallista terveydelle, saatetaan kokea lohtua ja voimaa tuovaksi. Ensimmäiseksi ihmisen on ymmärrettävä, että hän on jossain vaiheessa alkanut uskoa valheeseen. Valhe on se, että epäterveellinen ruoka pystyisi millään keinolla lohduttamaan ja ravitsemaan ihmistä. Tehtävänämme on oikaista tuo valhe. Ruoka on meille elintärkeää. Se vastaa fyysisiin tarpeisiimme, mutta se ei pysty eikä sen kuulukaan pystyä vastaamaan tunneperäisiin tarpeisiimme. Siksi esim. herkkujen syöminen tuntuu ensin mahtavalta, mutta hyvin pian syöpöttelykohtauksen jälkeen on paha olo. Jos ruoka vastaisi tunneperäisiin tarpeisiimme (esim. rakkauden kaipuuseen), olisimme ikionnellisia ahmimisen jälkeen. Näin ei kuitenkaan koskaan ole. Monella ihmisellä tunneperäisiin tarpeisiin vastaa muut ihmiset (oma kumppani, perhe, ystävät) mutta henkisestä näkökulmasta sisäisen tyhjyyden voi täyttää vain se jokin suurempi voima, joka meitä varjelee, nimittipä sitä miksikä tahansa.

Kehon kuuluu olla heijastus tai peilikuva siitä, keitä olemme sisimmässämme, ja kukaan ei ole lihava sisimmässään. Sielumme eivät koskaan ole lihavia. Paino, jonka haluat pudottaa, oli tietoisuudessasi paljon ennen kuin se saapui näkyvästi kehoosi. Kehosi on pelkästään valkokangas, jolle ajatuksesi on heijastettu. Kun paino lähtee mielestäsi/tietoisuudestasi, se lähtee myös fyysisestä olemuksestasi. Kun poistetaan syy, seuraus poistuu automaattisesti. Me siis kannamme painoamme mielessämme. Se paino voi koostua käsittelemättömistä tunteista, negatiivisista ajatuksista tai asenteista ja luonteenpiirteistä, joiden taustalla on pelkoa. Jostain syystä olet padonnut nämä asiat sisääsi, minkä vuoksi ne eivät kulkeudu sinusta pois. Jos esim. tunnet surua, sen sijaan, että vain tuntisit surun ja antaisit sen mennä, se jääkin jumiin mieleesi. Mieli sijaitsee kehossa, minkä vuoksi suru jää jumiin myös kehoon.

Kehostamme tulee paljon jätettä, ja se kierto on välttämätön, jotta voimme elää. Yhtä lailla tunteita ja ajatuksia tulee ”tuulettaa”, niitä ei voi vain kerätä ja kasata kehoomme. Kun jotain kamalaa tapahtuu, meidän ei kuulu elää siinä tunteessa kauaakaan. Ikävien kokemusten tarkoitus on opettaa meille se mitä opetettavaa niillä on, ja sen jälkeen niistä kuuluu päästää irti. Moni ei tätä taitoa hallitse; siksi ihmiset huolestuvat ja murehtivat, varautuvat pahimpaan ja ennakoivat pahoja tapahtumia, joita ei olisi olemassakaan, ellemme ajattelisi niitä. Ylensyöjä on yrittänyt käsitellä ajatuksiaan, tunteitaan ja kokemuksiaan syömällä. Eletyt asiat ja koetut tunteet ovat kuin psykologista jätevettä, joka tulisi huuhdella pois aivan samoin kuin fyysinenkin jäte tulee meistä ulos. Käsittelemättömien ajatusten ja tunteiden on mentävä johonkin, eivätkä ne haihdu itsestään. Jos ihminen ei käsittelemällä huuhdo niitä itsestään, ne varastoituvat läskiksi. Läski on materialisoitunutta tiivistä energiaa, jolla ei ollut mitään muuta paikkaa, mihin mennä. Niinpä se taakka, jota kannat, on sekä sisimmässäsi että kehossasi. Kurssi opettaa, kuinka ihminen vapautuu psykologisesta jätteestä ja sen myötä myös liikakiloista.

