Porkkanaraakakakku

Vihdoin koitti sopiva aika kokeilla porkkanakakun tekoa – raakana tietenkin. Toisin kuin viime kerran helpot raakaherkut, tämä porkkanakakku on kohtalaisen työläs valmistaa. Tätä maistoi peräti kahdeksan ihmistä, ja arviot olivat hyviä ottaen huomioon kakun erikoisuuden. Monet raakakakut eivät nimestään huolimatta maistu ”raa’alta”, ja joidenkin voi jopa olla vaikea ymmärtää, mikä tekee kakusta raakaa/raa’an. Porkkanaraakakakku on kuitenkin selvästi nimensä mukaisesti hyvin raaka, koska reilusti tuoretta porkkanaa sisältävä kakku on suuri kontrasti perinteisemmälle, paistetulle versiolle, jossa on hurjasti sokeria ja hyvin vähän itse porkkanaa. Nappasin ohjeen yhdestä viimevuotisesta Life-kaupan mainoslehtisestä.

Olin varautunut siihen, että lapset eivät välittäisi kakusta lainkaan, ja muutkin ihmettelisivät. Lapset ovat myös hyvin rehellisiä kommenteissaan, eli ”Tää on pahaa, en tykkää” -kommentit ovat lapsiperheissä tavallisia. Lapset kuitenkin söivät kakkua, ja toinen otti vähän lisääkin. He söivät hiljaisina ja tutkailivat makua, mutta eivät pitäneet kakkua pahana, koska olisivat muuten taatusti jättäneet sen syömättä. Isäni lempisanonta on ”Kyllähän sitä syö ennemmin kuin selkäänsä ottaa”, ja myös tämä kakku sai häneltä sen tuomion/kehun. Kaikki muut pitivät kakkua joko raikkaana, terveellisenä ja mehevänä tai suorastaan tosi onnistuneena. Koska tiesin tarjoavani kakkua vieraille, näin heti reseptistä, että makeutuksen määrä oli aivan liian vähäinen. Niinpä lisäsin makeutusta mielestäni paljon, ja maistellessani mm. täytettä pelkäsin pilanneeni sen liian äiteläksi, ja silti kommentit olivat ”raikas ja terveellinen” ja ”ei ollenkaan niin makea”. Siitä huomaa, millaisiin sokerimääriin niin moni on tottunut.

Ohje (n. 12 palaa)

Kakkupohja

 • 600 g porkkanoita kuorittuna ja pilkottuna
 • 5 dl pekaanipähkinöitä

Mulperitahna

 • 3 1/2 dl mulperinmarjoja ja taateleita
 • 2 dl appelsiinimehua

Mausteet

 • 1/2 dl gojimarjoja hieman pilkottuna
 • 1/2 dl chiansiemeniä
 • 2 tl kanelia
 • 2 tl muskottipähkinäjauhetta
 • 2 tl tuoretta inkivääriraastetta
 • 2 tl maca-jauhetta
 • 1/2 tl vuorisuolaa

Vaniljakuorrute

 • 3 1/2 dl cashewpähkinöitä
 • 1 1/2 dl vettä
 • 1/2 dl kookosöljyä
 • 2 rkl hunajaa
 • ripaus vuorisuolaa
 • 1-2 tl sitruunan kuorta
 • 1 tl vaniljajauhetta
 1. Laita (irtopohja)vuoan pohjalle leivinpaperia.
 2. Siisti ja pilko porkkanat ja soseuta ne yhdessä pekaanipähkinöiden kanssa tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Laita seos leivontakulhoon.
 3. Soseuta mulperitahnan ainekset sileäksi seokseksi. Lisää seos peruspohjan joukkoon.
 4. Lisää joukkoon mausteet ja sekoita taikina huolellisesti. Levitä porkkanakakkuseos tasaisesti (irtopohja)vuokaan.
 5. Aja kuorrutteen ainekset tehosekoittimessa sileäksi ja kaada kuorrute porkkanakakun päälle (ja reunoille).
 6. Vie kakkuvuoka noin 20 minuutiksi pakastimeen tiivistymään. Kakku on valmis, kun kuorrute on jähmettynyt.

Laitoin mulperitahnaan suhteessa enemmän taateleita kuin mulpereita, koska taatelit ovat suurta herkkuani ja ne ovat myös paljon makeampia kuin mulperit. Tiesin taikinan kaipaavan makeutta, koska se on iso ja reseptissä on aivan liian niukasti makeutusta minun ja vieraiden makuun. Mausteiden kohdalla korvasin tuoreen inkiväärin inkiväärijauheella, ja maca-jauheen lucumalla. Minulla ei ole koskaan ollut maca-jauhetta käytössäni, ja pyrin hankkimaan ainoastaan sellaisia perusraaka-aineita, joita raakaleivonnassa kuluu paljon. Halusin pitää raaka-aineiden suhteen samana, joten korvasin macan lucuma-jauheella, joka toi myös aavistuksen lisää makeutta taikinaan.

Kuorrutetta varten liotin cashewpähkinöitä, vaikka ohjeessa ei niin käsketäkään, sillä tiesin laitteideni toimivan paremmin pehmenneiden pähkinöiden kanssa. Tuplasin hunajan määrän kuorrutteeseen ja lisäsin hunajaa myös kakkupohjaan (vajaan puolen desin verran). Kun kakku ei tälläkään hunajamäärällä ollut kenenkään mielestä kovinkaan makea, voi vain kuvitella, miltä kakku olisi maistunut tehtynä tismalleen ohjeen mukaan.

Koristeluun käytin porkkanan lisäksi granaattiomenan kuivattuja luomusiemeniä Ekosegosta. Ne paljastuivat oikein marjaisiksi ja aromikkaiksi. En laittanut kakkua pakastimeen missään vaiheessa, se säilyi ja pysyi hyvin koossa jääkaapissa. Sanoisin, että kaiken kaikkiaan vaivan arvoinen kakku kokeiltavaksi; mausteinen, porkkanainen, vahvasti tuoksuva ja mehevä kakku. Makea kuorrute tasapainottaa terveysleiman saanutta sisusta!

4 vastausta artikkeliin “Porkkanaraakakakku

 1. Onpa mehevän näköinen! Voisin kokeilla. Löytyykö mulperimarjoja ja maca-jauhetta ihan tavallisista prismoista ja sittareista?

  Tykkää

  1. Kokeile toki, jos vähänkin houkuttaa. :)

   Maca-jauheesta en osaa sanoa, veikkaisin, että sitä ei ehkä tavallisesta kaupasta löydy. Mulperinmarjat puolestaan ostin muistaakseni Prismasta ja ovat vieläpä luomua. :)

   Tykkää

 2. Onpas hauskalla tavalla erikoisen näköinen kakku, ja kiva että siitä näkyy, että porkkanakakku on kyseessä. Näyttää jotenkin – hmm – katoliselta :)

  Tykkää

  1. Hassua. :-) Muistuttaakohan kakku paavin lätsämäistä hattua, vai mistäköhän katolinen fiilis syntyy? Ehkä koristelu porkkanatorvineen ja siemenineen muistuttaa jotain kirkkokupua? :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s