Kun päästät irti niistä ajatuksista, jotka ajoivat sinut ylensyömään, niiden tilalle tulee ajatuksia, jotka ohjaavat sinua syömään terveellisesti. Jotta voit käsitellä ja siten päästää irti negatiivisista ajatuksistasi ja tunteistasi, sinun on totta kai tunnistettava ne ensin. Pelkkä tunnistaminen ei kuitenkaan riitä. Ihmisen tulee tietoisesti pyytää tai rukoilla, että hänen taakkansa viedään hänen harteiltaan. Tämä vaatii uskoa siihen, että emme ole täällä yksin. Jos tunnistat tunteesi ja sanot esim. ”minua niin nolottaa se tilanne,” paranemisesi ei ala vielä siitä.  Vasta sitten alkaa tapahtua, kun sanot jotain tämän tapaista: ”Rakas Luoja, minua niin nolottaa se tilanne. Luovutan kaiken mitä tapahtui ja omat tunteeni siitä tapahtumasta sinun käsiisi. Auta minua näkemään tilanne toisin.” Rukous paljastaa myös sen, että henkisyydessä ei ole kyse mistään kuvitteellisesta, vaan yksinkertaisimmillaan asennemuutoksesta. ”Auta minua näkemään tilanne toisin” on yhtä kuin ”avarra mieltäni, tee minusta kokonaisempi, auta minua näkemään se, mitä en onnistu näkemään”.

Williamson itse oli vuosien ajan pakonomainen ylensyöjä, ajatteli ruokaa lakkaamatta ja ahmi, sitten näännytti itseään, ahmi ja taas näännytti. Hänellä oli paljon muitakin ongelmia, ja kaipasi henkisyyttä ensisijaisesti muiden ongelmiensa kuin syömisiensä vuoksi. Kun hän aloitti henkisen matkansa, hän ei tietoisesti ajatellut painonpudotusta. Jossain vaiheessa hän vain huomasi laihtuneensa kaikki ylimääräiset kilot ja tajusi myös, mistä se johtui. Ylimääräinen paino oli ollut fyysinen manifestaatio eli ilmentymä Williamsonin tarpeesta pitää muut etäällä. Hän pelkäsi muita ihmisiä ja oli rakentanut muurin suojellakseen itseään heiltä. Hän oppi korvaamaan pelon rakkaudella, jolloin suojamuuria ei enää tarvittu.

Visualisaatio

Kuvittele ylimääräinen painosi tiilimuurina ympärillesi. Joudut kantamaan muuria mukanasi. Muuri on alitajunnan rakentama, ja sen tarkoitus on eristää meidät muista ihmisistä ja itse elämästä. Pelkomme rakensi tuon muurin, mutta rakkaus hajottaa sen. Kun katsoo tarkkaan, voi huomata, että jokaisessa tiilessä lukee jotain:

Kun olet vilkuillut muurin sanat, palaa niihin ja lue ne oikein hitaasti kysyen jokaisen sanan kohdalla, edustaako se sinulle joko ajatustasi, tunne-elämääsi tai luonnevikaa. Jos on itselleen rehellinen, sanoista löytyy varmasti sellaisia, jotka tunnistaa omikseen. Listaan voi lisätä myös muita sanoja. Pysähdy joka sanan kohdalla, tunne se sydämessäsi ja anna itsesi tunnistaa ne tilanteet, joihin kukin sana liittyy (esim. nolostuminen saattaa tuoda mieleen jonkin koulumuiston, joka tuntuu pian myös rinnassa ahdistuksena).

Nyt käytämme samoja käsitteitä lauseissa, jotka sinun on tarkoitus täydentää juuri niillä sanoilla, jotka ovat sinulle tosia. Älä kiirehdi, vaan käytä kunnolla aikaa. Etsi vastauksia sisältäsi, ole yksityiskohtainen. Palaa edellisiin kohtiin ja täydennä niitä, jos siltä tuntuu. Anna itsesi tuntea kaikki, niin lopulta ymmärrät. Kun uskallat katsoa pimeää puoltasi, kutsut valon takaisin elämääsi. Älä vajoa tiedottomuuteen, vaan kirjoita kaikki ylös.

Häpeä: Minua hävettää se, että ____________________________.

Ehkä käyttäydyit hölmösti ja sinua hirvittää ajatellakin, että joku voisi muistaa toilailusi…

Viha: Olen vihainen ___________________________ (kenelle?).

Ehkä sinua on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti tai olet pitänyt vihan sisälläsi, kun joku muu on ollut sinulle ilkeä. Tai ehkä et ole antanut sabotoivaa käytöstäsi itsellesi anteeksi menneisyydessä, mikä vaikuttaa nykyiseen elämääsi…

Pelko: Minua pelottaa, että ___________________________.

Ehkä pelkäät sisimmässäsi jotain menetystä tai tragediaa, etkä ole osannut päästää pelosta irti…

Anteeksiantamattomuus: En ole antanut ___________________ anteeksi sitä että _____________.

Ehkä joku on pettänyt sinut, etkä ole vielä pystynyt antamaan hänelle anteeksi…

Tuomitsevuus: Tuomitsen ___________________ siksi koska _____________________.

Ehkä muut käyttäytyvät tavalla, jolla sinun mielestäsi ei pitäisi, ja ajattelet ja/tai puhut heistä negatiivisesti…

Halveksunta: Tunnen halveksuntaa ___________________ kohtaan.

Ehkä joku ei ole samaa mieltä kanssasi, ja halveksut  heidän uskomuksiaan ja tekojaan…

Liika vastuu: Olen vastuussa siitä, että _________________________.

Ehkä kannat sellaista taakkaa, että luulet olevasi vastuussa asioista, joille et voi mitään…

Painostus: _________________ tuntuu niin painostavalta.

Ehkä sinulla on liikaa paineita joko kotona tai töissä, olet sitten jonkun kumppani, ystävä, työntekijä tai vanhempi…

Uupumus: Olen uupunut, koska _____________________________.

Ehkä olet fyysisesti, henkisesti ja tunnepuolella niin väsynyt, että jaksat hädin tuskin nousta ylös joinain aamuina…

Taakka: Kannan ___________________ taakkaa.

Ehkä kannat surua sydämessäsi, joka saa sinut lyyhistymään maahan…

Stressi: Minua stressaa _______________________.

Ehkä sinua stressaa maksamattomat laskut, kantamasi vastuut, perheesi tarpeet, työn asettamat vaatimukset…

Särkynyt sydän: Tunnen valtavaa surua, koska __________________________.

Ehkä joku rakkaasi on sairas, on jättänyt sinut tai on kuollut…

Epäoikeudenmukaisuus: Ei ole reilua, että minä __________________________.

Ehkä sinut sivuutettiin, sinua haukuttiin tai kohdeltiin epäreilusti. Tai ehkä et siedä muille tapahtuvaa epäoikeudenmukaisuutta…

Turva: Tunnen tarvitsevani turvaa __________________________ (miltä?).

Ehkä sinua pelottaa joku tai jokin, minkä näet uhkana hyvinvoinnillesi…

Ylpeys: Olen ylpeä, kun ______________________________.

Ehkä et suhtaudu nöyrästi muihin ihmisiin, et osaa kuunnella syvästi tai et pysty myöntämään tehneesi virheen…

Itsekkyys: Olen itsekäs, kun ___________________________.

Ehkä kahmit itsellesi asioita etkä mieti muiden tarpeita…

Kateellisuus: Olen kateellinen, kun ___________________________.

Ehkä olet kateellinen muiden menestyksestä, etkä ole ymmärtänyt sitä, että hyväksymällä ja iloitsemalla muista ja heidän menestyksestään kutsut saman runsauden omaan elämääsi…

Ahneus: Muutun ahneeksi, kun ________________________.

Ehkä keräät enemmän kuin tarvitset tai et kunnioita kohtuullisuutta, tasapainoa tai muiden tarpeita…

Laiskuus: Olen laiska, kun __________________________.

Ehkä et jaksa osallistua minkään hyvän, positiivisen ja elinvoimaisen luomiseen…

Erillisyys: Tunnen itseni erilliseksi ________________________ (mistä?).

Ehkä sinulla ei enää ole yhteyttä johonkin ystävään tai perheenjäseneen, yhdistykseen tai yhteisöön, mikä aiheuttaa sinulle surua…

Epärehellisyys: Tunnen, etten voi olla rehellinen ____________________________ (mistä asiasta?).

Ehkä sinulla on jokin salaisuus, jonka kertomista et tunne turvalliseksi. Ehkä salaisuus aiheuttaa syyllisyyttä tai pelkäät, että muut tuomitsisivat sinut…

Ylimielisyys: Olen parempi kuin __________________________.

Ehkä tunnet olevasi parempi, fiksumpi, osaavampi tai arvokkaampi kuin joku muu. Ehkä luulet, että herkkyytesi vuoksi olet muiden yläpuolella…

Alemmuudentunne: En tunne itseäni yhtä hyväksi kuin _________________________.

Ehkä tunnet, että muut ovat parempia, fiksumpia, osaavampia tai arvokkaampia kuin sinä. Ehkä tunnet olevasi muiden alapuolella painosi takia…

Nolostuminen: Minua nolottaa se, että _______________________________.

Ehkä olet epäonnistunut jollain tavalla muiden edessä. Ehkä paino-ongelmasi ovat lisänneet epäonnistumisen tunnetta. Ehkä puolisoasi tai lapsiasi hävettää ulkonäkösi…

Itsensä kieltäminen: Olen rakentanut muurin ympärilleni, jotta muut eivät vihaisi minua siksi, että olen kaunis ja menestynyt ja että minulla näyttää olevan kaikki ____________________________.

Ehkä olet alitajuisesti valinnut ylimääräisen painon saadaksesi säälipisteitä muilta. Ehkä ajattelet, että jos kärsit yhdestä suuresta ongelmasta, et loukkaa muita olemalla liian upea…

Reflektio ja rukous

Sulje silmäsi ja kuvittele seisovasi kultaisessa valossa. Näe kaikki lihasi, jota pidät ylimääräisenä, tiilimuurina jota kannat mukanasi. Kun katsot muuria tarkemmin, huomaat tiilien koostuvan kärsimyksistäsi ja surustasi. Pyydä Luojaa (nimitä häntä/sitä millä sanalla haluat) tulemaan kanssasi muurille. Yhdessä alatte purkaa muuria, yksi tiili kerrallaan, kunnes koko muuri on purettu. Kerro Hänelle, mitä kukin tiili merkitsee sinulle, ja katso, kuinka tiilet murentuvat Hänen käsissään. Älä kiirehdi pois tästä visualisaatiosta, vaan pidä siitä kiinni niin kauan kuin pystyt. Henkisyys valaisee ymmärryksesi ja antaa sinulle luvan tuntea sen surun/kivun, minkä olet kauan kieltänyt. Suru alkaa vihdoin hälvetä.

Rakas Luoja,

Poista muuri, jonka olen rakentanut ympärilleni. Olen tehnyt siitä niin vahvan, etten saa sitä purettua. Luovutan sen Sinun käsiisi samoin kuin erillisyyden ja pelon tunteeni ja jokaisen ajatukseni, jota en ole voinut antaa itselleni anteeksi. Vapauta minut tästä taakasta ikuiseksi ajaksi.

Aamen

2 vastausta artikkeliin “Henkisyydellä hoikaksi, osa 1: Hajota sinua ympäröivä muuri

 1. Huippuvaikea mutta huippukiinnostava aihe. En ehkä ole sanan varsinaisessa merkityksessä ylipainoinen, mutta koska elämässäni on ollut aika paljon vastoinkäymisiä ja olen joutunut peruskysymysten äärelle, on henkisyys/hengellisyys tai sielunelämä tai jokin sisäinen voima tullut pelastajaksi epätoivoisimpina aikoina.

  Kysymyslistassa oli myös useita tunnetiloja, jotka nousivat esiin niinä pahimpina hetkinä: viha, nöyryytys, kateus, anteeksi antamattomuus esimerkiksi. Olen miettinyt näitä asioita aika useinkin itsekseni, mutta jotenkin tuntuu, että länsimaalaiselle ihmiselle hiljentyminen ja sisäänpäin katsominen on vaikeaa ja pelottavaakin. Mitä hurjaa sisimmästä paljastuukaan?!

  Kuitenkin tuntuu, että vastaus moniin elämän ongelmiin voisi löytyä juuri itsensä omista syövereistä, jos vain uskaltaisi pysähtyä katsomaan sinne tuntemattomaan.

  Odottelen mielenkiinnolla seuraavaa postaustasi:).

  Tykkää

  1. Kiitos oivaltavasta kommentistasi. :) Tunnen aivan samoin kuin sinä kaikesta mitä kirjoitit.

   Minullakaan ei ole ylipainoa enkä siksi tavoittele laihtumista, mutta syömiseen liittyvät ongelmat ja tunteet ovat ehkä ainoa häiritsevä asia muuten tasapainoisessa elämässäni. On kausia, jolloin syömisten kanssa ei ole mitään ongelmaa ja erehdyn jo luulemaan, ettei niitä enää koskaan tulekaan. Jossain vaiheessa kuitenkin löydän itseni syömästä tuhansien kalorien edestä roskaruokaa, jolloin terveellisen ruuan määrä ravinnossani vähentyy entisestään. Kun roskaruuan reilu syöminen jatkuu joitakin päiviä tai viikkoja, siinä vaiheessa on vain pakko myöntää, että tähän on taas tultu. Siksi innostuin nyt toden teolla henkisyyden ulottamisesta myös syömisiin.

   Ei tosiaan tarvitse olla mitään paino-ongelmaa tai edes mitään syömiseen liittyvää ongelmaa saadakseen pohdittavaa kurssin aiheista. Henkisyys on niin täydellisen kokonaisvaltaista, että liittyy siksi kaikkeen ja kaikkiin. Minustakin tiilimuurin sanojen ja siten aukkokohtien täyttäminen on haastavaa ja ajattelin juuri niin kuin sinä; on vaikeaa ja pelottavaa tarkastella tällaisia asioita kunnolla ja ajan kanssa. Minulle tuli mieleen, että jollain ihmisellä voi helposti alkuun tulla jopa pahempi olo kuin ennen johtuen siitä, että tukahdutetut tunteet ja muistot nousevat pintaan, mikä aiheuttaa suurta ahdistusta. Jos silti uskaltaisi kutsua ne tunteet pintaan, ehkä olisi vielä helpompi ymmärtää, että tunteita ei voi sillä lailla padota sisäänsä, vaan ne on pakko purkaa. Joillain käy niin huonosti, että kun tunteita ei käsittele itse, ne purkautuvat raivokohtauksena tai väkivaltaisena iskuna muita kohtaan. Ties mitä pelottavaa silloin voikaan saada aikaan. Ehkä voi siis ajatella, että vaikka omien tunteiden kaivaminen ja käsittely voi olla hyvin pelottavaa ja hankalaa, niiden käsittelemättä jättäminen voi johtaa vielä pelottavampaan lopputulokseen.

   Upeaa, että sinä olet uskaltanut käsitellä vaikea asioita ja katsoa esim. vihaa ja kateutta suoraan silmiin. Olen varma, että vaikka ensin tulee paha olo, pian olo on reilusti parempi ja kevyempi, on helpompi olla aidosti onnellinen. Ja mitä esim. omiin syömisiini tulee, minulla on mennyt niiden kanssa paremmin siitä asti, kun päätin aloittaa tämän postaussarjan. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.